Agricultura a contribuit din plin la creşterea economică înregistrată în primul trimestru din acest an şi va juca un rol important pe tot parcursul anului 2011, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Valeriu Tabără, pentru AGERPRES.
„Cred că agricultura a contribuit din plin la creşterea economică. Trimestrul patru din 2010 a fost unul de aşezare a agriculturii româneşti în piaţa internă, dar şi în cea externă, continuând acest lucru şi în 2011. Sunt convins că agricultura va juca un rol important şi în ceea ce priveşte limitarea inflaţiei, pentru că oferta de produse este bună, aşa cum este în 2011, şi va limita presiunile legate de preţuri”, a precizat Tabără.
Economia României a ieşit din recesiune, după doi ani de criză economică, Produsul Intern Brut (PIB) înregistrând creşteri două trimestre consecutive, conform datelor oficiale.
Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat primele estimări privind PIB în trimestrul I 2011, care a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,6% comparativ cu trimestrul IV 2010 (date ajustate sezonier).
Faţă de trimestrul corespunzător din anul 2010, PIB a înregistrat o creştere cu 1,6% pe seria brută şi cu 0,3% pe seria ajustată sezonier. Acesta este al doilea trimestru de creştere economică, după ce în ultimul trimestru din 2010 a fost consemnată o creştere de 0,1% comparativ cu trimestrul anterior.
Tehnic, ieşirea din recesiune presupune creştere economică în două trimestre consecutive faţă de trimestrele precedente. Dar dacă cele două trimestre însumează creşteri nesemnificative, cât pot ajuta PIB?
Considerăm că am avut o scădere economică în ultimii 2-3 ani care nu poate fi redresată atât de uşor, iar două trimestre sunt, vorbind în parametrii reali, insuficiente.
Însă atât de „spectaculoase” sunt creşterile din primele două luni ale acestui an, încât şeful Agriculturii consideră că pot fi atinşi parametrii fixaţi prin prognoza pe 2011. "Sunt spectaculoase creşterile din primele luni ale anului, ceea ce nu s-a întâmplat de foarte mult timp în România, inclusiv în ceea ce priveşte exporturile. Pe primele două luni s-au realizat exporturi de peste patru miliarde de euro. Este un lucru foarte bun, pentru că exportul face o presiune asupra producţiei interne şi a realizărilor economice". În viziunea lui Tabara putem ajunge la o cerştere economică de 1,5%, dacă vom continua aşa cum am început acest an, referitor la contribuţia agriculturii şi a industriei alimentare.
Ba mai mult am reuşit să şi exportăm în valoare de 4 miliarde de euro, susţine ministrul optimist.
Singurele probleme existente acum în ograda agriculturii ar fi acelea cu privire la perioadele de secetă, in conditiile in care, teoretic, au fost achitate toate subvenţiile către producătorii agricoli. „În domeniu, avem o singură problemă, cea legată de sistemele de irigaţii, unde trebuie să găsim o soluţie în cazul în care vom avea perioade de secetă”, a adăugat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
Rămâne aşadar un semn de întrebare în acest context... optimism sau „realitate”?