PLATĂ SUBVENȚII APIA! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, i-a anunțat, miercuri seara, pe fermierii români că are o veste bună pentru ei legată de plata sprijinului cuplat vegetal, subvenție europeană a cărei valoare pe hectar era cât pe ce să fie înjumătățită anul acesta. Anunțul a fost postat de șeful de la Agricultură pe pagina sa Facebook.
O veste bună pentru fermierii români! Comisia Europeană a aprobat solicitarea mea privind majorarea plafonului alocat sprijinului cuplat pentru culturile de legume în spații protejate!
Astfel, am reușit să reparăm eroarea Guvernării PSD de anul trecut, când aceștia au omis să notifice Comisia Europeană asupra sprijinului necesar pentru legumicultori. Mai multe detalii în briefing-ul de presă pe care îl voi susține mâine (astăzi, joi n.r.) la ora 12! A scris ministrul agriculturii pe pagina sa Facebook.
Vă reamintim care sunt alocările pentru plata sprijinului cuplat vegetal, aferent anului de cerere 2019, pentru fiecare cultură agricolă eligibilă pentru acest sprijin european, potrivit proiectului de Hotărâre pentru aprobarea plafoanelor alocate măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal pentru anul de cerere 2019, publicat de Ministerul Agriculturii.
Plafoanele aferente fiecărei măsuri de sprijin cuplat în sectorul vegetal pentru culturile prevăzute la art. 1 din HG 219/2015 notificate Comisiei Europene sunt:
a) 33,434 milioane euro pentru soia;
b) 16,354 milioane euro pentru lucernă;
c) 440.000 euro pentru leguminoase boabe pentru industrializare/procesare: mazăre boabe șifasole boabe;
d) 196.560 euro pentru cânepă pentru ulei şi/sau fibră;
e) 4,902 milioane euro pentru orez;
f) 840.000 euro pentru sămânţă de cartof;
g) 131.760 euro pentru hamei;
h) 18,752 milioane euro pentru sfeclă de zahăr;
i) 1,440 milioane euro pentru tomate pentru industrializare cultivate în câmp;
j) 53.650 euro pentru castraveţi pentru industrializare cultivaţi în câmp;
k) 3,457 milioane euro pentru legume cultivate în sere și solarii: tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveţi pentru consum în stare proaspătă şi/sau pentru industrializare, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă;
l) 510.000 euro pentru fructe destinate industrializării: prune, mere, cireșe, vișine, caise și zarzăre;
m) 4,995 milioane euro pentru cartof timpuriu pentru industrializare.
Acum, după solicitarea făcută de România pentru majorarea sumelor, aprobată de Comisia Europeană, plafoanele menționate mai sus vor crește.
Cuantumul pe unitatea de măsură pentru fiecare cultură se calculează de către APIA prin raportarea plafoanelor la suprafețele eligibile pentru anul 2019. Plăţile se fac în lei, la cursul de schimb de 4,7496 lei/euro.
APIA nu a anunțat încă valoarea pe hectar pentru sprjinul cuplat vegetal, aferent anului 2019. Subvenția este așteptată cu nerăbdare de fermierii români.