Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

MINISTRUL OROS: PERSONAJE PROTEJATE DE DRAGNEA LA CONDUCEREA ANSVSA cu AGENDĂ PERICULOASĂ!

Publicat: 21 noiembrie 2019 - 08:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DECLARAȚII ADRIAN OROS. Astăzi, 21 noiembrie 2019, conducerea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) trebuie să prezinte la Bruxelles un plan de măsuri realist. Sper să prezinte încredere pentru cei de acolo, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros, la B1 TV. Șeful de la Agricultură a adăugat că fosta conducere ANSVSA avea o agendă periculoasă pentru siguranța alimentară a românilor.

Administrația românească a gestionat prost această boală (pesta porcină africană n.r.). ANSVSA și-a asumat un plan acum doi ani, au reiterat această asumare în iunie, când comisarul european (fostul comisar pe Agricultură, Phil Hogan n.r.) a venit aici și nu au făcut nimic. Trebuiau să prezinte niște garanții, în primul rând privind biosecuritatea fermelor, a gospodăriilor, restricționarea circulației animalelor, ceea ce nu s-a făcut, identificarea tuturor animalelor și, bineînțeles, gestionarea mistreților. Lucruri, pe care de doi ani de zile le comentăm și le comentați și dumneavoastră, și eu peste tot, în calitatea mea de medic veterinar și care nu s-au făcut. Problema a fost, acum câteva zile a dispărut, conducerea ANSVSA.

La conducerea ANSVSA, în opinia mea, erau niște personaje protejate de domnul Dragnea (Liviu Dragnea, fostul lider PSD n.r.), care au avut o cu totul altă agendă, preocuparea lor a fost cu totul alta, asta, probabil, într-o altă emisiune pentru că este un subiect interesant și periculos pentru siguranța alimentară a României, a spus ministrul agriculturii, la emisiunea Dosar de politician, B1 TV.

Adrian Oros nu a spus însă ce conține agenda periculoasă pe care ar fi avut-o fosta conducere ANSVSA, ex-președintele Geronimo Brănescu, schimbat urgent din funcție.

Ministrul agriculturii a mai afirmat că 35% reprezintă porcul românesc din carnea găsită pe piața din România, restul importăm.

Dacă ne uităm pe o balanță comercială, ultima pe care am primit-o de la Institutul Național de Statistică, ne arată clar că deficitul balanței comerciale se datorează tocmai acestui fapt, importăm carne, produse din carne sau aluat congelat sau produse fabricate, procesate, și exportăm cereale și animale vii.

Și în alte țări unde a evoluat pesta porcină africană lucrurile au fost foarte bine stabilite, s-au făcut niște zonări, a fost izolată această boală, iar din cealaltă suprafață, care nu este afectată, activitatea de creștere, procesare și export a crescut. Despre acest lucru este vorba. Sigur că dacă ne gândim așa, primar, noi de la 35%, cât producem acum din consum, până la 100% am mai avea, ca să zic așa, o marjă de creștere chiar dacă nu am putea exporta. Dar aici este vorba și despre imaginea pe care o avem și, repet, se uită la noi (Uniunea Europeană n.r.) ca la un pericol, ca la o bombă cu ceas pentru că dacă boala, în doi ani de zile, a evoluat atât de fulgerător și nu am reușit să luăm nicio măsură și nu reușim să fim credibili, ei ne privesc pe ca noi ca pe niște posibili agenți infectanți, a mai spus Oros.

Pe de altă parte, ușor în contradicție cu cele afirmate mai sus despre ANSVSA, ministrul agriculturii a declarat că medicul veterinar și ANSVSA nu aveau cum să facă singuri ceva în lupta împotriva dezastrului numit pestă porcină africană. În alte țări, spune ministrul Oros, a intervenit Armata și Jandarmeria.

Medicul veterinar și ANSVSA nu puteau să facă singuri. Trebuie să vă spun că există două entități care sunt foarte bine definite prin lege, Centrul Național pentru Combaterea Bolilor și Centrul Național pentru Situații Speciale de Urgență. Aici trebuiau să intervină forțele de ordine. Chiar vorbeam cu colegul meu din Polonia, unde au găsit săptămâna trecută doi porci mistreți morți la granița cu Ucraina și au trimis Armata și Jandarmeria acolo. Ca să restricționeze circulația, a spus ministrul agriculturii.

Adrian Oros a sugerat că așa ar fi trebuit să se întâmple și-n România pentru că așa cum s-au derulat lucrurile până acum, populația a fost doar speriată, a intrat în panică.

Cred că populația a fost speriată pentru că nu a fost o bună comunicare, s-au luat măsuri parțiale, s-au luat tardiv, oamenii nu au avut încredere pentru că asemenea măsuri necesare, de regulă, sunt nepopulare și dacă nu ai concursul populației, nu ai nicio șansă pentru că măsurile sunt drastice, a spus Oros.

Șeful de la Agricultură a adăugat că s-au făcut ilegalități, că samsarii plimbă în continuare animalele, porcii și boala de la o poartă la altă.

Am asistat în această perioadă la acest fenomen, iar oamenii ne întrebau: domle, de ce ați închis târgurile? Și încercam să le explicăm că pesta porcină africană poate fi vehiculată din târg și omul să o ducă acasă. Bine, bine, și atunci cei care se mișcă cu mașinile sau căruțele de la o poartă la alta, să cumpere porci, pe ei de ce-i lăsați? Mai mult au fost identificate animale moarte, după moarte, animale bolnave doar ca să poată fi despăgubiți. Deci, s-au făcut niște ilegalități populiste, iar oamenii au considerat că aceste lucruri sunt așa o glumă și nu au colaborat, a declarat minsitrul agriculturii.


Vizualizat: 2396 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

25 septembrie 2020 - 09:12

ESTE AMENINȚATĂ INDEPENDENȚA ALIMENTARĂ A ROMÂNIEI. Asociația Fermierilor din România atrage atenția că situația generată de secetă este una extrem de gravă, numărul fermierilor, dar și suprafețele afectate fiind de natură a prefigura un dezastru economic, care finalmente poate pune în pericol independența alimentară a României, susține AFR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

25 septembrie 2020 - 08:39

VIN BANII DE LA APIA! Transfer de bani de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) către conturile fermierilor români! Anunțul pe care l-a făcut joi seara ministrul agriculturii, Adrian Oros: banii intră în conturile fermierilor începând de astăzi, 25 septembrie 2020.

PREMIERUL ROMÂNIEI VREA SĂ LE CREASCĂ CHIRIA MARILOR FERMIERI CARE AU ÎNCHIRIAT TEREN DE LA ADS!

PREMIERUL ROMÂNIEI VREA SĂ LE CREASCĂ CHIRIA MARILOR FERMIERI CARE AU ÎNCHIRIAT TEREN DE LA ADS!

25 septembrie 2020 - 07:24

ARENDĂ MAI MARE. Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a declarat, în debutul ședinței de Guvern, ținută joi seara, 24 septembrie 2020, că redevenţele plătite de unele societăți către Agenția Domeniilor Statului (ADS) sunt mai mici de un sfert din cât se plătește arenda de către proprietarii de teren. Poate vă mai  uitaţi un pic pe contractele acelea, i-a spus șeful Executivului secretarului de stat MADR, George Scarlat, care l-a suplinit la ședință pe ministrul agriculturii.

APICULTORI, VERIFICAȚI-VĂ CONTURILE!

APICULTORI, VERIFICAȚI-VĂ CONTURILE!

24 septembrie 2020 - 20:25

PLATA AJUTORULUI DE MINIMIS! Consilierul personal al ministrului agriculturii, apicultorul Marian Irinei, cunoscut pe Facebook ca Marian Stuparul Oltean, a anunțat astăzi că are semnale de la apicultori din toată țara că a început plata ajutorului de minimis de 25 de lei/familia de albine.
Banii au ajuns deja la mai mulți apicultori.

1.200 DE OVINE DUSE LA ABATOR DIN CAUZA SCRAPIEI!

1.200 DE OVINE DUSE LA ABATOR DIN CAUZA SCRAPIEI!

24 septembrie 2020 - 19:48

SCRAPIA, BOALĂ MORTALĂ LA OVINE. Două focare de scrapie la ovine au fost depistate la două ferme din județul Giurgiu. Au fost sacrificate 300 de ovine și alte 900 de ovine vor fi duse la abator pentru sacrificare. Scrapia este o boală mortală, fără leac. De multe ori, acolo unde este descoperit un focar de scrapie, este sacrificată întreaga turmă, iar proprietarul primește despăgubiri.

ȘEFUL APIA, EXPLICAȚII IMPORTANTE PENTRU CRESCĂTORII CARE CER AJUTORUL DE MAXIM 7.000 DE EURO!

ȘEFUL APIA, EXPLICAȚII IMPORTANTE PENTRU CRESCĂTORII CARE CER AJUTORUL DE MAXIM 7.000 DE EURO!

24 septembrie 2020 - 16:14

EXCLUSIV AGROINFO. Data de referință pentru plata ajutorului excepțional de maxim 7.000 euro/fermă, acordat crescătorilor de animale pe Măsura 21, este 1 iulie 2020. Dacă la 1 iulie 2020, am avut în fermă 11 vaci eligibile pentru acest ajutor și acum mai am doar 5, pentru câte vaci primesc ajutorul? Ne-a întrebat un crescător de bovine din județul Maramureș.

DATE EUROSTAT: CÂTE OI SE MAI CRESC ÎN ROMÂNIA!

DATE EUROSTAT: CÂTE OI SE MAI CRESC ÎN ROMÂNIA!

24 septembrie 2020 - 14:33

LOCUL DOI ÎN UE. Anul trecut, în 2019, în România a fost înregistrat un efectiv de 10 milioane de ovine, ceea ce a dus țara noastră pe locul doi în Uniunea Europeană în clasamentul celor mai mari crescători de oi, susțin datele publicate miercuri,23 septembrie 2020, de Eurostat.

PRODUCȚIA DE SEMINȚE A UE, AFECTATĂ DE SECETĂ!

PRODUCȚIA DE SEMINȚE A UE, AFECTATĂ DE SECETĂ!

24 septembrie 2020 - 14:06

PRODUCȚIE PORUMB. În ciuda unei creșteri cu 16% a suprafețelor europene de porumb în 2020, culturile au fost afectate de vreme dificilă în această vară: condiții nefavorabile în momentul răsăririi, valuri puternice de căldură cu maxime record în august și septembrie, secetă pedologică şi atmosferică extremă, toate acestea împiedică producătorii să își atingă obiectivele pentru acest sezon.

AJUTORUL DE MAXIM 7.000 DE EURO/FERMĂ! MESAJUL APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

AJUTORUL DE MAXIM 7.000 DE EURO/FERMĂ! MESAJUL APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

24 septembrie 2020 - 10:19

COMUNICAT APIA! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), aduce la cunoștința fermierilor lansarea a 3 noi scheme de sprijin în cadrul Măsurii 21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19 din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020, respectiv în sectorul zootehnic – bovine, sectorul zootehnic – ovine și / sau caprine, dar și în sectorul vegetal – legume-fructe și cartofi.

SANCȚIUNI APIA pentru AJUTOARELE MICILOR FERMIERI ACORDATE PE MĂSURA 21!

SANCȚIUNI APIA pentru AJUTOARELE MICILOR FERMIERI ACORDATE PE MĂSURA 21!

24 septembrie 2020 - 09:22

AJUTOARE CRIZĂ. Verificările în teren efectuate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru ajutoarele acordate în cadrul Măsurii 21, ajutoare excepționale pentru pierderile cauzate de criza sanitară, se pot solda cu aplicarea unor sancțiuni crescătorilor de animale și cultivatorilor de legume, fructe și cartofi.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia Syngenta pentru cultura de tomate

Tehnologia Syngenta pentru cultura de tomate

Produsele Syngenta recomandate pentru combaterea bolilor și dăunătorilor la culturile de tomate în spații protejate.
Află ce fungicide și insecticide au fost utilizate cu succes în lotul demonstrativ Syngenta de la Seleuş, Arad.

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

La restaurant

La restaurant
Chelnerul aleargă la masa unui client: Detalii