Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

MINISTRUL OROS: PERSONAJE PROTEJATE DE DRAGNEA LA CONDUCEREA ANSVSA cu AGENDĂ PERICULOASĂ!

Publicat: 21 noiembrie 2019 - 08:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DECLARAȚII ADRIAN OROS. Astăzi, 21 noiembrie 2019, conducerea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) trebuie să prezinte la Bruxelles un plan de măsuri realist. Sper să prezinte încredere pentru cei de acolo, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros, la B1 TV. Șeful de la Agricultură a adăugat că fosta conducere ANSVSA avea o agendă periculoasă pentru siguranța alimentară a românilor.

Administrația românească a gestionat prost această boală (pesta porcină africană n.r.). ANSVSA și-a asumat un plan acum doi ani, au reiterat această asumare în iunie, când comisarul european (fostul comisar pe Agricultură, Phil Hogan n.r.) a venit aici și nu au făcut nimic. Trebuiau să prezinte niște garanții, în primul rând privind biosecuritatea fermelor, a gospodăriilor, restricționarea circulației animalelor, ceea ce nu s-a făcut, identificarea tuturor animalelor și, bineînțeles, gestionarea mistreților. Lucruri, pe care de doi ani de zile le comentăm și le comentați și dumneavoastră, și eu peste tot, în calitatea mea de medic veterinar și care nu s-au făcut. Problema a fost, acum câteva zile a dispărut, conducerea ANSVSA.

La conducerea ANSVSA, în opinia mea, erau niște personaje protejate de domnul Dragnea (Liviu Dragnea, fostul lider PSD n.r.), care au avut o cu totul altă agendă, preocuparea lor a fost cu totul alta, asta, probabil, într-o altă emisiune pentru că este un subiect interesant și periculos pentru siguranța alimentară a României, a spus ministrul agriculturii, la emisiunea Dosar de politician, B1 TV.

Adrian Oros nu a spus însă ce conține agenda periculoasă pe care ar fi avut-o fosta conducere ANSVSA, ex-președintele Geronimo Brănescu, schimbat urgent din funcție.

Ministrul agriculturii a mai afirmat că 35% reprezintă porcul românesc din carnea găsită pe piața din România, restul importăm.

Dacă ne uităm pe o balanță comercială, ultima pe care am primit-o de la Institutul Național de Statistică, ne arată clar că deficitul balanței comerciale se datorează tocmai acestui fapt, importăm carne, produse din carne sau aluat congelat sau produse fabricate, procesate, și exportăm cereale și animale vii.

Și în alte țări unde a evoluat pesta porcină africană lucrurile au fost foarte bine stabilite, s-au făcut niște zonări, a fost izolată această boală, iar din cealaltă suprafață, care nu este afectată, activitatea de creștere, procesare și export a crescut. Despre acest lucru este vorba. Sigur că dacă ne gândim așa, primar, noi de la 35%, cât producem acum din consum, până la 100% am mai avea, ca să zic așa, o marjă de creștere chiar dacă nu am putea exporta. Dar aici este vorba și despre imaginea pe care o avem și, repet, se uită la noi (Uniunea Europeană n.r.) ca la un pericol, ca la o bombă cu ceas pentru că dacă boala, în doi ani de zile, a evoluat atât de fulgerător și nu am reușit să luăm nicio măsură și nu reușim să fim credibili, ei ne privesc pe ca noi ca pe niște posibili agenți infectanți, a mai spus Oros.

Pe de altă parte, ușor în contradicție cu cele afirmate mai sus despre ANSVSA, ministrul agriculturii a declarat că medicul veterinar și ANSVSA nu aveau cum să facă singuri ceva în lupta împotriva dezastrului numit pestă porcină africană. În alte țări, spune ministrul Oros, a intervenit Armata și Jandarmeria.

Medicul veterinar și ANSVSA nu puteau să facă singuri. Trebuie să vă spun că există două entități care sunt foarte bine definite prin lege, Centrul Național pentru Combaterea Bolilor și Centrul Național pentru Situații Speciale de Urgență. Aici trebuiau să intervină forțele de ordine. Chiar vorbeam cu colegul meu din Polonia, unde au găsit săptămâna trecută doi porci mistreți morți la granița cu Ucraina și au trimis Armata și Jandarmeria acolo. Ca să restricționeze circulația, a spus ministrul agriculturii.

Adrian Oros a sugerat că așa ar fi trebuit să se întâmple și-n România pentru că așa cum s-au derulat lucrurile până acum, populația a fost doar speriată, a intrat în panică.

Cred că populația a fost speriată pentru că nu a fost o bună comunicare, s-au luat măsuri parțiale, s-au luat tardiv, oamenii nu au avut încredere pentru că asemenea măsuri necesare, de regulă, sunt nepopulare și dacă nu ai concursul populației, nu ai nicio șansă pentru că măsurile sunt drastice, a spus Oros.

Șeful de la Agricultură a adăugat că s-au făcut ilegalități, că samsarii plimbă în continuare animalele, porcii și boala de la o poartă la altă.

Am asistat în această perioadă la acest fenomen, iar oamenii ne întrebau: domle, de ce ați închis târgurile? Și încercam să le explicăm că pesta porcină africană poate fi vehiculată din târg și omul să o ducă acasă. Bine, bine, și atunci cei care se mișcă cu mașinile sau căruțele de la o poartă la alta, să cumpere porci, pe ei de ce-i lăsați? Mai mult au fost identificate animale moarte, după moarte, animale bolnave doar ca să poată fi despăgubiți. Deci, s-au făcut niște ilegalități populiste, iar oamenii au considerat că aceste lucruri sunt așa o glumă și nu au colaborat, a declarat minsitrul agriculturii.


Vizualizat: 2132 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

După doi ani de zile în care s-au informat şi au încercat mai multe modele de tractoare, Ciprian şi Denisa Nedin Gruia, tineri fermieri din Pesac, judeţul Timiş, şi-au cumpărat, în 2019, de la firma Tehnodiesel, un tractor Massey Ferguson 7722, cu motor AGCO Sisu de 220 CP şi transmisie Dyna 6. Ciprian Nedin Gruia spune că şi-a dorit un tractor robust, cu care să poată lucra în orice condiţii, iar tractorul Massey Ferguson este perfect pentru el.

Interviu cu: Ciprian Nedin Gruia şi Denisa Nedin Gruia, fermieri, judeţul Timiş
Reporter: Violeta Mat

Operator video şi montaj: Claudiu Borobei

Brinkman - Let’s improve together Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019

Bancul zilei

Doi struţi...

Doi struţi...
Doi struţi la o discuţie. Detalii