Adama
Agreena
AGRICOVER

MINISTRUL OROS: PERSONAJE PROTEJATE DE DRAGNEA LA CONDUCEREA ANSVSA cu AGENDĂ PERICULOASĂ!

Publicat: 21 noiembrie 2019 - 08:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DECLARAȚII ADRIAN OROS. Astăzi, 21 noiembrie 2019, conducerea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) trebuie să prezinte la Bruxelles un plan de măsuri realist. Sper să prezinte încredere pentru cei de acolo, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros, la B1 TV. Șeful de la Agricultură a adăugat că fosta conducere ANSVSA avea o agendă periculoasă pentru siguranța alimentară a românilor.

Administrația românească a gestionat prost această boală (pesta porcină africană n.r.). ANSVSA și-a asumat un plan acum doi ani, au reiterat această asumare în iunie, când comisarul european (fostul comisar pe Agricultură, Phil Hogan n.r.) a venit aici și nu au făcut nimic. Trebuiau să prezinte niște garanții, în primul rând privind biosecuritatea fermelor, a gospodăriilor, restricționarea circulației animalelor, ceea ce nu s-a făcut, identificarea tuturor animalelor și, bineînțeles, gestionarea mistreților. Lucruri, pe care de doi ani de zile le comentăm și le comentați și dumneavoastră, și eu peste tot, în calitatea mea de medic veterinar și care nu s-au făcut. Problema a fost, acum câteva zile a dispărut, conducerea ANSVSA.

La conducerea ANSVSA, în opinia mea, erau niște personaje protejate de domnul Dragnea (Liviu Dragnea, fostul lider PSD n.r.), care au avut o cu totul altă agendă, preocuparea lor a fost cu totul alta, asta, probabil, într-o altă emisiune pentru că este un subiect interesant și periculos pentru siguranța alimentară a României, a spus ministrul agriculturii, la emisiunea Dosar de politician, B1 TV.

Adrian Oros nu a spus însă ce conține agenda periculoasă pe care ar fi avut-o fosta conducere ANSVSA, ex-președintele Geronimo Brănescu, schimbat urgent din funcție.

Ministrul agriculturii a mai afirmat că 35% reprezintă porcul românesc din carnea găsită pe piața din România, restul importăm.

Dacă ne uităm pe o balanță comercială, ultima pe care am primit-o de la Institutul Național de Statistică, ne arată clar că deficitul balanței comerciale se datorează tocmai acestui fapt, importăm carne, produse din carne sau aluat congelat sau produse fabricate, procesate, și exportăm cereale și animale vii.

Și în alte țări unde a evoluat pesta porcină africană lucrurile au fost foarte bine stabilite, s-au făcut niște zonări, a fost izolată această boală, iar din cealaltă suprafață, care nu este afectată, activitatea de creștere, procesare și export a crescut. Despre acest lucru este vorba. Sigur că dacă ne gândim așa, primar, noi de la 35%, cât producem acum din consum, până la 100% am mai avea, ca să zic așa, o marjă de creștere chiar dacă nu am putea exporta. Dar aici este vorba și despre imaginea pe care o avem și, repet, se uită la noi (Uniunea Europeană n.r.) ca la un pericol, ca la o bombă cu ceas pentru că dacă boala, în doi ani de zile, a evoluat atât de fulgerător și nu am reușit să luăm nicio măsură și nu reușim să fim credibili, ei ne privesc pe ca noi ca pe niște posibili agenți infectanți, a mai spus Oros.

Pe de altă parte, ușor în contradicție cu cele afirmate mai sus despre ANSVSA, ministrul agriculturii a declarat că medicul veterinar și ANSVSA nu aveau cum să facă singuri ceva în lupta împotriva dezastrului numit pestă porcină africană. În alte țări, spune ministrul Oros, a intervenit Armata și Jandarmeria.

Medicul veterinar și ANSVSA nu puteau să facă singuri. Trebuie să vă spun că există două entități care sunt foarte bine definite prin lege, Centrul Național pentru Combaterea Bolilor și Centrul Național pentru Situații Speciale de Urgență. Aici trebuiau să intervină forțele de ordine. Chiar vorbeam cu colegul meu din Polonia, unde au găsit săptămâna trecută doi porci mistreți morți la granița cu Ucraina și au trimis Armata și Jandarmeria acolo. Ca să restricționeze circulația, a spus ministrul agriculturii.

Adrian Oros a sugerat că așa ar fi trebuit să se întâmple și-n România pentru că așa cum s-au derulat lucrurile până acum, populația a fost doar speriată, a intrat în panică.

Cred că populația a fost speriată pentru că nu a fost o bună comunicare, s-au luat măsuri parțiale, s-au luat tardiv, oamenii nu au avut încredere pentru că asemenea măsuri necesare, de regulă, sunt nepopulare și dacă nu ai concursul populației, nu ai nicio șansă pentru că măsurile sunt drastice, a spus Oros.

Șeful de la Agricultură a adăugat că s-au făcut ilegalități, că samsarii plimbă în continuare animalele, porcii și boala de la o poartă la altă.

Am asistat în această perioadă la acest fenomen, iar oamenii ne întrebau: domle, de ce ați închis târgurile? Și încercam să le explicăm că pesta porcină africană poate fi vehiculată din târg și omul să o ducă acasă. Bine, bine, și atunci cei care se mișcă cu mașinile sau căruțele de la o poartă la alta, să cumpere porci, pe ei de ce-i lăsați? Mai mult au fost identificate animale moarte, după moarte, animale bolnave doar ca să poată fi despăgubiți. Deci, s-au făcut niște ilegalități populiste, iar oamenii au considerat că aceste lucruri sunt așa o glumă și nu au colaborat, a declarat minsitrul agriculturii.


Vizualizat: 2692 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Brânză românească din lapte de import!

Brânză românească din lapte de import!

23 octombrie 2024 - 06:29

Mai e brânza românească dacă e făcută din lapte de import?  Cine sunt cei mai mari importatori de lapte de la noi din țară. 

Suma achitată ACUM de APIA crescătorilor pentru 10 vaci de carne!

Suma achitată ACUM de APIA crescătorilor pentru 10 vaci de carne!

23 octombrie 2024 - 06:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) achită, în această perioadă, avansul la subvențiile agricole cuvenite fermierilor, crescătorilor de animale pentru acest an de cerere. Procentul aplicat plăților directe pe hectar și pe cap animal este de 70% din cuantumul unitar stabilit prin Ordin MADR. Ce sumă ia de la APIA un crescător care are doar 10 vaci eligibile la plată?

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

22 octombrie 2024 - 17:51

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură pentru perioada 01 aprilie – 30 iunie 2024 (trimestrul II 2024), în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Suma luată de oieri la avansul APIA pentru o turmă de 150 de ovine!

Suma luată de oieri la avansul APIA pentru o turmă de 150 de ovine!

22 octombrie 2024 - 16:14

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început pe 16 octombrie 2024 plata în avans a subvențiilor agricole pe hectar și cap animal. Ce sumă ar trebui să încaseze de la APIA un crescător de oi pentru o turmă de minim 150 de ovine?

Un nou ajutor pentru apicultori!

Un nou ajutor pentru apicultori!

22 octombrie 2024 - 07:11

Crescătorii de albine ar putea beneficia de un nou ajutor. Asociația Crescătorilor de Albine din România a transmis recent o adresă către Ministerul Agriculturii prin care solicită decontarea hranei albinelor.

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

22 octombrie 2024 - 06:51

Europarlamentarii români Dan Motreanu și Daniel Buda au transmis zilele acestea o scrisoare urgentă către președinta Comisiei Europene. Se pare că ar exista intenția eliminării fondului pentru agricultură, destinat acoperirii plăților fermierilor, crescătorilor de animale.

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

22 octombrie 2024 - 05:43

Vocea crescătorilor de animale! Un crescător de vaci ne-a transmis la redacție un mesaj în care punctează nevoia unui ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci. Seceta a scumpit teribil furajele, iar crescătorii se gândesc cum să-și irige pășunile și parcelele cultivate cu lucernă. E nevoie să fie ajutați, așa cum sunt sprijiniți fermierii din vegetal.

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

21 octombrie 2024 - 16:53

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură(APIA) informează că în perioada 16 – 21.10.2024, a autorizat la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans aferentă anului de cerere 2024, un număr de 401.391 fermieri, cu o sumă totală de 172.867.005,14 euro (860.073.443,82 lei).

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

21 octombrie 2024 - 16:12

Secretarul de stat Sorin MOISE participă în perioada 21-22 octombrie, la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, ce are loc la Luxemburg.
Un punct important aflat pe agenda Consiliului este reprezentat de concluziile privind o politică agricolă comună (PAC) post-2027 orientată spre fermieri, iar în acest sens miniștrii agriculturii vor urmări să aprobe un set de concluzii privind viitorul PAC post-2027.

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

21 octombrie 2024 - 14:55

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță prelungirea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru rambursarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor prin submăsura 17.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Recondiționarea și comercializarea modelelor de generație mai veche este un segment de piață important pentru multe industrii. Am vrut să vedem ce presupune și ce avantaje oferă acest model de business clienților finali de pe piața utilajelor agricole. În acest sens, am vorbit cu fermierul Cherecheș Mihai Alexandru din Lehliu-Gară (jud. Călărași) și cu Vlad Miron, managerul general al diviziei IPSO Utilaje de Ocazie.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Probabilitate...

Probabilitate...
Ce vor avea afişat la pompă, în 2015, benzinăriile: Detalii