Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

MINISTRUL OROS: PERSONAJE PROTEJATE DE DRAGNEA LA CONDUCEREA ANSVSA cu AGENDĂ PERICULOASĂ!

Publicat: 21 noiembrie 2019 - 08:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DECLARAȚII ADRIAN OROS. Astăzi, 21 noiembrie 2019, conducerea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) trebuie să prezinte la Bruxelles un plan de măsuri realist. Sper să prezinte încredere pentru cei de acolo, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros, la B1 TV. Șeful de la Agricultură a adăugat că fosta conducere ANSVSA avea o agendă periculoasă pentru siguranța alimentară a românilor.

Administrația românească a gestionat prost această boală (pesta porcină africană n.r.). ANSVSA și-a asumat un plan acum doi ani, au reiterat această asumare în iunie, când comisarul european (fostul comisar pe Agricultură, Phil Hogan n.r.) a venit aici și nu au făcut nimic. Trebuiau să prezinte niște garanții, în primul rând privind biosecuritatea fermelor, a gospodăriilor, restricționarea circulației animalelor, ceea ce nu s-a făcut, identificarea tuturor animalelor și, bineînțeles, gestionarea mistreților. Lucruri, pe care de doi ani de zile le comentăm și le comentați și dumneavoastră, și eu peste tot, în calitatea mea de medic veterinar și care nu s-au făcut. Problema a fost, acum câteva zile a dispărut, conducerea ANSVSA.

La conducerea ANSVSA, în opinia mea, erau niște personaje protejate de domnul Dragnea (Liviu Dragnea, fostul lider PSD n.r.), care au avut o cu totul altă agendă, preocuparea lor a fost cu totul alta, asta, probabil, într-o altă emisiune pentru că este un subiect interesant și periculos pentru siguranța alimentară a României, a spus ministrul agriculturii, la emisiunea Dosar de politician, B1 TV.

Adrian Oros nu a spus însă ce conține agenda periculoasă pe care ar fi avut-o fosta conducere ANSVSA, ex-președintele Geronimo Brănescu, schimbat urgent din funcție.

Ministrul agriculturii a mai afirmat că 35% reprezintă porcul românesc din carnea găsită pe piața din România, restul importăm.

Dacă ne uităm pe o balanță comercială, ultima pe care am primit-o de la Institutul Național de Statistică, ne arată clar că deficitul balanței comerciale se datorează tocmai acestui fapt, importăm carne, produse din carne sau aluat congelat sau produse fabricate, procesate, și exportăm cereale și animale vii.

Și în alte țări unde a evoluat pesta porcină africană lucrurile au fost foarte bine stabilite, s-au făcut niște zonări, a fost izolată această boală, iar din cealaltă suprafață, care nu este afectată, activitatea de creștere, procesare și export a crescut. Despre acest lucru este vorba. Sigur că dacă ne gândim așa, primar, noi de la 35%, cât producem acum din consum, până la 100% am mai avea, ca să zic așa, o marjă de creștere chiar dacă nu am putea exporta. Dar aici este vorba și despre imaginea pe care o avem și, repet, se uită la noi (Uniunea Europeană n.r.) ca la un pericol, ca la o bombă cu ceas pentru că dacă boala, în doi ani de zile, a evoluat atât de fulgerător și nu am reușit să luăm nicio măsură și nu reușim să fim credibili, ei ne privesc pe ca noi ca pe niște posibili agenți infectanți, a mai spus Oros.

Pe de altă parte, ușor în contradicție cu cele afirmate mai sus despre ANSVSA, ministrul agriculturii a declarat că medicul veterinar și ANSVSA nu aveau cum să facă singuri ceva în lupta împotriva dezastrului numit pestă porcină africană. În alte țări, spune ministrul Oros, a intervenit Armata și Jandarmeria.

Medicul veterinar și ANSVSA nu puteau să facă singuri. Trebuie să vă spun că există două entități care sunt foarte bine definite prin lege, Centrul Național pentru Combaterea Bolilor și Centrul Național pentru Situații Speciale de Urgență. Aici trebuiau să intervină forțele de ordine. Chiar vorbeam cu colegul meu din Polonia, unde au găsit săptămâna trecută doi porci mistreți morți la granița cu Ucraina și au trimis Armata și Jandarmeria acolo. Ca să restricționeze circulația, a spus ministrul agriculturii.

Adrian Oros a sugerat că așa ar fi trebuit să se întâmple și-n România pentru că așa cum s-au derulat lucrurile până acum, populația a fost doar speriată, a intrat în panică.

Cred că populația a fost speriată pentru că nu a fost o bună comunicare, s-au luat măsuri parțiale, s-au luat tardiv, oamenii nu au avut încredere pentru că asemenea măsuri necesare, de regulă, sunt nepopulare și dacă nu ai concursul populației, nu ai nicio șansă pentru că măsurile sunt drastice, a spus Oros.

Șeful de la Agricultură a adăugat că s-au făcut ilegalități, că samsarii plimbă în continuare animalele, porcii și boala de la o poartă la altă.

Am asistat în această perioadă la acest fenomen, iar oamenii ne întrebau: domle, de ce ați închis târgurile? Și încercam să le explicăm că pesta porcină africană poate fi vehiculată din târg și omul să o ducă acasă. Bine, bine, și atunci cei care se mișcă cu mașinile sau căruțele de la o poartă la alta, să cumpere porci, pe ei de ce-i lăsați? Mai mult au fost identificate animale moarte, după moarte, animale bolnave doar ca să poată fi despăgubiți. Deci, s-au făcut niște ilegalități populiste, iar oamenii au considerat că aceste lucruri sunt așa o glumă și nu au colaborat, a declarat minsitrul agriculturii.


Vizualizat: 2298 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

OIERII ROMÂNI PROPUN SĂ-ȘI ANGAJEZE ZILIERI AȘA CUM SE PROCEDEAZĂ ÎN FRANȚA!

OIERII ROMÂNI PROPUN SĂ-ȘI ANGAJEZE ZILIERI AȘA CUM SE PROCEDEAZĂ ÎN FRANȚA!

05 iunie 2020 - 08:44

CUM SĂ FIE ANGAJAȚI ZILIERII! Crescătorul de ovine Ionică Sterp, vicepreședintele Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC), le-a spus ieri crescătorilor de animale, într-un live pe Facebook, că APC propune ca zilierii să fie angajați la fermele de ovine pe fluturași, așa cum se procedează în Franța. Adică, crescătorii de animale să nu fie obligați să le încheie lucrătorilor un contract. Să plătească o taxă la Finanțe pe fiecare zi lucrată de zilier.

OIERUL IONICĂ STERP: SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE PLĂTITĂ PE UNITATE VITĂ MARE, NU PE HECTAR!

OIERUL IONICĂ STERP: SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE PLĂTITĂ PE UNITATE VITĂ MARE, NU PE HECTAR!

05 iunie 2020 - 07:16

SCHIMBĂRI LA LEGEA PĂȘUNILOR. Crescătorul de ovine Ionică Sterp din județul Bihor, membru fondator al Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC), i-a anunțat ieri pe oierii români, într-un live pe Facebook, că APC a solicitat ministrului agriculturii schimbarea legii pășunilor și că sunt prevăzute modificări din toamnă. Crescătorii de animale sunt întrebați dacă vor ca subvenția APIA pentru pășune să nu se mai plătească pe hectar, să fie plătită pe unitate vită mare (UVM) la hectar.

APEL MINISTRUL AGRICULTURII: PRIMARII SĂ NE AJUTE, NU SĂ NE ÎNCURCE!

APEL MINISTRUL AGRICULTURII: PRIMARII SĂ NE AJUTE, NU SĂ NE ÎNCURCE!

04 iunie 2020 - 21:04

SUBVENȚII APIA 2020! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a făcut astăzi un apel către primarii din România care trebuie să transmită la APIA adeverințele de la registrul agricol pentru fermierii care solicită anul acesta subvențiile agricole. Fac un apel către autoritățile locale, către primari, să ne ajute, să nu ne încurce în această perioadă, a spus șeful MADR.

GATA CU BERBECII CU ORIGINEA DOAR PE HÂRTIE!

GATA CU BERBECII CU ORIGINEA DOAR PE HÂRTIE!

04 iunie 2020 - 17:52

ÎNCEPE GENOTIPAREA LA OVINE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, într-o conferință, că nu se va mai elibera niciun certificat de origine pentru berbeci fără efectuarea genotipării. Testele arată apartenența berbecilor la rasă, filiația, dar și rezistența acestora la scrapie, boală mortală pentru ovine, fără leac.

MINISTRUL OROS: SCHEMA PENTRU AJUTORUL DE CRIZĂ pentru FERMIERI, SCRISĂ ȘI TRIMISĂ PARLAMENTULUI!

MINISTRUL OROS: SCHEMA PENTRU AJUTORUL DE CRIZĂ pentru FERMIERI, SCRISĂ ȘI TRIMISĂ PARLAMENTULUI!

04 iunie 2020 - 16:21

EXCLUSIV! AGROINFO l-a întrebat, în conferința de presă de astăzi, pe ministrul agriculturii, Adrian Oros, dacă au fost stabilite condițiile de acordare a ajutorului de criză pentru fermieri, 7.000 de euro/fermă. În conferință, ministrul agriculturii ne-a spus că așteaptă sugestiile Parlamentului European. La finalul conferinței, AGROINFO a insistat pentru a primi lămuriri. Ce ne-a declarat, în exclusivitate, ministrul agriculturii?

OIERUL DAN PETRESCU, APC: PREȚUL PE KILOGRAMUL DE MIEL S-A TRIPLAT!

OIERUL DAN PETRESCU, APC: PREȚUL PE KILOGRAMUL DE MIEL S-A TRIPLAT!

04 iunie 2020 - 15:42

VESTE BUNĂ PENTRU OIERI! Crescătorul de ovine Dan Petrescu, președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC), prezent la conferința de presă organizată astăzi de ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat, pentru AGROINFO, că prețul în viu al kilogramului de miel aproape că s-a triplat. Creșterea prețului la mieii pentru export, spune oierul, este datorată negocierilor făcute de ministrul agriculturii cu țările arabe. Exportatorii plătesc mai mult pe kilogramul de miel în viu.

MINISTRUL OROS: EXPORT DE CARCASE DE OVINE ÎN QATAR!

MINISTRUL OROS: EXPORT DE CARCASE DE OVINE ÎN QATAR!

04 iunie 2020 - 14:51

EXCLUSIV! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, pentru AGROINFO, că a obținut acceptul autorităților din Qatar pentru exportul de carcasă proaspătă de ovine.

CINE ARE PRIORITATE LA CUMPĂRAREA TERENURILOR AGRICOLE!

CINE ARE PRIORITATE LA CUMPĂRAREA TERENURILOR AGRICOLE!

04 iunie 2020 - 06:43

LEGE VOTATĂ! Camera Deputaților a votat ieri, 3 iunie 2020, legea care reglementează vânzarea terenurilor agricole. AGROINFO v-a informat deja că terenurile agricole nu mai pot fi vândute cetățenilor străini și nici în scopul speculei. Vă spunem cine are prioritate la cumpărarea terenurilor agricole, lista preemptorilor. De asemenea, se înființează Registrul unic național privind circulația și destinația terenurilor agricole.

LEGE VOTATĂ ASTĂZI! INTERZISĂ VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE CETĂȚENILOR STRĂINI!

LEGE VOTATĂ ASTĂZI! INTERZISĂ VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE CETĂȚENILOR STRĂINI!

03 iunie 2020 - 20:42

VOTATĂ! Camera Deputaților a votat astăzi legea prin care terenurile agricole nu mai pot fi vândute cetățenilor străini. Proiectul a fost adoptat cu 205 voturi pentru, 96 împotrivă și 8 abțineri. Camera Deputaților este for decizional, iar legea va fi trimisă președintelui României pentru promulgare.

OFICIAL! VESTE EXCELENTĂ pentru FERMIERI! CREȘTE BUGETUL PENTRU SUBVENȚII!

OFICIAL! VESTE EXCELENTĂ pentru FERMIERI! CREȘTE BUGETUL PENTRU SUBVENȚII!

03 iunie 2020 - 17:31

DECIZIE! Comisia Europeană va majora bugetele din cadrul politicii agricole comune (PAC) cu 9 miliarde EUR (4 miliarde EUR pentru Fondul european de garantare agricolă și 5 miliarde EUR pentru Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală), iar Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (FEPAM) va fi majorat cu 500 milioane EUR, anunță astăzi Reprezentanța Comisiei Europene în România, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

IQ Robotics, o companie românească cu sediul în Braşov, a adus la INDAGRA o dronă pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, care a stârnit interesul multor fermieri. Drona este controlată prin calculator, de unde i se stabileşte harta şi misiunea, având o autonomie de zbor între 10 şi 15 minute, în funcţie de complexitatea operaţiunii şi condiţiile de lucru.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La pescuit

La pescuit
- De două zile tot pescuiesc şi nu am prins nimic. Detalii