Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

MINISTRUL OROS ORDONĂ VERIFICAREA CHELTUIRII SUMELOR URIAȘE PLĂTITE REGISTRELOR GENEALOGICE!

Publicat: 28 iulie 2020 - 09:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
ȘEFUL MADR PRIMEȘTE ZECI DE MESAJE CU CERTIFICATE DE ORIGINE la OVINE FALSIFICATE și DESPRE CROTALII VÂNDUTE CU PUNGA!

SUSPECT! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a dezvăluit, luni seara, la Agro TV, că primește zeci de mesaje, nu doar de la crescătorii de animale, și de la instituții, cu copii ale unor certificate de origine la berbeci care se vede clar că sunt falsificate și cu crotalii pentru ovine, eliberate acum doi ani, dar vândute la pungă anul acesta. Șeful MADR a dispus să se verifice cum sunt cheltuite sumele uriașe plătite anual de la bugetul național asociațiilor care dețin registrele genealogice ale raselor.

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a fost întrebat luni seara, la Agro TV, ce spune despre protestul unor asociații din oierit care se opun ordinului emis de Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) prin care se dispune genotiparea ovinelor și efectuarea testelor de paternitate la berbeci. Decizia de a fi obligatorii aceste teste pentru berbecii vânduți anul acesta vine după ani de scandal în oieritul din România generat de suspiciunea că ar fi fost vânduți berbeci care nu aparțin rasei, dar care, cu toate acestea, au certificate de origine. Vânzarea berbecilor cu certificate de origine a explodat în momentul în care crescătorii de ovine au știut că o condiție esențială pentru obținerea celei mai mari subvenții pe cap de ovină, sprijinul cuplat zootehnic, 17,71 euro/cap de ovină la nivelul anului 2019, este deținerea unui berbec cu certificat de origine, înscris în registrul genealogic al rasei.

Trebuie spus aici că ministerul plătește 16 milioane de euro acestor societăți de ameliorare pentru a conduce registrele (genealogice n.r.) pe an și că multă vreme, sunt convins, și majoritatea dintre fermieri o fac cu bună credință. Dar în ultimii ani de zile de când a apărut acea condiționare ca să primești sprijin cuplat zootehnic dacă cumperi un reproducător care aparține unui registru, au apărut foarte multe probleme și contestări în cadrul acestor asociații. De ani de zile se întâmplă acest lucru și când am venit la minister, acest lucru a continuat.

Sunt foarte mulți fermieri care spun că sunt obligați să cumpere berbeci care ar aparține acestor registre doar ca să fie beneficiarii acelui sprijin cuplat zootehnic și că ei nu sunt convinși că acești berbeci aparțin cu adevărat registrelor, pentru că nu există decât o evidență pe hârtie, fără genotipare, deși tehnica din ziua de astăzi permite acest lucru și că acei berbeci sunt rezistenți la screpie.

Pentru că ei (fermierii n.r.) doresc să cumpere berbeci aparținând unui registru care să aibă putere de ameliorare, dar, în același timp, să nu transmită sensibilitatea la screpie în efectivele lor și că, de multe ori, aceste certificate de origine nu întotdeauna corespund realității. Eu primesc, de la începutul mandatului, zeci de mailuri și poze pe whatsapp cu certificate de ameliorare care se vede clar că sunt falsificate sau se vând crotalii și certificate, eliberate acum doi ani, se vând anul acesta. Aceste crotalii ar trebui să fie pe animale, iar animalul respectiv, proprietarul să demonstreze că animalul acela aparține acelui registru.

Singura modalitate prin care se poate demonstra și a clarifica aceste suspiciuni, pentru că sunt convins că aceste fapte nu sunt într-o proporție foarte mare, cel puțin așa-mi place să cred, și noi am venit în aceste zile, în aceste săptămâni cu un ordin, sigur, ordin pe care eu l-am semnat, dar prin care ANZ-ul (Agenția Națională pentru Zootehnie n.r.) ca și instituție publică care se ocupă cu ameliorarea în România și care gestionează acest lucru, am cerut ANZ-ului să vadă cum sunt cheltuiți acei 16 milioane de euro, dacă sunt corect conduse aceste registre și să clarificăm, să terminăm cu aceste discuții din piață.

Pentru că eu mă duc săptămânal în două-trei județe și, de fiecare dată, mulți dintre fermieri îmi reproșează acest lucru: domnule ministru, când lămuriți odată problema aceasta a berbecilor? Și vreau să o lămuresc. Am spus că 3% dintre berbecii reproducători care vor fi vânduți anul acesta o să-i verificăm, o să le verificăm paternitatea, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros, luni seara, la Agro TV.

Șeful MADR a mai spus că, în ciuda presiunilor făcute de o parte dintre asociațiile oierilor care dețin registre genealogice ale raselor, de a-l demite pe directorul general ANZ, Vaida Bela, nu va face acest lucru. Dimpotrivă. Ministrul agriculturii i-a prelungit chiar luni, 27 iulie 2020, mandatul directorului ANZ.

Dacă acest lucru deranjează și pentru acest lucru i se cere demisia directorului ANZ, îmi pare foarte rău. Eu, tocmai astăzi, i-am prelungit mandatul acestui director ANZ. Dacă este să demit pe cineva în urma acestor, dacă se confirmă toate aceste hârtii pe care le primesc, și le primesc și de la instituții, nu numai de la persoane fizice, atunci, cu siguranță, voi demite, dar pe ceilalți directori care au adus situația în această formă în care o discutăm astăzi.

Ăsta este punctul meu de vedere, l-am susținut în noiembrie la prima întâlnire cu fermierii. Și acum am fost în Banat, m-am întâlnit cu crescătorii de ovine unde am discutat problemele reale ale crescătorilor, legate de pășuni, de valorificarea mieilor, a produselor și foarte puțini dintre ei erau deranjați de activitatea ANZ-ului. Îmi place să cred că doar câțiva (oieri n.r.) sunt deranjați de această activitate care, cu siguranță, în momentul în care facem verificarea celor 3% din efectiv, lucrurile se vor clarifica. Asta este poziția mea, poziție pe care am comunicat-o de fiecare dată când m-am întâlnit cu crescătorii, atât cu crescătorii simpli, membrii asociațiilor, cât și cu liderii asociațiilor de ameliorare. Și poziția nu mi-o voi schimba pentru că este una corectă, în opinia mea. Vrem doar să verificăm unele suspiciuni și modul cum se cheltuie niște bani, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros, luni seara, la Agro TV.

Vizualizat: 2523 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ÎN VIGOARE! SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE!

ÎN VIGOARE! SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE!

27 februarie 2021 - 08:40

ORDONANȚA SUBVENȚIILOR APIA 2021-2022! Beneficiarii subvenției APIA pe hectarul de pășune, în anii 2021 și 2022, și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească aceștia sunt stabiliți prin Ordonanța de Urgență nr. 11 din 24 februarie 2021 pentru aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022 publicată în Monitorul Oficial.

APEL UNIUNEA SALVĂM ȚĂRANUL ROMÂN: AJUTAȚI TINERII FERMIERI ROMÂNI DIN ȚARĂ!

APEL UNIUNEA SALVĂM ȚĂRANUL ROMÂN: AJUTAȚI TINERII FERMIERI ROMÂNI DIN ȚARĂ!

27 februarie 2021 - 08:10

APEL! Uniunea Salvăm Țăranul Român cere ca suma alocată pentru submăsura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri să se dubleze, de la 100 de milioane de euro la 200 de milioane de euro, iar ajutorul acordat pentru un tânăr fermier din țară să crească până la 70.000 de euro. Suma alocată pentru tinerii fermieri români din diaspora să fie transferată tinerilor fermieri români din țară și să fie schimbate condițiile de accesare a ajutorului.

FERMIERII ROMÂNI: DAȚI-VĂ DEMISIA DE ONOARE!

FERMIERII ROMÂNI: DAȚI-VĂ DEMISIA DE ONOARE!

27 februarie 2021 - 07:43

COMUNICAT. Fermierii români sunt dezamăgiți de votul dat de ministrul agriculturii, Adrian Oros, împotriva suplimentării bugetului MADR astfel încât să le fie plătite despăgubirile pentru culturile de primăvară afectate de secetă. Fermierii spun că a fost un vot împotriva satului românesc, că promisiunile s-au transformat în minciuni și cer demisia de onoare. Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, LAPAR, a transmis un comunicat pentru AGROINFO.

COJOCARU (APRIL): MINISTERUL AGRICULTURII SĂ UITE ACEA MENTALITATE DE MINISTER AL AJUTORULUI SOCIAL!

COJOCARU (APRIL): MINISTERUL AGRICULTURII SĂ UITE ACEA MENTALITATE DE MINISTER AL AJUTORULUI SOCIAL!

26 februarie 2021 - 20:03

SĂ LE FACĂ PENSII SPECIALE LA ȚĂRANI! Ministerul Agriculturii să uite acea mentalitate de minister al ajutorului social. Bugetul, fondurile europene, Planul Național Strategic trebuie să fie concentrate pe o dezvoltare a fermei comerciale. Ajutoarele pentru micii fermieri, țărani, nu trebuie amestecate cu cele pentru fermele mari. Țăranului să i se facă rentă viageră sau pensie specială, a spus Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui, APRIL, la Agro TV.

MINISTRUL OROS: EU NU SPUN CĂ VREAU SĂ DISTRUG GOSPODĂRIA ȚĂRĂNEASCĂ, ASTA SPUN UNII!

MINISTRUL OROS: EU NU SPUN CĂ VREAU SĂ DISTRUG GOSPODĂRIA ȚĂRĂNEASCĂ, ASTA SPUN UNII!

26 februarie 2021 - 19:15

ORDINUL MAXIM 5 PORCI ÎN GOSPODĂRIA ȚĂRĂNEASCĂ! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, susţine că proiectul de ordin privind stabilirea tipurilor de exploataţii de suine, lansat în dezbatere publică, nu distruge gospodăria ţărănească, ci opreşte activitatea ilegală a samsarilor, în timp ce toţi crescătorii mari sau mici trebuie să respecte reguli minime de biosecuritate.

ÎN VIGOARE! CONDIȚII OBLIGATORII pentru PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

ÎN VIGOARE! CONDIȚII OBLIGATORII pentru PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

26 februarie 2021 - 12:13

OFICIAL. ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 11 din 24 februarie 2021 pentru aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022 a fost publicată în Monitorul Oficial, este în vigoare. Care sunt condițiile obligatorii impuse fermierilor anul acesta pentru încasarea subvențiilor APIA?

APPR: NOUA STRATEGIE A UE PRIVIND ADAPTAREA LA SCHIMBĂRILE CLIMATICE!

APPR: NOUA STRATEGIE A UE PRIVIND ADAPTAREA LA SCHIMBĂRILE CLIMATICE!

26 februarie 2021 - 11:48

COMUNICAT. Agricultorii și cooperativele agricole consideră binevenită publicarea unei noi strategii privind adaptarea la schimbările climatice. Cinci elemente ne-au atras atenția în cadrul comunicării publicate astăzi de Comisia Europeană, susține un comunicat al Asociației Producătorilor de Porumb din România, transmis astăzi pentru AGROINFO.

NICUȘOR ȘERBAN: CUM SĂ CONCURĂM CU FERMIERUL UNGUR CARE IA SUBVENȚIE 800 DE EURO PE VACĂ?!

NICUȘOR ȘERBAN: CUM SĂ CONCURĂM CU FERMIERUL UNGUR CARE IA SUBVENȚIE 800 DE EURO PE VACĂ?!

26 februarie 2021 - 11:17

VOCEA CRESCĂTORULUI DE BOVINE. Nicușor Șerban, unul dintre marii crescători de bovine din România, a declarat la Agro TV, că-i este imposibil să concureze cu crescătorii de vaci din Ungaria care beneficiază de o subvenție de 800 de euro pe cap de vacă. Cu așa o subvenție, fermierii din Ungaria își permit să vândă mai ieftin laptele. Crescătorul de bovine este nemulțumit de decizia Ministerului Agriculturii de a limita la 250 de capete de vaci acordarea subvenției europene pentru vaci de lapte, sprijin cuplat zootehnic.

MINISTRUL OROS: BANII PENTRU PLĂȚILE FERMIERILOR, APROBAȚI!

MINISTRUL OROS: BANII PENTRU PLĂȚILE FERMIERILOR, APROBAȚI!

26 februarie 2021 - 10:39

BUGETUL MADR MAI MARE! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, anunță astăzi că banii pentru plățile fermierilor au fost aprobați în comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului României. Ministerul Agriculturii are un buget mai mare, în acest an, prin comparație cu anul trecut.

SUBVENȚIILE APIA ALE FERMIERILOR PUBLICATE ÎN MONITORUL OFICIAL!

SUBVENȚIILE APIA ALE FERMIERILOR PUBLICATE ÎN MONITORUL OFICIAL!

26 februarie 2021 - 08:44

ORDONANȚA SUBVENȚIILOR APIA 2021-2022. Ordonanța de Urgență nr.11/2021 pentru aprobarea schemelor de plăţi şi a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 şi 2022 este în vigoare, a fost publicată joi, 25 februarie 2021, în Monitorul Oficial.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Principala problemă din acest an în cultura pepenilor verzi a fost antracnoza, o boală care atacă toate părțile aeriene ale plantei: frunze, fructe şi tulpini. Soluțiile Syngenta pentru controlul atracnozei sunt produse precum Cidely Top și Ortiva Top aplicate în alternanță.

În cultura pepenilor galbeni principala problema a fost mana. Fungicidul Revus are o acţiunea puternică şi persistentă şi asigură un bun nivel de combatere al manei.

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Prietenie

Prietenie
Doi scoţieni se întâlnesc pe stradă. Detalii