Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

MINISTRUL OROS ORDONĂ VERIFICAREA CHELTUIRII SUMELOR URIAȘE PLĂTITE REGISTRELOR GENEALOGICE!

Publicat: 28 iulie 2020 - 09:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
ȘEFUL MADR PRIMEȘTE ZECI DE MESAJE CU CERTIFICATE DE ORIGINE la OVINE FALSIFICATE și DESPRE CROTALII VÂNDUTE CU PUNGA!

SUSPECT! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a dezvăluit, luni seara, la Agro TV, că primește zeci de mesaje, nu doar de la crescătorii de animale, și de la instituții, cu copii ale unor certificate de origine la berbeci care se vede clar că sunt falsificate și cu crotalii pentru ovine, eliberate acum doi ani, dar vândute la pungă anul acesta. Șeful MADR a dispus să se verifice cum sunt cheltuite sumele uriașe plătite anual de la bugetul național asociațiilor care dețin registrele genealogice ale raselor.

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a fost întrebat luni seara, la Agro TV, ce spune despre protestul unor asociații din oierit care se opun ordinului emis de Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) prin care se dispune genotiparea ovinelor și efectuarea testelor de paternitate la berbeci. Decizia de a fi obligatorii aceste teste pentru berbecii vânduți anul acesta vine după ani de scandal în oieritul din România generat de suspiciunea că ar fi fost vânduți berbeci care nu aparțin rasei, dar care, cu toate acestea, au certificate de origine. Vânzarea berbecilor cu certificate de origine a explodat în momentul în care crescătorii de ovine au știut că o condiție esențială pentru obținerea celei mai mari subvenții pe cap de ovină, sprijinul cuplat zootehnic, 17,71 euro/cap de ovină la nivelul anului 2019, este deținerea unui berbec cu certificat de origine, înscris în registrul genealogic al rasei.

Trebuie spus aici că ministerul plătește 16 milioane de euro acestor societăți de ameliorare pentru a conduce registrele (genealogice n.r.) pe an și că multă vreme, sunt convins, și majoritatea dintre fermieri o fac cu bună credință. Dar în ultimii ani de zile de când a apărut acea condiționare ca să primești sprijin cuplat zootehnic dacă cumperi un reproducător care aparține unui registru, au apărut foarte multe probleme și contestări în cadrul acestor asociații. De ani de zile se întâmplă acest lucru și când am venit la minister, acest lucru a continuat.

Sunt foarte mulți fermieri care spun că sunt obligați să cumpere berbeci care ar aparține acestor registre doar ca să fie beneficiarii acelui sprijin cuplat zootehnic și că ei nu sunt convinși că acești berbeci aparțin cu adevărat registrelor, pentru că nu există decât o evidență pe hârtie, fără genotipare, deși tehnica din ziua de astăzi permite acest lucru și că acei berbeci sunt rezistenți la screpie.

Pentru că ei (fermierii n.r.) doresc să cumpere berbeci aparținând unui registru care să aibă putere de ameliorare, dar, în același timp, să nu transmită sensibilitatea la screpie în efectivele lor și că, de multe ori, aceste certificate de origine nu întotdeauna corespund realității. Eu primesc, de la începutul mandatului, zeci de mailuri și poze pe whatsapp cu certificate de ameliorare care se vede clar că sunt falsificate sau se vând crotalii și certificate, eliberate acum doi ani, se vând anul acesta. Aceste crotalii ar trebui să fie pe animale, iar animalul respectiv, proprietarul să demonstreze că animalul acela aparține acelui registru.

Singura modalitate prin care se poate demonstra și a clarifica aceste suspiciuni, pentru că sunt convins că aceste fapte nu sunt într-o proporție foarte mare, cel puțin așa-mi place să cred, și noi am venit în aceste zile, în aceste săptămâni cu un ordin, sigur, ordin pe care eu l-am semnat, dar prin care ANZ-ul (Agenția Națională pentru Zootehnie n.r.) ca și instituție publică care se ocupă cu ameliorarea în România și care gestionează acest lucru, am cerut ANZ-ului să vadă cum sunt cheltuiți acei 16 milioane de euro, dacă sunt corect conduse aceste registre și să clarificăm, să terminăm cu aceste discuții din piață.

Pentru că eu mă duc săptămânal în două-trei județe și, de fiecare dată, mulți dintre fermieri îmi reproșează acest lucru: domnule ministru, când lămuriți odată problema aceasta a berbecilor? Și vreau să o lămuresc. Am spus că 3% dintre berbecii reproducători care vor fi vânduți anul acesta o să-i verificăm, o să le verificăm paternitatea, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros, luni seara, la Agro TV.

Șeful MADR a mai spus că, în ciuda presiunilor făcute de o parte dintre asociațiile oierilor care dețin registre genealogice ale raselor, de a-l demite pe directorul general ANZ, Vaida Bela, nu va face acest lucru. Dimpotrivă. Ministrul agriculturii i-a prelungit chiar luni, 27 iulie 2020, mandatul directorului ANZ.

Dacă acest lucru deranjează și pentru acest lucru i se cere demisia directorului ANZ, îmi pare foarte rău. Eu, tocmai astăzi, i-am prelungit mandatul acestui director ANZ. Dacă este să demit pe cineva în urma acestor, dacă se confirmă toate aceste hârtii pe care le primesc, și le primesc și de la instituții, nu numai de la persoane fizice, atunci, cu siguranță, voi demite, dar pe ceilalți directori care au adus situația în această formă în care o discutăm astăzi.

Ăsta este punctul meu de vedere, l-am susținut în noiembrie la prima întâlnire cu fermierii. Și acum am fost în Banat, m-am întâlnit cu crescătorii de ovine unde am discutat problemele reale ale crescătorilor, legate de pășuni, de valorificarea mieilor, a produselor și foarte puțini dintre ei erau deranjați de activitatea ANZ-ului. Îmi place să cred că doar câțiva (oieri n.r.) sunt deranjați de această activitate care, cu siguranță, în momentul în care facem verificarea celor 3% din efectiv, lucrurile se vor clarifica. Asta este poziția mea, poziție pe care am comunicat-o de fiecare dată când m-am întâlnit cu crescătorii, atât cu crescătorii simpli, membrii asociațiilor, cât și cu liderii asociațiilor de ameliorare. Și poziția nu mi-o voi schimba pentru că este una corectă, în opinia mea. Vrem doar să verificăm unele suspiciuni și modul cum se cheltuie niște bani, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros, luni seara, la Agro TV.

Vizualizat: 2187 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

FERMIERII MOLDOVENI AU IEȘIT ÎN STRADĂ CU TRACTOARELE!

FERMIERII MOLDOVENI AU IEȘIT ÎN STRADĂ CU TRACTOARELE!

11 august 2020 - 20:49

PROTEST! Fermierii din Moldova cer decretarea stării de urgență în agricultură! Agricultorii protestează în 10 raioane, au ieșit astăzi în stradă cu tractoarele și cer Guvernului despăgubiri pentru culturile distruse de secetă.

ANSVSA, ÎN CONTROL!

ANSVSA, ÎN CONTROL!

11 august 2020 - 19:37

COMUNICAT. Controalele inspectorilor sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor în acest sector se realizează în baza Programul de supraveghere şi control pentru anul 2020 și vizează operatorii din industria alimentară care își desfășoară activitatea în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice, precum şi unităţi de depozitare – alimentare, seminţe, legume fructe.

FRANȚA și ITALIA, AJUTOR DE CRIZĂ DE 100.000 DE EURO/FERMIER!

FRANȚA și ITALIA, AJUTOR DE CRIZĂ DE 100.000 DE EURO/FERMIER!

11 august 2020 - 10:26

AJUTOARE FERMIERI. Comisia Europeană a aprobat pentru Franța și Italia ajutoare de criză de maxim 100.000 de euro/fermier. AGROINFO v-a informat deja în exclusivitate că și Ungaria acordă un astfel de ajutor agricultorilor. În Olanda, cultivatorii de cartofi și de flori sunt sprijiniți financiar să depășească dificultățile cauzate de criza sanitară. Informațiile sunt furnizate pentru AGROINFO de Comisia Europeană.

SCRISOARE DESCHISĂ A FERMIERILOR ROMÂNI CĂTRE GUVERN!

SCRISOARE DESCHISĂ A FERMIERILOR ROMÂNI CĂTRE GUVERN!

11 august 2020 - 09:42

NU MAI PUTEM SĂ NE AMÂNĂM DATORIILE. Fermierii români solicită Guvernului adoptarea de urgență a unei hotărâri pentrn plata despăgubirilor pentru secetă și demararea acestor plăți în această lună. Fermierii susțin că nu mai pot să-și amâne datoriile și mulți dintre ei sunt amenințați cu falimentul. Inserăm scrisoarea deschisă a fermierilor, transmisă astăzi la redacția AGROINFO.

SUME PE HECTAR 2020! SUBVENȚII APIA PENTRU CARE ESTE STABILIT CUANTUMUL PE HECTAR pentru ACEST AN!

SUME PE HECTAR 2020! SUBVENȚII APIA PENTRU CARE ESTE STABILIT CUANTUMUL PE HECTAR pentru ACEST AN!

11 august 2020 - 08:12

GHID APIA. Cuantumul pe hectar pentru o parte din subvențiile APIA este deja stabilit pentru anul 2020. Fermierii beneficiază de aceste plăți compensatorii dacă au încheiate angajamente cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Angajamentele au o durată de 5 ani. Pentru un singur pachet din Măsura 10 Agro-mediu și climă, PNDR 2020, APIA le achită fermierilor subvenții suplimentare pe cap de animal. Vă punem la dispoziție lista furnizată de APIA.

SUBVENȚII APIA ÎNCASATE PE CONTRACTE DE ARENDĂ FALSIFICATE!

SUBVENȚII APIA ÎNCASATE PE CONTRACTE DE ARENDĂ FALSIFICATE!

10 august 2020 - 20:53

COMUNICAT. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) anunță că au trimis în judecată mai multe persoane din județele Bihor, Iași, Ialomița care au încasat subvenții agricole de zeci de mii de euro de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) folosind acte falsificate, adeverințe, contracte de arendă, etc.

MESAJ APIA DE ASTĂZI pentru FERMIERI!

MESAJ APIA DE ASTĂZI pentru FERMIERI!

10 august 2020 - 18:56

NU VĂ DAȚI FOC LA SUBVENȚII! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), vine în atenția opiniei publice cu informații privind interdicția arderii miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente, atrage atenția APIA într-un comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO.

BANI PENTRU FERMIERI! CE A ANUNȚAT ASTĂZI PRIM-MINISTRUL ROMÂNIEI!

BANI PENTRU FERMIERI! CE A ANUNȚAT ASTĂZI PRIM-MINISTRUL ROMÂNIEI!

10 august 2020 - 18:14

ANUNȚ PREMIER. Șeful Executivului, Ludovic Orban, a declarat luni că Guvernul va aloca sume suplimentare în rectificarea bugetară pentru sectorul agriculturii. Guvernul vrea să adopte în această săptămână cea de-a doua rectificare bugetară din 2020.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 11 - 17 AUGUST 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 11 - 17 AUGUST 2020!

10 august 2020 - 17:51

Caracteristici meteorologice. Sub aspect termic, în acest interval se va menţine o vreme caldă în majoritatea regiunilor agricole, chiar caniculară, îndeosebi în zonele de câmpie. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 18...30°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...6°C, în cea mai mare parte a țării.

OBLIGATORIU! SUBVENȚII APIA SUPLIMENTARE PE HECTAR ȘI PE CAP DE ANIMAL!

OBLIGATORIU! SUBVENȚII APIA SUPLIMENTARE PE HECTAR ȘI PE CAP DE ANIMAL!

10 august 2020 - 13:35

SUBVENȚII APIA 2020. Beneficiarii Măsurii 10 – Agro-mediu și climă (M.10) și Măsurii 11 – Agricultura ecologică (M.11) trebuie să demonstreze că dețin cunoștințele și informațiile relevante (au urmat o formă de instruire) sau că beneficiază de expertiza tehnică necesară (consiliere sau consultanță) pentru implementarea angajamentelor, în conformitate cu PNDR 2020. Termenul limită pentru depunerea dovezilor la APIA  este 12 octombrie 2020.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Oferta Guttler la Agromalim 2019

Oferta Guttler la Agromalim 2019

Recunoscută pentru tăvălugii specifici, compania Guttler are în portofoliu o gamă diversă de utilaje pentru prelucrarea solului, pregătirea patului germinativ şi întreţinerea păşunilor. Despre avantajele utilizării cultivatorul multifuncţional Guttler SuperMaxx ne-a vorbit fermierul Florin Iova din judeţul Hunedoara.

Interviu cu: Dana Culda - TESA SRL, Florin Iova - fermier, jud. Hunedoara şi Sorin Giru - reprezentant vânzări Guttler România.

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii