Adama
Vinasa Rompak

MINISTRUL OROS ORDONĂ VERIFICAREA CHELTUIRII SUMELOR URIAȘE PLĂTITE REGISTRELOR GENEALOGICE!

Publicat: 28 iulie 2020 - 09:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
ȘEFUL MADR PRIMEȘTE ZECI DE MESAJE CU CERTIFICATE DE ORIGINE la OVINE FALSIFICATE și DESPRE CROTALII VÂNDUTE CU PUNGA!

SUSPECT! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a dezvăluit, luni seara, la Agro TV, că primește zeci de mesaje, nu doar de la crescătorii de animale, și de la instituții, cu copii ale unor certificate de origine la berbeci care se vede clar că sunt falsificate și cu crotalii pentru ovine, eliberate acum doi ani, dar vândute la pungă anul acesta. Șeful MADR a dispus să se verifice cum sunt cheltuite sumele uriașe plătite anual de la bugetul național asociațiilor care dețin registrele genealogice ale raselor.

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a fost întrebat luni seara, la Agro TV, ce spune despre protestul unor asociații din oierit care se opun ordinului emis de Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) prin care se dispune genotiparea ovinelor și efectuarea testelor de paternitate la berbeci. Decizia de a fi obligatorii aceste teste pentru berbecii vânduți anul acesta vine după ani de scandal în oieritul din România generat de suspiciunea că ar fi fost vânduți berbeci care nu aparțin rasei, dar care, cu toate acestea, au certificate de origine. Vânzarea berbecilor cu certificate de origine a explodat în momentul în care crescătorii de ovine au știut că o condiție esențială pentru obținerea celei mai mari subvenții pe cap de ovină, sprijinul cuplat zootehnic, 17,71 euro/cap de ovină la nivelul anului 2019, este deținerea unui berbec cu certificat de origine, înscris în registrul genealogic al rasei.

Trebuie spus aici că ministerul plătește 16 milioane de euro acestor societăți de ameliorare pentru a conduce registrele (genealogice n.r.) pe an și că multă vreme, sunt convins, și majoritatea dintre fermieri o fac cu bună credință. Dar în ultimii ani de zile de când a apărut acea condiționare ca să primești sprijin cuplat zootehnic dacă cumperi un reproducător care aparține unui registru, au apărut foarte multe probleme și contestări în cadrul acestor asociații. De ani de zile se întâmplă acest lucru și când am venit la minister, acest lucru a continuat.

Sunt foarte mulți fermieri care spun că sunt obligați să cumpere berbeci care ar aparține acestor registre doar ca să fie beneficiarii acelui sprijin cuplat zootehnic și că ei nu sunt convinși că acești berbeci aparțin cu adevărat registrelor, pentru că nu există decât o evidență pe hârtie, fără genotipare, deși tehnica din ziua de astăzi permite acest lucru și că acei berbeci sunt rezistenți la screpie.

Pentru că ei (fermierii n.r.) doresc să cumpere berbeci aparținând unui registru care să aibă putere de ameliorare, dar, în același timp, să nu transmită sensibilitatea la screpie în efectivele lor și că, de multe ori, aceste certificate de origine nu întotdeauna corespund realității. Eu primesc, de la începutul mandatului, zeci de mailuri și poze pe whatsapp cu certificate de ameliorare care se vede clar că sunt falsificate sau se vând crotalii și certificate, eliberate acum doi ani, se vând anul acesta. Aceste crotalii ar trebui să fie pe animale, iar animalul respectiv, proprietarul să demonstreze că animalul acela aparține acelui registru.

Singura modalitate prin care se poate demonstra și a clarifica aceste suspiciuni, pentru că sunt convins că aceste fapte nu sunt într-o proporție foarte mare, cel puțin așa-mi place să cred, și noi am venit în aceste zile, în aceste săptămâni cu un ordin, sigur, ordin pe care eu l-am semnat, dar prin care ANZ-ul (Agenția Națională pentru Zootehnie n.r.) ca și instituție publică care se ocupă cu ameliorarea în România și care gestionează acest lucru, am cerut ANZ-ului să vadă cum sunt cheltuiți acei 16 milioane de euro, dacă sunt corect conduse aceste registre și să clarificăm, să terminăm cu aceste discuții din piață.

Pentru că eu mă duc săptămânal în două-trei județe și, de fiecare dată, mulți dintre fermieri îmi reproșează acest lucru: domnule ministru, când lămuriți odată problema aceasta a berbecilor? Și vreau să o lămuresc. Am spus că 3% dintre berbecii reproducători care vor fi vânduți anul acesta o să-i verificăm, o să le verificăm paternitatea, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros, luni seara, la Agro TV.

Șeful MADR a mai spus că, în ciuda presiunilor făcute de o parte dintre asociațiile oierilor care dețin registre genealogice ale raselor, de a-l demite pe directorul general ANZ, Vaida Bela, nu va face acest lucru. Dimpotrivă. Ministrul agriculturii i-a prelungit chiar luni, 27 iulie 2020, mandatul directorului ANZ.

Dacă acest lucru deranjează și pentru acest lucru i se cere demisia directorului ANZ, îmi pare foarte rău. Eu, tocmai astăzi, i-am prelungit mandatul acestui director ANZ. Dacă este să demit pe cineva în urma acestor, dacă se confirmă toate aceste hârtii pe care le primesc, și le primesc și de la instituții, nu numai de la persoane fizice, atunci, cu siguranță, voi demite, dar pe ceilalți directori care au adus situația în această formă în care o discutăm astăzi.

Ăsta este punctul meu de vedere, l-am susținut în noiembrie la prima întâlnire cu fermierii. Și acum am fost în Banat, m-am întâlnit cu crescătorii de ovine unde am discutat problemele reale ale crescătorilor, legate de pășuni, de valorificarea mieilor, a produselor și foarte puțini dintre ei erau deranjați de activitatea ANZ-ului. Îmi place să cred că doar câțiva (oieri n.r.) sunt deranjați de această activitate care, cu siguranță, în momentul în care facem verificarea celor 3% din efectiv, lucrurile se vor clarifica. Asta este poziția mea, poziție pe care am comunicat-o de fiecare dată când m-am întâlnit cu crescătorii, atât cu crescătorii simpli, membrii asociațiilor, cât și cu liderii asociațiilor de ameliorare. Și poziția nu mi-o voi schimba pentru că este una corectă, în opinia mea. Vrem doar să verificăm unele suspiciuni și modul cum se cheltuie niște bani, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros, luni seara, la Agro TV.

Vizualizat: 3069 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii