PĂȘUNEA, MAREA PROBLEMĂ. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a fost la sfârșit de săptămână la stâne în masivul Ceahlău, în munții Stânișoarei, și a discutat cu crescătorii de animale despre pășuni, atribuirea abuzivă a pășunilor, înregistrarea animalelor în cărțile de rasă și alte necazuri pe care le întâmpină fermierii.
Mi-am petrecut ziua de duminică (13 septembrie n.r.) alături de fermierii nemțeni la o stână de lângă râul Bistrița, în munții Stânișoarei, din satul Călugăreni.
La stâna fermierului Dan Chirilă, cu 61 de vaci Angus care pasc pe 64 ha de pășune montană, am discutat cu fermierii despre una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă aceștia: foarte mult teren este lăsat în voia sorții, nu se cunosc proprietarii sau nu se poate lua legătura cu ei și, astfel, nu se poate folosi pășunea pentru dezvoltarea fermelor. Mai mult, terenul se degradează din ce în ce mai mult.
Aici, la stână, într-un peisaj din care parcă au izvorât toate baladele românești, fermierul Chirilă ne-a servit cu balmoș - o mâncare adusă din trecutul ciobanilor de la munte, făcută din jintuit (cașul dulce cu zer) care se amestecă treptat cu mălai și brânză frământată.
De la stână, am coborât la târgul din comuna Borca, unde am vorbit cu fermierii care își vindeau produsele proprii - caș dulce, telemea, lapte proaspăt, carne, cârnați, pastramă și alte preparate din carne, miere, legume.
Am continuat vizita în județul Neamț, în comuna Fărcașa, pentru o întâlnire cu fermierii locali. La acest eveniment, am comunicat informațiile de interes privind prioritățile de dezvoltare a mediului rural post 2020, a scris ministrul agriculturii pe pagina sa oficială Facebook, alături de instantaneele de la stână.
Șeful de la Agricultură a avut o serie de întâlniri cu fermierii nemțeni din zona Romanului și a Târgului Neamț. Crescătorii de animale de aici i-au spus șefului de la Agricultură că pășunile sunt atribuite abuziv de către primării. Înregistrarea animalelor în registrele genealogice, intabularea terenurilor sunt alte probleme care au fost discutate de ministrul Oros cu fermierii.
Întâlnirile au permis dialogul cu mulți fermieri din județul Neamț, alături de care am discutat despre problemele cu care se confruntă.
În Roman, s-a discutat, în principal, despre:
♦️ necesitatea utilizării de perdele forestiere cu impact semnificativ asupra producțiilor agricole și asupra mediului;
♦️utilizarea eficientă a apei pentru irigații astfel încât să se asigure dezvoltarea infrastructurii de bază și a celei secundare în corelație, nu precum în anii anteriori când s-a dat drumul la apă pe infrastructura de bază acolo unde nu putea fi preluată apa de pe canal;
♦️înregistrarea animalelor în registrele genealogice;
♦️lipsa banilor pentru întocmirea de către OUAI a proiectelor pentru dezvoltarea infrastructurii secundare și identificarea unei soluții care să ajute micii fermieri în acest sens;
♦️acceptarea utilizării canalelor de desecare și pentru alimentare cu apă pentru irigații.
Alături de fermierii veniți la întâlnirea de la Târgul Neamț, am discutat despre atribuirea în ultimii ani a pășunilor de către primării în mod abuziv, fără să se țină cont de numărul de animale al fermierilor din zonă. O soluție ar fi sesizarea abuzurilor, astfel încât să se poată face controale în acest sens.
Tot aici s-a discutat despre lipsa intabulării terenurilor care cauzează multe blocaje în agricultură, a postat ministrul Oros pe pagina sa oficială Facebook.