PARTENERIAT PENTRU 5 ANI CU OLANDA. Soluția realistă pentru criza de forță de muncă calificată și responsabilă în agricultură este învățământul agricol dual, printr-un parteneriat stabil între agenții economici și instituțiile de învățământ, a spus marți ministrul Agriculturii, Adrian Oros, la o întâlnire cu ambasadorul Olandei. România a încheiat un parteneriat pentru 5 ani cu Olanda.
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Nechita-Adrian Oros, a avut o întâlnire cu ambasadorul Regatului Țărilor de Jos (Olanda) în România, ES Roelof van Ees, în data de 10 decembrie 2019, la sediul MADR. Scopul întâlnirii a fost de a discuta subiecte ce vizează învățământul agricol românesc și situația reală a acestuia, măsuri pentru relansarea învățământului tehnic în România, promovarea experienței olandeze în domeniu.
Atât ministrul Adrian Oros, cât și ES Roelof van Ees, ambasadorul Regatului Țărilor de Jos, au împărtășit ideea că în domeniul agricol rezultatele pot fi atinse într-un timp scurt, dacă se creează premisele unei educații bine fundamentate.
”Soluția realistă pentru criza de forță de muncă calificată și responsabilă în agricultură este învățământul agricol dual, printr-un parteneriat stabil între agenții economici și instituțiile de învățământ. În acest fel, elevii ar beneficia de o pregătire practică corespunzătoare și de angajare imediat după absolvire, iar agenții economici parteneri (ferme, unități de procesare etc.) și-ar putea forma viitorii angajați, iar rezultatele ar apărea într-un timp scurt și cu costuri reduse”, a afirmat ministrul Adrian Oros.
Ambasadorul Olandei la București apreciază că zonele rurale din România au un potențial ridicat, cunoscută fiind fertilitatea solului, iar Olanda poate pune la dispoziția țării noastre toate resursele necesare pentru o cooperare cât mai strânsă între parteneri în ceea ce privește educația agricolă, în contextul în care cadrul general de colaborare este stabilit. Reamintim că în cadrul târgului INDAGRA 2019, România și Olanda au încheiat un parteneriat cu durata de 5 ani pentru dezvoltarea educației agricole.
Prin acest acord, învățământul agricol românesc va beneficia de sprijin din partea unor instituții de învățământ din Olanda, cele două state urmând să desfășoare o serie de proiecte comune, schimburi de experiență și transfer de know-how pentru o agricultură circulară – un model de agricultură sustenabilă. În acest sens, învățământul agricol din România va avea oportunitatea de a învăța și de a identifica soluții inspirate din bunele practici ale sistemului de învățământ olandez.
Etapa următoare necesită planuri concrete de acțiune și măsuri astfel încât parteneriatul dintre România și Olanda să fie pus în practică prin programe și proiecte. În acest sens, ES Roelof van Ees i-a adresat ministrului Adrian Oros invitația de a efectua o vizită în Olanda pentru a vedea la fața locului expertiza de care dispune această țară și ceea ce are de oferit în mod concret în privința învățământului agricol.
La rândul său, ministrul Adrian Oros a mulțumit pentru sprijinul acordat de Olanda acestei cooperări, apreciind că lucrul în echipe mixte româno-olandeze poate conduce la rezultate concrete, iar România poate câștiga know-how și, în timp, poate demara proiecte de succes ce vor conduce la reformarea sistemului educațional agricol.