ÎNTÂLNIRE LA STÂNĂ! Ministrul agriculturii, Petre Daea, și directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au urcat astăzi la o stână de pe Transalpina unde s-au întâlnit cu mai mulți crescători de ovine. Scopul a fost degustarea tocanului de oaie și atestarea acestei rețete ca produs tradițional.
Directorul General APIA, domnul Adrian PINTEA, a participat astăzi, 25.07.2019, alături de Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, domnul Petre DAEA, la festivitatea de înmânare a atestatului de produs tradiţional - tocan de oaie. Festivitatea a avut loc la Stâna Ştefanu, situată la kilomentrul 51 pe Transalpina, județul Gorj, proprietarii acesteia fiind singurii care pot vinde şi promova acest produs tradiţional.
La eveniment au participat, de asemenea, reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Zona Montană (ANZM), reprezentanți ai autorităților locale, crescători de ovine din zonă, potențiali beneficiari ai legii muntelui, este postat pe pagina Facebook a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Stâna a devenit cunoscută datorită acestui produs. Tocanul de oaie este preparat de băcița Mărioara Babu care a dezvăluit și rețeta pentru cei prezenți.
„Se toacă grăsimea oii mărunt, după care se pune în ceaun. Apoi, se pune carnea de oaie tocată şi se toarnă o cană de apă, aproape la nivel cu carnea, pentru a fi fragedă. Tocana e bună din oaia bătrână, întotdeauna. Se fierbe până dispare toată apa. Când ajunge la trei sferturi fiert, se pune sare, după cantitatea cărni. Nu se amestecă. Se lasă să-şi ia singur sarea. Se fierbe la foc domol cam o oră, o oră jumătate”, a spus băciţa Mărioara Babu, pentru adevărul.ro