CAMPANIE MICII FERMIERI! Ministerul Apelor şi Pădurilor (MAP) a lansat, astăzi, campania naţională de informare "Apăr Apa!", ce se adresează, în principal, fermierilor mici care, fie din lipsă de informare, fie din lipsă de mijloace, nu respectă condiţiile minimale pentru protecţia apelor împotriva poluării cu nutrienţi.
"Avem nevoie ca micii fermieri să înţeleagă legătura directă între felul în care îşi gestionează gunoiul de grajd şi nivelul de poluare cu nitraţi al fântânii din curte. Nitraţii nu dispar la fierbere şi ajung în mâncarea gătită cu apa din fântână. Practic, primii care sunt afectaţi de această poluare sunt chiar fermierii şi familiile lor.
La finalul anului 2018 am semnat contracte de finanţare pentru 12 din cele 97 de sub-proiecte selectate privind platforme comunale pentru colectarea şi managementul gunoiului de grajd şi pentru 10 seturi de utilaje necesare întăririi capacităţii de operare a unor platforme finanţate anterior. Valoarea acestor investiţii este de 24,95 milioane lei, din care 23,41 milioane lei finanţare MAP. Diferenţa o reprezintă contribuţiile UAT-urilor beneficiare', susţine ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, citat de Bursa.
Campania este parte a proiectului "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi' implementat şi finanţat dintr-un împrumut al Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD).
"Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi' este un proiect care finanţează înfiinţarea de platforme comunale pentru gunoiul de grajd şi a sistemului de colectare aferent de la populaţie, staţii de compostare şi perdele de vegetaţie pentru protecţia apelor de suprafaţă. Beneficiarii şi gestionarii acestor investiţii sunt exclusiv autorităţile locale care au depus proiecte eligibile şi care au obţinut finanţarea.