Adama
Vinasa Rompak

Ministrul Agriculturii: Ce se întâmplă cu SPRIJINUL CUPLAT?

Publicat: 30 mai 2016 - 20:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii va reverifica în această săptămână datele înregistrate pentru a putea acorda sprijinul cuplat atât pentru fermierii din sectorul zootehnic, cât şi pentru cei din sectorul vegetal, deoarece, în situaţia actuală, există riscul să se piardă sume importante de bani, spune ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Sper ca în această săptămână să clarificăm situaţia şi să avem o decizie referitoare la sumele ce vor fi acordate în vegetal şi pe cap de animal. Şi fermierii cer o reverificare a datelor pentru a putea acorda sprijinul cuplat în zootehnie şi în vegetal. În situaţia actuală, la datele pe care le avem, există riscul să se piardă sume importante de bani, a precizat Irimescu, citat de Agerpres.

Ministrul agriculturii nu spune lămurit de ce se pierd acești bani. Sunt prea puțini fermieri români care se încadrează în criteriile de eligibilitate pentru plata sprijinului cuplat? Bugetul alocat pentru aceste plăți nu poate fi împărțit între fermierii eligibili și astfel să crească cuantumul subvenției? Este obligatoriu ca valoarea sprijinului cuplat să rămână cea anunțată inițial și, probabil, convenită cu Comisia Europeană?

Şeful APIA, Florin Faur, anunţa că plata sprijinului cuplat în sectorul vegetal va începe după 1 iunie 2016.

În sectorul zootehnic, ministrul Irimescu le-a promis fermierilor că plăţile vor începe pe 25 mai, lucru care nu s-a întâmplat. Şeful APIA, Florin Faur, spunea, la începutul lunii mai, că acest termen pentru începerea plăţilor în zootehnie va fi respectat, dar numai cu păstrarea elementelor de siguranţă şi corectitudinea plăţilor, pentru că vorba noastră este să ne grăbim, dar nu cu orice preţ.

Guvernul a aprobat, pe 27 mai 2016, sumele pentru ajutorul naţional tranzitoriu (ANT) şi sprijinul cuplat în zootehnie (SCZ), însă cuantumul acestor subvenţii este în prezent doar estimat, pentru că nu a fost determinat numărul de animale eligibile la plată.

VEZI sumele aprobate de Guvern pentru fiecare schemă de plată în sectorul zootehnic!

Potrivit datelor comunicate de APIA pentru Agroinfo în ianuarie 2016, în campania 2015, 190.000 de fermieri români au solicitat prin cererea unică de plată subvenţii pentru fermele de bovine, de caprine şi de ovine.

Conform monitorizării cererilor unice de plată, s-au depus peste 190.000 declaraţii privind sectorul zootehnic, în care s-a solicitat sprijin financiar după cum umează:

-sprijin cuplat pentru un număr de peste 5.000 capete bivolițe de lapte;
-sprijin cuplat pentru un număr de peste 5.000.000 capete ovine și caprine;
-sprijin cuplat pentru un număr de peste 8.000 capete taurine de carne;
-sprijin cuplat pentru un număr de peste 85.000 capete vaci de lapte.

Fermierii români au solicitat, în aceeaşi cerere unică, şi ajutor naţional tranzitoriu pentru 1.000.000 capete bovine şi 9.000.000 capete ovine şi caprine, declara, pentru Agroinfo, Ioan Merca, directorul general APIA de la acel moment.

Vizualizat: 7733 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

ANUNȚUL șefului APIA despre PLATA SPRIJINULUI CUPLAT!

ANUNȚUL șefului APIA despre PLATA SPRIJINULUI CUPLAT!

ANUNȚ PLATĂ SPRIJIN CUPLAT SOIA! Florin Faur, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)  a anunțat, la Conferința LAPAR, că fermierii români vor primi sprijinul cuplat la soia din data 1 iunie 2016.

SUBVENȚIA cea mai mare din Europa: 800 euro! Ce păcat că pentru mulți FERMIERI ROMÂNI banii vor rămâne o ILUZIE!

SUBVENȚIA cea mai mare din Europa: 800 euro! Ce păcat că pentru mulți FERMIERI ROMÂNI banii vor rămâne o ILUZIE!

Românul are o vorbă: de la pomul lăudat mergi cu sacul spart! Subvenția uriașă pentru care fermierii noștri ar putea fi invidiați de alți fermieri din Europa riscă să rămână o cifră spectaculoasă și atât. Concret, banii să nu ajungă niciodată în buzunarul multor fermieri români!

Cum să nu pierdeţi sprijinul cuplat la soia?

Cum să nu pierdeţi sprijinul cuplat la soia?

Fermierii români care au cultivat soia anul trecut mai au o şansă să primească sprijinul cuplat pe 2015 de la APIA, chiar dacă seceta le-a distrus recolta și nu au obținut 1.300 de kilograme pe hectar. Iată cum!

Câte ovine sunt eligibile pentru sprijinul cuplat în 2016?

Câte ovine sunt eligibile pentru sprijinul cuplat în 2016?

Ca să primească sprijinul cuplat pentru 2016, crescătorii de ovine și caprine sunt obligați, din acest an, să își înscrie animalele în Controlul Oficial al Producțiilor și în Registrul Genealogic al rasei. S-a spus că ar fi foarte puține ovine înscrise în RG, drept pentru care mulți fermieri vor pierde sprijinul în acest an. Iată cifrele oficiale, transmise de Agenția Națională de Zootehnie!

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii