Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Ministrul Agriculturii: Ce se întâmplă cu SPRIJINUL CUPLAT?

Publicat: 30 mai 2016 - 20:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii va reverifica în această săptămână datele înregistrate pentru a putea acorda sprijinul cuplat atât pentru fermierii din sectorul zootehnic, cât şi pentru cei din sectorul vegetal, deoarece, în situaţia actuală, există riscul să se piardă sume importante de bani, spune ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Sper ca în această săptămână să clarificăm situaţia şi să avem o decizie referitoare la sumele ce vor fi acordate în vegetal şi pe cap de animal. Şi fermierii cer o reverificare a datelor pentru a putea acorda sprijinul cuplat în zootehnie şi în vegetal. În situaţia actuală, la datele pe care le avem, există riscul să se piardă sume importante de bani, a precizat Irimescu, citat de Agerpres.

Ministrul agriculturii nu spune lămurit de ce se pierd acești bani. Sunt prea puțini fermieri români care se încadrează în criteriile de eligibilitate pentru plata sprijinului cuplat? Bugetul alocat pentru aceste plăți nu poate fi împărțit între fermierii eligibili și astfel să crească cuantumul subvenției? Este obligatoriu ca valoarea sprijinului cuplat să rămână cea anunțată inițial și, probabil, convenită cu Comisia Europeană?

Şeful APIA, Florin Faur, anunţa că plata sprijinului cuplat în sectorul vegetal va începe după 1 iunie 2016.

În sectorul zootehnic, ministrul Irimescu le-a promis fermierilor că plăţile vor începe pe 25 mai, lucru care nu s-a întâmplat. Şeful APIA, Florin Faur, spunea, la începutul lunii mai, că acest termen pentru începerea plăţilor în zootehnie va fi respectat, dar numai cu păstrarea elementelor de siguranţă şi corectitudinea plăţilor, pentru că vorba noastră este să ne grăbim, dar nu cu orice preţ.

Guvernul a aprobat, pe 27 mai 2016, sumele pentru ajutorul naţional tranzitoriu (ANT) şi sprijinul cuplat în zootehnie (SCZ), însă cuantumul acestor subvenţii este în prezent doar estimat, pentru că nu a fost determinat numărul de animale eligibile la plată.

VEZI sumele aprobate de Guvern pentru fiecare schemă de plată în sectorul zootehnic!

Potrivit datelor comunicate de APIA pentru Agroinfo în ianuarie 2016, în campania 2015, 190.000 de fermieri români au solicitat prin cererea unică de plată subvenţii pentru fermele de bovine, de caprine şi de ovine.

Conform monitorizării cererilor unice de plată, s-au depus peste 190.000 declaraţii privind sectorul zootehnic, în care s-a solicitat sprijin financiar după cum umează:

-sprijin cuplat pentru un număr de peste 5.000 capete bivolițe de lapte;
-sprijin cuplat pentru un număr de peste 5.000.000 capete ovine și caprine;
-sprijin cuplat pentru un număr de peste 8.000 capete taurine de carne;
-sprijin cuplat pentru un număr de peste 85.000 capete vaci de lapte.

Fermierii români au solicitat, în aceeaşi cerere unică, şi ajutor naţional tranzitoriu pentru 1.000.000 capete bovine şi 9.000.000 capete ovine şi caprine, declara, pentru Agroinfo, Ioan Merca, directorul general APIA de la acel moment.

Vizualizat: 7332 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

IQ Robotics, o companie românească cu sediul în Braşov, a adus la INDAGRA o dronă pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, care a stârnit interesul multor fermieri. Drona este controlată prin calculator, de unde i se stabileşte harta şi misiunea, având o autonomie de zbor între 10 şi 15 minute, în funcţie de complexitatea operaţiunii şi condiţiile de lucru.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere! APAN Horticultură - Indagra 2019

Bancul zilei

La restaurant

La restaurant
Un restaurant foarte elegant. Detalii