Ministerul Agriculturii nu mai vrea să stea cu ochii pe producătorii din industria alimentară. Proiectul legislativ prin care producătorii urmau să fie monitorizați, ca nu cumva să comercializeze produse contrafăcute, a fost retras brusc. Ministrul Achim Irimescu spune că a fost o greșeală!
Mi s-a justificat acest proiect prin securitatea alimentară. Putem lua date fără să mergem la fabrici, să vedem cum produc și ce produc. Aceste date le luăm de la ANSVSA. La fel și monitorizarea. Eu nu vreau să ajung cu orice preț în fabrică doar de dragul de a controla. E responsabilitatea producătorului și ANSVSA. Aceasta este legislația europeană și o voi respecta. Ministerul Agriculturii a retras această ordonanță, spune ministrul agriculturii.
Proiectul prin care se propunea modificarea Ordonanței de Urgență 97/2001 era argumentat astfel:
În ultimii ani se constată o scădere a încrederii populației în calitățile nutriționale ale produselor alimentare existente pe piață, determinată și de anumite practici ale unor operatori economici de substituire sau diminuare a unor ingrediente primare, prin înlocuirea unor ingrediente valoroase din punct de vedere nutrițional, cu unele mai ieftine, cu adaosuri de aditivi pentru mascarea unor defecte, cu utilizarea de ingrediente și aditivi alimentari în doze mai mari decât cele recomandate sau comercializarea unui produs de imitație, în locul celui original.
Proiectul legislativ ar fi fost retras la presiunile producătorilor din industria alimentară.
Cei din industria alimentară au făcut presiuni în condițiile în care legislația europeană nu prevede ca Ministerul Agriculturii să se ducă și să verifice ce produce și cum produce. Rețeta producătorului e treaba lui și e tras la răspundere în momentul în care nu-și respectă caietul de sarcini, adaugă șeful de la Agricultură.
În trecut ar fi existat mai multe intenții ale Ministerului Agriculturii să-i controleze pe producători pentru a preveni comercializarea produselor contrafăcute sau nerespectarea rețetei. Legislația europeană nu este însă favorabilă în acest sens. Pe etichetă ar trebui să existe toate informațiile legate de rețeta folosită și de ingrediente. Din păcate, consumatorul român se orientează spre produsele ieftine și ține seama prea puțin de ce e scris pe etichetă.
Achim Irimescu susține că Ministerul Agriculturii va reveni cu acest proiect de modificarea a Ordonanței 97/2001, dar într-o altă formă.