Operatorii economici din sectorul alimentar ar putea fi obligați să se înregistreze la Ministerul Agriculturii. În felul acesta, MADR îi va monitoriza și va reuși să depisteze la timp alimentele contrafăcute sau cele cu aditivi care sunt o amenințare pentru sănătatea populației. Iată ce modificări legislative intenționează să facă MADR!
În ultimii ani se constată o scădere a încrederii populației în calitățile nutriționale ale produselor alimentare existente pe piață, determinată și de anumite practici ale unor operatori economici de substituire sau diminuare a unor ingrediente primare, prin înlocuirea unor ingrediente valoroase din punct de vedere nutrițional, cu unele mai ieftine, cu adaosuri de aditivi pentru mascarea unor defecte, cu utilizarea de ingrediente și aditivi alimentari în doze mai mari decât cele recomandate sau comercializarea unui produs de imitație, în locul celui original, argumentează MADR intenția sa de modificare a Ordonanţei de Urgenţă 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor.
Cum cere Ministerul Agriculturii să se modifice legea?
Operatorii economici din sectorul alimentar să fie obligații să se înregistreze la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în vederea monitorizării capacităților de producție ale acestora și pentru realizarea controlului compoziției și calității alimentelor atestate de către autoritatea competentă.
Alimentele produse de către operatorii economici în vederea comercializării, trebuie să respecte compoziţia şi calitatea declarate în documente specifice, astfel încât să nu constituie un pericol pentru organismul uman, din punct de vedere fizic, chimic, microbiologic, toxicologic, parazitologic sau al nivelului de radioactivitate şi să nu afecteze interesul economic al consumatorilor.
Ministerul Agriculturii definește în propunerea de act normativ următorii termeni:
calitatea alimentului – reprezintă ansamblul de proprietăți și caracteristici ale unui aliment, care îi conferă proprietatea de a satisface anumite cerințe, conform destinației acestuia și îl fac compatibil cu reglementările specifice;
alimente contrafăcute – alimente a căror calitate menţionată în documente specifice, a fost modificată intenţionat sau neintenționat, într-un mod care ar putea constitui un risc pentru sănătatea consumatorilor, care le-ar putea leza interesele sau i-ar informa greşit.
securitate alimentară – situație în care toți oamenii beneficiază în permanență de acces fizic, social și economic la alimente suficiente, sigure și nutritive în vederea satisfacerii nevoilor și preferințelor lor alimentare, pentru a putea duce o viață activă și sănătoasă, cât şi pentru a face faţă unor situaţii de criză, precum calamităţi şi dezastre naturale sau alte contexte economice de criză;
producție – reprezintă procesul de obținere a unui produs alimentar cu respectarea tuturor etapelor fluxului tehnologic, de la recepție până la depozitarea acestuia în spațiile special amenajate ale operatorului economic din domeniul alimentar;
depozitare alimente – păstrarea alimentelor, fără a aduce modificări stării produsului, la şi între punctele de producţie şi cele de consum, într-un spațiu amenajat și dotat corespunzător, pentru o perioadă determinată de timp;
compoziţia produsului – totalitatea ingredientelor care alcătuiesc cantitativ un aliment, conform documentelor specifice ale producătorului.
MADR se angajează ca, în termen de 90 de zile de la data publicării ordonanței cu modificările propuse, să elaboreze norme metodologice, aprobate prin hotărâre a Guvernului, privind înregistrarea și monitorizarea operatorilor economici din sectorul alimentar, realizarea controlului compoziției și calității alimentelor atestate de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale la operatorii economici care produc și depozitează alimente, control efectuat de către reprezentanţii împuterniciţi ai acestuia.
Proiectul actului normativ se află în consultare publică pe pagina oficială a Ministerului Agriculturii.