SYNGENTA
Adama

MILIOANE de EURO pentru OAIA LUI DAEA ȘI OILE MOR pe CAPETE de SCRAPIE!

Publicat: 12 noiembrie 2017 - 15:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ALEGE OAIA ȘI O REALITATE CRUDĂ DESPRE CARE NU SE SPUNE NIMIC! Campania Alege Oaia e în plină desfășurare! Este inițiată și promovată de Ministerul Agriculturii și nu spunem că este rău, este bine ca românul să mănânce carne sau preparate din oaie. Ministrul agriculturii a anunțat sâmbătă și suma care se va investi în această campanie. Dincolo de această campanie, fermele de ovine din România sunt în mare pericol!

În ultima perioadă s-au înmulțit alarmant mesajele disperate pe care ni le transmit crescătorii de ovine din România! Fermele de ovine sunt în mare pericol! Boala care nu a mai apărut de zece ani face anul acesta ravagii între ovinele din România. Este vorba despre scrapie. Necazul este că acolo unde este depistată această boală periculoasă, fie că e vorba de un singur animal sau mai multe, întreaga fermă este în pericol. Animalele contaminate sunt ucise. 

Boala odată apărută la un animal intr-o turmă, impune aplicarea unor măsuri de control și eradicare ce vor afecta toate ovinele și caprinele din exploatație, susține Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), într-un document oficial.

Primele focare de scrapie au fost depistate anul acesta, în august, în ferme de ovine din județul Botoșani. De atunci și până acum boala s-ar fi întins cu repeziciune aproape în toată țara. Crescătorii de ovine ne-au semnalat că în județul Mureș ar fi fost descoperit un alt focar al bolii într-o fermă cu 700 de oi, iar în județul Timiș ar fi prăpăd. Turmele de ovine au circulat între un județ și altul și au răspândit boala.

700 de oi sunt deja pe carantină în Târgu Mureș și vă zic că în Timișoara e bai mare deja legat de boală. Nu se face scandal pentru că nu are bani Guvernul pentru despăgubiri imense, spune unul dintre crescătorii de ovine.

În timp ce oierii se dau de ceasul morții că scrapia pândește la colțul fermei, ministrul agriculturii, Petre Daea, a anunțat, sâmbătă, la Ploiești, unde a fost cu caravana campaniei Alege Oaia că se vor investi bani serioși în promovarea consumului de carne și preparate din oaie.

Uniunea Europeană a prins în programul pe 2018 în fila bugetară a Comisiei Europene o sumă importantă pentru promovarea consumului de carne de oaie şi capră. (…) Această sumă este în jur de şase milioane de euro pentru promovare, iar statele membre, ca să acceadă la această sumă, trebuie să realizeze programe. (…) Suma va fi accesată în 2018, a explicat Daea.

Dar cu programul de combatere a scrapiei la ovine ce se întâmplă? Câți bani au fost alocați pentru acest program, ce măsuri s-au luat, câte ferme de ovine sau ferme de caprine sunt deja contaminate, câți crescători români de ovine care-și văd ruinatele fermele de această boală au fost despăgubiți?

Autoritățile tac și boala se întinde! De ce tac autoritățile?! Crescătorii de animale ale căror ferme sunt afectate de scrapie trebuie despăgubiți. Informația nu e doar o vorbă în vânt. O spune într-un document oficial chiar Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Proprietarii primesc despăgubiri pentru pierderea animalelor sacrificate sau a produselor de origine animală distruse în cazul în care prezența unei forme de scrapie (EST) este suspicionată sau confirmată oficial. Aplicarea masurilor de control și eradicare a bolii presupune acordarea de despăgubiri proprietarilor de animale pentru animale sacrificate, ucise sau altfel afectate, în afara asigurărilor și plăților recuperate prin valorificarea produselor și subproduselor de la animale sacrificate, moarte sau ucise, in conditiile legii. Medicul veterinar de libera practică împuternicit care își desfășoară activitatea în raza dumneavoastră vă va indruma asupra procedurii ce trebuie urmata, în conformitate cu prevederile legale in vigoare, spune ANSVSA, într-un document oficial despre această boală.

ATENȚIE!
SCRAPIA ESTE O BOALĂ CARE SE DECLARĂ OBLIGATORIU, ADICĂ ORICE SUSPICIUNE SE ANUNȚĂ OBLIGATORIU, IMEDIAT CE A FOST OBSERVATĂ.
Este important să raportati de fiecare dată orice animal suspect. Chiar dacă nu sunteți siguri că animalul este infectat, anunțați medicul veterinar. Nu este nici o problemă dacă nu se confirmă scrapia, chiar și în cazul unei alarme false este important că ați anunțat medicul veterinar, avertizează ANSVSA.

CE ESTE SCRAPIA?

Scrapia este o boala degenerativă și fatală, care afectează sistemul nervos central al oilor și caprelor. Boala este asociată cu prezența unor proteine anormale, denumite prioni și face parte dintr-un grup de afecțiuni neurologice cunoscute sub denumirea
de encefalopatii spongiforme transmisibile.

Apariția acestei boli și gradul ei crescut de periculozitate pentru efectivele de animale aflate în exploatare a determinat instituirea unor reglementări legislative pentru controlul bolii și oprirea răspândirii acesteia.

În România, baza legală este Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 mai 2001 de stabilire a unor reglementări pentru prevenirea, controlul și eradicarea anumitor forme transmisibile de encefalopatie
spongiformă.

Scrapia este cunoscuta in lume de peste 200 de ani, dar în România este prezentă numai din anul 2002, când a fost confirmată oficial de LNR-EST din cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală, informează ANSVSA, în documentul citat.

Fermierii români trebuie să știe că riscă pedepse cu închisoarea și amenzi uriașe dacă nu anunță medicul veterinar că au în exploatație un animal suspect de scrapie, conform Regulamentului (CE) nr. 999/2001.


Vizualizat: 7553 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Suma aprobată ACUM pentru plățile APIA pe cap animal!

Suma aprobată ACUM pentru plățile APIA pe cap animal!

24 ianuarie 2025 - 07:32

Ministerul Agriculturii are în 2025 un buget de aproape 5 miliarde de euro credite bugetare și 27 de miliarde de lei credite de angajament, pentru că în continuare va sprijini dezvoltarea zootehniei din România și va lansa proiecte importante, atât în sectorul de creștere a porcilor, cât și în sectorul avicol și în cel al creșterii bovinelor, oilor și caprelor, dezvoltarea fermelor zootehnice, a declarat, joi, ministrul agriculturii, Florin Barbu, citat de Agerpres.

Cea mai mică recoltă din ultimii 10 ani!

Cea mai mică recoltă din ultimii 10 ani!

23 ianuarie 2025 - 20:36

România înregistrează cea mai mică recoltă de cartofi din ultimii 10 ani, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS). Situația a atins un record negativ, nemaivăzut din 2015, din cauza reducerii suprafețelor cultivate și a randamentelor tot mai scăzute.

Subvenții APIA cap animal, hectar plătite ASTĂZI fermierilor, crescătorilor!

Subvenții APIA cap animal, hectar plătite ASTĂZI fermierilor, crescătorilor!

23 ianuarie 2025 - 20:22

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat astăzi, într-un comunicat transmis Agroinfo, stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024.

Bani de la AFIR pentru fermieri!

Bani de la AFIR pentru fermieri!

23 ianuarie 2025 - 15:43

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat că a selectat 43 de proiecte de investiții, în sumă totală de 20 milioane euro. De asemenea, AFIR a încheiat 186 de contracte de finanțare cu beneficiari publici.

Fermierii au blocat cu tractoarele intrarea în Parlamentul European!

Fermierii au blocat cu tractoarele intrarea în Parlamentul European!

23 ianuarie 2025 - 15:18

Protest în faţa Parlamentului European de la Strasbourg. Fermierii au blocat miercuri cu utilaje intrarea principală în instituție, dar şi mai multe străzi şi bulevarde din oraşul francez. Ei nu sunt de acord cu intenţia Uniunii Europene de a importa produse ieftine din America de Sud.

APIA anunță fermierii!

APIA anunță fermierii!

23 ianuarie 2025 - 06:51

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) are un anunț important pentru fermierii români, producătorii din România despre măsura de promovare a produselor agricole. 

Ministrul Barbu, întâlniri cu fermierii, crescătorii de animale!

Ministrul Barbu, întâlniri cu fermierii, crescătorii de animale!

22 ianuarie 2025 - 17:56

Ministrul Florin-Ionuț Barbu a avut miercuri, 22 ianuarie 2025, la sediul MADR, o serie de întâlniri de lucru cu reprezentanții asociațiilor și federațiilor de fermieri din sectoarele pescăresc, suin și vegetal pentru a stabili împreună măsuri de sprijin și soluții pentru provocările cu care aceștia se confruntă.

Stână prefăcută-n cenușă! Animalele au ars de vii!

Stână prefăcută-n cenușă! Animalele au ars de vii!

22 ianuarie 2025 - 14:15

Un incendiu de proporții a cuprins azi-dimineață o stână din comuna Balta Doamnei, satul Lacul Turcului, județul Prahova. Focul s-a extins rapid, afectând întreaga construcție și lăsând în urmă pierderi semnificative. Sute de animale, inclusiv capre și păsări, se aflau în interior în momentul izbucnirii focului.

APIA: Urmează la plată ajutoarele naționale tranzitorii, ANT cap animal și hectar!

APIA: Urmează la plată ajutoarele naționale tranzitorii, ANT cap animal și hectar!

22 ianuarie 2025 - 11:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a răspuns fermierilor, crescătorilor de animale la întrebările legate de plata subvențiilor APIA, aferente anului de cerere 2024.

Ajutor de 200.000 euro/fermier pentru Prima seră!

Ajutor de 200.000 euro/fermier pentru Prima seră!

22 ianuarie 2025 - 06:01

Fermierii ar putea obține în viitorul apropiat finanțări nerambursabile de până la 200.000 de euro pentru modernizarea agriculturii prin construirea de sere și solarii noi. Proiectul de lege care reglementează programul „Prima Seră” a fost aprobată deja de Senat.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Ce este curajul...

Ce este curajul...
Întrebare: Ce este curajul? Detalii