Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

MESAJ URGENT ASOCIAȚIA PROFESIONALĂ A CIOBANILOR: NU CUMPĂRAȚI MIORI FĂRĂ BULETINE DE ANALIZĂ MEDICALĂ!

Publicat: 12 iulie 2020 - 16:04
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

VOCEA FERMIERULUI! Asociația Profesională a Ciobanilor (APC) din România a transmis un comunicat către AGROINFO prin care-i avertizează pe toți crescătorii de ovine să fie foarte atenți când cumpără miori, berbeci folosiți prima oară anul acesta pentru montă. Miorii trebuie să aibă buletin de analiză medicală care confirmă că au fost testați pentru rezistența la scrapie și că li s-a făcut paternitatea, anunță APC.

Dragi ciobănași, nu cumpărați miori care nu au buletin de analiză! De anul acesta, este obligatorie genotiparea pentru toți miorii folosiți pentru reproducție și testele de paternitate pentru berbecii care au certificate de origine, teste prin care le sunt cunoscuți părinții, bunicii. Dacă o să cumpărați miori care nu au făcută genotiparea, rezistența la screpie, când o să cereți adeverință de la oficiile județene pentru zootehnie, ca să-i declarați la APIA pentru subvenții, o să vi se solicite confirmarea că sunt rezistenți la screpie, că au genotiparea făcută, și că li se știe paternitatea.

Sunt mulți care vor, în perioada asta, să-și vândă rapid berbecii, miorii, fără să le facă teste pentru rezistența la screpie și paternitatea, chiar o să vi ofere la un preț mai mic numai să-i vândă. O să dați banii pe miori pentru montă și nu o să aveți ce face cu ei pentru că e obligatoriu începând din acest an, conform Ordinului Ministerului Agriculturii și al Agenției Naționale pentru Zootehnie, ca toți berbecii folosiți la montă să fie genotipați. Niciun certificat de origine pentru berbeci nu se mai eliberează fără testele pentru rezistența la screpie și teste de paternitate.

Vineri, 10 iulie 2020, Guvernul României a aprobat o hotărâre prin care testele pentru rezistența la screpie, genotiparea, să fie gratuite și să se efectueze prin laboratorul Agenției Naționale pentru Zootehnie.

După prea mulți ani în care s-au urmărit doar subvențiile ce pot fi încasate de la agenția de plăți și nu genetica, este timpul să se facă genetică adevărată în fermele de ovine din România. Asociația Profesională a Ciobanilor din România susține toate demersurile autorităților din domeniu pentru respectarea legislației naționale, elaborată în acord cu Regulamentul UE 1.012/2018, pentru testarea ovinelor în ce privește rezistența la screpie și demonstrarea cu acte autentice a paternității reproducătorilor.

Testarea berbecilor pentru rezistența la screpie este numai în avantajul nostru, al crescătorilor de ovine. Noi, cei mulți, trebuie să ne gândim că, odată cu eradicarea screpiei, boală fără leac pentru oi, avem deschise mai multe piețe de desfacere. Turcia nu o să mai refuze marfa noastră, așa cum se întâmplă acum. Pe lângă deschiderea pieței în Turcia, sunt mari șanse să ne vindem mieii în Qatar direct la cumpărător. Atenție! Contractele le vom face direct cu cumpărătorii, fără să mai fie nevoie de samsari, de intermediari care urmăresc să ne scadă prețul pe kilogramul de miel în viu. Odată ce ne vindem marfa la un preț corect, de exemplu 14 lei - 15 lei pe kilogramul de miel în viu, noi nu o să mai depindem de subvenții. Oierii din tată-n fiu știu că așa am crescut, din munca noastră. Bunicii și părinții noștri nu au avut subvenții, au muncit din greu și au vândut mieii, brânza la preț corect. Dacă noi ne vindem marfa la prețul pe care-l merită, fermele noastre se pot și dezvolta nu doar să supraviețuiască.

Dacă a venit vorba de ajutoarele de stat, trebuie să facem niște precizări clare ca să înțeleagă toți oierii. În ultimul timp, unii au încercat să-i manipuleze pe crescătorii de ovine prin interpretarea incorectă a acordării subvenției de 10 lei pe cap de ovină până la limita de 500 de capete de ovine. Această subvenție nu este ajutor de criză! Sunt banii pe care noi, ciobanii, ar fi trebuit să-i încasăm pentru ajutorul de minimis la lână. Știm cu toții că anul acesta a fost anulat Programul Lâna pentru că nu făcea altceva decât să îngrașe buzunarele unor samsari, iar noi, oierii, am ajuns să-i plătim pe acești samsari ca să ne ia lâna oilor. De anul acesta, bugetul pentru ajutorul de minimis la lână va fi împărțit sub forma unei subvenții pe cap de oaie. Subvenția va fi în jur de 10 lei pe cap de oaie. Ajutorul de criză este cu totul altceva, există un alt fond pentru ajutorul de criză și nu are nicio legătură cu subvenția pe cap de oaie care înlocuiește ajutorul de minimis la lână!

Lucrurile în oierit au început să se miște și-n favoarea noastră, a celor mulți, a venit ceasul să se împartă corect banii, ajutoarele care sunt pentru oierit și nu mai este cale de întors.

Asociația Profesională a Ciobanilor,

Vicepreședinte Ionică Sterp

Vizualizat: 3308 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU SUBVENȚIA PENTRU TOMATE! VESTEA AȘTEPTATĂ DE LEGUMICULTORI!

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU SUBVENȚIA PENTRU TOMATE! VESTEA AȘTEPTATĂ DE LEGUMICULTORI!

06 august 2020 - 16:29

SUBVENȚIA DE 3.000 DE EURO! Programul Tomata a fost accesat anul acesta de circa 18.000 de cultivatori de roșii în spații protejate. Problema este că numărul mare de fermieri eligibili la plată scade cuantumul subvenției. Fermierii ar urma să primească aproximativ 2.250 de euro/1.000 mp cultivați cu tomate în spații protejate în loc de 3.000 de euro, sumă la care se așteaptă ei.

UN CIOBAN din ROMÂNIA I-A SCRIS PRIM-MINISTRULUI UNGARIEI!

UN CIOBAN din ROMÂNIA I-A SCRIS PRIM-MINISTRULUI UNGARIEI!

06 august 2020 - 14:40

EXCLUSIV AGROINFO. Vă rog să-mi spuneți dacă aș putea găsi pășune în Ungaria pentru 85 de vaci. Îl roagă oierul, în scrisoare, pe premierul Ungariei. Crescătorul de animale a scris la toate instituțiile din România, de la primărie la Ministerul Agricuturii, la Guvernul României, la Președinție și, mai nou, la Parlamentul României, la Camera Deputaților. Sătul de promisiuni, Romi Mariș a trimis astăzi o scrisoare către Guvernul Ungariei. Oierul roagă să fie ajutat să se mute cu fermă cu tot în țara vecină.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 6-12 AUGUST 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 6-12 AUGUST 2020!

06 august 2020 - 10:01

Caracteristici meteorologice. Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 18...30°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...6°C, la scara întregii țări.

ORDIN ÎN VIGOARE: OBLIGATORIU REGISTRUL ELECTRONIC DE EVIDENȚĂ A ZILIERILOR!

ORDIN ÎN VIGOARE: OBLIGATORIU REGISTRUL ELECTRONIC DE EVIDENȚĂ A ZILIERILOR!

06 august 2020 - 09:07

ORDINUL MINISTERULUI MUNCII! Fermierii care lucrează cu zilieri trebuie să știe că este în vigoare Ordinul MMPS 1140/2020, publicat pe 13 iulie 2020 în Monitorul Oficial. Pe 23 iulie 2020, a fost publicată în Monitorul Oficial și Metodologia de întocmire și transmitere a Registrului electronic de evidență a zilierilor. Fermierii sunt obligați să dețină și să completeze acest registru.

SUBVENȚII APIA 2020: TRANSFERUL DE EXPLOATAȚIE!

SUBVENȚII APIA 2020: TRANSFERUL DE EXPLOATAȚIE!

06 august 2020 - 08:11

INFORMAȚII APIA. Cum beneficiați de subvențiile agricole aferente acestui an dacă ați preluat o fermă după încheierea sesiunii de depunere a cererii unice de plată la APIA pentru campania 2020? AGROINFO vă pune la dispoziție toate informațiile de care aveți nevoie ca să nu pierdeți banii. Informațiile sunt furnizate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

PREZENTAȚI ACTELE LA CONTROLUL APIA!

PREZENTAȚI ACTELE LA CONTROLUL APIA!

06 august 2020 - 07:31

VERIFICĂRI APIA SUBVENȚII! Actele pe care trebuie să le dețină fiecare fermier verificat de inspectorii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)! Vă punem la dispoziție documentele obligatoriu de prezentat inspectorilor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) care vă verifică exploatațiile agricole pentru care ați solicitat subvenții în campania 2020.

BOALA CARE AMENINȚĂ FERMELE DE ANIMALE!

BOALA CARE AMENINȚĂ FERMELE DE ANIMALE!

05 august 2020 - 18:46

FOCARE DE RABIE LA VACI, CONFIRMATE! Focar de rabie la vaci confirmat în nordul Republicii Moldova, în municipiul Bălți și în raionul Florești, anunță Radio Chișinău. Pericolul este ca boala să fie adusă în România de animalele sălbatice. Boala este o amenințare mai ales pentru fermele de animale situate la granița cu Republica Moldova.

MINISTRUL OROS: PLĂȚI DE 6 MILIARDE DE EURO pentru SATUL ROMÂNESC!

MINISTRUL OROS: PLĂȚI DE 6 MILIARDE DE EURO pentru SATUL ROMÂNESC!

05 august 2020 - 13:30

BANI PENTRU DEZVOLTAREA SATULUI. Prin Programul Național de Dezvoltare Rurale, din 2015 și până în prezent, au fost efectuate plăți în valoare totală de aproximativ 6 miliarde de euro, a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros, pe pagina sa Facebook. Șeful MADR a participat, la începutul acestei săptămâni, la o videoconferință cu 8 centre regionale și 41 de oficii județene ale Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

MADR A APROBAT NOI REGLEMENTĂRI FITOSANITARE PENTRU PRODUSE VEGETALE!

MADR A APROBAT NOI REGLEMENTĂRI FITOSANITARE PENTRU PRODUSE VEGETALE!

05 august 2020 - 12:37

COMUNICAT. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a aprobat „Ordinul privind aprobarea listei utilizărilor minore în România”, acesta fiind publicat în Monitorul Oficial al României nr. 672 din 29 iulie 2020.

NOU! SUBVENȚII DIRECTE DE MAXIM 750 EURO/LUNĂ/ANGAJAT!

NOU! SUBVENȚII DIRECTE DE MAXIM 750 EURO/LUNĂ/ANGAJAT!

04 august 2020 - 17:13

DOUĂ SCHEME NOI DE AJUTOR! Ministerul Agriculturii pregătește împreună cu Ministerul Fondurilor Europene două scheme noi de sprijin. Banii vor fi acordați sub forma unor subvenții directe, iar sumele încep de la 350 de euro și ajung la 750 de euro și vor fi acordate angajatorilor din agricultură și industrie alimentară care recrutează tineri. A anunțat astăzi, 4 august 2020, ministrul agriculturii Adrian Oros.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Reprezentanţa auto

Reprezentanţa auto
Am intrat într-o reprezentanţă auto şi i-am spus managerului: Detalii