În curând agricultorii din Mehedinţi îşi vor putea vinde marfa într-un spaţiu amenajat la nivelul normelor europene. Târgul bisăptămânal din localitatea rurală Cerneţi, situată la aproximativ un kilometru de municipiul Drobeta Turnu Severin, se va moderniza cu fonduri guvernamentale.
Potrivit primarului comunei Şimian, la care este arondat satul Cerneţi, Constantin Truşcă, valoarea lucrărilor ce urmează să se execute începând de la sfârşitul trimestrului I al anului 2015, pe o suprafaţă de 20.000 metri pătraţi, este de 3,2 milioane lei. „Investiţia cuprinde mai multe hale acoperite, spaţii de laboratoare, administraţie, camere frigo, padocuri, gondole şi vitrine pentru expunerea produselor alimentare. Vor mai fi construite reţele de aducţiune a apei potabile şi de canalizare şi parcări”, a afirmat Truşcă, potrivit Agerpres.
Va fi primul târg din judeţ care va fi îndeplini cerinţele UE
Acesta a precizat că târgul agro-alimentar din Cerneţi este cel mai aglomerat din judeţ, aici comercializându-se legume, fructe, cereale, produse din carne, animale şi păsări provenite din gospodăriile ţărăneşti din majoritatea comunelor din Mehedinţi.
De asemenea, şeful Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Mehedinţi, Sorin Jianu susţine că „târgul Cerneţi ar fi primul dintre cele şapte din judeţ care va fi îndeplini cerinţele Uniunii Europene în ceea ce priveşte asigurarea condiţiilor de siguranţă şi sănătate a populaţiei, până la această dată niciunul neavând autorizaţie de funcţionare”.
Până acum, în judeţul Mehedinţi, niciunul dintre cele opt târguri deschise oficial de primării nu este autorizat din punct de vedere sanitar - veterinar. Potrivit purtătorului de cuvânt al DSVSA judeţene, Daniel Făiniş, situaţia a fost cauzată de lipsa de fonduri necesare pentru asigurarea condiţiilor impuse de legislaţia în vigoare. „Târgurile sunt administrate de primăriile Baia de Aramă, Balta, Broşteni, Jiana, Pătule, Şimian, Strehaia şi Vînju Mare, care ar trebui să execute lucrări de modernizare a lor”, a spus Făiniş. Acesta a precizat că târgurile ar trebui amenajate cu laboratoare sanitar-veterinare, padocuri pentru animale, energie electrică şi apă potabilă. Cu toate că aceste dotări nu există, activitatea se desfăşoară ilegal. „Din cauză că niciunul dintre târguri nu dispune de aceste dotări, ele nu pot fi autorizate. Din păcate, activităţile specifice târgurilor - comercializarea de produse alimentare, cereale şi animale - se desfăşoară ilegal, lucru care ne obligă să luăm periodic măsurile legale ce se impun”, a spus Făiniş, potrivit Agerpres.