În România, media anuală în anii 2010-2013 pe total îngrășăminte folosite la hectar a fost de numai 46 de kilograme (kg), în timp ce în Anglia a depășit 251 kg/ha.
Tot în ultimii trei ani, SUA au folosit 120 kg/ha, Austria - 108 kg/ha, Bulgaria - 97 kg/ha, Grecia - 153 kg/ha, Germania - 211 kg/ha, iar Cehia - 95 kg/ha. În acest context, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin consideră că, deși România are un nivel de producție mai mic, preocuparea pentru protecția mediului a fost mai mare. „România are un nivel de producție mai mic, dar pe de o parte preocuparea pentru protecția mediului a fost mult mai mare, iar pe de altă parte și lipsa susținerii financiare de a folosi aceste îngrășăminte. Cred că în România există un potențial de creștere și o grijă naturală a tuturor celor care lucrează în agricultură pentru mediul înconjurător”, a spus ministrul Agriculturii, la o conferinţă pe teme agricole.
Totodată, şeful MADR consideră că România are încă nevoie de investiții masive în agricultură pentru a ajunge la o medie de productivitate comparabilă cu cea întâlnită în alte state europene. „Motivul pentru care România are subvenții mai mici la hectar decât în alte state europene este acela că, la momentul negocierilor, în anii 2002-2003, producția medie la hectar era 2,65 de tone, iar în alte state membre producția medie era de 4-5 tone la hectar, la anumite produse. La baza calculării subvențiilor am avut aceste date, care nu s-au modificat prea mult în România și care sunt legate și de gradul de utilizare al îngrășămintelor, ceea ce a condus la aceste diferențe de producție”, a spus Constantin, citat de Agerpres.
Pentru primăvara acestui an, a fost programată însămânțarea unei suprafețe de peste 5 milioane de hectare, în special cu porumb (2,6 milioane hectare) și floarea-soarelui (1,32 milioane hectare), dar și cu sfeclă de zahăr, cartofi, legume în câmp, plante medicinale etc.