PRODUCȚII SPECTACULOASE LA HECTAR! Unul dintre cei mai mari fermieri români, Viorel Nica, de la Agrichim Fetești spune că 2018 este un an agricol la care nu se aștepta! Mediile producțiilor recoltate la Agrichim Fetești au fost de peste 6 t/ha la grâu și peste 8 t/ha la orz.
Deși toate prognozele erau targetate spre un an foarte secetos „natura ne-a dovedit altceva!”. Așa se face că ploile repetate au creat condiții foarte bune pentru culturile de primăvară iar la grâu „influența acestora a fost mică, pozitivă și, așa cum se spune tradițional, ploile au spălat grâul ceea ce a dus la pierderi din procentul de proteină și implicit a glutenului. Ceea ce a influențat calitatea! Însă producțiile în sud-estul României, spune președintele OUAI, au fost destul de bune pe ansamblu deși, prin scuturare și întârzierea recoltării s-au pierdut circa 500 kg/ha.
Mediile producțiilor recoltate la Agrichim Fetești au fost de peste 6 t/ha la grâu și peste 8 t/ha la orz. Așa cum a tot repetat, Viorel Nica merge pe o structură de 50 % soiuri românești și 50% soiuri nemțești pe care le și multiplică. Cât privește lucerna de sămânță, recoltase doar 26 ha cu o producție de peste 300 kg/ha. La rapiță, „spre suprinderea mea și în ciuda văicărelilor noastre pe cele 400 ha am obținut o medie de aproape 3 t/ha. E bine că ne-a ferit Dumnezeu și am putut recolta la timp, nu ca alți colegi de ai mei care au avut probleme de acest fel!”. În plus, spune fermierul din Fetești, „prețul la grâu dus în port a crescut mult peste ce ne așteptam iar acum vindem cu 85 bani/kg grâul furajer și cu 90 bani.kg pe cel de panificație!”. De data aceasta, remarcă Viorel Nica, natura a creat condiții mai bune pentru fermierii români. Fermierul nu a mai irigat de pe 11 iulie deoarece a avut parte de ploi frecvente, nu prea mari dar bune.
Cât privește suspiciunile cu virusul PPA adus prin porumb de mistreți, deocamdată se vor rezolva conform ordinului dat de ministrul Agriculturii prin neutraliazare și dezinfecție în zonele în care se găsesc mistreți decedați în urma îmbolnăvirii cu PPA. „La urma urmelor noi vindem boabele nu plantele doborâte de mistreți! Iar psihoza asta românească prin care până și bolile acestea ne sunt aduse, sau injectate de cineva nu e bună. Trebuie să facem ceea știm ca să oprim extinderea focarelor și limitarea pierderilor economice și sunt convins că deja se face.”
Discuția cu Viorel Nica a fost posibilă în cadrul celei de a cincea ediții a platformei Donau Soja pe care o face în ferma sa. Anul acesta are 725 ha cu soia și a folosit la tratamentul semințelor Poliriz S pe care domnia sa îl recomadă ca pe cel mai bun produs pentru bacterizare!