Adama
Vinasa Rompak

MANIFEST pentru ȚĂRANUL ROMÂN!

Publicat: 10 iunie 2020 - 08:24
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SUSȚINEM ȚĂRANII! ADOPTĂ UN ȚĂRAN, un proiect care militează de ani buni pentru salvarea gospodăriilor țărănești de subzistență și susținerea țăranilor români, a publicat pe pagina Facebook un Manifest pentru țăranii noștri. De ce să cumpărăm produse de la țăranii noștri, să ne hrănim cu ce produc gospodăriile țărănești, și cum recunoaștem țăranii autentici?

Odată cu pandemia care a îngenuncheat cam tot ce mișcă în țara asta, au început să iasă la iveală și nemulțumirile oamenilor legate de țărani, de producători locali, de gospodarii autentici. Prima și cea mai des folosită scuză pentru care oamenii își justifică vizitele tot mai dese la supermarket-uri este diferența de prețuri dintre produsele țăranilor și cele din raft. Unii indivizi consideră că este scump să te hrănești local. Însă majoritatea din ei fac aceleași erori care, cred ei, le justifică această convingere. Oameni buni, dacă respecți câteva reguli de bază, veți vedea că nu e deloc scump să te hrănești de la țărani:

legume-adpota-coperta_b

1. CEL MAI IMPORTANT LUCRU: NU mai cumpărați legume și fructe în afara sezonului!!! De fiecare dată când intrăm în polemici pe subiectul prețurilor produselor autohtone, majoritatea din voi ne spuneți că e inadmisibil cât pot costa în piață roșiile, castraveții, mai nou cireșele șamd. Păi voi cumpărați roșii și castraveți, ardei grași și dovlecei în martie, cireșe în aprilie, căpșuni în februarie, piersici în mai, struguri la început de an, apoi spuneți că sunt toate scumpe? Nu mai faceți asta, consumați în sezon, cum este și firesc, apoi veți constata că nu cheltuiți așa mult!

2. Alegeți țăranii, nu samsarii: când mergeți la piață, interesați-vă care din cei care își vând marfa la tarabe sunt gospodari autentici. Vă oferim noi câteva criterii prin care delimităm producătorii autohtoni de samsari:
- țăranii autentici nu sunt tot mereu în piață (au nevoie să își lucreze pământul, să se îngrijească de gospodărie șamd; există și situații în care fac cu rândul, la piață fiind fie soțul, fie soția, deci unul din ei prezent neapărat la lucrul pământului, motiv pentru care enumerăm și celelalte indicii)
- țăranii autentici au DOAR marfă de sezon. La ei nu vei găsi castraveți înainte de vreme, nici cartofi noi în primele trei luni din an; cei care fac agricultură intensivă, industrială, vor cultiva și în extrasezon, deci veți ști că marfa românească în extrasezon nu este de la micul producător și nici "bio".
- țăranii autentici au marfa diferită de a celorlalți comercianți, atât ca aspect, cât și ca gust: pătrunjelul miroase a pătrunjel, morcovii nu sunt amari, cartofii mai au și bube, merele sunt bătute și au viermi, căpșunii miros atât de bine de te îngenunchează, varza murată e făcută în saramură șamd. Experiența cumpărătorului este singura soluție în a determina autenticitatea.
- țăranii autentici știu să îți dea detalii despre semințele folosite, despre perioadele de plantare, despre tehnici agricole și îngrășăminte naturale (zeamă de urzici, cenușă, bălegar șamd), despre cheagurile din brânzeturi șamd.
- țăranii autentici te lasă să guști marfa, ba chiar te și primesc în gospodărie dacă vrei să îți culegi singur roadele pământului și ale muncii lor. Încercați asta: propuneți-le să le faceți o vizită pentru a vă bucura câteva ore de aer curat și natură, iar reacția lor vă va oferi toate răspunsurile. Știți deja că noi nici nu primim în proiect pe cei care nu ne primesc și nu vă primesc în gospodării.

legume-tarani-adopta_b


3. Înțelegeți că cei care produc mai puțin automat au cheltuieli mai mari și, implicit, au prețurile un pic mai mari decât prețul pieței ticsite cu samsari sau decât prețurile din market, unde majoritatea produselor provin din marile industrii alimentare. Atenție, diferențele nu au voie să fie foarte mari, altfel avem de-a face cu profitori sau cu cei care au acreditare bio (credeți-ne, costurile pentru acreditare sunt uriașe, deci se justifică și aici "scorurile" produselor). În general, la kilogram, prețul e mai mare cu un leu pentru legume și fructe, iar pentru brânzeturi și cărnuri cu maxim 5 lei. Pentru că pur și simplu nu ai cum să practici prețurile foarte mici și să îți scoți cheltuielile, munca, investiția, dăruirea, autenticitatea.

legume-adopta_b

4. Nu este necesar să căutați eticheta BIO! Marea majoritatea a țăranilor autohtoni și a gospodarilor de subzistență nu își permit să se acrediteze, deși au produse bio. Dacă vă orientați către gospodari autohtoni e suficient, fără a fi astfel necesar să plătiți în plus și pentru acreditare (cum spuneam și mai sus, prețurile produselor bio se justifică, întrucât cheltuielile sunt uriașe)

5. Și ne oprim la punctul 5, urmând să continuăm lista cu altă ocazie în altă postare: luați în calcul toate detaliile înainte de a trage concluzia că produsele sunt scumpe!!! Țăranii muncesc zi-lumină pentru a livra produsele în piețe, la uși, în online, în programele cooperativelor, ale băcăniilor șamd. Costă toate, de la hrana animalelor, la utilaje, la materialele necesare unei gospodării autohtone care produce surplus, la transportul produselor la destinație, chiria pentru tarabă, chiria pentru țăranul care merge la piață în alt oraș decât cel de baștină. Apoi mai sunt și pierderile, că omul dacă vede roșia mai moale nu o cumpără, neștiind că fix aia e cea autohtonă. Dar și pierderile date de calamități naturale, invadatori șamd. E un adevărat circuit și efort, despre care nu pricepe decât cel care îl trăiește. Și cu care nu se luptă marile industrii, ci tot ăștia micii.

Să fim lucizi, corecți și dornici de a respecta munca țăranului autohton! Apoi toate se vor limpezi de la sine!
Concluzia pe scurt: cumpărați în sezon, alegeți cât mai des produse locale, învățați ce înseamnă un produs autohton, prin experiența proprie și a celor care coordonează proiecte de conștientizare a importanței hranei naturale, românești!

Vizualizat: 2356 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii