Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

MANIFEST pentru ȚĂRANUL ROMÂN!

Publicat: 10 iunie 2020 - 08:24
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SUSȚINEM ȚĂRANII! ADOPTĂ UN ȚĂRAN, un proiect care militează de ani buni pentru salvarea gospodăriilor țărănești de subzistență și susținerea țăranilor români, a publicat pe pagina Facebook un Manifest pentru țăranii noștri. De ce să cumpărăm produse de la țăranii noștri, să ne hrănim cu ce produc gospodăriile țărănești, și cum recunoaștem țăranii autentici?

Odată cu pandemia care a îngenuncheat cam tot ce mișcă în țara asta, au început să iasă la iveală și nemulțumirile oamenilor legate de țărani, de producători locali, de gospodarii autentici. Prima și cea mai des folosită scuză pentru care oamenii își justifică vizitele tot mai dese la supermarket-uri este diferența de prețuri dintre produsele țăranilor și cele din raft. Unii indivizi consideră că este scump să te hrănești local. Însă majoritatea din ei fac aceleași erori care, cred ei, le justifică această convingere. Oameni buni, dacă respecți câteva reguli de bază, veți vedea că nu e deloc scump să te hrănești de la țărani:

legume-adpota-coperta_b

1. CEL MAI IMPORTANT LUCRU: NU mai cumpărați legume și fructe în afara sezonului!!! De fiecare dată când intrăm în polemici pe subiectul prețurilor produselor autohtone, majoritatea din voi ne spuneți că e inadmisibil cât pot costa în piață roșiile, castraveții, mai nou cireșele șamd. Păi voi cumpărați roșii și castraveți, ardei grași și dovlecei în martie, cireșe în aprilie, căpșuni în februarie, piersici în mai, struguri la început de an, apoi spuneți că sunt toate scumpe? Nu mai faceți asta, consumați în sezon, cum este și firesc, apoi veți constata că nu cheltuiți așa mult!

2. Alegeți țăranii, nu samsarii: când mergeți la piață, interesați-vă care din cei care își vând marfa la tarabe sunt gospodari autentici. Vă oferim noi câteva criterii prin care delimităm producătorii autohtoni de samsari:
- țăranii autentici nu sunt tot mereu în piață (au nevoie să își lucreze pământul, să se îngrijească de gospodărie șamd; există și situații în care fac cu rândul, la piață fiind fie soțul, fie soția, deci unul din ei prezent neapărat la lucrul pământului, motiv pentru care enumerăm și celelalte indicii)
- țăranii autentici au DOAR marfă de sezon. La ei nu vei găsi castraveți înainte de vreme, nici cartofi noi în primele trei luni din an; cei care fac agricultură intensivă, industrială, vor cultiva și în extrasezon, deci veți ști că marfa românească în extrasezon nu este de la micul producător și nici "bio".
- țăranii autentici au marfa diferită de a celorlalți comercianți, atât ca aspect, cât și ca gust: pătrunjelul miroase a pătrunjel, morcovii nu sunt amari, cartofii mai au și bube, merele sunt bătute și au viermi, căpșunii miros atât de bine de te îngenunchează, varza murată e făcută în saramură șamd. Experiența cumpărătorului este singura soluție în a determina autenticitatea.
- țăranii autentici știu să îți dea detalii despre semințele folosite, despre perioadele de plantare, despre tehnici agricole și îngrășăminte naturale (zeamă de urzici, cenușă, bălegar șamd), despre cheagurile din brânzeturi șamd.
- țăranii autentici te lasă să guști marfa, ba chiar te și primesc în gospodărie dacă vrei să îți culegi singur roadele pământului și ale muncii lor. Încercați asta: propuneți-le să le faceți o vizită pentru a vă bucura câteva ore de aer curat și natură, iar reacția lor vă va oferi toate răspunsurile. Știți deja că noi nici nu primim în proiect pe cei care nu ne primesc și nu vă primesc în gospodării.

legume-tarani-adopta_b


3. Înțelegeți că cei care produc mai puțin automat au cheltuieli mai mari și, implicit, au prețurile un pic mai mari decât prețul pieței ticsite cu samsari sau decât prețurile din market, unde majoritatea produselor provin din marile industrii alimentare. Atenție, diferențele nu au voie să fie foarte mari, altfel avem de-a face cu profitori sau cu cei care au acreditare bio (credeți-ne, costurile pentru acreditare sunt uriașe, deci se justifică și aici "scorurile" produselor). În general, la kilogram, prețul e mai mare cu un leu pentru legume și fructe, iar pentru brânzeturi și cărnuri cu maxim 5 lei. Pentru că pur și simplu nu ai cum să practici prețurile foarte mici și să îți scoți cheltuielile, munca, investiția, dăruirea, autenticitatea.

legume-adopta_b

4. Nu este necesar să căutați eticheta BIO! Marea majoritatea a țăranilor autohtoni și a gospodarilor de subzistență nu își permit să se acrediteze, deși au produse bio. Dacă vă orientați către gospodari autohtoni e suficient, fără a fi astfel necesar să plătiți în plus și pentru acreditare (cum spuneam și mai sus, prețurile produselor bio se justifică, întrucât cheltuielile sunt uriașe)

5. Și ne oprim la punctul 5, urmând să continuăm lista cu altă ocazie în altă postare: luați în calcul toate detaliile înainte de a trage concluzia că produsele sunt scumpe!!! Țăranii muncesc zi-lumină pentru a livra produsele în piețe, la uși, în online, în programele cooperativelor, ale băcăniilor șamd. Costă toate, de la hrana animalelor, la utilaje, la materialele necesare unei gospodării autohtone care produce surplus, la transportul produselor la destinație, chiria pentru tarabă, chiria pentru țăranul care merge la piață în alt oraș decât cel de baștină. Apoi mai sunt și pierderile, că omul dacă vede roșia mai moale nu o cumpără, neștiind că fix aia e cea autohtonă. Dar și pierderile date de calamități naturale, invadatori șamd. E un adevărat circuit și efort, despre care nu pricepe decât cel care îl trăiește. Și cu care nu se luptă marile industrii, ci tot ăștia micii.

Să fim lucizi, corecți și dornici de a respecta munca țăranului autohton! Apoi toate se vor limpezi de la sine!
Concluzia pe scurt: cumpărați în sezon, alegeți cât mai des produse locale, învățați ce înseamnă un produs autohton, prin experiența proprie și a celor care coordonează proiecte de conștientizare a importanței hranei naturale, românești!

Vizualizat: 1524 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

EUROPARLAMENTAR: FERMIERII NOȘTRI PRIMESC DOAR O TREIME DIN SUBVENȚIILE FERMIERILOR DIN FRANȚA SAU GERMANIA!

EUROPARLAMENTAR: FERMIERII NOȘTRI PRIMESC DOAR O TREIME DIN SUBVENȚIILE FERMIERILOR DIN FRANȚA SAU GERMANIA!

20 octombrie 2020 - 21:27

SUBVENȚII EGALE PENTRU FERMIERII DIN EST ȘI VEST! Subvenția pe suprafață încasată de un fermier din Franța sau Germania are un cuantum mai mare decât subvenția pe suprafață încasată de un fermier din România, Estonia sau Bulgaria. Și asta în condițiile în care toți acești agricultori concurează pe aceeași piață. Un europarlamentar din Estonia a pus astăzi punctul pe i în cadrul ședinței plenare din Parlamentul European, la dezbaterea noilor regulamente pentru noua Politică Agricolă Comună (PAC).

NOI SUBVENȚII PENTRU CARE MINISTRUL OROS VREA MAI PUȚINI BANI! COMISIA EUROPEANĂ, MAI MULȚI!

NOI SUBVENȚII PENTRU CARE MINISTRUL OROS VREA MAI PUȚINI BANI! COMISIA EUROPEANĂ, MAI MULȚI!

20 octombrie 2020 - 20:25

NOUA POLITICĂ AGRICOLĂ COMUNĂ! Eco-schemele sunt noile subvenții care-i dau mari emoții ministrului agriculturii, Adrian Oros. Dealtfel, a și declarat că România este în pericol să piardă acești bani în exercițiul 2021-2027. Astăzi, în Parlamentul European, s-a vehiculat un procent de 30% din bugetul plăților directe pentru aceste subvenții. Ministrul Oros a declarat luni la Consiliul Agrifish că se opune stabilirii unui procent obligatoriu pentru eco-scheme.

DATA DE REFERINȚĂ SUBVENȚIE BOVINE ANUL 2018!

DATA DE REFERINȚĂ SUBVENȚIE BOVINE ANUL 2018!

20 octombrie 2020 - 15:35

SCHIMBAREA DATEI DE REFERINȚĂ! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a solicitat ieri la Luxembourg, în cadrul Consiliului Agrifish, menținerea ajutorului național tranzitoriu și schimbarea datei de referință pentru ajutorul acordat crescătorilor de bovine. Este de notorietate că această dată de referință, 31 ianuarie 2013, a dus la o aberație. Cei care nu mai au picior de animal, dar au avut la data de referință, continuă și azi să ia subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

PLATĂ REDISTRIBUTIVĂ MICI FERMIERI, 10% DIN BUGETUL SUBVENȚIILOR, SPRIJIN CUPLAT, 15% DIN BUGET!

PLATĂ REDISTRIBUTIVĂ MICI FERMIERI, 10% DIN BUGETUL SUBVENȚIILOR, SPRIJIN CUPLAT, 15% DIN BUGET!

20 octombrie 2020 - 15:15

SUBVENȚIILE FERMIERILOR, NEGOCIERI CRUCIALE. La Luxembourg a avut loc luni, 19 octombrie 2020, Consiliul AgriFish(Consiliul Agricultură și Pescuit), la care s-au întâlnit miniștrii agriculturii din țările membre UE. Prin vocea ministrului agriculturii Adrian Oros, România s-a opus cu vehemență plafonării subvențiilor pentru fermele mari.

COMISAR EUROPEAN AGRICULTURĂ: FERMELE MICI SUNT INIMA AGRICULTURII!

COMISAR EUROPEAN AGRICULTURĂ: FERMELE MICI SUNT INIMA AGRICULTURII!

20 octombrie 2020 - 14:26

DIRECT BRUXELLES! Țările care nu au agricultură nu au viitor, iar inima agriculturii sunt fermele mici, a spus astăzi comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare în cadrul dezbaterilor desfășurate în Parlamentul European, Bruxelles, pentru votarea reformei Politicii Agricole Comune 2021-2027.

ACUM! MESAJ URGENT APIA PENTRU FERMIERI!

ACUM! MESAJ URGENT APIA PENTRU FERMIERI!

20 octombrie 2020 - 13:11

MESAJ APIA! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), reamintește fermierilor că termenul limită de depunere a cererilor de sprijin în cadrul Măsurii 21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19 din PNDR 2014 - 2020, respectiv în sectorul zootehnic – bovine, sectorul zootehnic – ovine și / sau caprine, dar și în sectorul vegetal – legume-fructe și cartofi, este 23 octombrie 2020, inclusiv.

ÎN DIRECT DE LA BRUXELLES! ASTĂZI, DECIZII URIAȘE PENTRU SOARTA FERMIERILOR!

ÎN DIRECT DE LA BRUXELLES! ASTĂZI, DECIZII URIAȘE PENTRU SOARTA FERMIERILOR!

20 octombrie 2020 - 12:29

ZI MARE PENTRU SOARTA FERMIERILOR ROMÂNI! În acest moment, la Bruxelles, în Parlamentul European, este în plină desfășurare ședința plenară în cadrul căreia este dezbătută și supusă votării reforma Politicii Agricole Comune 2021-2027. Subvenție de 2.000 de euro pentru fermele mici, subvenții mai mari pentru tinerii fermieri, banii PAC să fie direcționați spre fermierii autentici, reducerea pesticidelor, plafonare subvenții, sunt câteva dintre subiectele dezbătute până la ora publicării acestui articol.

SUBVENȚIA DE LA APIA MI-O IA PRIMĂRIA PE PĂȘUNE!

SUBVENȚIA DE LA APIA MI-O IA PRIMĂRIA PE PĂȘUNE!

20 octombrie 2020 - 10:18

PĂȘUNEA, NECAZUL CEL MARE AL CRESCĂTORULUI. Cele mai multe mesaje pe care le primește AGROINFO vin de la crescătorii de animale care se plâng de modul de atribuire al pășunilor. Mulți crescători nu au pășune, iar cei care au reușit să încheie un contract de închiriere cu primăriile pentru un petec de pășune sunt nemulțumiți de valoarea chiriei, a redevenței stabilită pe hectarul de pășune de către consiliile locale. Sunt și localități unde consiliile locale au decis o taxă de pășunat pe cap de animal, nu pe hectar.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 20 - 26 OCTOMBRIE 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 20 - 26 OCTOMBRIE 2020!

20 octombrie 2020 - 08:01

Caracteristici meteorologice. Vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 2...14°C în prima parte a perioadei, limite apropiate de mediile climatologice şi 5...19°C în restul zilelor, abaterile termice pozitive fiind de 1...8°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 11...24°C, în aproape toate regiunile agricole.

ȘACALII DAU ATACUL LA STÂNE!

ȘACALII DAU ATACUL LA STÂNE!

20 octombrie 2020 - 07:21

AVERTISMENT. Vânătorii avertizează că șacalii aurii s-au înmulțit alarmant în ultima vreme și migrează din Delta Dunării în amonte pe râul Prut. Vânătorii susțin că șacalii sunt animale foarte periculoase, care atacă în haite, pe timpul nopții, mai ales stânele. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Pentru demararea unui proiect în domeniul horticol pentru construirea de sere sau solarii este necesară urmărirea unor "paşi" relativ simpli dar de foarte multe ori mai puţin cunoscuţi. Ciprian Suciu, consultant oferă câteva sfaturi pentru cei care vor să înceapă un proiect horticol prin accesarea de fonduri europene. Specialiştii Brinkman oferă proiecte tehnice complete în domeniul horticol.

Interviu cu Ciprian Suciu, consultant.

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Drumul spre casă

Drumul spre casă
Un beţiv, în drum spre casă, se împiedică şi cade. Se ridică cu greu, porneşte şi iar cade. Detalii