Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

MANIFEST pentru ȚĂRANUL ROMÂN!

Publicat: 10 iunie 2020 - 08:24
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SUSȚINEM ȚĂRANII! ADOPTĂ UN ȚĂRAN, un proiect care militează de ani buni pentru salvarea gospodăriilor țărănești de subzistență și susținerea țăranilor români, a publicat pe pagina Facebook un Manifest pentru țăranii noștri. De ce să cumpărăm produse de la țăranii noștri, să ne hrănim cu ce produc gospodăriile țărănești, și cum recunoaștem țăranii autentici?

Odată cu pandemia care a îngenuncheat cam tot ce mișcă în țara asta, au început să iasă la iveală și nemulțumirile oamenilor legate de țărani, de producători locali, de gospodarii autentici. Prima și cea mai des folosită scuză pentru care oamenii își justifică vizitele tot mai dese la supermarket-uri este diferența de prețuri dintre produsele țăranilor și cele din raft. Unii indivizi consideră că este scump să te hrănești local. Însă majoritatea din ei fac aceleași erori care, cred ei, le justifică această convingere. Oameni buni, dacă respecți câteva reguli de bază, veți vedea că nu e deloc scump să te hrănești de la țărani:

legume-adpota-coperta_b

1. CEL MAI IMPORTANT LUCRU: NU mai cumpărați legume și fructe în afara sezonului!!! De fiecare dată când intrăm în polemici pe subiectul prețurilor produselor autohtone, majoritatea din voi ne spuneți că e inadmisibil cât pot costa în piață roșiile, castraveții, mai nou cireșele șamd. Păi voi cumpărați roșii și castraveți, ardei grași și dovlecei în martie, cireșe în aprilie, căpșuni în februarie, piersici în mai, struguri la început de an, apoi spuneți că sunt toate scumpe? Nu mai faceți asta, consumați în sezon, cum este și firesc, apoi veți constata că nu cheltuiți așa mult!

2. Alegeți țăranii, nu samsarii: când mergeți la piață, interesați-vă care din cei care își vând marfa la tarabe sunt gospodari autentici. Vă oferim noi câteva criterii prin care delimităm producătorii autohtoni de samsari:
- țăranii autentici nu sunt tot mereu în piață (au nevoie să își lucreze pământul, să se îngrijească de gospodărie șamd; există și situații în care fac cu rândul, la piață fiind fie soțul, fie soția, deci unul din ei prezent neapărat la lucrul pământului, motiv pentru care enumerăm și celelalte indicii)
- țăranii autentici au DOAR marfă de sezon. La ei nu vei găsi castraveți înainte de vreme, nici cartofi noi în primele trei luni din an; cei care fac agricultură intensivă, industrială, vor cultiva și în extrasezon, deci veți ști că marfa românească în extrasezon nu este de la micul producător și nici "bio".
- țăranii autentici au marfa diferită de a celorlalți comercianți, atât ca aspect, cât și ca gust: pătrunjelul miroase a pătrunjel, morcovii nu sunt amari, cartofii mai au și bube, merele sunt bătute și au viermi, căpșunii miros atât de bine de te îngenunchează, varza murată e făcută în saramură șamd. Experiența cumpărătorului este singura soluție în a determina autenticitatea.
- țăranii autentici știu să îți dea detalii despre semințele folosite, despre perioadele de plantare, despre tehnici agricole și îngrășăminte naturale (zeamă de urzici, cenușă, bălegar șamd), despre cheagurile din brânzeturi șamd.
- țăranii autentici te lasă să guști marfa, ba chiar te și primesc în gospodărie dacă vrei să îți culegi singur roadele pământului și ale muncii lor. Încercați asta: propuneți-le să le faceți o vizită pentru a vă bucura câteva ore de aer curat și natură, iar reacția lor vă va oferi toate răspunsurile. Știți deja că noi nici nu primim în proiect pe cei care nu ne primesc și nu vă primesc în gospodării.

legume-tarani-adopta_b


3. Înțelegeți că cei care produc mai puțin automat au cheltuieli mai mari și, implicit, au prețurile un pic mai mari decât prețul pieței ticsite cu samsari sau decât prețurile din market, unde majoritatea produselor provin din marile industrii alimentare. Atenție, diferențele nu au voie să fie foarte mari, altfel avem de-a face cu profitori sau cu cei care au acreditare bio (credeți-ne, costurile pentru acreditare sunt uriașe, deci se justifică și aici "scorurile" produselor). În general, la kilogram, prețul e mai mare cu un leu pentru legume și fructe, iar pentru brânzeturi și cărnuri cu maxim 5 lei. Pentru că pur și simplu nu ai cum să practici prețurile foarte mici și să îți scoți cheltuielile, munca, investiția, dăruirea, autenticitatea.

legume-adopta_b

4. Nu este necesar să căutați eticheta BIO! Marea majoritatea a țăranilor autohtoni și a gospodarilor de subzistență nu își permit să se acrediteze, deși au produse bio. Dacă vă orientați către gospodari autohtoni e suficient, fără a fi astfel necesar să plătiți în plus și pentru acreditare (cum spuneam și mai sus, prețurile produselor bio se justifică, întrucât cheltuielile sunt uriașe)

5. Și ne oprim la punctul 5, urmând să continuăm lista cu altă ocazie în altă postare: luați în calcul toate detaliile înainte de a trage concluzia că produsele sunt scumpe!!! Țăranii muncesc zi-lumină pentru a livra produsele în piețe, la uși, în online, în programele cooperativelor, ale băcăniilor șamd. Costă toate, de la hrana animalelor, la utilaje, la materialele necesare unei gospodării autohtone care produce surplus, la transportul produselor la destinație, chiria pentru tarabă, chiria pentru țăranul care merge la piață în alt oraș decât cel de baștină. Apoi mai sunt și pierderile, că omul dacă vede roșia mai moale nu o cumpără, neștiind că fix aia e cea autohtonă. Dar și pierderile date de calamități naturale, invadatori șamd. E un adevărat circuit și efort, despre care nu pricepe decât cel care îl trăiește. Și cu care nu se luptă marile industrii, ci tot ăștia micii.

Să fim lucizi, corecți și dornici de a respecta munca țăranului autohton! Apoi toate se vor limpezi de la sine!
Concluzia pe scurt: cumpărați în sezon, alegeți cât mai des produse locale, învățați ce înseamnă un produs autohton, prin experiența proprie și a celor care coordonează proiecte de conștientizare a importanței hranei naturale, românești!

Vizualizat: 1338 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

NOU ORDIN MINISTRUL DE INTERNE: ÎNREGISTRAREA TRACTOARELOR!

NOU ORDIN MINISTRUL DE INTERNE: ÎNREGISTRAREA TRACTOARELOR!

13 august 2020 - 18:28

MODIFICĂRI LEGISLAȚIE. Ordinul MAI nr. 120 din 6 august 2020 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului administrației și internelor nr. 1.501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberarea autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor a fost publicat în Monitorul Oficial pe data de 11 august 2020 și este în vigoare. Care sunt modificările în ceea ce privește înregistrarea tractoarelor agricole și forestiere.

STATUL NU ARE BANI SĂ AJUTE FERMIERII CARE AU PROTESTAT! LE-A DESCHIS UN CONT pentru DONAȚII!

STATUL NU ARE BANI SĂ AJUTE FERMIERII CARE AU PROTESTAT! LE-A DESCHIS UN CONT pentru DONAȚII!

13 august 2020 - 17:46

EFECT PROTEST CU TRACTOARELE. Ce au obținut fermierii din Republica Moldova care au ieșit în stradă cu tractoarele în 10 raioane pentru a protesta că nu primesc suficiente despăgubiri pentru culturile arse de secetă? Un cont bancar în care să li se facă donații. Președintele Moldovei le-a transmis agricultorilor că statul nu mai are bani.

MESAJ URGENT APIA pentru FERMIERI!

MESAJ URGENT APIA pentru FERMIERI!

13 august 2020 - 17:11

OFICIAL. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reamintește că termenul limită până la care rentierii agricoli ori împuternicitul/mandatarul/curatorul, pot transmite documentele specifice privind acordarea rentei viagere agricolă este data de 31 august 2020.

ANUNȚ AFIR DE ASTĂZI: UN SINGUR GHID CU PREȚURI DE REFERINȚĂ!

ANUNȚ AFIR DE ASTĂZI: UN SINGUR GHID CU PREȚURI DE REFERINȚĂ!

13 august 2020 - 13:13

COMUNICAT. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță modificarea Ghidului bazei de date cu prețuri de referință ce va fi utilizat pentru achizițiile necesare proiectelor finanțate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020). Modificarea documentului s-a făcut prin Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 221 din 5 august 2020.

OIERII CUPRINȘI DE FURIE: VOI DISPREȚUIȚI ȚĂRANUL CARE VĂ PUNE PÂINEA ȘI BRÂNZA PE MASĂ!

OIERII CUPRINȘI DE FURIE: VOI DISPREȚUIȚI ȚĂRANUL CARE VĂ PUNE PÂINEA ȘI BRÂNZA PE MASĂ!

13 august 2020 - 10:16

REVOLTĂ! Crescătorii români de ovine sunt cuprinși de furie și acuză Ministerul Agriculturii că-i disprețuiește și le aruncă resturi. Ministerul Agriculturii confundă oaia cu porumbelul! De ce la porc dați 100 de euro pe UVM?! Pentru că secretarul de stat MADR George Scarlat are fermă de porci?! Și-au revărsat oierii furia pe Facebook imediat ce au aflat de la AGROINFO că ajutorul de criză pentru sectorul ovin este stabilit la 5 lei/cap de ovină.

MADR ASTĂZI: CRESCĂTORII DE PĂSĂRI, AJUTOR DE 100 EURO/UVM!

MADR ASTĂZI: CRESCĂTORII DE PĂSĂRI, AJUTOR DE 100 EURO/UVM!

12 august 2020 - 13:04

AJUTOR DE CRIZĂ. Crescătorii de păsări din România beneficiază de un ajutor de criză în cuantum de 100 de euro/UVM, anunță un proiect de ordonanță de urgență, publicat astăzi, 12 august 2020, pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii.

OFICIAL MADR! AJUTOR DE 100 DE EURO/UVM pentru CRESCĂTORII DE PORCI!

OFICIAL MADR! AJUTOR DE 100 DE EURO/UVM pentru CRESCĂTORII DE PORCI!

12 august 2020 - 12:16

AJUTOR DE CRIZĂ! Crescătorii de porci din România primesc un ajutor de criză de 100 de euro/UVM, anunță astăzi, 12 august 2020, un proiect de ordonanță de urgență publicat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii.

OFICIAL! AJUTOR DE MINIMIS APICULTORI: 25 DE LEI/FAMILIE DE ALBINE!

OFICIAL! AJUTOR DE MINIMIS APICULTORI: 25 DE LEI/FAMILIE DE ALBINE!

12 august 2020 - 11:54

OFICIAL! Ministerul Agriculturii anunță astăzi, 12 august 2020, un ajutor de minimis de 25 de lei/familie de albine acordat apicultorilor care au suferit pierderi de pe urma fenomenelor hidrometeorologice. Proiectul de hotărâre de Guvern a fost publicat astăzi pe site-ul oficial MADR.

AJUTOR DE CRIZĂ pentru CRESCĂTORII DE OVINE/CAPRINE! 5 LEI/CAP DE OVINĂ/CAPRINĂ!

AJUTOR DE CRIZĂ pentru CRESCĂTORII DE OVINE/CAPRINE! 5 LEI/CAP DE OVINĂ/CAPRINĂ!

12 august 2020 - 11:27

OFICIAL! Ministerul Agriculturii anunță astăzi, 12 august 2020, într-un proiect de ordonanță de urgență, un ajutor de criză acordat crescătorilor de ovine și/sau caprine din România de 5 lei/cap de ovină/caprină. Vor beneficia de ajutor crescătorii care au minim 50 de ovine și minim 25 de caprine până la limita de 1.000 de capete de animale.

AJUTOR DE 300.000 DE EURO pentru FERMIERI! INFORMAȚIILE DE CARE AVEȚI NEVOIE!

AJUTOR DE 300.000 DE EURO pentru FERMIERI! INFORMAȚIILE DE CARE AVEȚI NEVOIE!

12 august 2020 - 11:00

GHID PE ÎNȚELESUL TUTUROR. Ministerul Agriculturii vă explică într-un ghid sintetic, pe înțelesul tuturor, cum obțineți ajutorul de 300.000 de euro pentru construirea unui abator de capacitate mică în zona montană. Linia de finanțare este deschisă la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) până la data de 31 decembrie 2020.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

NHR Agropartners la Agromalim 2019

NHR Agropartners la Agromalim 2019

Portofoliul NHR Agropartners de maşini şi utilaje agricole la Agromalim 2019 a cuprins combine şi tractoare Deutz-Fahr, încărcătoare telescopice JCB şi utilaje agricole Poettinger, Hardi, Bogballe şi Einboeck.
Interviu cu Florin Neacşu - director general adjunct NHR Agropartners.
Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La închisoare

La închisoare
Nevasta unui deţinut merge în audienţă la directorul închisorii. Detalii