Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

MANIFEST pentru ȚĂRANUL ROMÂN!

Publicat: 10 iunie 2020 - 08:24
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SUSȚINEM ȚĂRANII! ADOPTĂ UN ȚĂRAN, un proiect care militează de ani buni pentru salvarea gospodăriilor țărănești de subzistență și susținerea țăranilor români, a publicat pe pagina Facebook un Manifest pentru țăranii noștri. De ce să cumpărăm produse de la țăranii noștri, să ne hrănim cu ce produc gospodăriile țărănești, și cum recunoaștem țăranii autentici?

Odată cu pandemia care a îngenuncheat cam tot ce mișcă în țara asta, au început să iasă la iveală și nemulțumirile oamenilor legate de țărani, de producători locali, de gospodarii autentici. Prima și cea mai des folosită scuză pentru care oamenii își justifică vizitele tot mai dese la supermarket-uri este diferența de prețuri dintre produsele țăranilor și cele din raft. Unii indivizi consideră că este scump să te hrănești local. Însă majoritatea din ei fac aceleași erori care, cred ei, le justifică această convingere. Oameni buni, dacă respecți câteva reguli de bază, veți vedea că nu e deloc scump să te hrănești de la țărani:

legume-adpota-coperta_b

1. CEL MAI IMPORTANT LUCRU: NU mai cumpărați legume și fructe în afara sezonului!!! De fiecare dată când intrăm în polemici pe subiectul prețurilor produselor autohtone, majoritatea din voi ne spuneți că e inadmisibil cât pot costa în piață roșiile, castraveții, mai nou cireșele șamd. Păi voi cumpărați roșii și castraveți, ardei grași și dovlecei în martie, cireșe în aprilie, căpșuni în februarie, piersici în mai, struguri la început de an, apoi spuneți că sunt toate scumpe? Nu mai faceți asta, consumați în sezon, cum este și firesc, apoi veți constata că nu cheltuiți așa mult!

2. Alegeți țăranii, nu samsarii: când mergeți la piață, interesați-vă care din cei care își vând marfa la tarabe sunt gospodari autentici. Vă oferim noi câteva criterii prin care delimităm producătorii autohtoni de samsari:
- țăranii autentici nu sunt tot mereu în piață (au nevoie să își lucreze pământul, să se îngrijească de gospodărie șamd; există și situații în care fac cu rândul, la piață fiind fie soțul, fie soția, deci unul din ei prezent neapărat la lucrul pământului, motiv pentru care enumerăm și celelalte indicii)
- țăranii autentici au DOAR marfă de sezon. La ei nu vei găsi castraveți înainte de vreme, nici cartofi noi în primele trei luni din an; cei care fac agricultură intensivă, industrială, vor cultiva și în extrasezon, deci veți ști că marfa românească în extrasezon nu este de la micul producător și nici "bio".
- țăranii autentici au marfa diferită de a celorlalți comercianți, atât ca aspect, cât și ca gust: pătrunjelul miroase a pătrunjel, morcovii nu sunt amari, cartofii mai au și bube, merele sunt bătute și au viermi, căpșunii miros atât de bine de te îngenunchează, varza murată e făcută în saramură șamd. Experiența cumpărătorului este singura soluție în a determina autenticitatea.
- țăranii autentici știu să îți dea detalii despre semințele folosite, despre perioadele de plantare, despre tehnici agricole și îngrășăminte naturale (zeamă de urzici, cenușă, bălegar șamd), despre cheagurile din brânzeturi șamd.
- țăranii autentici te lasă să guști marfa, ba chiar te și primesc în gospodărie dacă vrei să îți culegi singur roadele pământului și ale muncii lor. Încercați asta: propuneți-le să le faceți o vizită pentru a vă bucura câteva ore de aer curat și natură, iar reacția lor vă va oferi toate răspunsurile. Știți deja că noi nici nu primim în proiect pe cei care nu ne primesc și nu vă primesc în gospodării.

legume-tarani-adopta_b


3. Înțelegeți că cei care produc mai puțin automat au cheltuieli mai mari și, implicit, au prețurile un pic mai mari decât prețul pieței ticsite cu samsari sau decât prețurile din market, unde majoritatea produselor provin din marile industrii alimentare. Atenție, diferențele nu au voie să fie foarte mari, altfel avem de-a face cu profitori sau cu cei care au acreditare bio (credeți-ne, costurile pentru acreditare sunt uriașe, deci se justifică și aici "scorurile" produselor). În general, la kilogram, prețul e mai mare cu un leu pentru legume și fructe, iar pentru brânzeturi și cărnuri cu maxim 5 lei. Pentru că pur și simplu nu ai cum să practici prețurile foarte mici și să îți scoți cheltuielile, munca, investiția, dăruirea, autenticitatea.

legume-adopta_b

4. Nu este necesar să căutați eticheta BIO! Marea majoritatea a țăranilor autohtoni și a gospodarilor de subzistență nu își permit să se acrediteze, deși au produse bio. Dacă vă orientați către gospodari autohtoni e suficient, fără a fi astfel necesar să plătiți în plus și pentru acreditare (cum spuneam și mai sus, prețurile produselor bio se justifică, întrucât cheltuielile sunt uriașe)

5. Și ne oprim la punctul 5, urmând să continuăm lista cu altă ocazie în altă postare: luați în calcul toate detaliile înainte de a trage concluzia că produsele sunt scumpe!!! Țăranii muncesc zi-lumină pentru a livra produsele în piețe, la uși, în online, în programele cooperativelor, ale băcăniilor șamd. Costă toate, de la hrana animalelor, la utilaje, la materialele necesare unei gospodării autohtone care produce surplus, la transportul produselor la destinație, chiria pentru tarabă, chiria pentru țăranul care merge la piață în alt oraș decât cel de baștină. Apoi mai sunt și pierderile, că omul dacă vede roșia mai moale nu o cumpără, neștiind că fix aia e cea autohtonă. Dar și pierderile date de calamități naturale, invadatori șamd. E un adevărat circuit și efort, despre care nu pricepe decât cel care îl trăiește. Și cu care nu se luptă marile industrii, ci tot ăștia micii.

Să fim lucizi, corecți și dornici de a respecta munca țăranului autohton! Apoi toate se vor limpezi de la sine!
Concluzia pe scurt: cumpărați în sezon, alegeți cât mai des produse locale, învățați ce înseamnă un produs autohton, prin experiența proprie și a celor care coordonează proiecte de conștientizare a importanței hranei naturale, românești!

Vizualizat: 1661 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANSVSA: LIBER LA EXPORTUL DE ANIMALE VII ÎN GOLFUL PERSIC!

ANSVSA: LIBER LA EXPORTUL DE ANIMALE VII ÎN GOLFUL PERSIC!

12 aprilie 2021 - 20:26

OFICIAL. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că, odată cu ridicarea restricțiilor, se pot relua activitățile de export de animale către țările din zona Golfului Persic, care utilizează Canalul Suez ca rută de transport. ANSVSA a transmis astăzi un comunicat pentru AGROINFO.

ANUNȚ IMPORTANT AFIR PENTRU MICII FERMIERI ȘI TINERII FERMIERI CARE BENEFICIAZĂ DE SPRIJIN!

ANUNȚ IMPORTANT AFIR PENTRU MICII FERMIERI ȘI TINERII FERMIERI CARE BENEFICIAZĂ DE SPRIJIN!

12 aprilie 2021 - 20:05

COMUNICAT. Beneficiarii submăsurilor 6.1 Sprijin instalare tineri fermieri, 6.3 Sprijin dezvoltarea fermelor mici, 6.2 Înființare activități neagricole şi 19.2 Acțiuni în strategia de dezvoltare locală pot solicita Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale recunoașterea circumstanței excepționale care duce la necesitatea suspendării contractului de finanțare, anunță astăzi AFIR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI! A ÎNCEPUT PLATA SUBVENȚIEI LA MOTORINĂ!

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI! A ÎNCEPUT PLATA SUBVENȚIEI LA MOTORINĂ!

12 aprilie 2021 - 12:25

OFICIAL! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata ajutorului de stat pentru motorina aferentă trim. III și IV, anul 2020, anunță APIA astăzi, 12 aprilie 2021, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

MODIFICAREA DECLARAȚIEI APIA PENTRU SUBVENȚIILE DIN ZOOTEHNIE!

MODIFICAREA DECLARAȚIEI APIA PENTRU SUBVENȚIILE DIN ZOOTEHNIE!

12 aprilie 2021 - 08:25

SUBVENȚII APIA 2021! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează crescătorii de animale că pot modifica declarația privind sectorul zootehnic din cererea unică de plată depusă anul acesta. În ce condiții se fac modificările și care sunt termenele până la care crescătorii își pot schimba declarația?

APIA: SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIC, SCZ, PLĂTIT ANUL ACESTA PENTRU MINIM 5 VACI!

APIA: SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIC, SCZ, PLĂTIT ANUL ACESTA PENTRU MINIM 5 VACI!

12 aprilie 2021 - 07:35

SUBVENȚII APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că sprijinul cuplat zootehnic, SCZ, sau subvenția mare, cum îi spun crescătorii, este achitat anul acesta și pentru un număr minim de 5 vaci eligibile la plată. Condiția obligatorie este ca ferma de vaci să se afle în zona montană. Pentru celelalte zone, numărul minim pentru care se acordă această subvenție pe cap de animal este de minim 10 vaci eligibile la plată.

CÂND PLĂTEȘTE APIA AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU LA BOVINE, CAPRINE ȘI OVINE!

CÂND PLĂTEȘTE APIA AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU LA BOVINE, CAPRINE ȘI OVINE!

12 aprilie 2021 - 06:53

PLATA SUBVENȚIILOR APIA 2020! Crescătorii de animale așteaptă cu nerăbdare să încaseze ajutoarele naționale tranzitorii din zootehnie, ANTZ, subvenție aferentă anului de cerere 2020, plătită acum, în 2021, de la bugetul de stat. Când încep plățile la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură?

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

11 aprilie 2021 - 20:47

AJUTOARE EUROPENE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că în maxim 10 zile vor fi lansate în consultare publică o parte dintre ghidurile pentru accesarea ajutoarelor europene din agricultură.

OIER: CONTROALE ȘI SUPRACONTROALE PÂNĂ SE DISTRUG FERMELE DE ANIMALE!

OIER: CONTROALE ȘI SUPRACONTROALE PÂNĂ SE DISTRUG FERMELE DE ANIMALE!

11 aprilie 2021 - 09:26

VOCEA CRESCĂTORULUI! Crescătorul de ovine Vasile Turculeț, Asociația Crescătorilor Montani de Ovine „Dealu Negru” Bistrița Năsăud, a transmis o scrisoare către AGROINFO în care spune cu amărăciune că atâtea controale și supracontroale vor duce la distrugerea fermelor de animale și nu la sprijinirea lor pentru a se dezvolta. Oierul subliniază cu ironie aberațiile impuse de autorități crescătorilor.

USAMV CLUJ VINDE PESTE 90.000 RĂSADURI LEGUME PRODUSE LA STAȚIUNEA DE CERCETARE HORTICOLĂ!

USAMV CLUJ VINDE PESTE 90.000 RĂSADURI LEGUME PRODUSE LA STAȚIUNEA DE CERCETARE HORTICOLĂ!

11 aprilie 2021 - 08:05

ANUNȚ! Peste 90.000 de răsaduri de legume produse la Stațiunea de Cercetare Horticolă, puse în vânzare de USAMV Cluj-Napoca! De luni, 12 aprilie 2021, puteți cumpăra răsaduri de la USAMV Cluj, anunță USAMV Cluj într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ANIMALELE TRANSPORTATE FĂRĂ ACTE SANITARE-VETERINARE, CONFISCATE ȘI UCISE!

ANIMALELE TRANSPORTATE FĂRĂ ACTE SANITARE-VETERINARE, CONFISCATE ȘI UCISE!

09 aprilie 2021 - 09:43

ATENȚIE, CRESCĂTORI! Animalele care sunt transportate fără documente sanitare-veterinare sunt confiscate și ucise de inspectorii sanitari-veterinari, avertizează Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, DSVSA Giurgiu, într-un comunicat transmis media.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Legumicultorul Ionel Ivasiuc are disciplina militarului, căci aceasta i-a fost prima ocupaţie, dar şi imaginaţia cuiva care a vrut să pornească spre o profesie ce îi dădea libertatea de mişcare şi de gândire. Acesta poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi! Vezi cum!

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Bancul zilei

La restaurant

La restaurant
Un restaurant foarte elegant. Detalii