Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Mai cu perdea, don’ ministru, mai cu perdea!

Publicat: 14 iunie 2017 - 13:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De curând am participat la o conferinţă privind schimbările climatice ca provocare în spaţiul agricol dobrogean, în formatul căreia am vizitat două exploataţii agricole bine înfipte în solul arid al podişului din Sciţia Minor.

Fermierii din această parte extremă de ţară, „frumoşii nebuni ai marilor ogoare”, invocă rugător ca bunul Dumnezeu să se îndure de chinul lor şi să adune norii a ploaie! În anii ’60, au fost desţelenite perdelele forestiere dobrogene; numai în judeţul Tulcea au fost redate agriculturii 4.085 ha, în Constanţa mult mai mult. Efectele negative se văd şi astăzi!

După mai bine de cinci decenii, Gheorghe Albu, fermierul de la Viişoara, s-a încumetat să refacă strâmbătatea, plantând 1,2 milioane puieţi de salcâm. Şi de 10 ani, în inima Dobrogei, perdelele forestiere de pe 200 ha protejează culturile agricole. Pe Gheorghe Albu l-au costat însă ignoranţa şi incompetenţa autorităţilor. Legislaţia în materie... lemnoasă este una ghimpoasă, îndreptată împotriva celor care vor să facă ceva durabil. Pentru înfiinţarea unei perdele forestiere trebuie scos terenul din arabil şi schimbată destinaţia. Procedură greoaie, descurajatoare, mai ales că România nu prea este cadastrată. Omul cu pomii a ales o procedură mai simplă: un act notarial prin care proprietarii de teren îşi dau acordul să se planteze perdele pe pământurile lor.

Lovitura de topor vine de la APIA, care nu a autorizat la plată suprafaţa de perdele forestiere!!! Pentru că sunt din salcâm, specie invazivă şi nu-i indigenă. Ciudăţenia-i că salcâmul a fost exclus la plăţile directe, APIA acordând subvenţii pentru alte specii, precum Paulownia. Oare asta o fi indigenă? Paulownia este un copac originar din China iar banii plătiţi de APIA pentru un hectar ajung să depăşească 200 Euro. Deci Gheorghe Albu pierde anual cel puţin 50.000 Euro. Nu primeşte subvenţia pe suprafaţă, dar nici plata pe zonă de interes ecologic, însă trebuie să plătească oamenilor arenda pentru perdelele forestiere: 1.100 kg grâu/ha.

Conform anexei 7 din Ordinul 619/2015, speciile forestiere eligibile la plată pe zona de interes ecologic sunt: salcia, plopul alb, plopul negru. Salcâmul a ieşit din areal! Potrivit legii, perdelele forestiere oferă protecţia terenurilor agricole contra factorilor climatici dăunători şi pentru ameliorarea condiţiilor climaterice din perimetrul apărat. Şi constituie bun de interes naţional. Atunci de ce să fie atât de “umilită” această specie? Şi chiar interesul naţional?!

Achim Irimescu a recunoscut incompetenţa funcţionarilor MADR şi declara că, din păcate, Regulamentul european 640/2014 stabileşte speciile pentru perdelele forestiere, fară a include salcâmul. “E clar că ne-a scăpat tuturor. Este vina noastră că nu am fost atenţi la timp. Eu îmi cer scuze pentru minister. Nu putem blama CE pentru că nu ne-am făcut noi lecţiile cum trebuie”, şi-a pus ţărână-n cap Irimescu, pe când conducea MADR.

Perdele forestiere cu salcâm cu tot l-au „băgat în şedinţă” pe şeful Agriculturii, Petre Daea. Domnia sa a meditat profund la cum marele agronom al ţării, “Gheorghe Ionescu - Şişeşti a salvat comunităţi locale cu salcâmul!” (Confuzia e clară, este vorba de fapt despre Ion Ionescu de la Brad), „şi am putut obsevând direct şi analizând concret” ajunge la concluzia că nu există o altă specie forestieră mai bine adaptată decât salcâmul pe terenurile nisipoase şi secetoase din România. După care a rostit teatral şi triumfalist, în aplauzele asistenţei la conferinţa schimbărilor climatice: „este liber pentru salcâm în România şi liber să intre în calculul de recompensă financiară!”.

Cât despre paşii următori, ioc! De la declaraţia ministerială şi până la modificarea legislaţiei europene şi naţionale e un drum luuung ca de la promisiune la faptă! 
"Salcâmul este o statuie vie!", ar spune cu limbajul său împănat cu metafore, uneori la limita ridicolului şi nefericit alese, filozoful din fruntea Agriculturii. Aşa că, mai cu perdea, don’ ministru, mai cu perdea!

Vizualizat: 1072 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

DECIZIA CURȚII CONSTITUȚIONALE pentru LEGEA VÂNZĂRII TERENURILOR AGRICOLE!

DECIZIA CURȚII CONSTITUȚIONALE pentru LEGEA VÂNZĂRII TERENURILOR AGRICOLE!

14 iulie 2020 - 20:44

OFICIAL! Curtea Constituțională a României a decis astăzi că Legea pentru modificarea și completarea Legii 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole din extravilan este constituțională. Legea impune o serie de condiții la vânzarea terenurilor agricole astfel încât cetățenii străini să nu mai poată cumpăra teren în România.

LOVITURĂ pentru FERMIERI!

LOVITURĂ pentru FERMIERI!

14 iulie 2020 - 20:12

OFICIAL! Curtea Constituțională a României a decis astăzi că Legea privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectați de fenomene meteorologice nefavorabile este neconstituțională, în ansamblul său, este precizat într-un comunicat al CCR.

OBLIGATORIU PENTRU CEA MAI MARE SUBVENȚIE APIA din ZOOTEHNIE!

OBLIGATORIU PENTRU CEA MAI MARE SUBVENȚIE APIA din ZOOTEHNIE!

14 iulie 2020 - 19:06

SCHIMBARE RADICALĂ. Ministrul agriculturii Adrian Oros a declarat că sprijinul cuplat trebuie obligatoriu legat de producție. Sprijinul cuplat este subvenția europeană cu cel mai mare cuantum din zootehnie și cu o valoare importantă pe hectar, în sectorul vegetal fiind acordată pentru anumite culturi agricole. Sprijinul cuplat din vegetal este legat și acum de obținerea unor producții, în schimb, în zootehnie, plata sprijinului cuplat nu a fost condiționată de producție.

OFICIAL APIA! SITUAȚIA LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA 2020 din FIECARE JUDEȚ!

OFICIAL APIA! SITUAȚIA LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA 2020 din FIECARE JUDEȚ!

14 iulie 2020 - 15:06

STOP CERERI PENTRU SUBVENȚII APIA. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi că nicio cerere unică de plată depusă de fermieri după data de 10 iulie 2020 nu este admisă la plata subvențiilor. Pentru acest an, vor încasa subvenții agricole un număr de 830.898 de fermieri, pentru o suprafață declarată la plată de 9.879.977,25 hectare.

APIA ANUNȚĂ ASTĂZI CÂȚI FERMIERI SUNT PENALIZAȚI DIN SUBVENȚII!

APIA ANUNȚĂ ASTĂZI CÂȚI FERMIERI SUNT PENALIZAȚI DIN SUBVENȚII!

14 iulie 2020 - 14:00

OFICIAL APIA! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a finalizat în data de 10 iulie 2020, Campania de primire a Cererilor Unice de Plată pentru anul 2020, în cadrul căreia au fost înregistrate un număr de de 830.898 cereri, pentru o suprafață declarată la plată de 9.879.977,25 hectare.

CIOBANII ROMÂNI ERAU STĂPÂNII MUNTELUI și NU TRĂIAU DIN SUBVENȚII! PE UN POD CU LÂNĂ CUMPĂRAI O CASĂ!

CIOBANII ROMÂNI ERAU STĂPÂNII MUNTELUI și NU TRĂIAU DIN SUBVENȚII! PE UN POD CU LÂNĂ CUMPĂRAI O CASĂ!

14 iulie 2020 - 12:05

OAIA E FALIMENTARĂ ASTĂZI! Foarte mulți oieri din România, care în toată istoria au muls oaia pentru brânză, astăzi nu mai mulg. Cresc oi pentru subvenții și vând mieii la un preț foarte scăzut, spune prof.univ. Avram Fițiu, subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii. Oierii nu mai sunt stăpănii munților, cum erau altădată, nu mai pot trăi din brânză, carne, lână pentru că totul are un preț mic și truda e multă. Părinții mei au cumpărat o casă pe un pod de lână, spune un oier din Brașov.  

ANUNȚ MADR: BANI pentru PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

ANUNȚ MADR: BANI pentru PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

14 iulie 2020 - 09:00

OFICIAL. Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern care stabilește suma alocată pentru acest an pentru plata ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură.

ȘEFUL AFIR, MESAJ de ASTĂZI pentru TINERII FERMIERI!

ȘEFUL AFIR, MESAJ de ASTĂZI pentru TINERII FERMIERI!

13 iulie 2020 - 21:25

PE ÎNȚELESUL FERMIERULUI. Pentru submăsura 6.1, am solicitat colegilor conceperea unui material construit special pentru a înlesni asimilarea facilă a informațiilor privind accesarea submăsurii. Materialul conține, în mod clar și concis, informațiile de bază, și anume: cuantumul fondurilor care pot fi accesate, beneficiarii eligibili, criteriile de selecție sau condițiile de accesare, îi anunță directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Mihai Liviu Moraru, pe tinerii fermieri.

TÂNĂR OIER: TRUDIM ZI ȘI NOAPTE, HOȚII NE FURĂ, BĂIEȚII DEȘTEPȚI NE IAU SUBVENȚIILE!

TÂNĂR OIER: TRUDIM ZI ȘI NOAPTE, HOȚII NE FURĂ, BĂIEȚII DEȘTEPȚI NE IAU SUBVENȚIILE!

13 iulie 2020 - 14:37

NECAZURI. Trudim zi și noapte, hoții ne fură munca, băieții deștepți ne iau subvențiile, ajutoarele europene și terenurile de la ADS, statul român nu ne sprijină, ne-a scris cu amărăciune un tânăr crescător de ovine din localitatea Bârsa, județul Arad.

MINISTRUL OROS: ROMÂNIA, SINGURA ȚARĂ UE CU DIRECȚII AGRICOLE! PESTE TOT SUNT CAMERE AGRICOLE!

MINISTRUL OROS: ROMÂNIA, SINGURA ȚARĂ UE CU DIRECȚII AGRICOLE! PESTE TOT SUNT CAMERE AGRICOLE!

13 iulie 2020 - 11:47

DECLARAȚIE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat duminică seara, pentru Realitatea TV, că România este singura țară din Europa unde există direcții agricole județene, instituții de stat care gestionează agricultura. Peste tot în Europa există Camerele agricole care sunt entități private de gestionare a agriculturii.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

IQ Robotics, o companie românească cu sediul în Braşov, a adus la INDAGRA o dronă pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, care a stârnit interesul multor fermieri. Drona este controlată prin calculator, de unde i se stabileşte harta şi misiunea, având o autonomie de zbor între 10 şi 15 minute, în funcţie de complexitatea operaţiunii şi condiţiile de lucru.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Noroc sau ghinion?

Noroc sau ghinion?
Bărbatul se întoarce acasă. Detalii