VEȘTI PENTRU CRESCĂTORII DE OVINE! Ministerul Agriculturii anunță că firmele românești care se ocupă de export ovine se află în discuţii directe cu companiile din Emiratele Arabe pentru perfectarea unor contracte comerciale privind exportul a două milioane de berbecuți pe an.
Ovinele reprezintă, în momentul de faţă, un potenţial extraordinar de export, pe care România îl deţine, iar acesta trebuie valorificat la maxim, susţin reprezentanţii MADR.
În total, România a exportat în Emiratele Arabe Unite produse în valoare de 83 milioane euro în cei doi ani, în timp ce importurile au fost de doar aproximativ 220.000 euro. Evident că suntem departe de atingerea potenţialului de schimb între cele două ţări şi tocmai de aceea, în anul 2018, au fost efectuate vizite la cel mai înalt nivel în EAU, pentru dezvoltarea acestor relaţíi comerciale şi mai ales a exporturilor cu animale vii şi produse din carne, spun reprezentanţii MADR.
Astfel, au avut loc o serie de întâlniri cu societăţi precum: Al Farzana Trading din Dubai, Al Dahra Holding din Abu Dhabi, compania Oasis Livestock din Abu Dhabi, compania Al Eatemad LLC din Abu Dhabi şi cu societatea Thani Capital LLC din Dubai.
Potrivit datelor MADR, în România, compania din EAU - Al Dahra - a achiziţionat anul trecut acţiunile SC Agricost SA din judeţul Brăila, societate care exploatează terenurile din Insula Mare a Brăilei şi intenţionează să investească în agricultura locală, aproximativ 450 milioane de dolari.
În luna februarie a acestui an, MADR anunţa că România va putea exporta carne de oaie şi ovine vii către o altă ţară, respectiv Iran, estimând că vor putea pleca către această destinaţie circa 800.000 de capete în termen de şase luni, în urma deschiderii pieţei de export pentru ovine.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale anunţă că, datorită eforturilor diplomatice şi ale Guvernului României din ultima perioadă, a fost deschisă piaţa de export pentru ovine cu Republica Iran. Astfel, în ianuarie 2019 a fost agreat modelul de certificat de export între Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din România (ANSVSA) şi Organizaţia Veterinară a Iranului, fiind deblocate exporturile de carne de oaie şi ovine în viu către Iran, informa MADR într-un comunicat postat pe site.
În acest context, în data de 4 februarie 2019 a intrat în Iran primul transport de 20 tone de carne de oaie din România, acesta fiind doar începutul unui contract cu un potenţial mare de dezvoltare. Exportatorul, o societate comercială din Bacău, va continua colaborarea cu agenţii economici din Iran, purtându-se discuţii despre alte transporturi, terestre sau pe cale aeriană, în perioada următoare estimările arată un export de circa 1.000 tone lunar.
Potrivit MADR, autorităţile iraniene lucrează cu ANSVSA la deblocarea importurilor şi pentru bovine.
Conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), România, numărul total de ovine şi caprine a crescut la nivel naţional cu 1,8%, în 2018 faţă de anul anterior, România clasându-se astfel pe locul patru în Uniunea Europeană (UE) în ceea ce priveşte efectivele din această rasă, cu 11,69 de milioane de capete, după Marea Britanie, Spania şi Grecia.
La efectivele de bovine, România s-a situat în 2018 pe locul zece în Uniunea Europeană, după Franţa, Germania, Regatul Unit, Irlanda, Spania, Italia, Polonia, Olanda şi Belgia, cu 1,984 milioane de capete.
Sursa: Agerpres