Adama
Agreena
AGRICOVER

MADR ASTĂZI: Ajutoare fermieri!

Publicat: 27 iunie 2023 - 17:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a afișat pe site-ul propriu, în secțiunea „Transparență Decizională”, un proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Programului pentru școli în perioada 2023-2029 şi pentru stabilirea bugetului în vederea implementării acestuia în anul școlar 2023-2024. 

Prin prezentul proiect se urmărește instituirea măsurilor prevăzute de noile reglementări europene, astfel încât să se continue participarea României la Programul pentru școli al Uniunii Europene, pentru exercițiul financiar din perioada 1 august 2023 -31 iulie 2029, asigurându-se distribuirea de fructe şi/sau legume proaspete, lapte natural de consum şi/sau produse lactate fără adaos de lapte praf, precum și produse de panificație pentru preșcolari și elevi, inclusiv pentru anul școlar 2023-2024. Componenta produselor de panificație este susținută numai din bugetul național.

Valoarea totală a programului pentru anul școlar 2023-2024 este de 742.617.252 lei (150.038.842 euro), din care:

- ajutor financiar din partea Uniunii Europene - 86.525.308 lei (17.481.626 euro), din care:

6.178.236 euro pentru fructe și legume;
11.303.390 euro pentru laptele si produse lactate;
- ajutor financiar național – 656.091.944 lei (132.557.216 euro).

Bugetul total de 742.617.252 lei se utilizează după cum urmează:

– 94.782.996 lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 37.612.300 lei pentru derularea măsurilor educative aferente;
– 361.134.499 lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 37.612.300 lei pentru derularea măsurilor educative aferente;
– 211.475.157 lei pentru acordarea gratuită de produse de panificație, exclusiv de la bugetul de stat.

colaj-lapte-fructe_b

Conform datelor Ministerului Educației, un număr de 1.880.615 preșcolari și elevi vor beneficia de produsele distribuite prin Program, începând cu anul școlar 2023-2024.

Principalele reglementări ale proiectului de act normativ vizează:

Realizarea cumulată a următoarelor măsuri:
- acordarea gratuită pentru preșcolarii din grădinițele cu program normal de 4 ore de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate, pentru elevii din învățământul primar, gimnazial de stat şi particular, precum și pentru preșcolarii și elevii incluși în educația incluzivă, de fructe şi legume proaspete, lapte şi produse lactate, de produse de panificație în limita unei valori zilnice/preșcolar/elev. Limita valorică zilnică cuprinde prețul integral de achiziție a produselor, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, cheltuielile de transport, distribuție şi depozitare a acestora, după caz;
- finanțarea măsurilor educative care însoțesc distribuția fructelor, legumelor, a laptelui şi a produselor lactate
Limita valorică zilnică/preșcolar/elev, în valoare de:
a) 0,70 lei pentru porția de fructe şi legume;
b) 1,11 lei pentru porția de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf;
c) 0,65 lei pentru porția de produse de panificație.
Acordarea gratuită unui preșcolar/elev, pe parcursul săptămânii, 2 porții de fructe şi/sau legume, 3 porții de lapte, 2 porții de produse lactate şi 5 porții de produse de panificație, cu încadrarea în sumele alocate cu aceste destinații. Elementul de noutate pentru anul școlar 2023-2024 îl reprezintă faptul că pe parcursul săptămânii se acordă gratuit 3 porții de lapte și 2 porții de produse lactate, față de anii școlari anteriori când se distribuiau 2 porții de lapte și o porție de produs lactat.
Distribuirea unor cantități de mere, pere, struguri de masă, prune, morcovi, păstârnac, țelină de rădăcină, sfeclă roșie, ardei grași şi castraveți, în porții de cel puțin 150 grame pentru fructe şi cel puțin 200 grame de legume, inclusiv legume sub formă de amestec.
Conținutul porției de lapte şi de produse lactate, care cuprinde:
- lapte de consum fără adaos de lapte praf: lapte pasteurizat sau UHT, fără adaos de zahăr sau alți îndulcitori, fără adaos de cacao;
- produse lactate fermentate fără adaos de lapte praf: iaurt, lapte acru, lapte covăsit, chefir, sana şi alte sortimente de lapte fermentate sau acrite, fără adaos de zahăr sau alți îndulcitori, fără adaos de fructe, fără adaos de cacao;
- porția de lapte distribuită are 200 ml, iar porția de produse lactate distribuită are 125 grame, ambele cu un conținut de minimum 3,2% proteine şi de minimum 1,8% grăsime. Porția de produse lactate conține cel puțin 90% din greutate lapte tratat termic.
Porția de produse de panificație are 80 de grame, indiferent de tipul produsului distribuit.

De asemenea, elevii cu intoleranță la gluten/lactoză şi/sau la orice alt ingredient şi/sau compus şi/sau la orice produs distribuit vor putea beneficia de produse adecvate situației lor.

Măsurile educative care se pot realiza în cadrul anului şcolar şi care însoţesc distribuţia fructelor, legumelor, laptelui şi a produselor lactate, precum: vizitarea unor ferme pomicole/legumicole, ferme de producere a laptelui, stațiuni de cercetare, expoziții, târguri, concursuri tematice, degustare, activități de grădinărit la nivelul școlii, organizarea unor zile tematice dedicate consumului de fructe, legume, lapte și produse lactate, utilizarea unor materiale didactice/educative.

Totodată, pentru asigurarea diversităţii distribuţiei produselor oferite în cadrul Programului, proiectul de act normativ stabilește distribuirea într-un an școlar de către autoritățile contractante a cel puțin două fructe/legume și a cel puțin două produse lactate din cele stabilite în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre. Tot pentru asigurarea diversităţii, porţia de fructe şi/sau legume va fi însoţită de o porţie de biscuiţi şi/sau covrigi uscaţi, iar porţia de lapte şi produse lactate va fi însoţită de corn şi/sau un baton.

Proiectul de act normativ poate fi consultat aici: https://bit.ly/proiect-program-scoli-2023-2024

Vizualizat: 2979 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Târg de Sfinții Mihail și Gavril în curtea MADR

Târg de Sfinții Mihail și Gavril în curtea MADR

05 noiembrie 2024 - 19:00

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va găzdui în perioada 07-09 noiembrie 2024 „Târgul de Sfinții Mihail și Gavril”. Organizat cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, evenimentul reprezintă o oportunitate pentru producătorii și procesatorii români de a-și promova produsele agroalimentare, dar și un bun prilej de informare a consumatorilor cu privire la proveniența și modul de preparare al produselor.

Subvențiile agricole n-au mai ajuns la fermele mici! Cine a luat banii?

Subvențiile agricole n-au mai ajuns la fermele mici! Cine a luat banii?

05 noiembrie 2024 - 18:13

Un grup de miliardari sunt cei mai buni profitatori ai subvențiilor UE pentru agricultură în perioada 2018-2021, inclusiv fostul prim-ministru ceh Andrej Babiš și omul de afaceri britanic Sir James Dyson, în timp ce multe ferme mici se luptă să supraviețuiască și mii de ferme s-au închis, scrie The Guardian într-o anchetă amplă.

Unii fermieri iau subvenții APIA mai mari decât alții! Ce spune noul comisar de la Agricultură!

Unii fermieri iau subvenții APIA mai mari decât alții! Ce spune noul comisar de la Agricultură!

05 noiembrie 2024 - 17:36

Comisarul european desemnat pentru agricultură şi alimentaţie, Christophe Hansen, a promis luni, în timpul audierii de confirmare în Comisia de agricultură a Parlamentului European (AGRI), că va milita pentru venituri decente pentru fermierii din Uniunea Europeană, astfel încât aceştia să nu mai fie nevoiţi să vândă sub preţul de producţie.

Adrian Pintea, noi vești plata avansului APIA hectar, cap animal! Micii fermieri, crescători să-și verifice conturile!

Adrian Pintea, noi vești plata avansului APIA hectar, cap animal! Micii fermieri, crescători să-și verifice conturile!

05 noiembrie 2024 - 08:24

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, fost șef al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), timp de 7 ani, vine cu ultimele vești despre plata avansului APIA la subvențiile pe hectar și pe cap animal, datorate fermierilor, crescătorilor de animale pentru acest an.

Noi reguli pentru țăranii care vând în piață! Analize medicale la zi și marfa în vitrină!

Noi reguli pentru țăranii care vând în piață! Analize medicale la zi și marfa în vitrină!

05 noiembrie 2024 - 07:09

Țăranii care-și vând produsele în piețe sunt obligați să notifice direcțiile județene sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor, DSVSA, și să dea informații legate de activitățile desfășurate și locurile unde vând marfa. În plus, sunt obligați să respecte anumite condiții de igienă atunci când produc și vând și pot merge cu marfa doar în județele unde se află gospodăria sau în județele limitrofe. Verificările, amenzile și interzicerea vânzării în piețe intră în atribuțiile ANSVSA.

Ordin ANSVSA funcționarea Gospodăriei Țărănești!

Ordin ANSVSA funcționarea Gospodăriei Țărănești!

05 noiembrie 2024 - 06:36

Ordinul privind funcţionarea Gospodăriei Ţărăneşti, care furnizează alimente de origine non-animală, a fost finalizat şi trimis pentru aprobare, a anunţat luni Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

APIA ASTĂZI! Listă plăți avans cu fermierii persoane fizice și juridice!

APIA ASTĂZI! Listă plăți avans cu fermierii persoane fizice și juridice!

04 noiembrie 2024 - 16:20

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a transmis astăzi către Agroinfo lista cu fermierii, crescătorii de animale, persoane fizice și persoane juridice care au fost autorizați la plata avansului APIA la subvențiile pe hectar și cap animal aferente acestui an.

Comunicat APIA ASTĂZI! Banii în conturi!

Comunicat APIA ASTĂZI! Banii în conturi!

04 noiembrie 2024 - 16:12

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 16.10. - 01.11.2024, a autorizat la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans, aferentă anului de cerere 2024, un număr de 571.110 fermieri, cu o sumă totală de 601.274.241,70 euro (2.991.537.895,42 lei).

Prezentați-vă pentru plată! Nou ajutor micii fermieri! Condiții și acte necesare!

Prezentați-vă pentru plată! Nou ajutor micii fermieri! Condiții și acte necesare!

04 noiembrie 2024 - 15:17

Termen 10 zile pentru depunerea cererilor! Micii fermieri, cultivatori de legume în spații protejate, beneficiază de un nou ajutor de 1.000 de euro/1.000 mp. Hotărârea de Guvern a fost publicată în Monitorul Oficial, este în vigoare. Fermierii trebuie să se grăbească să depună cererile la direcțiile agricole județene, termenul este de doar 10 zile de la intrarea în vigoare a hotărârii.

OFICIAL! Plata subvențiilor APIA pe cap animal și hectar!

OFICIAL! Plata subvențiilor APIA pe cap animal și hectar!

04 noiembrie 2024 - 07:13

Modificări publicate în Monitorul Oficial! Hotărârea care modifică și completează Hotărârea Guvernului nr. 1.571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023—2027, finanțate din Fondul european de garantare agricolă și de la bugetul de stat a fost publicată în Monitorul Oficial din data de 1 noiembrie 2024.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii