DISPERAREA UNUI FERMIER. După 10 ani de muncă asiduă, după multe piedici, împrumuturi pe la bănci, după tot efortul de a ține ferma pe linia de supraviețuire, un cunoscut crescător român de capre, Ovidiu Cojocaru, vrea să-și vândă ferma din comuna Balta Doamnei, la limita județelor Ilfov și Prahova. Vinde pentru că nu are cu cine să lucreze, subvențiile pentru capre înseamnă mărunțiș, produsele din ferme nu au prețul corect.
Fermierul Ovidiu Cojocaru spune că în agricultură nu ca la orice altă activitate. Trebuie să ai răbdare, să ai calm, să muncești ani în șir și abia apoi să speri într-un câștig. Este de 10 ani crescător de capre și acum se vede în situația de a renunța la ferma în care a investit suflet și sănătate. Nu mai pune la socoteală banii și munca uriașă.
Să știți că aici mi-am petrecut o perioadă bună din viață. Mă doare sufletul. Ne doare sufletul, și pe mine și pe soție. Am investit suflet și sănătate pe care nu ni le mai dă nimeni înapoi. Restul se cumpără, dar sufletul și sănătatea, nu, a spus cu lacrimi în ochi fermierul, duminică, la emisiunea Viața satului, TVR1.
Pe lângă lupta susținută cu vânzarea produselor, cu obținerea unui preț mai mare pentru laptele de capră, pe lângă lipsa unor măsuri de susținere a fermelor de capre, a unor subvenții mai mari, crescătorul din Balta Doamnei spune că nu are cu cine să muncească în fermă.
Fermierul Ovidiu Cojocaru. Foto: Fabrica de lapte
Toată lumea preferă să stea, nu să muncească, este dezamăgit Cojocaru. Dacă nu va reuși să facă o asociere cu un fermier tânăr, crescătorul este decis să vândă, să renunțe la toată munca istovitoare și la toată lupta pe care o duce de 10 ani încoace.
Ovidiu Cojocaru și-a făcut ferma de capre în anul 2011. Dar nu a fost prima lui fermă de animale. Până să ajungă la creșterea caprelor, a avut o fermă de câteva mii de capete de porci. Cu prudența și cumpătarea care-l caracterizează, înainte de a trece la creșterea caprelor, fermierul a căutat oameni care să îl sfătuiască și așa a ajuns până în Austria, unde a luat legătura cu asociațiile de crescători de capre de acolo. Abia după ce s-a documentat, a contractat un credit și cu 40.000 de euro a adus din Austria 90 de capete de capre din rasele Sannen și Alpin Austriacă, a închiriat un teren și a cumpărat toate cele de trebuință pentru fermă.
Investiția inițială doar în animale a fost de circa 25.000 euro, dar s-au mai adăugat și altele: o moară cu amestecător, un granulator cu motor Diesel, un aparat de muls. Astăzi avem 180 de capete, după ce am luat anul trecut 100 de capre românești carpatine. Le-am achiziționat cu gândul că vom avea mai mult lapte, dar lucrurile nu stau așa. Poți să ai 50 de animale și să-ți dea lapte cât ar da 150 de capete. Din cauza oamenilor (lucrătorilor n.r.) am pierdut foarte multe animale. Dacă am fi mers pe sporul creat prin fătări am fi avut cel puțin 500-600 de capete la vremea asta, am fi avut de unde să selectăm și evident am fi obținut și mai mult lapte, declara crescătorul, în urmă cu un an, octombrie 2018, pentru Lumea satului.
Bani mulți investiți și un câștig care se lasă și azi așteptat. Nu este rentabil să crești capre în România, este convins crescătorul. Ferma de capre din Balta Doamnei produce aproximativ 150 de litri de lapte pe zi. Producția transformată în bani nu poate să susțină afacerea. Sunt puțini procesatori care preiau laptele de capră, iar din prețul oferit fermierul nu-și acoperă nici cheltuaiala cu furajele. În schimb, laptele de capră ajunge pe rafturi cu 10-12 lei pe litru, după ce s-a scos din el toată grăsimea ca să fie folosită la brânzeturi savuroase care iau de multe ori drumul exportului.
Și atunci, normal că nouă, crescătorilor, ne este foarte greu. Oamenii ar trebui să înțeleagă că, dacă ar consuma produse obținute de noi, de fermieri, le-ar fi mai bine lor, copiilor și întregii națiuni. Ferma mea are larg deschise porțile pentru oricine vrea să vină și să vadă că nu modific cu nimic ceea ce a lăsat Dumnezeu, a declarat crescătorul de capre, pentru Lumea satului.