NECAZ MARE. Mă doare sufletul că sunt obligată să renunț la cele 40 de vaci, dar, uneori, viața e nedreaptă. Nu oricine poate să facă așa ceva, spune cu tristețe Vasilica Caloianu din Insula Mare a Brăilei. Este nevoită să renunțe la toată ferma, 40 de vaci rasa Holstein, purtătoare de sprijin cuplat zootehnic, cu certificate de origine. Necazul a lovit fulgerător și acum nu are altă soluție.
Soțul meu a decedat fulgerător. Ce pot face eu, o femeie care nu știe nimic despre creșterea animalelor? El făcea totul. De 5 ani de zile s-a chinuit să ajungă la această performanță. Dar uneori viața nu este dreaptă. Mă doare sufletul că sunt obligată să fac asta. Nu oricine poate să facă așa ceva, spune necăjită Vasilica Caloianu.
Crescătorul de vaci Ionel Caloianu din Insula Mare a Brăilei, soțul Vasilicăi, a decedat, în urmă cu două săptămâni, la vârsta de doar 46 de ani. Tragedia a lovit în plin familia crescătorului. Era un fermier pasionat, mereu în căutarea performanței. Soția lui, Vasilica, s-a văzut dintr-o dată singură cu o fermă de 40 de vaci.
AGROINFO încearcă să-i dea o mână de ajutor soției crescătorului, facem cunoscut acest necaz, ca să se găsească un crescător adevărat de animale care să preia cele 40 de vaci. Animalele beneficiază de una dintre cele mai mari subvenții din zootehnie, sprijinul cuplat. Pentru anul trecut, cuantumul SCZ pentru vaci de lapte a fost de 379,7155 euro/cap = 1.803,4967 lei/cap de animal.
Ferma de vaci este în Insula Mare a Brăilei, aproape de Blasova. Vacile sunt înscrise în controlul oficial al producțiilor de lapte, sunt purtătoare de subvenție, SCZ. Doamna le vinde pentru că soțul dânsei a decedat din cauza unui infarct. Mare păcat, mare nenorocire. Vă dați seama că pentru dânsa e foarte greu și au decis în familie să vândă vacile. Doamna a dat numărul meu de telefon pentru că pot să ofer toate detaliile despre cele 40 de vaci, de la preț până la producție de lapte.
Prețul pentru o văcuță începe de la 1.000 de euro. Vacile beneficiază în continuare de sprijinul cuplat pentru că e un caz special (forța majoră, decesul fermierului n.r.) că altfel nu se putea să beneficieze de la APIA de bani dacă nu era la mijloc forța majoră. Vacile vor trece de pe o exploatație agricolă pe alta, dar fiind dată această situație specială, cel care va cumpăra vacile va putea să primească subvențiile pe ele în noiembrie. Crescătorul nu a apucat să depună cererea unică la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
Vacile sunt toate însămânțate artificial, avem vaci în lactație, care sunt fătate recent, iar în două-trei luni vor veni și altele la fătare. Sunt vaci tinere. Crescătorul făcea însămânțări artificiale și căuta mereu să-și îmbunătățească efectivul, a păstrat doar vacile bune, competente care dau o producție de lapte foarte bună. Cantitatea de lapte se poate lua și de la procesator, un act că s-a predat laptele și acolo este exact adevărul. Noi avem buletine care sunt atașate la fermă la fiecare control, cu ce cantități au fost, cu ce procent de grăsime.
Văcuțele au certificate de origine, sunt înscrise în registrul genealogic al rasei. Crescătorul Ionel Caloianu a căutat să obțină produși de calitate, să facă ceva bun, mereu se mândrea cu ce obținea. A fost pasiune, se ocupa cu plăcere de fermă și abia aștepta să meargă mai departe, dar soarta nu i-a mai permis asta. E foarte dureros. Nimeni nu se aștepta la așa lovitură.
Cu furajele pentru vaci nu se pune problema. La criza care este, în fermă mai sunt furaje pentru încă doi ani. Soția crescătorului însă nu se poate ocupa de animale. Are o fată, dar fata are alte rosturi, poate dacă ar fi avut un băiat, ar fi preluat ferma, a povestit Radu Ștergărel, cel care se ocupă de controlul oficial al producțiilor (COP) pentru ferma de vaci din Insula Mare a Brăilei., în exclusivitatea pentru AGROINFO.
Soția fermierului nu ar vrea să le vândă la bucată, vrea să vândă tot efectivul, toată ferma. Pentru toți cei care sunt interesați de preluarea celor 40 de vaci, numărul de telefon unde se pot obține informații este 0766469800.