VOCEA DISPERATĂ A FERMIERULUI ROMÂN. În timp ce fosta guvernare social-democrată anunța producții record la cereale, la porumb, sunt fermieri români care-și frâng mâinile de disperare. Fermierii ne spun că mii de hectare sunt distruse de secetă, producțiile obținute pe hectar sunt atât de mici încât ei nu mai știu cum să iasă la liman din datoriile care-i îngroapă. Sunt datornici la bănci, la furnizori. Unii dintre creditori le eșalonează datoriile, alții sunt neiertători. Fermele încep să alunece pe panta falimentului.
Cerul nu s-a îndurat de truda acestor fermieri. Culturile agricole le-au fost afectate de secetă, nu au obținut producțiile pe hectar la care se așteptau. Agricultorii s-au afundat tot mai mult în datorii. Realitatea din ferme e dureroasă. Și mai crunt decât atât e că nimănui nu pare să-i pese de soarta acestor agricultori. AGROINFO le face auzită vocea disperată! Cei care au în mână cuțitul și pâinea trebuie să-și părăsească birourile confortabile din București, să-și suflece mânecile și să-i ajute pe acești fermieri să iasă din prăpastia falimentului.
Apreciez foarte mult reportajele, știrile dumneavoastră. Ați putea să scrieți ceva și despre județul Tulcea, care a fost grav afectat de secetă, unde s-au obținut producții foarte mici 1000 kg grâu pe hectar, 600 kilograme pe hectar la floarea soarelui, 1200 kilograme pe hectar la porumb, etc. Nimeni nu spune nimic, nimănui nu-i pasă. Ajutoare, calamități etc...nimic. Foarte multe firme sunt in stadiul falimentului. Datorii eșalonate, executări silite la bănci etc. Sunt foarte mulți fermieri in zona Valea Nucarilor, Agighiol, Murighiol, cu mii de hectare calamitate.
Ferma mea este in Valea Nucarilor. La noi a fost calamitat TOT! Nu a plouat de la semănat din toamna 2018 până acum o lună când a plouat 20 de litri.
Avem datorii de sute de mii de lei la furnizori precum: Oscar Diesel Point, Ameropa, Agroest Muntenia, Bănci, Leasing-uri.
Toata lumea ne spune că “nu mi-aș dori să administrez o firmă care se află în această situație” și cu toate astea trebuie să supraviețuim. Unii dintre creditori au acceptat să eșalonăm o parte din datorii, alții nu.
Producțiile pe care le-am obținut pe suprafața pe care o exploatez: floarea soarelui: 800 kg/ha, grâu 1000 kg/ha, orz 1200 kg/ha porumb 1200 kg/ha, mazăre calamitat, lucernă calamitat, ovăz calamitat, orzoaica de primăvară calamitat.
Exploatez aproximativ 1000 hectare și prestez lucrări agricole pe alte 500 de hectare, ne-a scris fermierul Georgian Iorga din Valea Nucarilor, județul Tulcea.
Georgian Iorga nu este un fermier mic, care să practice agricultura după orele de muncă în altă parte. El își întreține familia din agricultură. Fermierii știu că e un dezastru să obții o tonă pe hectar la grâu în condițiile în care o producție bună pe hectar este de 5 ori mai mare. La 5.000 kilograme de grâu pe hectar se poate spune că fermierul român e la adăpost, își poate achita datoriile și poate merge mai departe. La 1.000 kilograme de grâu pe hectar, fermierului îi bate falimentul la ușă. Nu negăm că sunt județe unde producțiile pe hectar le-au depășit pe cele de anul trecut, dar pe harta României este și județul Tulcea unde agricultorii luptă, în acest moment, să supraviețuiască.
Submăsura 7.1 primele de asigurare pentru culturile agricole afectate de secetă, îngheț, grindină, etc. a fost lansată abia în aprilie anul acesta de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Fermierii pot să ceară aceste prime de asigurare pentru culturile din primăvară, termenul de depunere a cererilor expiră la data de 30 noiembrie 2019. Regula este însă încheierea prealabilă a unor contracte cu firme de asigurări. Când fermierul are un contract cu o firmă de asigurare, AFIR îi rambursează 70% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier, în cazul fermelor mici cu dimensiunea economică până la 11.999 euro standard output (SO) și 55% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier, în cazul fermelor cu dimensiunea economică mai mare sau egală cu 12.000 SO.
Fermierii din Tulcea însă, în situația în care se află la acest moment, e greu de crezut că mai au bani să-și achite asigurarea. Și dacă ar avea asigurare, ei riscă să dea faliment până-și recuperează banii de pe la societăți de asigurare și apoi rambursările de 70% sau 55% din sume cine știe când de la AFIR. Agricultorii trebuie ajutați acum!
Încă din primăvara acestui an se știa că la Tulcea sunt calamitate circa 26.000 de hectare de culturi agricole, sute de fermieri au sesizat autoritățile implorînd ajutor. Suntem la sfârșitul lui noiembrie și ce au făcut autoritățile? Nimic! Probabil, verifică și acum cererile pentru despăgubiri depuse de agricultori.