Adama
Vinasa Rompak

LUPTĂM SĂ SUPRAVIEȚUIM! ÎNGROPAȚI ÎN DATORII, CU MII DE HECTARE DISTRUSE ȘI PRODUCȚII FOARTE MICI!

Publicat: 27 noiembrie 2019 - 08:10
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

VOCEA DISPERATĂ A FERMIERULUI ROMÂN. În timp ce fosta guvernare social-democrată anunța producții record la cereale, la porumb, sunt fermieri români care-și frâng mâinile de disperare. Fermierii ne spun că mii de hectare sunt distruse de secetă, producțiile obținute pe hectar sunt atât de mici încât ei nu mai știu cum să iasă la liman din datoriile care-i îngroapă. Sunt datornici la bănci, la furnizori. Unii dintre creditori le eșalonează datoriile, alții sunt neiertători. Fermele încep să alunece pe panta falimentului.

Cerul nu s-a îndurat de truda acestor fermieri. Culturile agricole le-au fost afectate de secetă, nu au obținut producțiile pe hectar la care se așteptau. Agricultorii s-au afundat tot mai mult în datorii. Realitatea din ferme e dureroasă. Și mai crunt decât atât e că nimănui nu pare să-i pese de soarta acestor agricultori. AGROINFO le face auzită vocea disperată! Cei care au în mână cuțitul și pâinea trebuie să-și părăsească birourile confortabile din București, să-și suflece mânecile și să-i ajute pe acești fermieri să iasă din prăpastia falimentului.

tulcea-seceta-5_b

Apreciez foarte mult reportajele, știrile dumneavoastră. Ați putea să scrieți ceva și despre județul Tulcea, care a fost grav afectat de secetă, unde s-au obținut producții foarte mici 1000 kg grâu pe hectar, 600 kilograme pe hectar la floarea soarelui, 1200 kilograme pe hectar la porumb, etc. Nimeni nu spune nimic, nimănui nu-i pasă. Ajutoare, calamități etc...nimic. Foarte multe firme sunt in stadiul falimentului. Datorii eșalonate, executări silite la bănci etc. Sunt foarte mulți fermieri in zona  Valea Nucarilor, Agighiol, Murighiol, cu mii de hectare calamitate.

tulcea-seceta-4_b

Ferma mea este in Valea Nucarilor. La noi a fost calamitat TOT! Nu a plouat de la semănat din toamna 2018 până acum  o lună când a plouat 20 de litri.

tulcea-seceta-2_b

Avem datorii de sute de mii de lei la furnizori precum: Oscar Diesel Point, Ameropa, Agroest Muntenia, Bănci, Leasing-uri.
Toata lumea ne spune că “nu mi-aș dori să administrez o firmă care se află în această situație” și cu toate astea trebuie să supraviețuim. Unii dintre creditori au acceptat să eșalonăm o parte din datorii, alții nu.

tulcea-seceta-3_b

Producțiile pe care le-am obținut pe suprafața pe care o exploatez: floarea soarelui: 800 kg/ha, grâu 1000 kg/ha, orz 1200 kg/ha porumb 1200 kg/ha, mazăre calamitat, lucernă calamitat, ovăz calamitat, orzoaica de primăvară calamitat.
Exploatez aproximativ 1000 hectare și prestez lucrări agricole pe alte 500 de hectare, ne-a scris fermierul Georgian Iorga din Valea Nucarilor, județul Tulcea.

Georgian Iorga nu este un fermier mic, care să practice agricultura după orele de muncă în altă parte. El își întreține familia din agricultură. Fermierii știu că e un dezastru să obții o tonă pe hectar la grâu în condițiile în care o producție bună pe hectar este de 5 ori mai mare. La 5.000 kilograme de grâu pe hectar se poate spune că fermierul român e la adăpost, își poate achita datoriile și poate merge mai departe. La 1.000 kilograme de grâu pe hectar, fermierului îi bate falimentul la ușă. Nu negăm că sunt județe unde producțiile pe hectar le-au depășit pe cele de anul trecut, dar pe harta României este și județul Tulcea unde agricultorii luptă, în acest moment, să supraviețuiască.

Submăsura 7.1 primele de asigurare pentru culturile agricole afectate de secetă, îngheț, grindină, etc. a fost lansată abia în aprilie anul acesta de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Fermierii pot să ceară aceste prime de asigurare pentru culturile din primăvară, termenul de depunere a cererilor expiră la data de 30 noiembrie 2019. Regula este însă încheierea prealabilă a unor contracte cu firme de asigurări.  Când fermierul are un contract cu o firmă de asigurare, AFIR îi rambursează 70% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier, în cazul fermelor mici cu dimensiunea economică până la 11.999 euro standard output (SO) și 55% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier, în cazul fermelor cu dimensiunea economică mai mare sau egală cu 12.000 SO.

Fermierii din Tulcea însă, în situația în care se află la acest moment, e greu de crezut că mai au bani să-și achite asigurarea. Și dacă ar avea asigurare, ei riscă să dea faliment până-și recuperează banii de pe la societăți de asigurare și apoi rambursările de 70% sau 55% din sume cine știe când de la AFIR. Agricultorii trebuie ajutați acum!

Încă din primăvara acestui an se știa că la Tulcea sunt calamitate circa 26.000 de hectare de culturi agricole, sute de fermieri au sesizat autoritățile implorînd ajutor. Suntem la sfârșitul lui noiembrie și ce au făcut autoritățile? Nimic! Probabil, verifică și acum cererile pentru despăgubiri depuse de agricultori.

Vizualizat: 7901 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii