Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

LUPII AU UCIS 10.853 de ANIMALE din FERME ÎN 2018!

Publicat: 09 decembrie 2019 - 08:09
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

ATACUL LUPILOR. DESPĂGUBIRI PENTRU FERMIERI. Comisiile de agricultură și dezvoltare rurală, de Mediu și Petiții din Parlamentul European au reevaluat pe 5 decembrie 2019 populațiile de lupi din statele membre ale Uniunii Europene. Potrivit unui raport prezentat de Michèle Boudoin, președinte Copa-Cogeca, în 2018, au fost 3.265 de atacuri ale lupilor și au fost ucise 10.853 de animale din ferme, în majoritate ovine. Despăgubirile acordate fermierilor s-au cifrat la 3,4 milioane euro.

Timp de zeci de ani, lupul a fost considerat ca fiind puternic pus în pericol în Europa. Populația sa se reface acum în multe zone ale continentului datorită, printre altele, legislației favorabile și modificărilor din habitat.

Dimensiunea populației de lupi din UE este în jur 13.000 -14 OOO de exemplare. Tendința este însă în creștere. Toate populațiile diferite de lupi din Europa sunt fie stabile, fie în creștere, se arată în Raportul Impactul lupilor asupra comunităților rurale și mediului.

raport-copa-cogeca_b

Estimările UICN arată că în Spania numărul a crescut la 2.880 de lupi de la 2500 în 2016 și în Karelian (Finlanda) la 234 de lupi de la 200 în 2016.

În Alpii occidentali și centrali numărul total de lupi în 2015/2016 a fost estimat la 420- 550, iar în 2017/18 poate fi estimat la
550-700, crescând în medie cu 10-20% pe an. În Franța, s-a ajuns la 500 de lupi până la sfârșitul iernii 2018.

Daune provocate de lup și de alte carnivore mari. Experiența fermierilor.

În Raportul expus de reprezentanta Copa-Cogeca, una dintre cele mai mari organizații ale fermierilor europeni, sunt relatate și experiențe ale crescătorilor de animale ale căror efective de animale au căzut victime atacurilor lupilor sau altor carnivore mari.

M-am trezit, am fugit spre gard și am văzut oile alergând spre pe mine. Era întuneric, dar ceva alunga oile și auzeam urletele.
Când totul s-a oprit,  dimineața, am fost să văd turma și pagubele erau mari. Am numărat 30 de miei și câteva oi ucise, a povestit un fermier din Croația.

La stânele din România, crescătorii de ovine au avut pagube mult mai mari în anul 2018. Atacurile s-au înmulțit și au fost ucise sute de ovine. La sfârșitul lunii martie 2018, o haită de lupi a atacat stâna oierului Stelian Zeicu din Timiș. Sălbăticiunile i-au ucis 200 de miei și peste 100 de ovine adulte.

VEZI DETALII ȘI IMAGINI: EXCLUSIV IMAGINI! SĂLBĂTICIUNILE I-AU UCIS PESTE 200 DE MIEI ȘI 100 DE OI! UN OIER PLÂNGE DE NECAZ!

În 2018, despăgubirile plătite în urma atacurilor lupilor s-au ridicat la 3,44 milioane de euro. Au fost 3265 de atacuri în care au fost ucise 10 853 de animale. În 2018, au fost acordate 24,66 milioane de euro pentru finanțarea măsurilor de protecție a efectivelor de animale de fermă(comparativ cu 4,9 milioane de euro în 2004).

animale-ucise-de-lupi-2018_b

În Germania, în 2017, o medie arată că 3,6 animale au fost ucise pe cap de lup. În 2017, cheltuielile pentru daune provocate de lupi
au fost cele mai mari în cele trei state federale unde populațiile de lupi sunt majoritare.

Raportul consideră că măsurile de protecție pe care le iau crescătorii de animale sunt costisitoare, dar nu sunt eficiente.

Măsurile de protecție costisitoare care nu mai sunt eficace au multiple limitări:
câini de pază - costuri (inclusiv costuri alimentare și medicale), un număr de câini necesari poate provoca conflicte sociale și poate afecta turismul rural etc.
împrejmuire - costuri ridicate, constrângeri de peisaj, suprafață care trebuie acoperită, suplimentar forța de muncă, timpul necesar pentru a configura  împrejumuirea și a o muta etc.
strigătele și focurile de armă sunt ineficiente pe măsură ce lupii se întorc în câteva ore sau uneori în minute în care se obișnuiesc cu prezența oamenilor etc.
locuințe - însilozare, forță de muncă și așternut suplimentar, bunăstare animală preocupări etc.

Finanțarea acestora este discutabilă dacă nu funcționează, mai ales finanțarea din fondurile agricole și de dezvoltare rurală.

În octombrie 2019, o declarație comună a Danemarcei, Estoniei, Franței, Italiei și Letoniei privind gestionarea lupilor a fost prezentată la Consiliul AGRIFISH:

"SOLICITĂ Comisiei Europene să ia în considerare cu atenție preocupări prezentate de mai multe state membre la realizarea unei noi propuneri de revizuire a Orientării privind protecția strictă a speciilor din Interesul comunitar în conformitate cu Directiva Habitate, ținând cont că este nevoie de flexibilitate pentru a gestiona durabil populațiile de lupi și în măsura în care este compatibil cu Directiva Habitate. "

Concluziile acestui Raport în acord cu perspectivele fermierilor arată că daunele provocate fermierilor de atacurile lupilor sunt mari, iar măsurile ineficiente și costisitoare, adesea doar parțial finanțate. Astfel, există un impact negativ asupra durabilității activităților agricole.

Un rol esențial  îl are pășunatul animalelor și agricultura pastorală, păstrarea biodiversității și protejarea speciilor. Este în interesul
societății și al economiei să fie păstrată agricultura pastorală prin creșterea animalelor.

În multe regiuni, renunțarea la pășuni rezultată din presiunile crescute exercitate de carnivorele mari duc deja la împădurirea pășunilor și la peisaje mai puțin atractive. Bunăstarea animalelor și protejarea animalelor sunt un aspect social prioritar.

Trebuie să acționăm acum! O mai bună gestionare a populației de carnivore mari.  Utilizarea eficientă a derogărilor în toate statele membre ale UE.  Revizuirea anexelor directivelor privind natura și Convenția de la Berna. O mai bună gestionare a daunelor aferente. Menținerea viabilității zonelor rurale, se spune în finalul Raportului.

 

 

Vizualizat: 14673 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

25 septembrie 2020 - 09:12

ESTE AMENINȚATĂ INDEPENDENȚA ALIMENTARĂ A ROMÂNIEI. Asociația Fermierilor din România atrage atenția că situația generată de secetă este una extrem de gravă, numărul fermierilor, dar și suprafețele afectate fiind de natură a prefigura un dezastru economic, care finalmente poate pune în pericol independența alimentară a României, susține AFR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

25 septembrie 2020 - 08:39

VIN BANII DE LA APIA! Transfer de bani de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) către conturile fermierilor români! Anunțul pe care l-a făcut joi seara ministrul agriculturii, Adrian Oros: banii intră în conturile fermierilor începând de astăzi, 25 septembrie 2020.

PREMIERUL ROMÂNIEI VREA SĂ LE CREASCĂ CHIRIA MARILOR FERMIERI CARE AU ÎNCHIRIAT TEREN DE LA ADS!

PREMIERUL ROMÂNIEI VREA SĂ LE CREASCĂ CHIRIA MARILOR FERMIERI CARE AU ÎNCHIRIAT TEREN DE LA ADS!

25 septembrie 2020 - 07:24

ARENDĂ MAI MARE. Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a declarat, în debutul ședinței de Guvern, ținută joi seara, 24 septembrie 2020, că redevenţele plătite de unele societăți către Agenția Domeniilor Statului (ADS) sunt mai mici de un sfert din cât se plătește arenda de către proprietarii de teren. Poate vă mai  uitaţi un pic pe contractele acelea, i-a spus șeful Executivului secretarului de stat MADR, George Scarlat, care l-a suplinit la ședință pe ministrul agriculturii.

APICULTORI, VERIFICAȚI-VĂ CONTURILE!

APICULTORI, VERIFICAȚI-VĂ CONTURILE!

24 septembrie 2020 - 20:25

PLATA AJUTORULUI DE MINIMIS! Consilierul personal al ministrului agriculturii, apicultorul Marian Irinei, cunoscut pe Facebook ca Marian Stuparul Oltean, a anunțat astăzi că are semnale de la apicultori din toată țara că a început plata ajutorului de minimis de 25 de lei/familia de albine.
Banii au ajuns deja la mai mulți apicultori.

1.200 DE OVINE DUSE LA ABATOR DIN CAUZA SCRAPIEI!

1.200 DE OVINE DUSE LA ABATOR DIN CAUZA SCRAPIEI!

24 septembrie 2020 - 19:48

SCRAPIA, BOALĂ MORTALĂ LA OVINE. Două focare de scrapie la ovine au fost depistate la două ferme din județul Giurgiu. Au fost sacrificate 300 de ovine și alte 900 de ovine vor fi duse la abator pentru sacrificare. Scrapia este o boală mortală, fără leac. De multe ori, acolo unde este descoperit un focar de scrapie, este sacrificată întreaga turmă, iar proprietarul primește despăgubiri.

ȘEFUL APIA, EXPLICAȚII IMPORTANTE PENTRU CRESCĂTORII CARE CER AJUTORUL DE MAXIM 7.000 DE EURO!

ȘEFUL APIA, EXPLICAȚII IMPORTANTE PENTRU CRESCĂTORII CARE CER AJUTORUL DE MAXIM 7.000 DE EURO!

24 septembrie 2020 - 16:14

EXCLUSIV AGROINFO. Data de referință pentru plata ajutorului excepțional de maxim 7.000 euro/fermă, acordat crescătorilor de animale pe Măsura 21, este 1 iulie 2020. Dacă la 1 iulie 2020, am avut în fermă 11 vaci eligibile pentru acest ajutor și acum mai am doar 5, pentru câte vaci primesc ajutorul? Ne-a întrebat un crescător de bovine din județul Maramureș.

DATE EUROSTAT: CÂTE OI SE MAI CRESC ÎN ROMÂNIA!

DATE EUROSTAT: CÂTE OI SE MAI CRESC ÎN ROMÂNIA!

24 septembrie 2020 - 14:33

LOCUL DOI ÎN UE. Anul trecut, în 2019, în România a fost înregistrat un efectiv de 10 milioane de ovine, ceea ce a dus țara noastră pe locul doi în Uniunea Europeană în clasamentul celor mai mari crescători de oi, susțin datele publicate miercuri,23 septembrie 2020, de Eurostat.

PRODUCȚIA DE SEMINȚE A UE, AFECTATĂ DE SECETĂ!

PRODUCȚIA DE SEMINȚE A UE, AFECTATĂ DE SECETĂ!

24 septembrie 2020 - 14:06

PRODUCȚIE PORUMB. În ciuda unei creșteri cu 16% a suprafețelor europene de porumb în 2020, culturile au fost afectate de vreme dificilă în această vară: condiții nefavorabile în momentul răsăririi, valuri puternice de căldură cu maxime record în august și septembrie, secetă pedologică şi atmosferică extremă, toate acestea împiedică producătorii să își atingă obiectivele pentru acest sezon.

AJUTORUL DE MAXIM 7.000 DE EURO/FERMĂ! MESAJUL APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

AJUTORUL DE MAXIM 7.000 DE EURO/FERMĂ! MESAJUL APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

24 septembrie 2020 - 10:19

COMUNICAT APIA! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), aduce la cunoștința fermierilor lansarea a 3 noi scheme de sprijin în cadrul Măsurii 21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19 din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020, respectiv în sectorul zootehnic – bovine, sectorul zootehnic – ovine și / sau caprine, dar și în sectorul vegetal – legume-fructe și cartofi.

SANCȚIUNI APIA pentru AJUTOARELE MICILOR FERMIERI ACORDATE PE MĂSURA 21!

SANCȚIUNI APIA pentru AJUTOARELE MICILOR FERMIERI ACORDATE PE MĂSURA 21!

24 septembrie 2020 - 09:22

AJUTOARE CRIZĂ. Verificările în teren efectuate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru ajutoarele acordate în cadrul Măsurii 21, ajutoare excepționale pentru pierderile cauzate de criza sanitară, se pot solda cu aplicarea unor sancțiuni crescătorilor de animale și cultivatorilor de legume, fructe și cartofi.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia Syngenta pentru cultura de tomate

Tehnologia Syngenta pentru cultura de tomate

Produsele Syngenta recomandate pentru combaterea bolilor și dăunătorilor la culturile de tomate în spații protejate.
Află ce fungicide și insecticide au fost utilizate cu succes în lotul demonstrativ Syngenta de la Seleuş, Arad.

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

La restaurant

La restaurant
Chelnerul aleargă la masa unui client: Detalii