Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

LUPII AU UCIS 10.853 de ANIMALE din FERME ÎN 2018!

Publicat: 09 decembrie 2019 - 08:09
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

ATACUL LUPILOR. DESPĂGUBIRI PENTRU FERMIERI. Comisiile de agricultură și dezvoltare rurală, de Mediu și Petiții din Parlamentul European au reevaluat pe 5 decembrie 2019 populațiile de lupi din statele membre ale Uniunii Europene. Potrivit unui raport prezentat de Michèle Boudoin, președinte Copa-Cogeca, în 2018, au fost 3.265 de atacuri ale lupilor și au fost ucise 10.853 de animale din ferme, în majoritate ovine. Despăgubirile acordate fermierilor s-au cifrat la 3,4 milioane euro.

Timp de zeci de ani, lupul a fost considerat ca fiind puternic pus în pericol în Europa. Populația sa se reface acum în multe zone ale continentului datorită, printre altele, legislației favorabile și modificărilor din habitat.

Dimensiunea populației de lupi din UE este în jur 13.000 -14 OOO de exemplare. Tendința este însă în creștere. Toate populațiile diferite de lupi din Europa sunt fie stabile, fie în creștere, se arată în Raportul Impactul lupilor asupra comunităților rurale și mediului.

raport-copa-cogeca_b

Estimările UICN arată că în Spania numărul a crescut la 2.880 de lupi de la 2500 în 2016 și în Karelian (Finlanda) la 234 de lupi de la 200 în 2016.

În Alpii occidentali și centrali numărul total de lupi în 2015/2016 a fost estimat la 420- 550, iar în 2017/18 poate fi estimat la
550-700, crescând în medie cu 10-20% pe an. În Franța, s-a ajuns la 500 de lupi până la sfârșitul iernii 2018.

Daune provocate de lup și de alte carnivore mari. Experiența fermierilor.

În Raportul expus de reprezentanta Copa-Cogeca, una dintre cele mai mari organizații ale fermierilor europeni, sunt relatate și experiențe ale crescătorilor de animale ale căror efective de animale au căzut victime atacurilor lupilor sau altor carnivore mari.

M-am trezit, am fugit spre gard și am văzut oile alergând spre pe mine. Era întuneric, dar ceva alunga oile și auzeam urletele.
Când totul s-a oprit,  dimineața, am fost să văd turma și pagubele erau mari. Am numărat 30 de miei și câteva oi ucise, a povestit un fermier din Croația.

La stânele din România, crescătorii de ovine au avut pagube mult mai mari în anul 2018. Atacurile s-au înmulțit și au fost ucise sute de ovine. La sfârșitul lunii martie 2018, o haită de lupi a atacat stâna oierului Stelian Zeicu din Timiș. Sălbăticiunile i-au ucis 200 de miei și peste 100 de ovine adulte.

VEZI DETALII ȘI IMAGINI: EXCLUSIV IMAGINI! SĂLBĂTICIUNILE I-AU UCIS PESTE 200 DE MIEI ȘI 100 DE OI! UN OIER PLÂNGE DE NECAZ!

În 2018, despăgubirile plătite în urma atacurilor lupilor s-au ridicat la 3,44 milioane de euro. Au fost 3265 de atacuri în care au fost ucise 10 853 de animale. În 2018, au fost acordate 24,66 milioane de euro pentru finanțarea măsurilor de protecție a efectivelor de animale de fermă(comparativ cu 4,9 milioane de euro în 2004).

animale-ucise-de-lupi-2018_b

În Germania, în 2017, o medie arată că 3,6 animale au fost ucise pe cap de lup. În 2017, cheltuielile pentru daune provocate de lupi
au fost cele mai mari în cele trei state federale unde populațiile de lupi sunt majoritare.

Raportul consideră că măsurile de protecție pe care le iau crescătorii de animale sunt costisitoare, dar nu sunt eficiente.

Măsurile de protecție costisitoare care nu mai sunt eficace au multiple limitări:
câini de pază - costuri (inclusiv costuri alimentare și medicale), un număr de câini necesari poate provoca conflicte sociale și poate afecta turismul rural etc.
împrejmuire - costuri ridicate, constrângeri de peisaj, suprafață care trebuie acoperită, suplimentar forța de muncă, timpul necesar pentru a configura  împrejumuirea și a o muta etc.
strigătele și focurile de armă sunt ineficiente pe măsură ce lupii se întorc în câteva ore sau uneori în minute în care se obișnuiesc cu prezența oamenilor etc.
locuințe - însilozare, forță de muncă și așternut suplimentar, bunăstare animală preocupări etc.

Finanțarea acestora este discutabilă dacă nu funcționează, mai ales finanțarea din fondurile agricole și de dezvoltare rurală.

În octombrie 2019, o declarație comună a Danemarcei, Estoniei, Franței, Italiei și Letoniei privind gestionarea lupilor a fost prezentată la Consiliul AGRIFISH:

"SOLICITĂ Comisiei Europene să ia în considerare cu atenție preocupări prezentate de mai multe state membre la realizarea unei noi propuneri de revizuire a Orientării privind protecția strictă a speciilor din Interesul comunitar în conformitate cu Directiva Habitate, ținând cont că este nevoie de flexibilitate pentru a gestiona durabil populațiile de lupi și în măsura în care este compatibil cu Directiva Habitate. "

Concluziile acestui Raport în acord cu perspectivele fermierilor arată că daunele provocate fermierilor de atacurile lupilor sunt mari, iar măsurile ineficiente și costisitoare, adesea doar parțial finanțate. Astfel, există un impact negativ asupra durabilității activităților agricole.

Un rol esențial  îl are pășunatul animalelor și agricultura pastorală, păstrarea biodiversității și protejarea speciilor. Este în interesul
societății și al economiei să fie păstrată agricultura pastorală prin creșterea animalelor.

În multe regiuni, renunțarea la pășuni rezultată din presiunile crescute exercitate de carnivorele mari duc deja la împădurirea pășunilor și la peisaje mai puțin atractive. Bunăstarea animalelor și protejarea animalelor sunt un aspect social prioritar.

Trebuie să acționăm acum! O mai bună gestionare a populației de carnivore mari.  Utilizarea eficientă a derogărilor în toate statele membre ale UE.  Revizuirea anexelor directivelor privind natura și Convenția de la Berna. O mai bună gestionare a daunelor aferente. Menținerea viabilității zonelor rurale, se spune în finalul Raportului.

 

 

Vizualizat: 14545 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

OIERII ROMÂNI PROPUN SĂ-ȘI ANGAJEZE ZILIERI AȘA CUM SE PROCEDEAZĂ ÎN FRANȚA!

OIERII ROMÂNI PROPUN SĂ-ȘI ANGAJEZE ZILIERI AȘA CUM SE PROCEDEAZĂ ÎN FRANȚA!

05 iunie 2020 - 08:44

CUM SĂ FIE ANGAJAȚI ZILIERII! Crescătorul de ovine Ionică Sterp, vicepreședintele Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC), le-a spus ieri crescătorilor de animale, într-un live pe Facebook, că APC propune ca zilierii să fie angajați la fermele de ovine pe fluturași, așa cum se procedează în Franța. Adică, crescătorii de animale să nu fie obligați să le încheie lucrătorilor un contract. Să plătească o taxă la Finanțe pe fiecare zi lucrată de zilier.

OIERUL IONICĂ STERP: SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE PLĂTITĂ PE UNITATE VITĂ MARE, NU PE HECTAR!

OIERUL IONICĂ STERP: SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE PLĂTITĂ PE UNITATE VITĂ MARE, NU PE HECTAR!

05 iunie 2020 - 07:16

SCHIMBĂRI LA LEGEA PĂȘUNILOR. Crescătorul de ovine Ionică Sterp din județul Bihor, membru fondator al Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC), i-a anunțat ieri pe oierii români, într-un live pe Facebook, că APC a solicitat ministrului agriculturii schimbarea legii pășunilor și că sunt prevăzute modificări din toamnă. Crescătorii de animale sunt întrebați dacă vor ca subvenția APIA pentru pășune să nu se mai plătească pe hectar, să fie plătită pe unitate vită mare (UVM) la hectar.

APEL MINISTRUL AGRICULTURII: PRIMARII SĂ NE AJUTE, NU SĂ NE ÎNCURCE!

APEL MINISTRUL AGRICULTURII: PRIMARII SĂ NE AJUTE, NU SĂ NE ÎNCURCE!

04 iunie 2020 - 21:04

SUBVENȚII APIA 2020! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a făcut astăzi un apel către primarii din România care trebuie să transmită la APIA adeverințele de la registrul agricol pentru fermierii care solicită anul acesta subvențiile agricole. Fac un apel către autoritățile locale, către primari, să ne ajute, să nu ne încurce în această perioadă, a spus șeful MADR.

GATA CU BERBECII CU ORIGINEA DOAR PE HÂRTIE!

GATA CU BERBECII CU ORIGINEA DOAR PE HÂRTIE!

04 iunie 2020 - 17:52

ÎNCEPE GENOTIPAREA LA OVINE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, într-o conferință, că nu se va mai elibera niciun certificat de origine pentru berbeci fără efectuarea genotipării. Testele arată apartenența berbecilor la rasă, filiația, dar și rezistența acestora la scrapie, boală mortală pentru ovine, fără leac.

MINISTRUL OROS: SCHEMA PENTRU AJUTORUL DE CRIZĂ pentru FERMIERI, SCRISĂ ȘI TRIMISĂ PARLAMENTULUI!

MINISTRUL OROS: SCHEMA PENTRU AJUTORUL DE CRIZĂ pentru FERMIERI, SCRISĂ ȘI TRIMISĂ PARLAMENTULUI!

04 iunie 2020 - 16:21

EXCLUSIV! AGROINFO l-a întrebat, în conferința de presă de astăzi, pe ministrul agriculturii, Adrian Oros, dacă au fost stabilite condițiile de acordare a ajutorului de criză pentru fermieri, 7.000 de euro/fermă. În conferință, ministrul agriculturii ne-a spus că așteaptă sugestiile Parlamentului European. La finalul conferinței, AGROINFO a insistat pentru a primi lămuriri. Ce ne-a declarat, în exclusivitate, ministrul agriculturii?

OIERUL DAN PETRESCU, APC: PREȚUL PE KILOGRAMUL DE MIEL S-A TRIPLAT!

OIERUL DAN PETRESCU, APC: PREȚUL PE KILOGRAMUL DE MIEL S-A TRIPLAT!

04 iunie 2020 - 15:42

VESTE BUNĂ PENTRU OIERI! Crescătorul de ovine Dan Petrescu, președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC), prezent la conferința de presă organizată astăzi de ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat, pentru AGROINFO, că prețul în viu al kilogramului de miel aproape că s-a triplat. Creșterea prețului la mieii pentru export, spune oierul, este datorată negocierilor făcute de ministrul agriculturii cu țările arabe. Exportatorii plătesc mai mult pe kilogramul de miel în viu.

MINISTRUL OROS: EXPORT DE CARCASE DE OVINE ÎN QATAR!

MINISTRUL OROS: EXPORT DE CARCASE DE OVINE ÎN QATAR!

04 iunie 2020 - 14:51

EXCLUSIV! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, pentru AGROINFO, că a obținut acceptul autorităților din Qatar pentru exportul de carcasă proaspătă de ovine.

CINE ARE PRIORITATE LA CUMPĂRAREA TERENURILOR AGRICOLE!

CINE ARE PRIORITATE LA CUMPĂRAREA TERENURILOR AGRICOLE!

04 iunie 2020 - 06:43

LEGE VOTATĂ! Camera Deputaților a votat ieri, 3 iunie 2020, legea care reglementează vânzarea terenurilor agricole. AGROINFO v-a informat deja că terenurile agricole nu mai pot fi vândute cetățenilor străini și nici în scopul speculei. Vă spunem cine are prioritate la cumpărarea terenurilor agricole, lista preemptorilor. De asemenea, se înființează Registrul unic național privind circulația și destinația terenurilor agricole.

LEGE VOTATĂ ASTĂZI! INTERZISĂ VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE CETĂȚENILOR STRĂINI!

LEGE VOTATĂ ASTĂZI! INTERZISĂ VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE CETĂȚENILOR STRĂINI!

03 iunie 2020 - 20:42

VOTATĂ! Camera Deputaților a votat astăzi legea prin care terenurile agricole nu mai pot fi vândute cetățenilor străini. Proiectul a fost adoptat cu 205 voturi pentru, 96 împotrivă și 8 abțineri. Camera Deputaților este for decizional, iar legea va fi trimisă președintelui României pentru promulgare.

OFICIAL! VESTE EXCELENTĂ pentru FERMIERI! CREȘTE BUGETUL PENTRU SUBVENȚII!

OFICIAL! VESTE EXCELENTĂ pentru FERMIERI! CREȘTE BUGETUL PENTRU SUBVENȚII!

03 iunie 2020 - 17:31

DECIZIE! Comisia Europeană va majora bugetele din cadrul politicii agricole comune (PAC) cu 9 miliarde EUR (4 miliarde EUR pentru Fondul european de garantare agricolă și 5 miliarde EUR pentru Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală), iar Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (FEPAM) va fi majorat cu 500 milioane EUR, anunță astăzi Reprezentanța Comisiei Europene în România, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

IQ Robotics, o companie românească cu sediul în Braşov, a adus la INDAGRA o dronă pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, care a stârnit interesul multor fermieri. Drona este controlată prin calculator, de unde i se stabileşte harta şi misiunea, având o autonomie de zbor între 10 şi 15 minute, în funcţie de complexitatea operaţiunii şi condiţiile de lucru.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La pescuit

La pescuit
- De două zile tot pescuiesc şi nu am prins nimic. Detalii