Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

LUPII AU UCIS 10.853 de ANIMALE din FERME ÎN 2018!

Publicat: 09 decembrie 2019 - 08:09
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

ATACUL LUPILOR. DESPĂGUBIRI PENTRU FERMIERI. Comisiile de agricultură și dezvoltare rurală, de Mediu și Petiții din Parlamentul European au reevaluat pe 5 decembrie 2019 populațiile de lupi din statele membre ale Uniunii Europene. Potrivit unui raport prezentat de Michèle Boudoin, președinte Copa-Cogeca, în 2018, au fost 3.265 de atacuri ale lupilor și au fost ucise 10.853 de animale din ferme, în majoritate ovine. Despăgubirile acordate fermierilor s-au cifrat la 3,4 milioane euro.

Timp de zeci de ani, lupul a fost considerat ca fiind puternic pus în pericol în Europa. Populația sa se reface acum în multe zone ale continentului datorită, printre altele, legislației favorabile și modificărilor din habitat.

Dimensiunea populației de lupi din UE este în jur 13.000 -14 OOO de exemplare. Tendința este însă în creștere. Toate populațiile diferite de lupi din Europa sunt fie stabile, fie în creștere, se arată în Raportul Impactul lupilor asupra comunităților rurale și mediului.

raport-copa-cogeca_b

Estimările UICN arată că în Spania numărul a crescut la 2.880 de lupi de la 2500 în 2016 și în Karelian (Finlanda) la 234 de lupi de la 200 în 2016.

În Alpii occidentali și centrali numărul total de lupi în 2015/2016 a fost estimat la 420- 550, iar în 2017/18 poate fi estimat la
550-700, crescând în medie cu 10-20% pe an. În Franța, s-a ajuns la 500 de lupi până la sfârșitul iernii 2018.

Daune provocate de lup și de alte carnivore mari. Experiența fermierilor.

În Raportul expus de reprezentanta Copa-Cogeca, una dintre cele mai mari organizații ale fermierilor europeni, sunt relatate și experiențe ale crescătorilor de animale ale căror efective de animale au căzut victime atacurilor lupilor sau altor carnivore mari.

M-am trezit, am fugit spre gard și am văzut oile alergând spre pe mine. Era întuneric, dar ceva alunga oile și auzeam urletele.
Când totul s-a oprit,  dimineața, am fost să văd turma și pagubele erau mari. Am numărat 30 de miei și câteva oi ucise, a povestit un fermier din Croația.

La stânele din România, crescătorii de ovine au avut pagube mult mai mari în anul 2018. Atacurile s-au înmulțit și au fost ucise sute de ovine. La sfârșitul lunii martie 2018, o haită de lupi a atacat stâna oierului Stelian Zeicu din Timiș. Sălbăticiunile i-au ucis 200 de miei și peste 100 de ovine adulte.

VEZI DETALII ȘI IMAGINI: EXCLUSIV IMAGINI! SĂLBĂTICIUNILE I-AU UCIS PESTE 200 DE MIEI ȘI 100 DE OI! UN OIER PLÂNGE DE NECAZ!

În 2018, despăgubirile plătite în urma atacurilor lupilor s-au ridicat la 3,44 milioane de euro. Au fost 3265 de atacuri în care au fost ucise 10 853 de animale. În 2018, au fost acordate 24,66 milioane de euro pentru finanțarea măsurilor de protecție a efectivelor de animale de fermă(comparativ cu 4,9 milioane de euro în 2004).

animale-ucise-de-lupi-2018_b

În Germania, în 2017, o medie arată că 3,6 animale au fost ucise pe cap de lup. În 2017, cheltuielile pentru daune provocate de lupi
au fost cele mai mari în cele trei state federale unde populațiile de lupi sunt majoritare.

Raportul consideră că măsurile de protecție pe care le iau crescătorii de animale sunt costisitoare, dar nu sunt eficiente.

Măsurile de protecție costisitoare care nu mai sunt eficace au multiple limitări:
câini de pază - costuri (inclusiv costuri alimentare și medicale), un număr de câini necesari poate provoca conflicte sociale și poate afecta turismul rural etc.
împrejmuire - costuri ridicate, constrângeri de peisaj, suprafață care trebuie acoperită, suplimentar forța de muncă, timpul necesar pentru a configura  împrejumuirea și a o muta etc.
strigătele și focurile de armă sunt ineficiente pe măsură ce lupii se întorc în câteva ore sau uneori în minute în care se obișnuiesc cu prezența oamenilor etc.
locuințe - însilozare, forță de muncă și așternut suplimentar, bunăstare animală preocupări etc.

Finanțarea acestora este discutabilă dacă nu funcționează, mai ales finanțarea din fondurile agricole și de dezvoltare rurală.

În octombrie 2019, o declarație comună a Danemarcei, Estoniei, Franței, Italiei și Letoniei privind gestionarea lupilor a fost prezentată la Consiliul AGRIFISH:

"SOLICITĂ Comisiei Europene să ia în considerare cu atenție preocupări prezentate de mai multe state membre la realizarea unei noi propuneri de revizuire a Orientării privind protecția strictă a speciilor din Interesul comunitar în conformitate cu Directiva Habitate, ținând cont că este nevoie de flexibilitate pentru a gestiona durabil populațiile de lupi și în măsura în care este compatibil cu Directiva Habitate. "

Concluziile acestui Raport în acord cu perspectivele fermierilor arată că daunele provocate fermierilor de atacurile lupilor sunt mari, iar măsurile ineficiente și costisitoare, adesea doar parțial finanțate. Astfel, există un impact negativ asupra durabilității activităților agricole.

Un rol esențial  îl are pășunatul animalelor și agricultura pastorală, păstrarea biodiversității și protejarea speciilor. Este în interesul
societății și al economiei să fie păstrată agricultura pastorală prin creșterea animalelor.

În multe regiuni, renunțarea la pășuni rezultată din presiunile crescute exercitate de carnivorele mari duc deja la împădurirea pășunilor și la peisaje mai puțin atractive. Bunăstarea animalelor și protejarea animalelor sunt un aspect social prioritar.

Trebuie să acționăm acum! O mai bună gestionare a populației de carnivore mari.  Utilizarea eficientă a derogărilor în toate statele membre ale UE.  Revizuirea anexelor directivelor privind natura și Convenția de la Berna. O mai bună gestionare a daunelor aferente. Menținerea viabilității zonelor rurale, se spune în finalul Raportului.

 

 

Vizualizat: 14282 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Brinkman - Let’s improve together

Brinkman - Let’s improve together

La sfârşitul lunii noiembrie 2019, compania Brinkman a organizat o întânire cu partenerii săi - fermeri şi distribuitori din România. Desfăşurat sub deviza "Let’s improve together!", evenimentul a fost un bun prilej pentru schimbul de cunoştinţe între fermieri, companie şi colaboratori. Participanţii au fost în principal cultivatori de tomate şi căpşune în sere, dealeri Brinkman şi consultanţi şi specialişti în domeniul horticol. Tema principală a seminarului a fost creşterea eficienţei şi a productivităţii, în condiţiile lipsei forţei de muncă.

 

Interviu cu Cristina György-Hângan, manager vânzări România şi Moldova - Brinkman Hungary Kft.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019

Bancul zilei

Papagal regal...

Papagal regal...
Ion pleacă la muncă, pe vapor, iar la plecare, Gheorghe îl roagă să-i aducă şi lui un papagal. Detalii