ATACUL LUPILOR. DESPĂGUBIRI PENTRU FERMIERI. Comisiile de agricultură și dezvoltare rurală, de Mediu și Petiții din Parlamentul European au reevaluat pe 5 decembrie 2019 populațiile de lupi din statele membre ale Uniunii Europene. Potrivit unui raport prezentat de Michèle Boudoin, președinte Copa-Cogeca, în 2018, au fost 3.265 de atacuri ale lupilor și au fost ucise 10.853 de animale din ferme, în majoritate ovine. Despăgubirile acordate fermierilor s-au cifrat la 3,4 milioane euro.
Timp de zeci de ani, lupul a fost considerat ca fiind puternic pus în pericol în Europa. Populația sa se reface acum în multe zone ale continentului datorită, printre altele, legislației favorabile și modificărilor din habitat.
Dimensiunea populației de lupi din UE este în jur 13.000 -14 OOO de exemplare. Tendința este însă în creștere. Toate populațiile diferite de lupi din Europa sunt fie stabile, fie în creștere, se arată în Raportul Impactul lupilor asupra comunităților rurale și mediului.
Estimările UICN arată că în Spania numărul a crescut la 2.880 de lupi de la 2500 în 2016 și în Karelian (Finlanda) la 234 de lupi de la 200 în 2016.
În Alpii occidentali și centrali numărul total de lupi în 2015/2016 a fost estimat la 420- 550, iar în 2017/18 poate fi estimat la
550-700, crescând în medie cu 10-20% pe an. În Franța, s-a ajuns la 500 de lupi până la sfârșitul iernii 2018.
Daune provocate de lup și de alte carnivore mari. Experiența fermierilor.
În Raportul expus de reprezentanta Copa-Cogeca, una dintre cele mai mari organizații ale fermierilor europeni, sunt relatate și experiențe ale crescătorilor de animale ale căror efective de animale au căzut victime atacurilor lupilor sau altor carnivore mari.
M-am trezit, am fugit spre gard și am văzut oile alergând spre pe mine. Era întuneric, dar ceva alunga oile și auzeam urletele.
Când totul s-a oprit, dimineața, am fost să văd turma și pagubele erau mari. Am numărat 30 de miei și câteva oi ucise, a povestit un fermier din Croația.
La stânele din România, crescătorii de ovine au avut pagube mult mai mari în anul 2018. Atacurile s-au înmulțit și au fost ucise sute de ovine. La sfârșitul lunii martie 2018, o haită de lupi a atacat stâna oierului Stelian Zeicu din Timiș. Sălbăticiunile i-au ucis 200 de miei și peste 100 de ovine adulte.
În 2018, despăgubirile plătite în urma atacurilor lupilor s-au ridicat la 3,44 milioane de euro. Au fost 3265 de atacuri în care au fost ucise 10 853 de animale. În 2018, au fost acordate 24,66 milioane de euro pentru finanțarea măsurilor de protecție a efectivelor de animale de fermă(comparativ cu 4,9 milioane de euro în 2004).
În Germania, în 2017, o medie arată că 3,6 animale au fost ucise pe cap de lup. În 2017, cheltuielile pentru daune provocate de lupi
au fost cele mai mari în cele trei state federale unde populațiile de lupi sunt majoritare.
Raportul consideră că măsurile de protecție pe care le iau crescătorii de animale sunt costisitoare, dar nu sunt eficiente.
Măsurile de protecție costisitoare care nu mai sunt eficace au multiple limitări:
câini de pază - costuri (inclusiv costuri alimentare și medicale), un număr de câini necesari poate provoca conflicte sociale și poate afecta turismul rural etc.
împrejmuire - costuri ridicate, constrângeri de peisaj, suprafață care trebuie acoperită, suplimentar forța de muncă, timpul necesar pentru a configura împrejumuirea și a o muta etc.
strigătele și focurile de armă sunt ineficiente pe măsură ce lupii se întorc în câteva ore sau uneori în minute în care se obișnuiesc cu prezența oamenilor etc.
locuințe - însilozare, forță de muncă și așternut suplimentar, bunăstare animală preocupări etc.
Finanțarea acestora este discutabilă dacă nu funcționează, mai ales finanțarea din fondurile agricole și de dezvoltare rurală.
În octombrie 2019, o declarație comună a Danemarcei, Estoniei, Franței, Italiei și Letoniei privind gestionarea lupilor a fost prezentată la Consiliul AGRIFISH:
"SOLICITĂ Comisiei Europene să ia în considerare cu atenție preocupări prezentate de mai multe state membre la realizarea unei noi propuneri de revizuire a Orientării privind protecția strictă a speciilor din Interesul comunitar în conformitate cu Directiva Habitate, ținând cont că este nevoie de flexibilitate pentru a gestiona durabil populațiile de lupi și în măsura în care este compatibil cu Directiva Habitate. "
Concluziile acestui Raport în acord cu perspectivele fermierilor arată că daunele provocate fermierilor de atacurile lupilor sunt mari, iar măsurile ineficiente și costisitoare, adesea doar parțial finanțate. Astfel, există un impact negativ asupra durabilității activităților agricole.
Un rol esențial îl are pășunatul animalelor și agricultura pastorală, păstrarea biodiversității și protejarea speciilor. Este în interesul
societății și al economiei să fie păstrată agricultura pastorală prin creșterea animalelor.
În multe regiuni, renunțarea la pășuni rezultată din presiunile crescute exercitate de carnivorele mari duc deja la împădurirea pășunilor și la peisaje mai puțin atractive. Bunăstarea animalelor și protejarea animalelor sunt un aspect social prioritar.
Trebuie să acționăm acum! O mai bună gestionare a populației de carnivore mari. Utilizarea eficientă a derogărilor în toate statele membre ale UE. Revizuirea anexelor directivelor privind natura și Convenția de la Berna. O mai bună gestionare a daunelor aferente. Menținerea viabilității zonelor rurale, se spune în finalul Raportului.