Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

LUCIAN BUZDUGAN dezvăluie SECRETUL PRODUCȚIILOR RECORD din Insula Mare a Brăilei!

Publicat: 25 noiembrie 2016 - 16:42
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

CE SE ASCUNDE ÎN SPATELE PRODUCȚIILOR MARI LA HECTAR. Printre cei mai mari fermieri din România, un nume în agricultură, Lucian Buzdugan, președintele Consiliului de Administrație Agricost din Insula Mare a Brăilei, dezvăluie secretul producțiilor record la hectar. O tonă în plus la porumb și producții de invidiat la soia!

Mulți fermieri români au pierdut sprijinul cuplat la soia aferent campaniei 2015, o subvenție al cărei cuantum a ajuns la cca 269 euro/ha, pentru că nu au realizat producția minimă de 1.300 kg boabe de soia/ ha, un criteriu de eligibilitate cerut de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Fermierii români se plâng adesea că soia nemodificată genetic este pretențioasă și mulți nu mai știu cu ce să o trateze ca să obțină producția dorită. În Insula Mare a Brăilei s-a găsit soluția. Lucian Buzdugan o dezvăluie pentru AGROINFO.

buzdugan_b

Lucian Buzdugan

Noi nu am cultiva soia în România dacă nu ar fi produsele BASF. De BASF depinde producția de soia din România. Și ați văzut că ești obligat să cultivi 5% leguminoase, după bunele practici agricole, și ce poate să fie? Toată lumea cultivă soia, spune Buzdugan.

În Insula Mare a Brăilei nu a fost câștigat doar pariul cu soia. Lucian Buzdugan spune că a reușit să scoată o tonă în plus la porumb pentru că a știut exact ce să facă, cu ce să trateze plantele.

Noi folosim de la BASF, de 7-8 ani, fungicidul Opera. Este un fungicid, dar care are un efect stimulativ în creșterea și dezvoltarea plantelor. Obținem o tonă în plus la porumb numai pentru că folosim acest fungicid. Deci, îl folosim mai puțin ca să combatem bolile porumbului pentru că el nu prea are multe, îl folosim ca stimulator de creștere.

BASF, o companie care s-a impus prin seriozitate și responsabilitate, are o veste importantă pentru fermierii români care nu vor să lase agricultura la voia întâmplării. 

Am aflat astăzi (24 noiembrie n.r.) că BASF pregătește un produs pentru septorioză. Această boală nu e atât de virulentă ca fusarioza, dar e o boală care, constant, dijmuiește producția, și se controlează greu. Vestea m-a bucurat și sperăm să rezolvăm și această boală periculoasă, spune Buzdugan.

Ce este septorioza? Pătarea brună a frunzelor care produce ȋn fiecare an pagube importante ȋn România, ȋncepând din fazele timpurii din toamnă, continuând cu atac mai sever ȋn perioada de primăvară. Pierderile de producţie provocate de aceasta variază de la 10% până la 15%, în funcţie de condiţiile climatice. Boala este produsă de ciupercile din genul Septoria. Dintre ele se evidenţiază două specii diferite ca simptomatologie, dar cu biologie relativ asemănătoare, Septoria tritici şi Septoria nodorum.

Ce avantaje are noul produs pregătit de BASF? Este un fungicid cu eficacitate crescută în combaterea septoriozei, control de lungă durată, iar efectul AgCelence® garantează sporuri de producție. Nu necesită autorizații T și T+.

noi-solutii-basf_b

Vestea lansării pe piață a acestui produs le-a fost dată fermierilor la o conferință organizată de BASF la Sinaia, în zilele de 24-25 noiembrie.

Arhitectura evenimentului a fost în sine o premieră. Detaliile de stil, povestea axei trecut – prezent – viitor, pusă în scenă sub un titlu sugestiv, Belle Epoque, au făcut diferența.  Moderarea discuțiilor cu conducerea companiei și cu fermierii a făcut-o Cătălin Ștefănescu, realizatorul emisiunii Garantat 100%, o producție de ținută a TVR, care nu mai are nevoie de nicio prezentare.

Miezul subiectelor atacate de fermieri și de echipa BASF, AGROINFO îl va dezvălui și în alte știri pentru fermieri. Sunt chestiuni care-i preocupă intens pe mulți agricultori români, probleme delicate, dar pe care fermierii participanți la dezbatere nu s-au ferit să le spună răspicat.

Legat de evenimentul de la Sinaia, modul cum a fost organizat, participanții, diversitatea aceasta, au fost combinații atât de reușite încât plec de aici foarte satisfăcut, adaugă Lucian Buzdugan.

Vizualizat: 3956 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere! Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Bancul zilei

De mare ajutor

De mare ajutor
Un preot observă pe cealaltă parte a străzii un copil care nu ajungea la sonerie, deşi se chinuia de numa', numa'. Detalii