DEVASTATOR PENTRU FERMIERI! Lovitură după lovitură pentru fermierii din România. După coșmarul provocat de pesta porcină africană, care a ras ferme de creștere a porcilor, a afectat gospodăriile țăranilor și fermele vegetale, acum Comisia Europeană ia în calcul interzicerea exportului de carne de porc din România, anunță europarlamentarul român Siegfried Mureșan. Ce spune ministrul agriculturii, Petre Daea, despre această amenințare?
Exista riscul ca în următoarele săptămâni Comisia Europeană să interzică exporturile de carne de porc din România spre celelalte state membre. E devastator pentru crescătorii de porci din România, a declarat, marți seara, europarlamentarul român Siegfried Mureșan, pentru Kanal D.
Interzicerea exportului ar fi lovitura de grație dată fermierilor români după tot dezastrul care s-a abătut asupra fermelor de creștere a animalelor din pricina pestei porcine africane. În ciuda faptului că viitorul sună sumbru, ministrul agriculturii Petre Daea pare încrezător.
Să rețineți că la aceasta dată nu este oprit (exportul de carne de porc n.r.), circulația produselor care se află sub control sanitar veterinar. Pentru că aș vrea să vă pun în cunoștință de cauză. Intrarea la Satu Mare ( virusul pestei porcine africane a apărut prima dată la Satu Mare, adus din Ucraina, n.r.) nu s-a făcut prin produse alimentare verificate în lanțul acesta comercial care este sub control sanitar veterinar. Acolo s-au adus produse care nu au fost însoțite de ștampila de conformitate și de calitate și de siguranță alimentară a medicului veterinar. Au fost produse, au tăiat cum au făcut și ai noștri acum.
Păi, cum vă explicați dumneavoastră la această dată că un om care se află în focar, și trebuie să lămurim lucrurile acestea, să lămurim populația, să o îndemnăm să facă aceste lucruri. Un om în județul Brăila s-a dus și a chemat doi muncitori din satul Lanurile, din comuna Viziru, i-a chemat la lucru într-o comună unde era un focar de pestă porcină. Drept recompensă pentru munca depusă, le-a dat doi porci, un porc la unul, un porc la celălalt. Acești doi porci i-au dus în Lanurile, la Viziru, și au murit a doua zi și, iată, cum au adus focarul în preajma unor complexe foarte importante, cu aproape 140.000 de capete (de porci n.r.) în creștere industrială. Iată cum putem produce prin necunoaștere, prin lipsa aceasta de înțelegere pentru că normele sunt foarte clare și sunt peste 20.000 de oameni care acționează, a declarat Petre Daea, marți seara, pentru Kanal D.