NECAZURI ÎN STUP. Apicultorii români au mare nevoie de subvenții. Cantitatea de miere de salcâm obţinută în acest an de apicultorii din judeţul Hunedoara a fost cu 80% mai mică decât anul trecut, pe ansamblu, anul apicol fiind catalogat ca unul "slab" pentru stupari, în condiţiile în care vremea capricioasă a afectat culesul albinelor şi pentru mierea polifloră, spune preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) Hunedoara, Iosif Korb.
În ceea ce priveşte producţia de miere, preşedintele ACA Hunedoara a menţionat că din cauza vremii nefavorabile, culesul la salcâm a fost cel mai afectat, producţia obţinută fiind mai mică cu 80%. O scădere de 20% s-a constatat şi la producţia de miere polifloră, motivul fiind tot vremea neprielnică.
"A fost un an slab pentru apicultori. De aceea, le oferim sprijin apicultorilor în completarea cererilor pentru ajutorul de minimis şi la sediul asociaţiei noastre pentru ca oamenii să poată beneficia măcar de aceşti bani", a declarat Korb, pentru Agerpres.
"Valoarea ajutorului de minimis este 20 de lei pentru fiecare familie de albine. Nu este mult, dar nici puţin, comparativ cu ceea ce am primit în anii trecuţi. Aş putea spune că este acceptabil, dacă luăm în calcul că în 2016 am primit un ajutor de 4 lei pe familia de albine", a adăugat reprezentantul apicultorilor din judeţul Hunedoara.
Conform estimărilor, de acest ajutor financiar ar putea beneficia 468 de apicultori din judeţul Hunedoara, dintre cei aproape 1.000 care deţin familii de albine.
Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis, apricultorii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:
a) să aibă familii de albine înscrise în baza de date națională apicolă la data de 1 martie 2019, conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor și stupilor, gestionat de Agenția Națională pentru Zootehnie "Prof. dr. G.K. Constantinescu", potrivit prevederilor Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 251/2017 pentru aprobarea Sistemului unitar de identificare a stupinelor și stupilor;
b) să aibă familii de albine înregistrate/autorizate la direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București.
Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranșă.
Ajutorul de minimis se acordă beneficiarilor pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie-mai 2019 asupra sectorului apicol, astfel încât să se asigure continuarea ciclului de producție, în cuantum de 20 lei/familie de albine.
Cererile se depun la direcțiile agricole.
Termenul final de depunere a cererilor și documentelor însoțitoare este data de 31 octombrie 2019.