LEGE ÎN FAVOAREA FERMIERILOR! Lelior Iacob, directorul general al Agenției Naționale de Zootehnie (ANZ), a declarat astăzi, la conferința de presă din deschiderea Târgului Național al Mierii de la București, că se lucrează la conturarea legii raselor autohtone. Astfel, rasele românești de animale și produsele provenite de la aceste rase vor putea fi promovate în Europa. Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a subliniat că acest lucru nu înseamnă elminarea altor rase.
Ar trebui să luăm exemplul altor țări din Uniunea Europeană și pentru că anul acesta este Centenarul, 100 de ani de la Unire, avem posibilitatea, și am creionat deja împreună cu domnul ministru Botănoiu o lege a raselor autohtone sau am putea spune o lege de promovare a produselor de la rasele autohtone. Din cele patru produse pe care le promovează România în comerțul exterior, primele am înțeles că sunt cereale și vinul, apoi e oaia și mierea, a spus Lelior Iacob.
Daniel Botănoiu, secretar de stat în MADR, l-a întrerupt pe șeful ANZ pentru a completa cu câteva informații legate de programele de ajutor de minimis create pentru fermieri cu scopul menținerii unor rase locale de animale.
Vreau să apreciem munca ANSVSA pentru că au modificat inclusiv legislația lor ca să putem să promovăm și să menținem aceste rase locale la un anumit nivel. Pentru că, iată Bazna, Mangalița (rase de porci n.r.), Brună, Sura, Bălțata (rase de vaci n.r.), deci toate. Ele nu sunt stabilizate pentru că din motivul ăsta sunt în conservare, a spus Botănoiu.
Și am putea, cum fac și alte state membre UE, prin această lege de promovare a produselor autohtone românești să mergem de la, să spunem, albină, e 100% românească, atunci să ajungă în galantar un produs 100% românesc, obținut de la populații de albine 100% românești. La fel putem să facem și cu Mangalița (rasa de porc n.r.) și cu alte rase de animale, a continuat șeful ANZ.
Asta nu înseamnă că eliminăm celelalte rase, l-a completat Botănoiu pe șeful ANZ.