NOUA LEGE A ZOOTEHNIEI, ÎN DEZBATEREA CAMEREI DEPUTAȚILOR! Pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților este înscris, în această săptămână, proiectul Legii zootehniei. Potrivit propunerii legislative, Agenția Domeniilor Statului este obligată să atribuie direct terenuri agricole, pășuni, crescătorilor de animale. Camera Deputaților este for decizional.
Potrivit proiectului Legii zootehniei, prin derogare de la prevederile art. 211-216 din Legea nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, cu modificările și completările ulterioare, Agenţia Domeniilor Statului încheie contracte de concesiune a terenurilor cu destinaţie agricolă, libere de contract, prin atribuire directă, în condiţiile legii, cu crescătorii de animale, persoane fizice sau persoane juridice, care nu dispun de terenuri cu destinație agricolă concesionate/arendate/închiriate, din următoarele specii: taurine, bubaline, ovine, caprine, suine, precum şi cu crescătorii de păsări.
Consiliile judeţene şi unităţile administrativ-teritoriale, care deţin în proprietate publică/privată sau în administrare terenuri cu destinaţie agricolă, libere de contract, încheie contracte de concesiune/închiriere, după caz, prin atribuire directă, în condiţiile legislaţiei în vigoare, cu crescătorii de animale.
Procedurile de concesionare pentru crescătorii de animale se aplică cu prioritate în prima sesiune, iar suprafeţele destinate crescătorilor de animale sunt stabilite de concedent înainte de concesionare; în situaţia în care suprafeţele sunt mai mici decât cele solicitate se aplică procedura concurenţială.
În vederea concesionării sau închirierii, după caz, crescătorii de animale, persoane fizice sau persoane juridice, trebuie să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha pe specie şi să aibă sediul/punctul de lucru sau domiciliul dovedit cu acte de proprietate/înscrisuri de la Registrul Comerţului sau documente de identitate pe raza unităţii administrativ-teritoriale unde se află terenurile cu destinaţie agricolă.
ATENȚIE! IMPORTANT! Schimbarea categoriei de folosință, precum și a destinației de utilizare a terenurilor agricole de către crescătorii de animale constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 30.000 lei la 40.000 lei și cu nulitatea absolută a contractului de concesiune/închiriere.
Constatarea încălcării prevederilor se face de către concedent/locator sau de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin direcțiile agricole județene și a municipiului București care au obligația ca în maximum 3 zile să o aducă la cunoștința concedentului/locatorului.
Potrivit informațiilor furnizate de Camera Deputaților, proiectul Legii zootehniei a fost aprobat în Comisia pentru agricultură în data de 23 octombrie 2018, iar în data de 30 octombrie 2018 a fost întocmit un raport al Comisiei cu care a fost înaintat spre dezbatere în plenul Camerei Deputaților. Noua propunere legislativă a fost înscrisă pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, pentru dezbaterea în plen, în perioada 12 noiembrie - 14 noiembrie 2018.
În anul 2014, un grup de deputați PSD, printre care și Petre Daea, actualul ministru al agriculturii, au inițiat un proiect al Legii zootehniei care a fost respins însă de Senatul României pe data de 9 decembrie 2014. Membrii Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților au modificat acum, în octombrie 2018, aproape în întregime vechiul proiect și l-au repus pe circuit pentru adoptare. Camera Deputaților este for decizional.