PIERDUTĂ ÎNTRE PARLAMENT ȘI PREȘEDINTE! Legea vânzării terenurilor agricole era anul trecut, în 2018, o urgență pe lista parlamentarilor. Se pare că urgența s-a transformat în amânare, iar legea ar fi undeva împotmolită pe drumul dintre Parlamentul României și Președintele României care ar trebui să promulge noua versiune, cu reguli stricte încât să ne protejăm patrimoniul național
Legea privind vânzarea terenurilor agricole s-a modificat în Parlamentul României în aşa fel încât accesul să fie uşor şi direct pentru cumpărătorii români, dar extrem de restrictiv pentru cumpărătorii străini.
"Nu modific eu această lege. Parlamentul României modifică această lege, iar modificarea a pornit de la o decizie politică pe care a luat-o Liviu Dragnea. Modificarea este în aşa fel încât să aibă acces uşor fermierii români la terenul respectiv. O să vedeţi exact, concret, cum se va derula această lege. A trecut de Camera superioară. Accesul o să fie uşor, direct pentru cumpărătorii români. Această lege trebuie să răspundă şi unor condiţii externe, în condiţiile în care piaţa este liberă", a declarat ministrul agriculturii, Petre Daea, anul trecut la TVR1.
În decembrie 2018, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu, a declarat că legea a fost adoptată în Parlament, dar că ar fi înțepenită pe undeva între acesta și Președintele României, care trebuie să o promulge. Deși considerată o urgență legislativă se pare că intrarea în vigoare a acestei legi este tergiversată.
În textul legii au fost stabilite câteva reguli stricte la vânzarea terenurilor agricole astfel încât să limiteze cât mai mult accesul cetățenilor străini la achiziția de terenuri:
- În baza dreptului de preempțiune, statul se obligă să cumpere orice teren pe care intenționează să îl cumpere persoanele cu altă cetățenie decât cea română, ori societățile comerciale cu capital străin.
- Cetățenii români nu au dreptul de a cumpăra pentru terțe persoane de altă cetățenie decât cea română.
- Terenurile agricole aflate în extravilan nu pot fi cumpărate în scopul următoarelor situații: dezvoltarea unor ansambluri rezidentiale, specula imobiliară, obținerea subvențiilor și utilizarea lor contrar destinației pentru care au fost acordate.
Între timp, nu prea mai este pământ de vândut, iar ce se scoate, totuși, la vânzare are un preț exorbitant. Ministrul agriculturii a declarat că un hectar poate să ajungă și la uriașul preț de 60.000 de euro.
"Un hectar de teren costă de la 2.000 de euro la 60.000 de euro, depinde de zonă. Vă spune ministrul Daea".