În România intră zilnic 25 de camioane cu pâine congelată și produse de patiserie congelate. În fiecare zi lăsată de la Dumnezeu intră în țară aceste camioane pline ochi. Oare chiar nu putem să le producem aici ?! Declară Nini Săpunaru, președintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților. Acest lucru nu trebuie să se mai întâmple odată ce va fi adoptată legea care-i sprijină pe producătorii români.
Producătorii români vor avea acces în marile lanțuri de magazine. Comercianții, marii retaileri vor trebui să se aprovizioneze cu legume, fructe, carne, ouă, lactate, produse de panificație și miere de albine de la producătorii pe care îi au în zona unde funcționează. Fermierii români vor putea, în sfârșit, să umple cu produsele din fermele noastre rafturile magazinelor, fără să aibă parte de o listă lungă de taxe care nu fac altceva decât să umfle prețul produsului.
Comercianții care nu respectă niște prevederi importante din lege cum e acea că nu mai ai voie să faci facturi în plus pentru producători, nu ai voie să impui un preț minim pe piață, cum s-a întâmplat până acum, vor fi amendați cu 100.000 și 150.000 de lei, iar după abateri repetate se poate merge până la închiderea magazinului, declară Nini Săpunaru.
Practic, în proiectul de lege este vorba despre o aprovizionare pe lanțul scurt. Normele de aplicare și procentele vor fi stabilite de Guvern.
Președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților a dat și un exemplu. Dacă producătorii români de cartofi pot să asigure marfă în magazine în procent de 80% chiar și iarna, rămâne cartoful pe lanțul scurt de aprovizionare, dacă nu, nu rămâne.
Nu vorbim de produse tradiționale românești. Această sintagmă a fost scoasă din lege. Se încurajează aprovizionarea pe lanțul scurt, o legătură strânsă între producător și comerciant. Vom avea posibilitatea să vedem în supermarket produse românești din zona lui. Vor aproviziona cu marfă de sezon. Nu-i vom obliga să aducă iarna salata verde din România că nu are de unde, adaugă Săpunaru.
Producătorii români pot să aprovizioneze marile magazine cu legume, fructe, carne, lactate, produse de panificație și a fost introdusă pe listă și mierea de albine.
Pe eticheta produsului va fi trecută trasabailitatea. Pe produsele procesate din carne va fi obligatorie trecerea procentelor de carne. Nu se face nicio discriminare între produsele importate și cele românești. Consumatorul va putea alege după etichetă, dacă vrea carne din România sau din altă țară, spune președintele Comisiei de agricultură.
Produse doar de la fermierii din zonă!
Există comercianți și-n acest moment care se aprovizionează de la fermierii din zonă. Magazinul Real din Episcopia Bihor, Oradea, vinde salată verde, ceapă verde, ridichi doar de la cultivatorii din zonă. Pe măsură ce se coc roșiile, vinetele și alte legume, comerciantul umple rafturile doar cu marfă din fermele din zonă.
Responsabilii magazinului au contracte cu fermieri din localitățile Biharia, Ianoșda, situate la doar câțiva kilometri de locul unde funcționează magazinul. Acești fermieri aprovizionează rafturile aproape zilnic cu marfă proaspătă.
Marile magazine nu vor fi închise la sfârșitul săptămânii. Această prevedere a fost scoasă din lege. Proiectul de lege va fi dezbătut în plenul Parlamentului după sărbătorile pascale.