SYNGENTA
Adama

LEGE! ATRIBUIREA DIRECTĂ A PĂȘUNILOR! CE CONDIȚII TREBUIE SĂ ÎNDEPLINEASCĂ CRESCĂTORII DE ANIMALE?

Publicat: 17 ianuarie 2019 - 15:23
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

CINE ARE DREPTUL LA PĂȘUNI? Noua lege a zootehniei, Legea nr.32/2019, promulgată de președintele României, obligă primăriile și Agenția Domeniilor Statului (ADS) să atribuie direct și cu prioritate pășunile crescătorilor de animale. Ce condiții trebuie să îndeplinească însă crescătorii de animale ca să beneficieze de terenuri?

Potrivit Legii zootehniei, Agenţia Domeniilor Statului încheie contracte de concesiune/închiriere/arendare, după caz, a terenurilor cu destinaţie agricolă, libere de contract, prin atribuire directă, în condiţiile legii, cu crescătorii de animale, persoane fizice sau persoane juridice, care nu dispun de terenuri cu destinaţie agricolă concesionate/arendate/închiriate, din următoarele specii: taurine, bubaline, ovine, caprine, suine, precum şi cu crescătorii de păsări.

Consiliile judeţene şi unităţile administrativ-teritoriale, care deţin în proprietate publică/privată sau în administrare terenuri cu
destinaţie agricolă, libere de contract, încheie contracte de concesiune/închiriere/arendare, după caz, prin atribuire directă, în
condiţiile legislaţiei în vigoare, cu crescătorii de animale.

Procedurile de concesionare/închiriere/arendare pentru crescătorii de animale se aplică cu prioritate în prima sesiune, iar suprafeţele destinate crescătorilor de animale sunt stabilite de concedent/locator înainte de concesionare/închiriere/arendare. În situaţia existenţei mai multor cereri de concesionare/închiriere/arendare pe aceeaşi unitate de suprafaţă se aplică obligatoriu procedura concurenţială.

În vederea concesionarii/închirierii/arendării, după caz, crescătorii de animale, persoane fizice sau persoane juridice, trebuie să
asigure încărcătura optimă de minimum 0,3 UVM/ha şi să îndeplinească următoarele condiţii:

a) să aibă vechime în creşterea animalelor de cel puţin 5 ani dovedită cu înscrierea animalelor în Registrul Naţional al Exploataţiilor
şi Registrul agricol al unităţii administrativ-teritoriale unde se află terenurile cu destinaţie agricolă, cu excepţia tinerilor fermieri crescători de animale;
b) să aibă sediul/punctul de lucru sau domiciliul dovedit cu acte de proprietate/înscrisuri de la Registrul Comerţului sau documente de identitate pe raza unităţii administrativ-teritoriale unde se află terenurile cu destinaţie agricolă.

În situaţia în care crescătorii de animale nu asigură încărcătura optimă de minimum 0,3 UVM/ha concesionarea/închirierea/arendarea, după caz, se va încheia cu crescătorii de animale cu sediul/punctul de lucru sau domiciliul dovedit pe raza judeţului.

Prevederile nu sunt incidente asupra procedurilor privind crescătorii de animale beneficiari ai prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea
şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, cu modificările şi completările ulterioare.

Schimbarea categoriei de folosinţă, precum şi a destinaţiei de utilizare a terenurilor agricole de către crescătorii de animale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenzi de la 30.000 de lei la 40.000 de lei şi cu nulitatea absolută a contractului de concesiune/închiriere/arendare.

VEZI AICI PENTRU CE RISCĂ AMENZI CRESCĂTORII DE ANIMALE: ESTE LEGE! AMENZI URIAȘE pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE!

Vizualizat: 39085 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Suma aprobată ACUM pentru plățile APIA pe cap animal!

Suma aprobată ACUM pentru plățile APIA pe cap animal!

24 ianuarie 2025 - 07:32

Ministerul Agriculturii are în 2025 un buget de aproape 5 miliarde de euro credite bugetare și 27 de miliarde de lei credite de angajament, pentru că în continuare va sprijini dezvoltarea zootehniei din România și va lansa proiecte importante, atât în sectorul de creștere a porcilor, cât și în sectorul avicol și în cel al creșterii bovinelor, oilor și caprelor, dezvoltarea fermelor zootehnice, a declarat, joi, ministrul agriculturii, Florin Barbu, citat de Agerpres.

Cea mai mică recoltă din ultimii 10 ani!

Cea mai mică recoltă din ultimii 10 ani!

23 ianuarie 2025 - 20:36

România înregistrează cea mai mică recoltă de cartofi din ultimii 10 ani, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS). Situația a atins un record negativ, nemaivăzut din 2015, din cauza reducerii suprafețelor cultivate și a randamentelor tot mai scăzute.

Subvenții APIA cap animal, hectar plătite ASTĂZI fermierilor, crescătorilor!

Subvenții APIA cap animal, hectar plătite ASTĂZI fermierilor, crescătorilor!

23 ianuarie 2025 - 20:22

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat astăzi, într-un comunicat transmis Agroinfo, stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024.

Bani de la AFIR pentru fermieri!

Bani de la AFIR pentru fermieri!

23 ianuarie 2025 - 15:43

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat că a selectat 43 de proiecte de investiții, în sumă totală de 20 milioane euro. De asemenea, AFIR a încheiat 186 de contracte de finanțare cu beneficiari publici.

Fermierii au blocat cu tractoarele intrarea în Parlamentul European!

Fermierii au blocat cu tractoarele intrarea în Parlamentul European!

23 ianuarie 2025 - 15:18

Protest în faţa Parlamentului European de la Strasbourg. Fermierii au blocat miercuri cu utilaje intrarea principală în instituție, dar şi mai multe străzi şi bulevarde din oraşul francez. Ei nu sunt de acord cu intenţia Uniunii Europene de a importa produse ieftine din America de Sud.

APIA anunță fermierii!

APIA anunță fermierii!

23 ianuarie 2025 - 06:51

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) are un anunț important pentru fermierii români, producătorii din România despre măsura de promovare a produselor agricole. 

Ministrul Barbu, întâlniri cu fermierii, crescătorii de animale!

Ministrul Barbu, întâlniri cu fermierii, crescătorii de animale!

22 ianuarie 2025 - 17:56

Ministrul Florin-Ionuț Barbu a avut miercuri, 22 ianuarie 2025, la sediul MADR, o serie de întâlniri de lucru cu reprezentanții asociațiilor și federațiilor de fermieri din sectoarele pescăresc, suin și vegetal pentru a stabili împreună măsuri de sprijin și soluții pentru provocările cu care aceștia se confruntă.

Stână prefăcută-n cenușă! Animalele au ars de vii!

Stână prefăcută-n cenușă! Animalele au ars de vii!

22 ianuarie 2025 - 14:15

Un incendiu de proporții a cuprins azi-dimineață o stână din comuna Balta Doamnei, satul Lacul Turcului, județul Prahova. Focul s-a extins rapid, afectând întreaga construcție și lăsând în urmă pierderi semnificative. Sute de animale, inclusiv capre și păsări, se aflau în interior în momentul izbucnirii focului.

APIA: Urmează la plată ajutoarele naționale tranzitorii, ANT cap animal și hectar!

APIA: Urmează la plată ajutoarele naționale tranzitorii, ANT cap animal și hectar!

22 ianuarie 2025 - 11:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a răspuns fermierilor, crescătorilor de animale la întrebările legate de plata subvențiilor APIA, aferente anului de cerere 2024.

Ajutor de 200.000 euro/fermier pentru Prima seră!

Ajutor de 200.000 euro/fermier pentru Prima seră!

22 ianuarie 2025 - 06:01

Fermierii ar putea obține în viitorul apropiat finanțări nerambursabile de până la 200.000 de euro pentru modernizarea agriculturii prin construirea de sere și solarii noi. Proiectul de lege care reglementează programul „Prima Seră” a fost aprobată deja de Senat.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Matias
|
03. 02, 2020. Monday 15:27
Dacă un crescător de animale a concesionat o pășune și In contractul de pasunat prin care el a concesionat acea pășune el declara la anumită categorie se animale,adica oi,iar dupa concesionare el vinde oile si cumpara alte categorii de animale, spre ex vaci,acel contract de concesionare care a fost atribuit pentru oi este valabil si pentru bovine?
1.
Matias
|
03. 02, 2020. Monday 15:20
Dacă un crescător de animale a concesionat o pășune și in contractul de pasunat prin care el a concesionat acea pășune el declara la anumită categorie de animale,adica oi,iar dupa concesionare el vinde oile si cumpara alte categorii de animale, spre ex vaci,acel contract de concesionare care a fost atribuit pentru oi este valabil si pentru bovine?
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Ce este curajul...

Ce este curajul...
Întrebare: Ce este curajul? Detalii