Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

LECȚIA AMERICANĂ DESPRE CREȘTEREA VACILOR!

Publicat: 24 aprilie 2018 - 10:50
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

EVENIMENT CU AMERICANI ȘI MARI FERMIERI ROMÂNI! Ambasada SUA împreună cu Asociația Holstein Ro au pus la cale un seminar cu și despre cum să facem vaca de lapte mai performantă, iar laptele mai bun. Evenimentul s-a desfășurat pe 23 aprilie 2018, la hotelul Crowne Plaza din București.

Invitat la eveniment, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu a strălucit prin absență. Probabil, treburi stringente l-au oprit să participe la o lecție americană despre creșterea vacilor. 

Fermierii americani au înțeles că autoreglemetarea este cheia succesului lor. Cel puțin așa a subliniat președintele Asociației Naționale a Crescătorilor de Animale (NAAB) Jay L. Weiker.

Desprind pentru voi câteva idei succinte pe care fermierii români prezenți la eveniment, Nicușor Șerban, Mihai Petcu, Gheorghe Dume, Claudiu Davițoiu, C-tin Anghel,  le-au sesizat ca importante. petcu-naab_b

Silozul este recomandat să fie deschis abia după trecerea a cel puțin 6 săptămâni, pentru ca eficiența lui să fie maximă. Apa este importantă în hrana vacilor iar calitatea acesteia influențează producția de lapte. Cum foarte important este să alimentezi frontul de furajare de mai multe ori pe zi și obligatoriu vaca să aibă nutreț proaspăt la întoarcerea de la sala de muls pentru a nu se așeza jos imediat, fiind benefic la evitarea bolilor de uger.

Testările genomice la vaci sunt din ce în ce mai răspândite în SUA, circa 2 milioane de vaci au fost deja testate cu o medie de 40.000 vaci/lună. Este relevant faptul că NAAB măsoară progresul genetic din 1957, timp în care producția de lapte pe cap de vacă a crescut în medie cu 9.000 livre/an, grăsimea cu 300 livre/an și proteina cu 200 livre/an (o livră = 0, 453 kg).

Ameliorarea raselor de vaci de lapte se îndreaptă mai mult spre dezvoltarea rezistențelor naturale la diverse afecțiuni, iar înlocuirea după o medie de 3 lactații este una strict economică. Americanii folosesc în producția de lapte 93% vaci din rasa Holstein (procent în scădere) cu o medie a producției de 11.652 kg / lactație (34 l/zi) și circa 5% rasa Jersey (procent în creștere) cu o medie de 684 kg de grăsime+proteină/lactație (o medie de 26/l/zi).

Ca idee, fermele de vaci cu lapte și procesatorii din domeniu s-au grupat în zonele foarte populate pentru ca traseele să fie cât mai economice. naab_bParcă tot așa se gândea și în România pe vremea comunismului. Aproximativ 4,33 mil de vaci (48% din totalul de 9 mil vaci de lapte) de lapte sunt înregistrate în programul de Îmbunătățire a Efectivelor de Lapte (DHI). Adică 20.303 ferme cu o medie de 213 vaci.

Președintele NAAB s-a născut într-o fermă cu vaci de lapte și știe foarte bine ce înseamnă progresul genetic al acestora.pres-naab_b Acesta afirmă că „îmbunătățirea genetică a vacilor de lapte din SUA este un parterneriat al mai multor organizații independente, și fiecare are un rol cheie.  Complexitatea sporește de la an la an”. Și, ce am reușit să rețin ca foarte important, fermierii americani, prin intermediul NAAB, se autoreglementează dincolo de toate reglementările oficiale.

Astăzi se vizitează ferma Agroserv Măriuța și vom urmări pentru voi acest eveniment până la capăt. Pe larg despre ce s-a discutat la seminar, dar și la botul vacii, în revista Ferma!

Vizualizat: 1551 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănat în sistem No-till

Semănat în sistem No-till

Cu siguranţă aţi auzit despre “No till”, adică “fără arătură”. În ţara noastră sunt puţini fermieri care au decis să producă în acest sistem. Unul dintre ei este Laurenţiu Gogoşeanu din comuna Murgaşi, judeţul Dolj. Iată tehnologia No-till în imagini!

Reporter: Paula Ciupag
Operator imagine: Dănut Viezuină
Montaj: Claudiu Borobei

A inceput INDAGRA! Hibridul SY Experto - producţie record Titan Machinery la Agromalim 2019

Bancul zilei

Fericire

Fericire
Soţia se adresează cu indignare soţului: Detalii