În dimineaţa zilei de 21 martie, Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, s-a prezentat la Ministerul Agriculturii pentru a dezbate, în prezenţa secretariului de stat, Alexandru Potor, dar şi a specialiştilor AFIR, ghidul măsurii 4.1, care va fi lansată, conform calendarului anunţat deja, în luna aprilie.
La discuţii au fost invitate să participe toate asociaţiile reprezentative din agicultura României, însă, cu excepţia LAPAR, au mai fost prezenţi doar reprezentanţi ai crescătorilor de bovine. ”S-a discutat ghidul măsurii 4.1.Nu vor fi modificări semnificative faţă de variantele trecute. Am încercat să clarificăm câteva condiţii care erau puse în ceea ce priveşte OIPA. Am cerut explicaţii privind gunoiul de grajd pentru că în vechea formă erau chestiuni interpretabile. În ceea ce priveşte gunoiul de grajd, s-a discutat despre depozitarea lui - ar trebui să se facă în locuri special amenajate sau în locurile special amenajate ale consiliilor locale. Gunoiul de grajd are cu totul alt regim decât platformele de gunoi care le au primăriile, care deservesc la gunoiul menajer. Aici a fost subiectul mai lung. Subiectul cel mai aprins a fost atunci când s-a pus problema contractelor, a duratei contractelor. Aici mă refer la 4.1a, unde este vorba de vii şi livezi şi unde am atras atenţia asupra faptului că, punând acele condiţii privind contractarea terenurilor ca arendaş sau sub altă formă, vor să legalizeze o ilegalitate de fapt. Mai clar, majoritatea contractelor de arendă este ilegal încheiată, pentru că cele mai multe nu sunt făcute cu proprietarii şi, în acest caz, au putere juridică zero. Mai importantă este declaraţia pe propria răspundere, are putere juridică mult mai mare decât un contract care este semnat de un potenţial viitor proprietar. Dar APIA şi AFIR cer actul de proprietate”, a explicat Laurenţiu Baciu la finalul întâlnirii.
Discuţiile, deşi s-au întins până după prânz, au rămas fără un răspuns concret pentru fermieri. Specialiştii din MADR au luat act de propunerile fermierilor, le vor nota şi le vor lua în considerare pentru forma finală a ghidului măsurii 4.1.”Este un istoric de acum cu acest stil de a analiza propunerile făcute de fermieri. De acum, orice propuneri vor mai fi făcute pentru măsura 4.1 se vor face prin intermediul internetului, fiecare va avea posibilitatea să-şi dea cu părarea, urmând ca la final să mai reanalizeze propunerile.Nu se va modifica calendarul anunţat iniţial privind lansarea măsurii 4.1 în aprilie”, a spus preşedintele LAPAR.
Chiar dacă nu era pe ordinea de zi, LAPAR a ridicat un punct de discuţie, o parte din ghidul pentru măsura 4.3. Au făcut propunerea ca în proiectele respective să intre nu numai infrastructura secundară, ci şi dotările cu instalaţii pentru irigat. ”Iniţial, cu această propunere ministrul Agriculturii a fost de acord, numai că acum nu se mai poate şi trebuie modificat. Noi mai degrabă vrem să prelungim cu câteva luni această serie de proiecte care se depun acum pentru că le-am da posibilitatea fermierilor să finalizeze o investiţie pentru că altfel nu o poţi considera finalizată. Poţi accesa 4.1 pentru instalaţii, numai că majoritatea care au sisteme de irigaţii nu au condiţii de eligibilitate la 4.1. Sunt ferme mari care nu vor putea accesa. Dar probabil trebuie discutat direct cu ministrul să vedem ce posibilităţi sunt pentru ca să se facă reabilitatea infrastructurii secundare şi să existe posibilitatea ca din aceşti bani să se facă şi dotarea cu instalaţii de udare”, a explicat Laurenţiu Baciu.