AVENTURA CU SOIA S-A ÎNCHEIAT! De anul acesta, fermierul Dumitru Manole, unul dintre cei mai mari agricultori din România, a renunţat să mai cultive soia. Cultura pe care pariază acum fermierul din Constanța este mazărea!
Aventura cu soia s-a încheiat. Urmează mazărea!
De anul acesta, Dumitru Manole a renunţat să mai cultive soia, dar a introdus în structura de producţie mazărea, o cultură pe care pariază. Şi la experienţa de-o viaţă ca agronom, nu se înşeală.
„Am avut soia în cultură, o aventură pentru mine. Neavând cum iriga, mi-am asumat un risc. Merita pentru că subvenţia a fost atrăgătoare; la început s-a acordat 325 euro pe hectar, ca în 2017 să scadă la 220 euro. În aceste condiţii, am renunţat”, şi-a explicat decizia fermierul.
„Ploaia va da măsura producţiilor dorite!”
De câţiva ani încoace, agricultorii dobrogeni trebuie să facă faţă schimbărilor climatice care se manifestă tot mai pregnant. La Amzacea, spre exemplu, nu a mai plouat de o lună şi jumătate. „Seceta a devenit profundă, cu asta ne confruntăm noi la această oră!” Ne-a declarat dr. ing. Dumitru Manole. Fermierul din Amzacea pregătea un referat ştiinţific privind adaptarea tehnologiilor la cultura sorgului şi a florii-soarelui la schimbările climatice din Dobrogea ce urmează să-l susţină la începtul lunii iunie în cadrul unei sesiuni la USAMV Bucureşti.
Societatea First Grain lucrează o suprafaţă de teren de 800 ha în sudul judeţului Constanţa. După cum evoluează grâul, recoltarea ar putea începe mai devreme, după jumătatea lunii iunie.
„Un fenomen pe care nu l-am întâlnit până acum la grâu a fost că a înspicat pe 30 aprilie şi a înflorit o săptămână mai târziu. Ţinând seama de această evoluţie, cred că recoltarea va avea loc mai devreme cu circa 10 zile în zona noastră. De obicei, intram în lan cu combinele în primele zile din iulie”, ne-a declarat specialistul.
Buruienile pun în pericol loturile semincere de grâu
Dumitru Manole atrage atenţia la buruienile ce pun în pericol producerea de sămânţă la grâul de toamnă. „Ne confruntăm cu o serie de graminee greu separabile ce pun probleme în producerea grâului de sămânţă. Acestea s-au răspândit foarte mult în ultimul timp pentru că nu se mai face toaletarea marginilor şoselelor. De asemenea, fostele canale de irigaţii sunt medii ideale pentru aceste buruieni, iar un factor favorizant este renunţarea la arătură”, a susţinut fermierul din Amzacea.
Fermierul are cultivate 200 ha cu grâu pentru sămânţă. În aceste zile se realizează purificare biologică a lanurilor, în aşteptarea verificării Inspectoratului de seminţe. Lucrarea se execută manual, cu o echipă de 10 oameni.
Semănăturile de primăvară se dezvoltă normal
În ferma de la Amzacea, culturile de primăvară îşi urmează parcursul firesc de creştere şi dezvoltare vegetativă. „Evident că la data asta, (9 mai a.c.), floarea se află în fenofaza de 6-8 frunze. Noi am adaptat tehnologiile la schimbările climatice cu toate că anul acesta s-a întârziat semănatul pentru că nu s-a putut intra în câmp. Imediat am purces la semănatul florii-soarelui. La această dată, am aplicat, deja, erbicidarea şi prima praşilă mecanică cu doza aferentă de îngrăşăminte chimice.
De asemenea, porumbul se află la fenofaza de 8 frunze. Praşila mecanică a fost finalizată odată cu administrarea primei fracţii de azot”, a precizat Dumitru Manole.
Costuri ridicate pentru a stăpâni bolile florii-soarelui!
Fermierul a însămânţat cu porumb 180 hectare. A redus suprafaţa de floare la 70 ha din pricina agenţilor de dăunare, îndeosebi a celor şapte boli principale ale culturii. „Nu mai putem stăpâni complexul de boli; nu mă refer la Orobanche cumana, parazit pe care-l îl controlăm prin devansarea perioadei de semănat şi cu ajutorul imazamoxului. Mă refer la cele şapte boli care cer tratamente cu costuri foarte mari”, a explicat cunoscutul agronom.
Dumitru Manole a rămas un agricultor optimist. „Am speranţa că va ploua în aceste zile şi vom realiza recoltele pe care ni le dorim”.
Şi a avut dreptate; ploaia a venit ca o binecuvântare pe pământurile greu încercate de secetă şi arşiţă ale Amzacei. astfel încât cultivatorul nutreşte speranţa unor producţii bune.