KWS+
Reclama header after big part 2

JURNAL DE FERMĂ! UN MARE FERMIER ROMÂN A DAT SOIA PE MAZĂRE!

Publicat: 13 mai 2018 - 14:18
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

AVENTURA CU SOIA S-A ÎNCHEIAT! De anul acesta, fermierul Dumitru Manole, unul dintre cei mai mari agricultori din România, a renunţat să mai cultive soia. Cultura pe care pariază acum fermierul din Constanța este mazărea!

Aventura cu soia s-a încheiat. Urmează mazărea!

De anul acesta, Dumitru Manole a renunţat să mai cultive soia, dar a introdus în structura de producţie mazărea, o cultură pe care pariază. Şi la experienţa de-o viaţă ca agronom, nu se înşeală.

„Am avut soia în cultură, o aventură pentru mine. Neavând cum iriga, mi-am asumat un risc. Merita pentru că subvenţia a fost atrăgătoare; la început s-a acordat 325 euro pe hectar, ca în 2017 să scadă la 220 euro.  În aceste condiţii, am renunţat”, şi-a explicat decizia fermierul. 


 „Ploaia va da măsura producţiilor dorite!”

De câţiva ani încoace, agricultorii dobrogeni trebuie să facă faţă schimbărilor climatice care se manifestă tot mai pregnant. La Amzacea, spre exemplu, nu a mai plouat de o lună şi jumătate. „Seceta a devenit profundă, cu asta ne confruntăm noi la această oră!” Ne-a declarat dr. ing. Dumitru Manole. manole-dumitru-ct_bFermierul din Amzacea pregătea un referat ştiinţific privind adaptarea tehnologiilor la cultura sorgului şi a florii-soarelui la schimbările climatice din Dobrogea ce urmează să-l susţină la începtul lunii iunie în cadrul unei sesiuni la USAMV Bucureşti.

Societatea First Grain lucrează o suprafaţă de teren de 800 ha în sudul judeţului Constanţa. După cum evoluează grâul, recoltarea ar putea începe mai devreme, după jumătatea lunii iunie.

„Un fenomen pe care nu l-am întâlnit până acum la grâu a fost că a înspicat pe 30 aprilie şi a înflorit o săptămână mai târziu. Ţinând seama de această evoluţie, cred că recoltarea va avea loc mai devreme cu circa 10 zile în zona noastră. De obicei, intram în lan cu combinele în primele zile din iulie”, ne-a declarat specialistul.

Buruienile pun în pericol loturile semincere de grâu

Dumitru Manole atrage atenţia la buruienile ce pun în pericol producerea de sămânţă la grâul de toamnă. „Ne confruntăm cu o serie de graminee greu separabile ce pun probleme în producerea grâului de sămânţă. Acestea s-au răspândit foarte mult în ultimul timp pentru că nu se mai face toaletarea marginilor şoselelor.  De asemenea, fostele canale de irigaţii sunt medii ideale pentru aceste buruieni, iar un factor favorizant este renunţarea la arătură”, a susţinut fermierul din Amzacea.

Fermierul are cultivate 200 ha cu grâu pentru sămânţă. În aceste zile se realizează purificare biologică a lanurilor, în aşteptarea verificării Inspectoratului de seminţe. Lucrarea se execută manual, cu o echipă de 10 oameni. 


Semănăturile de primăvară se dezvoltă normal

În ferma de la Amzacea, culturile de primăvară îşi urmează parcursul firesc de creştere şi dezvoltare vegetativă.  „Evident că la data asta, (9 mai a.c.), floarea se află în fenofaza de 6-8 frunze. Noi am adaptat tehnologiile la schimbările climatice cu toate că anul acesta s-a întârziat semănatul pentru că nu s-a putut intra în câmp. Imediat am purces la semănatul florii-soarelui. La această dată, am aplicat, deja, erbicidarea şi prima praşilă mecanică cu doza aferentă de îngrăşăminte chimice.
De asemenea, porumbul se află la fenofaza de 8 frunze. Praşila mecanică a fost finalizată odată cu administrarea primei fracţii de azot”, a precizat Dumitru Manole. 


Costuri ridicate pentru a stăpâni bolile florii-soarelui!

Fermierul a însămânţat cu porumb 180 hectare. A redus suprafaţa de floare la 70 ha din pricina agenţilor de dăunare, îndeosebi a celor şapte boli principale ale culturii. „Nu mai putem stăpâni complexul de boli; nu mă refer la Orobanche cumana, parazit pe care-l îl controlăm prin devansarea perioadei de semănat şi cu ajutorul imazamoxului. Mă refer la cele şapte boli care cer tratamente cu costuri foarte mari”, a explicat cunoscutul agronom.  

Dumitru Manole a rămas un agricultor optimist. „Am speranţa că va ploua în aceste zile şi vom realiza recoltele pe care ni le dorim”.
Şi a avut dreptate; ploaia a venit ca o binecuvântare pe pământurile greu încercate de secetă şi arşiţă ale Amzacei. astfel încât cultivatorul nutreşte speranţa unor producţii bune.

 

Vizualizat: 2792 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

MINISTRUL OROS: SUMA ALOCATĂ ÎN 2021-2022 pentru PLATA SUBVENȚIILOR FERMIERILOR!

MINISTRUL OROS: SUMA ALOCATĂ ÎN 2021-2022 pentru PLATA SUBVENȚIILOR FERMIERILOR!

17 ianuarie 2021 - 09:27

BANI PENTRU FERMIERI! Ministerul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că România dispune de 6,61 miliarde de euro pentru anii de tranziție 2021-2022, bani noi pentru măsuri vechi de sprijin a fermierilor români. Șeful de la Agricultură a mai spus că acestei sume i se vor adăuga bani de la bugetul național pentru continuarea anul acesta a unor programe de minimis destinate fermierilor.

CE ESTE O FERMĂ SOCIALĂ!

CE ESTE O FERMĂ SOCIALĂ!

16 ianuarie 2021 - 08:35

COMUNICAT. Pandemia a venit cu noi provocări în toate domeniile de activitate economică, însă niciuna nu a împiedicat dezvoltarea fermei bio&co, ba chiar a stimulat creșterea cu 25% a productivității și a crescut numărul locurilor de muncă bazate pe modelul inserției sociale.

PLATA SPRIJINULUI CUPLAT LA OVINE ȘI CAPRINE!

PLATA SPRIJINULUI CUPLAT LA OVINE ȘI CAPRINE!

15 ianuarie 2021 - 08:50

MESAJE DE LA FERMIERI. Mai mulți crescători de ovine ne întreabă dacă Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata sprijinului cuplat la ovine și caprine, aferent anului de cerere 2020. AGROINFO nu lasă fără răspuns nicio întrebare primită de la fermieri. Vă spunem în ce stadiu se află, în acest moment, plata acestei subvenții cuvenită crescătorilor de animale.

FERMIERII ROMÂNI POT CÂȘTIGA SUPLIMENTAR ÎNTRE 45 EURO ȘI 105 EURO/HA/AN!

FERMIERII ROMÂNI POT CÂȘTIGA SUPLIMENTAR ÎNTRE 45 EURO ȘI 105 EURO/HA/AN!

15 ianuarie 2021 - 06:45

ANALIZĂ. Fermierii români pot obţine venituri suplimentare ca urmare a implicării lor în combaterea schimbărilor climatice, prin vânzarea de certificate de carbon în piaţa internaţională, potrivit opiniei reprezentanţilor unei platforme online de tranzacţionare a cerealelor şi materiilor prime agricole care au făcut o analiză.

NOI SUBVENȚII PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

NOI SUBVENȚII PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

15 ianuarie 2021 - 06:25

SUBVENȚII AGRICULTURĂ. Noile subvenții, eco-schemele, vor fi introduse atât în sectorul vegetal, cât și-n zootehnie. Crescătorii de animale pot obține bani pentru a reduce emisiile de metan provenite de la animale, iar fermierii din sectorul vegetal, pentru a extinde agricultura ecologică, a anunțat joi Comisia Europeană.

FOST ȘEF ANSVSA, CONDAMNAT PENTRU MITĂ LA 8 ANI ȘI 6 LUNI DE PUȘCĂRIE, A FUGIT DIN ȚARĂ!

FOST ȘEF ANSVSA, CONDAMNAT PENTRU MITĂ LA 8 ANI ȘI 6 LUNI DE PUȘCĂRIE, A FUGIT DIN ȚARĂ!

14 ianuarie 2021 - 18:46

SENTINȚĂ DEFINITIVĂ. Marian Zlotea, fost europarlamentar PDL şi fost şef al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, la 8 ani și 6 luni de închisoar, consideră că este nevinovat şi anunţă că a părăsit România şi că se află în altă ţară, unde a cerut statut de refugiat politic.

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU COOPERATIVELE AGRICOLE!

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU COOPERATIVELE AGRICOLE!

14 ianuarie 2021 - 18:12

COMUNICAT. O delegație din partea Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal(U.N.C.S.V.) a avut azi, 14 ianuarie 2021, o întâlnire de lucru cu ministrul agriculturii, Adrian Oros și  echipa tehnică cu responsabilități pe sectorul cooperativelor, informează UNCSV într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

MINISTRUL OROS: BAZĂ REALĂ DE DATE CU NUMĂRUL DE ANIMALE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

MINISTRUL OROS: BAZĂ REALĂ DE DATE CU NUMĂRUL DE ANIMALE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

14 ianuarie 2021 - 13:30

SUBVENȚII PLĂTITE DOAR CELOR CARE AU ANIMALE ȘI CELOR CARE LUCREAZĂ PĂMÂNTUL! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că se lucrează intens la finalizarea unei baze reale de date cu numărul de animale din România, pentru care se vor plăti anul acesta subvenții APIA. De asemenea, șeful de la Agricultură a mai anunțat că subvențiile pe hectar de anul acesta vor ajunge doar la cei care lucrează pământul.

SUBVENȚIA APIA PENTRU OVINE DE CARE BENEFICIAZĂ CRESCĂTORII ROMÂNI DE OI ȘI-N ANUL 2021!

SUBVENȚIA APIA PENTRU OVINE DE CARE BENEFICIAZĂ CRESCĂTORII ROMÂNI DE OI ȘI-N ANUL 2021!

14 ianuarie 2021 - 11:22

SUBVENȚII APIA ZOOTEHNIE! Un crescător de ovine ne-a întrebat, printr-un mesaj transmis către AGROINFO, care este subvenția de care beneficiază în anul 2021 de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), pentru cele 80 de oi pe care le deține. AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile esențiale cu ajutorul cărora puteți obține subvenții APIA în acest an.

Rusia va CREŞTE TAXA de EXPORT inclusiv pentru cerealele furajere

Rusia va CREŞTE TAXA de EXPORT inclusiv pentru cerealele furajere

14 ianuarie 2021 - 10:38

Ministrul rus al agriculturii a propus o creștere de 20 EUR/tonă a taxei de export pentru grâu şi noi taxe pentru cerealele furajere începând din luna martie, deoarece guvernul caută modalități de a tempera creșterea costurilor cu produsele alimentare.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016.

„Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone.

Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Drum ciudat

Drum ciudat
De acasă de la mine până la primul bar fac doar 10 minute. Detalii