Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

JUMĂTATE DIN FERMELE de SUBZISTENȚĂ AU TERENUL DAT ÎN ARENDĂ!

Publicat: 09 noiembrie 2017 - 20:08
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

OPINIE! Spațiul dintre realitățile paralele din agricultura românească se adâncește accelerat iar comunicatele (raportările) au început să sune ca acum 30 de ani. Însă surlele și trâmbițele au evoluat firesc, în ritmul economiei de piață. Chiar pot emite enormitățile și pe ploaie, și pe vânt și în orice anotimp.

Așa aflăm că lucrurile s-au întâmplat cu mult înainte de a începe sau că nimic din ce vedem nu este precum recepționăm noi peisajul. Spre nedumerirea celor preapricepuți (din ce în ce mai absenți la dezbaterile serioase și probabil prea adânciți în propria lor adorare), priveam și eu cu oarece detașare, chiar un pic idioată, datele oferite de Kleffmann Grup prin intermediul country managerului pe România și Ungaria, Bartok Bela.

Date despre exporturile de cereale din România (în cadrul seminarului #CuSauFără (pesticide) organizat de AIPROM la ASAS). Așa am avut confirmarea că 71% din producția de grâu din România pleacă spre țările calde. Iar, per total, țara noastră exportă jumătate din producția agricolă vegetală. Deși balanța comercială agricolă este practic frântă de importuri (peste 1 miliard de euro deficit). Cum tendința producției agricole din graficele prezentate este una strict crescătoare, probabil că în anii următori o să exportăm 80 % din grâul crescut prin glia străbună și probabil vom exporta spre 60 % din totalul producției de cereale. Mă tot întreb, ce ne facem cu recordurile istorice de anul acesta imediat după ce vom avea irigații cu apă gratis pe 2.000.000 ha?! Dar de ce să mă întreb. Las` să fie! Că banița națională este generoasă.

Nu au trecut decât 24 de ore dintre seminarul AIPROM din Aula Magna ASAS și forumul "AGRIBusiness" organizat de către Asociaţia pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES), România Durabilă în parteneriat instituțional cu Academia de Studii Economice, într-o altă Aula Magna, de data acesta a ASE București. Aici ce să văd, iar discuții despre impotența României de a se ridica dincolo de locul 27 sau 28 (vom urca în curând un loc în urma Brexitului – aplauze prelungite) privind bunăstarea populației deși agricultura se mișcă în pași alerți, iar ca suprafață suntem pe poziția a șaptea (și aici vom urca un loc după ieșirea efectivă a Marii Britanii din UE – iar aplauze, nu prea prelungite).

Conform unor date private (Agricover Credit IFN), mult mai credibile decât ar putea oferi vreodată INS, 20% din pământul agricol este în posesia efectivă a unor investitori străini. Tendința este de concentrare a proprietății agricole, iar fermele mici sunt absorbite frecvent de cele mari. Realitatea este și mai drastică. Practic, mai mult de jumătate din așa zisele ferme de subzistență au terenul dat în arendă de tip Ardeal (deci au fost deja absorbite!!!). Adică pământul este lucrat de fermieri profesioniști iar proprietarul depune cerere pentru subvenție.

Robert Rekkers, director Agricover Credit IFN a ironizat prezentarea pompoasă a tânărului secretar de stat, Alexandru Potor, spunând că la producții medii cu mult sub 5.000 kg / ha ar fi bine să trâmbițăm mai soft recordurile istorice.

Cu toate că veniturile în zootehnie au crescut, se pare că zootehnizarea agriculturii este mai mult la mâna investitorilor străini care, culmea, nu se plâng că este o activitate păguboasă. Altfel la ce naiba ar investi în zootehnie pe meleagurile mioritice?!...

Aici vine jelania celor care nu se pricep la business și folosesc buzunarele cu strecurători. Stau și se tot întreabă, precum o delegația sovietică nedumerită, cum naiba capitaliștii ăștia produc laptele mai ieftin și carnea mai marmorată cu aceleași resurse?! Dar a venit trezirea și pe la noi. Fermieri care au înțeles rostul economiei de piață și al veșnic nedreptei concurențe au ieșit cu pieptul în față și se cațără pe succes ca niște alpiniștii din născare. S-au adaptat din mers la realitatea europeană. Ce să-i faci, oamenii aceștia nu se pot duce, precum alții mai norocoșoi, în fiecare zi la un Dumnezeu al lor, unde ar putea să se plângă că i-a lovit benga. Iar, mai apoi, să aducă spre slava lumii producții mai mari decât silozurile americane. Că nici nu mai știi care din realitățile prezentate sunt cele mai aproape de pipăit. Cele din înaltul cel mai înalt, sau cele aproape îngropate, precum comorile haiducilor?

                                                                              

Vizualizat: 4256 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

09 iulie 2020 - 18:45

ANCHETA DNA. Un bărbat din județul Caraș Severin a încasat ilegal subvenții APIA de aproape 95.000 de lei pe un teren care nu-i aparținea, era terenul unei biserici, informează un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

GHID INSTALARE TINERI FERMIERI! AJUTOR DE 50.000 DE EURO LA PACHET CU TEREN AGRICOL!

GHID INSTALARE TINERI FERMIERI! AJUTOR DE 50.000 DE EURO LA PACHET CU TEREN AGRICOL!

09 iulie 2020 - 16:53

INFORMAȚII UTILE! AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile utile, care vă ajută să obțineți sprijinul financiar, din Ghidul final pentru submăsura 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Informațiile ne sunt furnizate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

MINISTRUL OROS: ZILIERII DIN AGRICULTURĂ, PLĂTIȚI CU SALARII ÎNTRE 800 ȘI 1.000 DE EURO!

MINISTRUL OROS: ZILIERII DIN AGRICULTURĂ, PLĂTIȚI CU SALARII ÎNTRE 800 ȘI 1.000 DE EURO!

09 iulie 2020 - 14:31

CUM NE ȚINEM FORȚA DE MUNCĂ ÎN ȚARĂ! Ca să rămână în țară, zilierii din agricultură trebuie plătiți cu salarii similare celor pe care le primesc în alte țări unde merg să muncească, între 800 și 1.000 de euro. Atât vor trebui să le ofere fermierii români, a declarat ministrul agriculturii Adrian Oros, la TVR 1. Pentru ca fermierii români să ofere astfel de salarii, va fi modificată legea, iar fermierii vor beneficia de ajutoare de stat și scutiri la taxele pentru salarii.

APIA ASTĂZI: ACTE AJUTOR DE STAT pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

APIA ASTĂZI: ACTE AJUTOR DE STAT pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

09 iulie 2020 - 13:35

COMUNICAT. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 28.07.2020, se depun la Centrele Judeţene ale Agenţiei, respectiv al Municipiului Bucureşti, pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului, cererile de plată pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor aferente serviciilor prestate în Trim. II și luna iunie a anului 2020.

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Rusia

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Rusia

09 iulie 2020 - 11:35

Campania de recoltat la grâu este în lină desfăşurare şi au început să apară primele date preliminarii privind producţia. Astfel, până la data 7 iulie, fermierii ruși au recoltat 9,4 milioane tone grâu, de pe 2,9 milioane hectare, cu un randament mediu de 3,23 t/ha, arată datele publicate de Ministerului Agriculturii din Rusia. La aceeaşi dată, recolta de orz însuma 2,1 milioane tone, de pe 615 mii hectare, cu un randament mediu de 3,43 t/ha.

LEGE ADOPTATĂ DE SENAT! SUBVENȚII pentru FERMIERI DE 10.000 EURO/AN ȘI 20.000 EURO/AN!

LEGE ADOPTATĂ DE SENAT! SUBVENȚII pentru FERMIERI DE 10.000 EURO/AN ȘI 20.000 EURO/AN!

08 iulie 2020 - 20:45

PRIME DE COMERCIALIZARE PENTRU FERMIERII ROMÂNI. Legea privind acordarea unor prime de comercializare de 10.000 de euro/an/fermier și 20.000 de euro/an/fermier a fost adoptată de Senatul României, dar s-a împotmolit la Comisia de agricultură din Camera Deputaților, a anunțat astăzi deputatul Ion Ștefan (PNL) la conferința de presă susținută cu prilejul vizitei ministrului agriculturii Adrian Oros în județul Vrancea. Deputatul a făcut un apel pentru deblocarea legii.

MESAJ APIA SUBVENȚII FERMIERI!

MESAJ APIA SUBVENȚII FERMIERI!

08 iulie 2020 - 18:30

OFICIAL. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari, că până la data de 31 iulie 2020 inclusiv, se depun cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 aprilie - 30 iunie 2020 (trim. II al anului 2020).

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI pentru FERMIERI!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI pentru FERMIERI!

08 iulie 2020 - 18:05

COMUNICAT. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice faptul că, până la data de 27 august 2020 ora 17:00 CET, se pot transmite electronic cereri de propuneri de granturi pentru programe simple şi pentru programe multinaţionale, de promovare a produselor agricole. Bugetul disponibil este de 10 milioane de euro.

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: AJUTOR DE URGENȚĂ CARNE DE VITĂ și PASĂRE!

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: AJUTOR DE URGENȚĂ CARNE DE VITĂ și PASĂRE!

08 iulie 2020 - 14:03

AJUTOARE FERMIERI. Animalele nu sunt niște mașini, niște strunguri pe care să le pui într-o hală, și să aștepți să treacă criza! Comisia Europeană trebuie să activeze de urgență rezerva de criză în vederea sprijinirii sectorului agricol, în special a sectoarelor cărnii de vită, de mânzat și de pasăre din UE, a scris astăzi europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), pe pagina sa Facebook.

OFICIAL MADR: START CERERI AJUTOR DIN 13 IULIE!

OFICIAL MADR: START CERERI AJUTOR DIN 13 IULIE!

08 iulie 2020 - 11:42

COMUNICAT! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță astăzi lansarea în data de 13 iulie 2020 a sesiunii de depunere a proiectelor în cadrul Măsurii 4 - Investiții în active fizice - Sub-măsura 4.2 – “Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole – componenta investiții în abatoare de capacitate mică în zona montană”, cu o alocare de totală de 12.930.334 euro, informează MADR într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
AS
|
11. 12, 2017. Sunday 08:12
Foarte corect dar sa nu uitam cine contribuie la adancirea gropii. IFN-urile care dau credite de la 50 Ha in sus si bancile. Aceste clauze mi se par abuzive si cred ca sunt si putin daca nu mult discriminatorii. Sa nu uitam ca au rasarit ca ciupercile dupa ploaie si tot asa vor disparea cand marja de profit va scadea, atunci vor gasii alte afaceri ale MOMENTULUI. Iar noi cei mici care vrem sa ne muncim terenul ramanem aici si dupa ce ei vor pleca. Dar tot noi putem lua terenurile date in arenda din cauza lipsei de capitalizare si putem devenii rentabili. La munca nu la arenda.
1.
alex32
|
11. 10, 2017. Friday 08:26
Asta cu declararea terenului la Apia de catre proprietar,in timp ce el(terenul) este exploatat de catre o alta societate este o realitate veche(de cand a aparut Apia).Problema e ca in loc sa se caute o stopare a fenomenului,sistemul incurajeaza nemunca (5€/ha in plus la subventie pentru primele 5 ha si 30€/ha pentru urmatoarele 25 ha, fata de subventia de baza-saps,pndc,inverzire).Sa tot declari terenul la Apia si sa fii ferma de subzistenta!
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Farm Tech la Indagra 2019

Farm Tech la Indagra 2019

La 15 ani de la înfiinţare şi după tot atâtea prezenţe la Indagra, Farm Tech SRL oferă acum soluţii complete pentru fermele zootehnice şi pentru manipulare cereale şi alte materiale. Alături de încărcătoarele frontale Schäffer, Farm Tech mai reprezintă branduri: Schäffer, Strautmann, Teagle, Göweil, Garant Kotte, Chioda Daniele, SIP, Tehnos şi Montefiori. Una dintre noutăţile de anul acesta a fost încărcător frontal electric Schäffer 23e, de 45CP:

Interviu cu Diya Shoucair, administrator Farm Tech.

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

În trafic

În trafic
Un tip care dorea să îşi vândă maşina, îşi scrie pe o hârtie numărul de telefon şi îl lipeşte pe geamul din spate al maşinii. Detalii