KWS+
Reclama header after big part 2

JUMĂTATE DIN FERMELE de SUBZISTENȚĂ AU TERENUL DAT ÎN ARENDĂ!

Publicat: 09 noiembrie 2017 - 20:08
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

OPINIE! Spațiul dintre realitățile paralele din agricultura românească se adâncește accelerat iar comunicatele (raportările) au început să sune ca acum 30 de ani. Însă surlele și trâmbițele au evoluat firesc, în ritmul economiei de piață. Chiar pot emite enormitățile și pe ploaie, și pe vânt și în orice anotimp.

Așa aflăm că lucrurile s-au întâmplat cu mult înainte de a începe sau că nimic din ce vedem nu este precum recepționăm noi peisajul. Spre nedumerirea celor preapricepuți (din ce în ce mai absenți la dezbaterile serioase și probabil prea adânciți în propria lor adorare), priveam și eu cu oarece detașare, chiar un pic idioată, datele oferite de Kleffmann Grup prin intermediul country managerului pe România și Ungaria, Bartok Bela.

Date despre exporturile de cereale din România (în cadrul seminarului #CuSauFără (pesticide) organizat de AIPROM la ASAS). Așa am avut confirmarea că 71% din producția de grâu din România pleacă spre țările calde. Iar, per total, țara noastră exportă jumătate din producția agricolă vegetală. Deși balanța comercială agricolă este practic frântă de importuri (peste 1 miliard de euro deficit). Cum tendința producției agricole din graficele prezentate este una strict crescătoare, probabil că în anii următori o să exportăm 80 % din grâul crescut prin glia străbună și probabil vom exporta spre 60 % din totalul producției de cereale. Mă tot întreb, ce ne facem cu recordurile istorice de anul acesta imediat după ce vom avea irigații cu apă gratis pe 2.000.000 ha?! Dar de ce să mă întreb. Las` să fie! Că banița națională este generoasă.

Nu au trecut decât 24 de ore dintre seminarul AIPROM din Aula Magna ASAS și forumul "AGRIBusiness" organizat de către Asociaţia pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES), România Durabilă în parteneriat instituțional cu Academia de Studii Economice, într-o altă Aula Magna, de data acesta a ASE București. Aici ce să văd, iar discuții despre impotența României de a se ridica dincolo de locul 27 sau 28 (vom urca în curând un loc în urma Brexitului – aplauze prelungite) privind bunăstarea populației deși agricultura se mișcă în pași alerți, iar ca suprafață suntem pe poziția a șaptea (și aici vom urca un loc după ieșirea efectivă a Marii Britanii din UE – iar aplauze, nu prea prelungite).

Conform unor date private (Agricover Credit IFN), mult mai credibile decât ar putea oferi vreodată INS, 20% din pământul agricol este în posesia efectivă a unor investitori străini. Tendința este de concentrare a proprietății agricole, iar fermele mici sunt absorbite frecvent de cele mari. Realitatea este și mai drastică. Practic, mai mult de jumătate din așa zisele ferme de subzistență au terenul dat în arendă de tip Ardeal (deci au fost deja absorbite!!!). Adică pământul este lucrat de fermieri profesioniști iar proprietarul depune cerere pentru subvenție.

Robert Rekkers, director Agricover Credit IFN a ironizat prezentarea pompoasă a tânărului secretar de stat, Alexandru Potor, spunând că la producții medii cu mult sub 5.000 kg / ha ar fi bine să trâmbițăm mai soft recordurile istorice.

Cu toate că veniturile în zootehnie au crescut, se pare că zootehnizarea agriculturii este mai mult la mâna investitorilor străini care, culmea, nu se plâng că este o activitate păguboasă. Altfel la ce naiba ar investi în zootehnie pe meleagurile mioritice?!...

Aici vine jelania celor care nu se pricep la business și folosesc buzunarele cu strecurători. Stau și se tot întreabă, precum o delegația sovietică nedumerită, cum naiba capitaliștii ăștia produc laptele mai ieftin și carnea mai marmorată cu aceleași resurse?! Dar a venit trezirea și pe la noi. Fermieri care au înțeles rostul economiei de piață și al veșnic nedreptei concurențe au ieșit cu pieptul în față și se cațără pe succes ca niște alpiniștii din născare. S-au adaptat din mers la realitatea europeană. Ce să-i faci, oamenii aceștia nu se pot duce, precum alții mai norocoșoi, în fiecare zi la un Dumnezeu al lor, unde ar putea să se plângă că i-a lovit benga. Iar, mai apoi, să aducă spre slava lumii producții mai mari decât silozurile americane. Că nici nu mai știi care din realitățile prezentate sunt cele mai aproape de pipăit. Cele din înaltul cel mai înalt, sau cele aproape îngropate, precum comorile haiducilor?

                                                                              

Vizualizat: 4386 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

CE ESTE O FERMĂ SOCIALĂ!

CE ESTE O FERMĂ SOCIALĂ!

16 ianuarie 2021 - 08:35

COMUNICAT. Pandemia a venit cu noi provocări în toate domeniile de activitate economică, însă niciuna nu a împiedicat dezvoltarea fermei bio&co, ba chiar a stimulat creșterea cu 25% a productivității și a crescut numărul locurilor de muncă bazate pe modelul inserției sociale.

PLATA SPRIJINULUI CUPLAT LA OVINE ȘI CAPRINE!

PLATA SPRIJINULUI CUPLAT LA OVINE ȘI CAPRINE!

15 ianuarie 2021 - 08:50

MESAJE DE LA FERMIERI. Mai mulți crescători de ovine ne întreabă dacă Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata sprijinului cuplat la ovine și caprine, aferent anului de cerere 2020. AGROINFO nu lasă fără răspuns nicio întrebare primită de la fermieri. Vă spunem în ce stadiu se află, în acest moment, plata acestei subvenții cuvenită crescătorilor de animale.

FERMIERII ROMÂNI POT CÂȘTIGA SUPLIMENTAR ÎNTRE 45 EURO ȘI 105 EURO/HA/AN!

FERMIERII ROMÂNI POT CÂȘTIGA SUPLIMENTAR ÎNTRE 45 EURO ȘI 105 EURO/HA/AN!

15 ianuarie 2021 - 06:45

ANALIZĂ. Fermierii români pot obţine venituri suplimentare ca urmare a implicării lor în combaterea schimbărilor climatice, prin vânzarea de certificate de carbon în piaţa internaţională, potrivit opiniei reprezentanţilor unei platforme online de tranzacţionare a cerealelor şi materiilor prime agricole care au făcut o analiză.

NOI SUBVENȚII PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

NOI SUBVENȚII PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

15 ianuarie 2021 - 06:25

SUBVENȚII AGRICULTURĂ. Noile subvenții, eco-schemele, vor fi introduse atât în sectorul vegetal, cât și-n zootehnie. Crescătorii de animale pot obține bani pentru a reduce emisiile de metan provenite de la animale, iar fermierii din sectorul vegetal, pentru a extinde agricultura ecologică, a anunțat joi Comisia Europeană.

FOST ȘEF ANSVSA, CONDAMNAT PENTRU MITĂ LA 8 ANI ȘI 6 LUNI DE PUȘCĂRIE, A FUGIT DIN ȚARĂ!

FOST ȘEF ANSVSA, CONDAMNAT PENTRU MITĂ LA 8 ANI ȘI 6 LUNI DE PUȘCĂRIE, A FUGIT DIN ȚARĂ!

14 ianuarie 2021 - 18:46

SENTINȚĂ DEFINITIVĂ. Marian Zlotea, fost europarlamentar PDL şi fost şef al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, la 8 ani și 6 luni de închisoar, consideră că este nevinovat şi anunţă că a părăsit România şi că se află în altă ţară, unde a cerut statut de refugiat politic.

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU COOPERATIVELE AGRICOLE!

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU COOPERATIVELE AGRICOLE!

14 ianuarie 2021 - 18:12

COMUNICAT. O delegație din partea Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal(U.N.C.S.V.) a avut azi, 14 ianuarie 2021, o întâlnire de lucru cu ministrul agriculturii, Adrian Oros și  echipa tehnică cu responsabilități pe sectorul cooperativelor, informează UNCSV într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

MINISTRUL OROS: BAZĂ REALĂ DE DATE CU NUMĂRUL DE ANIMALE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

MINISTRUL OROS: BAZĂ REALĂ DE DATE CU NUMĂRUL DE ANIMALE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

14 ianuarie 2021 - 13:30

SUBVENȚII PLĂTITE DOAR CELOR CARE AU ANIMALE ȘI CELOR CARE LUCREAZĂ PĂMÂNTUL! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că se lucrează intens la finalizarea unei baze reale de date cu numărul de animale din România, pentru care se vor plăti anul acesta subvenții APIA. De asemenea, șeful de la Agricultură a mai anunțat că subvențiile pe hectar de anul acesta vor ajunge doar la cei care lucrează pământul.

SUBVENȚIA APIA PENTRU OVINE DE CARE BENEFICIAZĂ CRESCĂTORII ROMÂNI DE OI ȘI-N ANUL 2021!

SUBVENȚIA APIA PENTRU OVINE DE CARE BENEFICIAZĂ CRESCĂTORII ROMÂNI DE OI ȘI-N ANUL 2021!

14 ianuarie 2021 - 11:22

SUBVENȚII APIA ZOOTEHNIE! Un crescător de ovine ne-a întrebat, printr-un mesaj transmis către AGROINFO, care este subvenția de care beneficiază în anul 2021 de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), pentru cele 80 de oi pe care le deține. AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile esențiale cu ajutorul cărora puteți obține subvenții APIA în acest an.

Rusia va CREŞTE TAXA de EXPORT inclusiv pentru cerealele furajere

Rusia va CREŞTE TAXA de EXPORT inclusiv pentru cerealele furajere

14 ianuarie 2021 - 10:38

Ministrul rus al agriculturii a propus o creștere de 20 EUR/tonă a taxei de export pentru grâu şi noi taxe pentru cerealele furajere începând din luna martie, deoarece guvernul caută modalități de a tempera creșterea costurilor cu produsele alimentare.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 14 - 20 Ianuarie 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 14 - 20 Ianuarie 2021!

14 ianuarie 2021 - 10:09

Caracteristici meteorologice. În prima parte a intervalului va predomina un regim termic al aerului în general normal, după care, vremea va intra într-un proces de răcire accentuată, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
AS
|
11. 12, 2017. Sunday 08:12
Foarte corect dar sa nu uitam cine contribuie la adancirea gropii. IFN-urile care dau credite de la 50 Ha in sus si bancile. Aceste clauze mi se par abuzive si cred ca sunt si putin daca nu mult discriminatorii. Sa nu uitam ca au rasarit ca ciupercile dupa ploaie si tot asa vor disparea cand marja de profit va scadea, atunci vor gasii alte afaceri ale MOMENTULUI. Iar noi cei mici care vrem sa ne muncim terenul ramanem aici si dupa ce ei vor pleca. Dar tot noi putem lua terenurile date in arenda din cauza lipsei de capitalizare si putem devenii rentabili. La munca nu la arenda.
1.
alex32
|
11. 10, 2017. Friday 08:26
Asta cu declararea terenului la Apia de catre proprietar,in timp ce el(terenul) este exploatat de catre o alta societate este o realitate veche(de cand a aparut Apia).Problema e ca in loc sa se caute o stopare a fenomenului,sistemul incurajeaza nemunca (5€/ha in plus la subventie pentru primele 5 ha si 30€/ha pentru urmatoarele 25 ha, fata de subventia de baza-saps,pndc,inverzire).Sa tot declari terenul la Apia si sa fii ferma de subzistenta!
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016.

„Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone.

Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Drum ciudat

Drum ciudat
De acasă de la mine până la primul bar fac doar 10 minute. Detalii