În 2014, Direcţia Silvică (DS) Vaslui a exportat în Germania şi Belgia peste 230 tone de fructe de pădure, în valoare de 501.000 de lei, instituţia fiind cel mai mare exportator de măceşe, porumbe şi păducele din România.
Fructele, provenite din flora spontană crescută în pădurile din judeţ au fost livrate către fabrici din Germania şi Belgia. „Cu toate că anul trecut a fost unul mai slab din punct de vedere al producţiei de fructe de pădure, am reuşit să ne clasăm pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte exportul. Am păstrat legătura cu partenerii noştri externi, şi ne dorim să obţinem şi anul acesta contracte care să aducă venituri consistente”, a declarat directorul DS Vaslui, Cătălin Idriceanu, potrivit Agerpres.
Pe lângă măceşe, păducele şi porumbe, Direcţia Silvică Vaslui a realizat şi o producţie de 72,5 tone de plante medicinale, respectiv flori de tei, păducel, sunătoare şi coada şoricelului, precum şi frunze de nuc.
Fructele de pădure româneşti pleacă în Germania şi Olanda
În ultimii ani, fructele de pădure româneşti şi-au creat propriul drum spre Occident. De această dată, aproximativ 120 de tone de fructe de pădure din zonele submontane ale judeţului Gorj, vor ajunge la firme din Germania şi Olanda.
Livrarea se face prin intermediul unor contracte care datează de mai mulţi ani, spune şeful Direcţiei Silvice (DS), Ovidiu Cârstoc.
Potrivit acestuia, fiecare pădurar din judeţ are o normă de 350 kilograme de fructe de pădure, pentru culesul afinelor şi murelor aceştia apelând la ajutorul localnicilor din zonele respective. Pentru culesul unui kilogram de afine pădurarii plătesc 5,5 lei şi pentru unul de mure 1 leu, însă în cazul în care norma nu este respectată, angajaţii DS Gorj riscă să fie sancţionaţi. „Trebuie să adunăm 120 de tone de fructe de pădure în total anul acesta. Avem contracte avantajoase pentru noi cu firme din Germania şi Olanda, vindem fructele către cele două ţări, de mai mulţi ani. Avem de colectat 20 de tone de afine şi câte 50 de tone de mure şi măceşe”, a spus Ovidiu Cârstoc.