UNDE PIERD PRODUSELE ROMÂNEȘTI? Fostul ministru al agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că fermierul român trebuie să-și schimbe mentalitatea. Produsul românesc trebuie frumos ambalat, nu aruncat, strivit. Achim Irimescu a dat exemplul merelor românești care, deși mai scumpe decât cele din Polonia, au o prezentare comercială net inferioară, dar un preț superior.
Producătorul român trebuie să-și revadă puțin abordarea pentru că eu am fost într-un hypermarket, în toamnă, și, spre surprinderea mea, merele din Polonia care erau mai ieftine decât merele românești, erau frumoase, prezentate în lădițe, iar merele românești, chiar dacă foarte bune, aruncate la grămadă, bătute, am luat că sunt român mere românești și în trei zile s-au înnegrit și le-am aruncat.
Dacă nu avem grijă de munca fermierului român și fermierul însuși trebuie să aibă grijă de felul în care recoltează și cum livrează pe piață aceste produse pe care le realizează. Practic, el anulează toată munca și toate eforturile lui de un an de zile și este păcat. De asta spun, din păcate, noi avem foarte multe de învățat pentru că nu mai e consumatorul român cel din urmă cu mulți ani când consuma orice.
L-am întrebat pe un cetățean: de ce cumperi mere poloneze? Sunt mai frumoase și mai ieftine. Aici, agricultura noastră, producătorii noștri trebuie să lucreze foarte intens pentru că noi acuzăm, de foarte multe ori, că sunt tot felul de subvenții prin Uniunea Europeană. Visăm că alte state au subvenții. Nu este adevărat! Vă dau un exemplu foarte concret. Cum poți să explici, ca specialist, că, deși românul consumă cu preponderență carne de porc, deși România este singurul stat care acordă subvenție pentru bunăstare la porc, totuși fermierii sunt în colaps, în faliment. Ceva trebuie reanalizat și văzut de ce nu funcționează acest sector, a declarat Achim Irimescu, șeful Departamentului pentru Agricultură și Siguranță Alimentară din cadrul Reprezentanței Permanente a României la UE, pentru Viața Satului, TVR 1.
Achim Irimescu a adăugat că România stă bine la cereale, suntem mari exportatori și suntem rentabili. În schimb, la legumicultură, România nu poate concura pe timpul iernii cu Turcia sau la roșiile cele mai ieftine cu Italia și Ungaria.
De ce România nu poate fi competitivă la tomate vara? Pentru că aici e vorba de tomate în câmp, nu mai e vorba nici de solar, nici de seră. De ce roșiile românești foarte bune, cele pe care le știm de pe vremuri, nu sunt competitive la preț, și Italia, și Ungaria, după datele europene sunt competitive, a mai spus Irimescu.