Adama
Agreena
AGRICOVER

IOHANNIS APĂRĂ COMPANIILE STRĂINE: AȘA CEVA ESTE O MARE EROARE!

Publicat: 25 aprilie 2017 - 15:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ȘEFUL STATULUI RESPINGE TENTATIVELE POPULISTE. Preşedintele Klaus Iohannis a denunţat "populismul" celor care pun în opoziţie investiţiile străine şi cele autohtone. Șeful statului a participat marți, 25 aprilie 2017, la o întâlnire cu mediul de afaceri, la care au fost prezenți și lideri ai fermierilor.

Resping categoric tentativele populiste recente de a pune în opoziție investițiile străine față de capitalul românesc, companiile multinaționalele față de IMM-urile românești. Așa ceva este o mare eroare.

Convingerea mea profundă este aceea că antreprenoriatul românesc se va consolida cu atât mai mult cu cât cooperarea cu investitorii străini va fi mai strânsă. Avem însă nevoie de politici care să încurajeze integrarea în economia națională a lanțurilor valorice de producție. Producția este cheia prosperității noastre, de aceea am dorit să intru în dialog cu oameni de afaceri care creează valoare adăugată în economia României.

Am privit cu atenție anumite evoluții economice, unele elocvente pentru trendul pozitiv actual, altele care însă ne avertizează asupra unor riscuri și vulnerabilități. (....)

Anul trecut, investițiile străine directe au atins un nivel record pentru perioada post-criză - circa 4,3 miliarde euro, ceea ce arată în continuare atractivitatea României pentru mediul investițional extern, fiind, de asemenea, importantă și calitatea acestor investiții.
Totodată, exportul net a înregistrat o contribuţie negativă la creşterea PIB, deoarece avântul importurilor a fost sistematic peste cel al exporturilor, în principal pe seama bunurilor de consum, ceea ce a condus la adâncirea deficitelor comerciale, cu aproape 20% în 2016 și cu circa 27% pe primele două luni din 2017, în comparație cu 2016.

Deși ocuparea forței de muncă s-a îmbunătățit semnificativ, rata șomajului coborând undeva la 5,4%, șomajul în rândul tinerilor se menține foarte ridicat, peste 20%, iar piața muncii resimte deja o anumită penurie în privința personalului calificat, ceea ce tinde să devină o problemă pentru mediul de afaceri, fapt ce impune soluții coerente.

Dincolo de cifre și performanțe curente, mediul de afaceri din România trebuie să privească spre o nouă treaptă de dezvoltare și profesionalizare. Avem nevoie să avansăm rapid, dar și solid, sustenabil. Trebuie să dăm frâu liber sectoarelor cu potențial deosebit de adâncire a lanțurilor valorice productive, cum este industria auto, sectorul IT&C și industriile creative, agricultura și industria alimentară.

De exemplu, industria auto și sectorul IT&C generează, în sens larg, aproape 20% din PIB. Mai buna integrare a acestora ar avea un potențial imens în crearea de valoare adăugată în România. Același imens potențial de integrare economică se manifestă pentru agricultură și industria alimentară, sectoare în care România poate progresa rapid, prin valoare adăugată și ca exportator competitiv.

Însă dumneavoastră știți foarte bine că acumulările economice nu au adversar mai temut decât lipsa de predictibilitate și încredere. De aceea avem nevoie de predictibilitate, de stabilitate economică și de un climat favorabil mediului de afaceri.
Încrederea dintre Guvern şi mediul de afaceri, dintre stat și economie, în general, nu se câştigă doar în anii electorali, ci mai degrabă după, prin politici economice coerente, sustenabile pe termen mai lung, a spus Klaus Iohannis în discursul său.

Liderii fermierilor români, Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), și Emil Florian Dumitru, președintele Federației Pro Agro, au participat marți la întâlnirea cu șeful statului. Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerț și Industrie a României.

Sursa: înregistrare video știripesurse.ro

Vizualizat: 12255 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fermierii care iau anul ăsta o plată în plus de la APIA!

Fermierii care iau anul ăsta o plată în plus de la APIA!

16 aprilie 2024 - 07:03

Fermierii care beneficiază de o plată în plus pe hectar anul acesta de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sunt tinerii fermieri cu vârsta de până-n 40 de ani. Agroinfo a obținut de la APIA informațiile de care aveți nevoie.

Vești importante pentru proprietarii de terenuri din România! Anunț făcut de ministrul Barbu!

Vești importante pentru proprietarii de terenuri din România! Anunț făcut de ministrul Barbu!

15 aprilie 2024 - 20:21

Proprietarii de terenuri din țara noastră au parte de vești bune din partea Guvernului. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a oferit noi informații despre stadiul lucrărilor de modernizare a sistemului de irigații din Lunca Dunării.

Atenție, fermieri! Închisoare de la 3 luni la un an pentru așa ceva!

Atenție, fermieri! Închisoare de la 3 luni la un an pentru așa ceva!

15 aprilie 2024 - 17:16

Nu doar că-și pierd subvențiile APIA fermierii care dau foc vegetației uscate de pe terenuri, dar riscă acum și pedeapsa cu închisoarea de la 3 luni la un an.

Precizări MADR ASTĂZI rachete antigrindină!

Precizări MADR ASTĂZI rachete antigrindină!

15 aprilie 2024 - 16:43

Având în vedere apariția în spațiul public a unor informații referitoare la impactul tehnologiei de combatere a grindinei prin metoda rachetelor asupra mediului, MADR face următoarele precizări:

Fermierii români, protest ASTĂZI!

Fermierii români, protest ASTĂZI!

15 aprilie 2024 - 14:42

Proteste spontane ale fermierilor afectați de sistemul antigrindină Lipsa măsurilor concrete din partea autorităților au determinat fermierii impactați de efectele sistemului antigrindă să organizeze, astăzi, 15 aprilie 2024, proteste spontane în zonele punctelor de lansare a rachetelor, informează un comunicat al Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România, transmis Agroinfo

Cum verifică APIA dacă ați mințit la declararea terenului pentru subvenții!

Cum verifică APIA dacă ați mințit la declararea terenului pentru subvenții!

15 aprilie 2024 - 06:45

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) verifică anul acesta declarațiile făcute de fermieri pentru plățile pe hectar. Crearea unor condiții artificiale înseamnă excluderea de la plata subvențiilor APIA și aplicarea unor sancțiuni. Care sunt metodele folosite de APIA?

Plata APIA până la maxim 50 hectare: condiții pentru acest an!

Plata APIA până la maxim 50 hectare: condiții pentru acest an!

15 aprilie 2024 - 06:21

Fermierii care lucrează maxim 50 hectare de pământ beneficiază și anul acesta de sprijinul redistributiv complementar pentru venit, CRISS. Fermele care depășesc 50 ha sunt excluse de la acest sprijin. 

Anunț oficial ACUM! Ajutor de stat fermieri, crescători animale!

Anunț oficial ACUM! Ajutor de stat fermieri, crescători animale!

14 aprilie 2024 - 10:44

Noi ajutoare de stat pentru fermieri, crescători animale care să compenseze  pierderile suferite pe fondul războiului din Ucraina, anunță oficial Comisia Europeană.

Acte necesare APIA pășuni proprietatea fermierilor, crescătorilor de animale!

Acte necesare APIA pășuni proprietatea fermierilor, crescătorilor de animale!

14 aprilie 2024 - 10:24

Actele de care au nevoie anul acesta fermierii, crescătorii de animale pentru a încasa subvenția APIA pe hectarul de pășune aflată în proprietatea lor. Agroinfo a obținut aceste informații utile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Documente anul acesta plata APIA pășune închiriată de la primărie!

Documente anul acesta plata APIA pășune închiriată de la primărie!

14 aprilie 2024 - 09:08

Cine beneficiază de plata APIA pe hectarul de pajiște permanentă, pășune, și ce documente sunt necesare la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) la depunerea cererii unice pentru anul 2024? Agroinfo a obținut de la APIA informațiile de care aveți nevoie.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Recoltăm grâu cu NEXAT în ferma MAXAGRO // wheat harvest

Recoltăm grâu cu NEXAT în ferma MAXAGRO // wheat harvest

Recoltăm grâu cu NEXAT în ferma MAXAGRO // wheat harvest

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Căsnicie

Căsnicie
- Dacă m-ai iubi cu adevărat, mi-ai cumpăra o nurcă. Detalii