Adama
Agreena
AGRICOVER

Investitorii străini stau cu ochii pe terenurile agricole din România!

Publicat: 21 martie 2016 - 19:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Investitori străini care doresc să achiziţioneze terenuri agricole şi să dezvolte ferme în România aşteaptă doar cadrul legislativ pentru a înregistra în ţara noastră fonduri de investiţii alternative, iar acest lucru s-ar putea întâmpla deja anul acesta. Ce spune premierul Dacian Cioloş despre vânzarea terenurilor către străini?

Există cereri din partea unor investitori de a domicilia astfel de fonduri în România, dacă ar exista un astfel de cadru legislativ, a spus, citat de Agerpres, Radu Toia, director executiv al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), la conferinţa „Fonduri Alternative de Investiţii. Schimbări, Perspective, Oportunităţi”, organizată de Organizaţia Profesioniştilor Pieţei de Capital, pe 17 martie 2016, la Bucureşti.

Pachetul legislativ care reglementează activitatea fondurilor de investiţii alternative în România este compus din legea administratorilor fondurilor de investiţii alternative, deja promulgată, şi viitoarea lege a fondurilor de investiţii alternative. Proiectul de lege privind fondurile de investiţii alternative ar putea fi finalizat de către colectivul de lucru al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) până la finalul primului semestru din 2016, urmând să fie transmis Ministerului Finanţelor Publice, care să şi-l asume şi să-l promoveze.

Fondurile de investiţii alternative sunt organisme de plasament colectiv care atrag capital de la mai mulţi investitori. În UE, administratorii de fonduri de investiţii alternative gestionează unui volum important de active investite în Uniune, răspund pentru o parte importantă a tranzacţiilor cu instrumente financiare pe pieţe şi pot avea o influenţă semnificativă asupra pieţelor şi societăţilor în care investesc.
În România, cu excepţia Fondului Proprietatea, fondurile locale de investiţii nu prea au reuşit să atragă investitori străini, notează Agerpres.

Cioloş: Nu facilitaţi cu orice preţ vânzarea terenului către străini!

Nici eu nu îmi doresc ca pământul să fie vândut la străini, îmi doresc ca pământul să fie utilizat de comunităţile locale, pentru că e o resursă pe care greu o puteţi obţine din altă parte, nu puteţi practic să o obţineţi din altă parte. Dacă o pierdeţi, odată ce aţi renunţat la o astfel de resursă, cu greu puteţi s-o obţineţi înapoi. Însă, oricâte legi am da noi la nivel naţional pentru a legifera vânzarea pământului către străini, nu pot aceste legi să înlocuiască dorinţa dumneavoastră, a proprietarilor, de a vinde sau nu pământul, de a-l vinde sau a-l valorifica la nivel local, a spus premierul Dacian Cioloş, aflat pe 21 martie 2016 la Alba Iulia, la prezentarea programului de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate.

Mai mult, premierul le-a cerut primarilor să nu faciliteze „cu orice preţ” vânzarea terenurilor către cetăţeni străini. Vreau să transmit mesajul primarilor care sunt aici în sală şi care mă aud: nu facilitaţi cu orice preţ vânzarea terenului până când nu aţi făcut toate eforturile de a valorifica terenul respectiv în sat, cu comunităţile locale. Sigur că e mai uşor, probabil, să obţineţi un anumit sprijin atunci când vine un străin să cumpere pământul şi să vă roage să-l regrupaţi pentru a-l vinde. Dar gândiţi-vă că în felul ăsta vindeţi o resursă care e a comunităţii şi pe care nu o mai puteţi aduce înapoi. Oricâţi investitori străini aţi aduce, nu pot să valorifice acei investitori străini pământul mai bine decât pot să-l valorifice comunităţile locale, a spus Cioloş.

Terenurile agricole se vând cu preţuri medii între 2.000 şi 7.000 euro

Terenurile agricole din România sunt vândute în prezent la preţuri medii între 2.000 euro/hectar şi 7.000 euro/hectar (în zona de vest a ţării), susţin reprezentanţii companiei Hitch&Mosher, liderul pieţei de consultanţă în operaţiuni imobiliare cu terenuri agricole.

În 2015, piaţa terenurilor agricole şi-a menţinut dinamismul şi atractivitatea în faţa investitorilor, care găsesc aici randamente mai bune decât în alte ţări europene, a declarat, săptămâna trecută, Marius Şchiopotă, managing partner al Hitch&Mosher, citat de Agerpres.

Acesta estimează că anul 2016 va fi unul la fel de dinamic pe piaţa terenurilor agricole şi spune că factorii importanţi în determinarea preţurilor de vânzare ţin de gradul de comasare al terenurilor, de situaţia cadastrală a acestora, de existenţa logisticii necesare pentru o agricultură performantă şi, nu în ultimul rând, de calitatea naturală a terenului.

Vizualizat: 3533 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Mai avem 60% din terenul agricol. Şi înstrăinarea continuă...

Mai avem 60% din terenul agricol. Şi înstrăinarea continuă...

Negocieri proaste, tratat păgubos, consecinţe dezastruoase! România a liberalizat piaţa funciară la 1 ianuarie 2014, conform obligaţiilor incluse în Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, adică persoanele fizice non-rezidente au dat şi mai abitir iama în patrimoniul funciar românesc.

Ce spune ministrul agriculturii despre înstrăinarea terenurilor agricole?

Ce spune ministrul agriculturii despre înstrăinarea terenurilor agricole?

Ministrul agriculturii a fost întrebat de parlamentari de ce nu se face nimic pentru  stopa vânzarea terenurilor agricole către străini? Iată ce promite Achim Irimescu!

Cine este de vină pentru că străinii acaparează terenurile din România?

Cine este de vină pentru că străinii acaparează terenurile din România?

Nu e de competența Comisiei Europene să decidă cine și cum cumpără pământ în Uniunea Europeană. Sunt măsuri pe care le iau autoritățile românești pentru implementarea politicilor agricole și rămâne ca România, dacă dorește, să facă mai dificilă procedura de cumpărare a  pământului de către străini, a declarat comisarul european Phil Hogan, pentru TVR 1.

Le putem interzice străinilor să ne cumpere terenul?

Le putem interzice străinilor să ne cumpere terenul?

40% din terenul nostru arabil ar fi deținut de străini! În 2014, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ar fi plătit subvenția pe suprafață pentru 800.000 ha, care aparțin cu acte în regulă unor fermieri străini. Ar fi putut România să le interzică străinilor să cumpere pământ?

Peste 9.000 euro/hectar! Cine şi unde a plătit acest preţ pentru teren agricol în România?

Peste 9.000 euro/hectar! Cine şi unde a plătit acest preţ pentru teren agricol în România?

Peste 9.000 de euro a ajuns să coste hectarul de teren arabil în unele zone din România. Mai exact, 1,307 milioane euro a plătit o societate agricolă pentru 142,42 hectare de teren în localitatea Voiteg din judeţul Timiş, arată datele Ministerului Agriculturii privind ultima tranzacţie cu teren arabil din România, înregistrată la finalul lunii decembrie 2015.

Programul Național de Cadastru 2016! Popa, primarul și polițistul comunei, implicați în cadastrarea terenurilor agricole!

Programul Național de Cadastru 2016! Popa, primarul și polițistul comunei, implicați în cadastrarea terenurilor agricole!

Cadastrarea gratuită a imobilelor din mediul rural și urban continuă și anul acesta. Pentru ianuarie 2016, se află pe listă județul Sibiu. Funcționarii de la cadastru vor să apeleze la preotul, primarul sau polițistul comunei care să le explice oierilor din Mărginimea Sibiului, dar și altor localnici că nu le vor fi luate proprietățile.

Peste 40% din terenul nostru arabil ar fi exploatat de fermieri străini! Cine ne face agricultura în România?

Peste 40% din terenul nostru arabil ar fi exploatat de fermieri străini! Cine ne face agricultura în România?

România este singura țară care, în timpul negocierilor de aderare, nu ar fi notificat UE pentru instituirea de restricții la cumpărarea pământului de către străini. Rezultatul? Un procent de 40% din cele 10 milioane ha  de teren arabil ar fi exploatat astăzi de fermieri străini.

Terenurile agricole din sistemul de cercetare nu vor fi retrocedate

Terenurile agricole din sistemul de cercetare nu vor fi retrocedate

Terenurile agricole folosite în sistemul de cercetare rămân în proprietatea publică a statului şi nu li se schimbă regimul juridic, au hotărât deputaţii, printr-un proiect de lege adoptat în 27 mai 2015.

Succesiunea amenință cadastrarea: Fermierii cer să fie rezolvată problema terenurilor fără proprietar

Succesiunea amenință cadastrarea: Fermierii cer să fie rezolvată problema terenurilor fără proprietar

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 29 aprilie, Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023. Fermierii vin cu propunerea să fie rezolvată prima oară problema spinoasă a succesiunilor.

Autostrada și irigațiile au scumpit terenurile agricole! Prețurile au explodat: 10.000 euro/ha!

Autostrada și irigațiile au scumpit terenurile agricole! Prețurile au explodat: 10.000 euro/ha!

Agroinfo a răsfoit bursa agricolă și a descoperit că prețul hectarului de teren agricol crește spectaculos dacă acesta se află în apropierea autostrăzii sau dacă e irigat. Iată unde sunt terenurile agricole care se vând cu prețul unor vile!

Alte articole in aceasta categorie

Obligații subvenții APIA cap animal, hectar pentru 2024!

Obligații subvenții APIA cap animal, hectar pentru 2024!

29 martie 2024 - 06:09

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) atrage atenția fermierilor, crescătorilor de animale asupra obligațiilor pe care le au pentru a se califica la plata subvențiilor agricole pe hectar și cap animal.

Documente necesare pentru toți fermierii, crescătorii care cer subvenții în 2024!

Documente necesare pentru toți fermierii, crescătorii care cer subvenții în 2024!

28 martie 2024 - 20:15

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță documentele necesare pentru toți fermierii, crescătorii de animale care cer subvenții agricole în 2024.

APIA: Condiții, acte plata ANT ovine/caprine pentru anul acesta!

APIA: Condiții, acte plata ANT ovine/caprine pentru anul acesta!

28 martie 2024 - 19:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat, pe site-ul oficial, condițiile pentru obținerea în 2024 a ajutorului național tranzitoriu, ANT, ovine/caprine, subvenție plătită de la bugetul de stat.

Subvenția APIA pe care o iau anul ăsta cultivatorii de mazăre de grădină și fasole!

Subvenția APIA pe care o iau anul ăsta cultivatorii de mazăre de grădină și fasole!

28 martie 2024 - 11:26

Fermierii cultivatori de mazăre de grădină, fasole păstăi și fasole boabe, care exploatează cel puțin un hectar, beneficiază anul acesta de sprijin cuplat pentru venit - leguminoase pentru industrializare.

APIA anunță ASTĂZI toți fermierii, crescătorii de animale!

APIA anunță ASTĂZI toți fermierii, crescătorii de animale!

28 martie 2024 - 11:15

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 4 aprilie – 7 iunie 2024, la Centrele APIA, se vor depune Cererile de plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024.

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

28 martie 2024 - 05:41

Fermierii care cultivă minim un hectar cu lucernă pot încasa anul acesta de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sprijinul cuplat pentru venit-lucernă, subvenție plătită din bani europeni. Condițiile de eligibilitate sunt prevăzute de Ordinul MADR 106/19 martie 2024.

Perspectivele agriculturii ecologice

Perspectivele agriculturii ecologice

27 martie 2024 - 21:15

Viorel Morărescu, directorul Direcției Politici în Sectorul Vegetal (DPSV), din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ambasador pentru agricultura ecologică, a susținut astăzi, 25 martie 2024, la Academia de Studii Economice (ASE) o prezentare în fața studenților din anul II la Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului, ce a vizat Planul Național de Acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice din România, precum și situația prezentă și perspectivele în agricultura ecologică.

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

27 martie 2024 - 16:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) organizează în perioada 29 – 31 martie 2024, în curtea instituției, cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, un nou târg de promovare a produselor agroalimentare românești.

APIA ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu bovine!

APIA ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu bovine!

27 martie 2024 - 15:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a răspuns crescătorilor de animale care întreabă de plata ajutorului național tranzitoriu, ANT, vaci lapte și vaci carne.

Condiții sprijin cuplat soia pentru acest an!

Condiții sprijin cuplat soia pentru acest an!

27 martie 2024 - 11:23

Sprijinul cuplat pentru venit soia se acordă anul acesta fermierilor care exploatează un teren de minim un hectar. Condițiile pentru anul 2024 sunt prevăzute de Ordinul MADR 106/19 martie 2024.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii