COMUNICAT! Ministerul Agriculturii informează, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO, că intervine în județele afectate de inundații. În prezent, funcționează un număr de 30 de stații de pompare pentru desecare în județul Brăila, 5 în Constanța, 7 în Giurgiu, 3 în Brașov, 3 în Dolj, 2 în Ilfov, 3 în Olt, 3 în Teleorman și o stație în județul Tulcea.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale informează că, în România, în proprietatea statului și în administrarea Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), funcționează amenajări pentru desecare pe un teritoriu care cuprinde 3.085.895 ha, cu o rețea de canale de desecare însumând o lungime de 56.584 km. Din această suprafață, de pe 1.463.926 ha apa se evacuează prin intermediul stațiilor de pompare, iar de pe 1.621.968 ha, apa se evacuează gravitațional.
La data de 29 iunie 2018, din cele 470 stații de pompare funcționale, a fost necesară pornirea unui număr de 57 stații, în funcție de condițiile concrete din fiecare județ.
Astfel, în prezent, funcționează un număr de 30 de stații de pompare pentru desecare în județul Brăila, 5 în Constanța, 7 în Giurgiu, 3 în Brașov, 3 în Dolj, 2 în Ilfov, 3 în Olt, 3 în Teleorman și o stație în județul Tulcea.
Personalul filialelor teritoriale ale ANIF supraveghează funcționarea amenajărilor de desecare, intervenind alături de autoritățile locale sub coordonarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
Există o preocupare a ANIF pentru identificarea celor mai vulnerabile zone în vederea promovării lucrărilor de întreținere și reparații la rețeaua existentă, precum și de investiții pentru extinderea acestora în condițiile unei fundamentări tehnico-economice riguroase, se arată în comunicatul transmis de MADR.
Luni, 2 iulie 2018, bilanțul era dramatic: în decurs de 5 zile, 285 de localități din 35 de județe au fost afectate de inundații.
Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, ministrul de Interne, Carmen Dan și ministrul agriculturii, Petre Daea au fost luni în zonele afectate de ape.
La sfârșitul săptămânii trecute au fost emise 13 atenţionări de fenomene meteorologice periculoase imediate tip cod galben care au vizat averse de ploaie, intensificări ale vântului ce pot lua aspecte de vijelie, descărcări electrice şi grindină de mici dimensiuni pentru 16 judeţe - Alba, Argeş, Braşov, Constanţa, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Mureş, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Tulcea şi Vâlcea şi patru avertizări de fenomene hidrologice periculoase imediate, dintre care două de cod roşu ce vizează scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pentru râuri din cinci judeţe - Braşov, Bacău, Covasna, Harghita şi Neamţ.