Producţia de zahăr a Indiei ar putea ajunge anul acesta la 26,5 milioane tone, o creştere de 10 la sută faţă de 2010.
Asociaţia Producătorilor de Zahăr din India şi-a fixat ca obiectiv anul acesta obţinerea a 24,2 milioane tone de zahăr, cu nu mai puţin de 5,2 milioane tone mai mult decât în sezonul trecut (octombrie 2009 - septembrie 2010).
Ţinând cont de faptul că cererea internă de zahăr nu depăşeşte 22,5 milioane tone, producătorii indieni au solicitat guvernului aprobarea suplimentării cotei de export cu 1,5 milioane tone, pe lângă cele 5 milioane tone autorizate încă din luna aprilie.
În prezent, suprafaţa cultivată cu trestie de zahăr este de circa 5 milioane hectare, dar se aşteaptă o creştere cu 5 procente în sezonul viitor. În ceea ce priveşte producţia naţională, prognozele oficiale vorbesc de 26-26.5 milioane tone de zahăr.
„Este un moment potrivit pentru a exporta zahăr şi a reduce stocurile deţinute pentru că anul viitor vom avea un excedent de producţie”, susţin producătorii. Aceştia consideră că dacă guvernul nu va lua vreo decizie în sensul stimulării exporturilor, India se va trezi anul viitor cu un stoc de 6,5 milioane tone pe care nu ar avea cum să-l folosească.
Pe de altă parte, supraproducţia şi lipsa spaţiului depozitar au condus la o scădere a preţurilor pe pieţele locale. În prezent, preţurile la poarta fabricii sunt cu 300 rupii (circa 4,6 euro) pe suta de kilograme mai mici decât costul de producţie, iar această situaţie va fi resimţită în cele din urmă şi de fermieri.
Costul de producţie este în jurul de 2900 rupii / 100 kg în Uttar Pradesh, respectiv 2700 rupii / 100 kg în Maharashtra. India este al doilea mare producător de zahăr din lume, după Brazilia.