DE ASTĂZI ÎN VIGOARE! Ajutor de minimis de maxim 200.000 de euro pentru românii care vor să-și deschidă o afacere la țară, alta decât agricultura, sau care au deja o întreprindere și vor să o dezvolte și să creeze noi locuri de muncă. Ajutorul de minimis este acordat prin Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR), anunță un Ordin al ministrului agriculturii, publicat astăzi, 2 mai 2017. în Monitorul Oficial nr. 311 (I).
AGROINFO a anunțat pe 6 aprilie acest ajutor de minimis de când era în faza de proiect. Ordinul ministrului agriculturii care instituie acest ajutor a fost publicat marți, 2 mai, în Monitorul Oficial. Vă reamintim cum puteți obține banii, cine beneficiază de acest ajutor de minimis, etc.
Schema de ajutor de minimis vizează dezvoltarea comunităților locale din spațiul eligibil LEADER, definit ca un teritoriu coerent cu o populație cuprinsă între 10.000 și 100.000 de locuitori, reprezentat de unități administrativ teritoriale (UAT), comune, orașe și municipii mici, cu o populație de maxim 20.000 de locuitori.
Bugetul schemei de ajutor este de 345.519.724 euro (echivalent în lei). Ajutorul de minimis poate fi accesat până la data de 31 decembrie 2020.
BENEFICIARII AJUTORULUI
Sprijinul financiar este destinat următoarelor tipuri de întreprinderi:
Entități private/publice, stabilite prin fișa măsurii din SDL (Strategie Dezvoltare Locală) selectată, cu respectarea prevederilor din Regulamentul (UE) nr.1305/2013.
GAL-uri, pentru investiții în infrastructură de internet în bandă largă, identificate în SDL selectată, în condițiile prevazute de prezenta schemă de minimis.
Solicitanţii/beneficiarii/membrii asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, după caz, înregistraţi în registrul debitorilor AFIR, atât pentru Programul SAPARD, cât şi pentru FEADR, care achită integral datoria faţă de AFIR, inclusiv dobânzile şi majorările de întârziere până la semnarea contractelor de finanţare.
ATENȚIE! Persoanele fizice neautorizate nu se încadrează în categoria beneficiarilor eligibili. Nu pot primi finanțare în cadrul prezentei scheme de ajutor de minimis, întreprinderile care au beneficiat de sprijin prin submăsura 6.2 - Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale.
Numărul estimat al beneficiarilor de ajutor de minimis acordat prin această schemă este de aproximativ 2.468.
Pentru a beneficia de finanţare nerambursabilă în cadrul prezentei scheme, solicitantul completează o declaraţie pe propria răspundere privind ajutoarele de minimis primite.
DOMENIILE ÎN CARE SE ACORDĂ AJUTORUL
Domeniile acoperite de schemă vizează acțiuni propuse prin proiectele selectate de GAL-uri (Grupuri de Acțiune Locală) pentru dezvoltarea zonei eligibile LEADER. De exemplu:
a) diversificarea activităţilor economice non-agricole și încurajarea micilor întreprinzători din spaţiul LEADER;
b) diversificarea ofertei turistice;
c) crearea, îmbunătăţirea și diversificarea facilităţilor de dezvoltare economică, inclusiv broadband;
d) creșterea atractivităţii zonelor LEADER și diminuarea migraţiei populaţiei, în special a tinerilor;
e) încurajarea iniţiativelor de dezvoltare locală cu un grad ridicat de integrare socio-economică teritorială.
CONDIȚII DE ELIGIBILITATE
Condițiile generale de eligibilitate și documentele relevante pentru verificareaâ acestora aplicabile proiectelor de investiții, servicii și sumă forfetară din cadrul sub-măsurii 19.2 și prezentei scheme de minimis sunt detaliate în Ghidul de implementare aferent submăsurii 19.2.
Cheltuielile eligibile sunt:
a) construcţia, achiziţia, inclusiv prin leasing, sau renovarea de bunuri imobile;
b) achiziţionarea sau cumpărarea prin leasing de maşini şi echipamente noi, în limita valorii pe piaţă a activului;
c) costurile generale ocazionate de cheltuielile menţionate la literele (a) şi (b), precum onorariile pentru arhitecţi, ingineri şi consultanţi, onorariile pentru consiliere privind durabilitatea economică şi de mediu, inclusiv studii de fezabilitate, în limita a 10% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele care prevăd și construcții - montaj, și în limita a 5% pentru proiectele care prevăd simpla achiziție. Studiile de fezabilitate reprezintă cheltuieli eligibile chiar şi în cazul în care, pe baza rezultatelor acestora, nu se efectuează cheltuieli în temeiul literelor (a) şi (b);
d) următoarele investiţii intangibile: achiziţionarea sau dezvoltarea de software şi achiziţionarea de brevete, licenţe, drepturi de autor, mărci;
e) costurile elaborării planurilor de gestionare a pădurilor şi echivalentul acestora;
f) cheltuieli similare celor de la punctele a) – e) în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 1305/2013.
Pentru măsurile cu tip de sprijin sumă forfetară destinate creării unor întreprinderi noi și demarării de noi activități în întreprinderi deja existente, toate cheltuielile propuse prin proiect pot fi eligibile, indiferent de natura acestora, cu excepția celor aferente achiziționării de vehicule pentru transportul rutier de mărfuri.
Un solicitant poate depune şi derula în acelaşi timp mai multe proiecte de servicii şi investiţii finanţate în cadrul submăsurii 19.2, cu respectarea cumulativă a condițiilor prevăzute de Hotărârea Guvernului nr.226/20152, cu modificările şi completările ulterioare, după cum urmează:
a) să facă dovada, dacă este cazul, a existenţei cofinanţării private, cumulată pentru toate proiectele;
b) să respecte condiţiile de eligibilitate prevăzute în fișa sub-măsurii 19.2;
c) să respecte regulile ajutoarelor de minimis, inclusiv în ceea ce privește cumulul acestora;
d) să nu creeze condiţii artificiale pentru a obţine în mod necuvenit un avantaj.
Pentru a fi eligibile, toate cheltuielile aferente implementării proiectelor din cadrul SDL (Strategie de Dezvoltare Locală) trebuie să fie efectuate pe teritoriul GAL. Cheltuielile pot fi eligibile și pentru acțiuni realizate în afara teritoriului GAL, cu condiția de a se demonstra că beneficiul sprijinului se adresează teritoriului GAL.
VALOARE SPRIJIN
Ponderea maximă a intensității sprijinului public nerambursabil din totalul cheltuielilor eligibile este de până la 100% - până la un maxim de 200.000 de euro/proiect.
Ajutorul de minimis se acordă după ce administratorul prezentei scheme verifică declaraţia pe propria răspundere a aplicantului, respectiv faptul că suma totală a ajutoarelor de minimis acordate unei întreprinderi sau întreprinderi unice pe parcursul
unei perioade de 3 ani fiscali, inclusiv anul fiscal în curs, fie din surse ale statului ori ale autorităţilor locale, fie din surse ale bugetului Uniunii Europene, cumulate cu prevederile prezentei scheme, nu depăşeşte pragul de 200.000 euro, respectiv de 100.000 euro, în cazul solicitanţilor care îşi desfăşoară activitatea în sectorul transportului rutier de mărfuri în contul terţilor sau contra cost, echivalent în lei, şi că se respectă toate condiţiile din Regulamentul (UE) nr.1.407/2013 și ale prezentei scheme.