Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

ÎN FIECARE ZI, 1.000 DE FERMIERI RENUNȚĂ LA FERME!

Publicat: 17 mai 2020 - 08:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ALARMANT! Mișcarea Internațională a Țăranilor dezvăluie realitatea crudă, dureroasă din agricultura europeană. În fiecare zi, 1.000 de fermieri își abandonează fermele. Renunță la cultivarea pământului și la creșterea animalelor. Mișcarea Internațională a Țăranilor insistă pentru sprijinirea financiară a fermelor mici și mijlocii și critică dur ajutoarele adoptate de Comisia Europeană în criza COVID 19, considerîndu-le tardive și ineficiente.

Coordonarea Europeană Via Campesina (ECVC), Mișcarea Internațională a Țăranilor, critică ajutoarele pentru depozitarea privată a cărnii și a produselor lactate, adoptate de Comisia Europeană la data de 22 aprilie 2020.

Pandemia COVID 19 a dat o puternică lovitură sectorului lapte. Sunt stocuri mari la crescătorii de vaci de lapte, iar prețul laptelui a scăzut drastic. În aceste condiții, fermierii sunt cei care trebuie ajutați urgent.

ECVC denunță, într-un comunicat media transmis la sfârșitul săptămânii, că măsurile de stocare privată a cărnii și produselor lactate, pe lângă faptul că sunt întârziate și insuficiente, arată încă o dată că Comisia Europeană este preocupată de producție și nu de producători, de fermieri. În acest moment, în Europa, peste 1000 de fermieri pe zi renunță la fermele lor, la profesia de agricultor.

Această măsură, de stocare privată a produselor lactate, nu împiedică creșterea producției de lapte, deoarece nu există un control coordonat asupra volumelor. Nu va scuti suficient piața și nu va împiedica scăderea prețurilor de producție. Mai mult, aceste stocuri vor scădea, timp de mai multe luni, prețurile de producție (așa cum s-a observat în 2016 și 2017). Prin urmare, această măsură va conduce din nou la abandonarea multor ferme de toate dimensiunile și va constitui un obstacol major pentru tinerii care vor intra în agricultură.

În acest fel, impactul real al depozitării produselor lactate este de a proteja interesele industriei, de a se asigura că perioada prețurilor scăzute va dura multe luni și de a facilita prioritățile neoliberale și acordurile de liber schimb inconsistente.

Mai mult, ECVC regretă profund că măsurile de sprijin pentru sectorul produselor lactate ajung la o lună și jumătate după începutul crizei și, probabil, (în cel mai bun caz) nu vor avea niciun impact asupra piețelor pentru o altă lună, având în vedere timpul necesar pentru aprobare și implementarea lor. În felul acesta, ar trebui evidențiată inadecvarea acestui sprijin financiar. Se vorbește de 80 de milioane EUR pentru a ajuta o gamă largă de sectoare, în timp ce în 2016, sprijinul pentru sectorul produselor lactate s-a ridicat la 500 de milioane EUR.

Coordonarea Europeană Via Campesina cere, printre altele, Comisiei Europene ca prețurile pentru lapte și produse lactate să nu fie mai mici decât costurile medii de producție, reglementarea pieței în sectorul produselor lactate, despăgubirea producătorilor pentru o parte din brânza care nu a putut fi vândută și distribuirea ulterioară a cantităților de brânză către organizații de caritate care să le împartă familiilor sărace.

Criza COVID-19 ne arată măsura în care depindem în prezent de un sistem globalizat total nesustenabil. Acum, mai mult ca oricând, trebuie să avem mai multe ferme mici și mijlocii răspândite pe toate teritoriile, precum și ferme cu un grad mai mare de autonomie, ferme care practică agroecologia și produc și vând aproape de consumatori.

De aceea, avem nevoie de instrumente publice pentru reglementarea pieței. Acestea trebuie să permită reacții rapide și eficiente, care să protejeze producătorii de prețurile volatile. Nu putem accepta să fim victime ale fiecărei crize, fie că sunt crize financiare, geopolitice, de sănătate sau de climă. Amploarea și durata acestei crize, precum și posibilitățile unei recidive sunt încă necunoscute; cu toate acestea, ceea ce este clar pentru noi este că producția agricolă și animalieră la scară mică și locală garantează o hrană sănătoasă și suficientă pentru toți cetățenii europeni, susține ECVC, în comunicat.

Vizualizat: 10379 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

EVENIMENT USAMV CLUJ ANULAT DIN CAUZA VREMII!

EVENIMENT USAMV CLUJ ANULAT DIN CAUZA VREMII!

25 septembrie 2020 - 17:35

ANULAT! Ziua Recoltei, un eveniment USAMV Cluj, care urma să aibă loc mâine, 26 septembrie, la podgoria cumpărată de USAMV Cluj în localitatea Apoldu de Sus, județul Sibiu, a fost anulată din cauza condițiilor meteo nefavorabile, anunțate pentru sâmbătă, informează un comunicat USAMV Cluj. La eveniment era anunțată și participarea ministrului agriculturii, Adrian Oros.

DECIZIE GUVERN PENTRU TINERII FERMIERI!

DECIZIE GUVERN PENTRU TINERII FERMIERI!

25 septembrie 2020 - 16:44

50 HECTARE TEREN PENTRU TINERII FERMIERI! Guvernul a adoptat în ședința de joi seara, 24 septembrie 2020, hotărârea prin care tinerii fermieri beneficiază de 50 de hectare de teren agricol, concesionat de la stat, anunță un comunicat MADR, transmis pentru AGROINFO.

PLĂȚI APIA! HOTĂRÂRE ADOPTATĂ DE GUVERN!

PLĂȚI APIA! HOTĂRÂRE ADOPTATĂ DE GUVERN!

25 septembrie 2020 - 13:23

COMUNICAT. În ședința Guvernului din data de 24 septembrie 2020, a fost adoptată Hotărârea privind stabilirea valorii ajutorului financiar în avans pentru depozitarea privată a untului, laptelui praf degresat și a anumitor brânzeturi. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va efectua plata acestor ajutoare în termen de trei luni de la încheierea perioadei de depozitare, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii, transmis pentru AGROINFO.

MASCAȚII LA UN OIER ACASĂ! AU RIDICAT CROTALII!

MASCAȚII LA UN OIER ACASĂ! AU RIDICAT CROTALII!

25 septembrie 2020 - 12:47

PERCHEZIȚIE LA UN CRESCĂTOR DE OVINE! Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din Botoșani au descins miercuri, 23 septembrie 2020, la imobilele unui crescător de animale din comuna Bălușeni. În urma percheziției, au fost ridicate crotalii noi și uzate. Oierul este bănuit de evaziune fiscală.

MINISTRUL OROS: FERME MAI PUȚINE, DAR MAI PUTERNICE!

MINISTRUL OROS: FERME MAI PUȚINE, DAR MAI PUTERNICE!

25 septembrie 2020 - 11:41

PREA MULTE FERME DE SUBZISTENȚĂ! O prioritate a Ministerului Agriculturii, pentru perioada următoare, este: ferme mai puține, dar mai puternice. Din 840.000 de ferme (câte au depus anul acesta cererea pentru subvenții la APIA n.r.), 750.000 sunt ferme de subzistență. Noi trebuie să grăbim procesul de comasare, să avem ferme mai puține, ca număr, dar mult mai puternice, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros.

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

25 septembrie 2020 - 09:12

ESTE AMENINȚATĂ INDEPENDENȚA ALIMENTARĂ A ROMÂNIEI. Asociația Fermierilor din România atrage atenția că situația generată de secetă este una extrem de gravă, numărul fermierilor, dar și suprafețele afectate fiind de natură a prefigura un dezastru economic, care finalmente poate pune în pericol independența alimentară a României, susține AFR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

25 septembrie 2020 - 08:39

VIN BANII DE LA APIA! Transfer de bani de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) către conturile fermierilor români! Anunțul pe care l-a făcut joi seara ministrul agriculturii, Adrian Oros: banii intră în conturile fermierilor începând de astăzi, 25 septembrie 2020.

PREMIERUL ROMÂNIEI VREA SĂ LE CREASCĂ CHIRIA MARILOR FERMIERI CARE AU ÎNCHIRIAT TEREN DE LA ADS!

PREMIERUL ROMÂNIEI VREA SĂ LE CREASCĂ CHIRIA MARILOR FERMIERI CARE AU ÎNCHIRIAT TEREN DE LA ADS!

25 septembrie 2020 - 07:24

ARENDĂ MAI MARE. Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a declarat, în debutul ședinței de Guvern, ținută joi seara, 24 septembrie 2020, că redevenţele plătite de unele societăți către Agenția Domeniilor Statului (ADS) sunt mai mici de un sfert din cât se plătește arenda de către proprietarii de teren. Poate vă mai  uitaţi un pic pe contractele acelea, i-a spus șeful Executivului secretarului de stat MADR, George Scarlat, care l-a suplinit la ședință pe ministrul agriculturii.

APICULTORI, VERIFICAȚI-VĂ CONTURILE!

APICULTORI, VERIFICAȚI-VĂ CONTURILE!

24 septembrie 2020 - 20:25

PLATA AJUTORULUI DE MINIMIS! Consilierul personal al ministrului agriculturii, apicultorul Marian Irinei, cunoscut pe Facebook ca Marian Stuparul Oltean, a anunțat astăzi că are semnale de la apicultori din toată țara că a început plata ajutorului de minimis de 25 de lei/familia de albine.
Banii au ajuns deja la mai mulți apicultori.

1.200 DE OVINE DUSE LA ABATOR DIN CAUZA SCRAPIEI!

1.200 DE OVINE DUSE LA ABATOR DIN CAUZA SCRAPIEI!

24 septembrie 2020 - 19:48

SCRAPIA, BOALĂ MORTALĂ LA OVINE. Două focare de scrapie la ovine au fost depistate la două ferme din județul Giurgiu. Au fost sacrificate 300 de ovine și alte 900 de ovine vor fi duse la abator pentru sacrificare. Scrapia este o boală mortală, fără leac. De multe ori, acolo unde este descoperit un focar de scrapie, este sacrificată întreaga turmă, iar proprietarul primește despăgubiri.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia Syngenta pentru cultura de tomate

Tehnologia Syngenta pentru cultura de tomate

Produsele Syngenta recomandate pentru combaterea bolilor și dăunătorilor la culturile de tomate în spații protejate.
Află ce fungicide și insecticide au fost utilizate cu succes în lotul demonstrativ Syngenta de la Seleuş, Arad.

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

La restaurant

La restaurant
Chelnerul aleargă la masa unui client: Detalii