NORMA DE VENIT AGRICOL, MODIFICATĂ. Ministerul Agriculturii propune modificarea Hotărârii Guvernului nr. 330/2014 privind aprobarea Metodologiei pentru stabilirea normelor de venit utilizate la impunerea veniturilor din activități agricole. Scopul actului normativ este îmbunătățirea modului de determinare a normelor de venit în fiecare judeţ, astfel încât impozitele să reflecte nivelul real al veniturilor obţinute de fermieri.
Proiectul de hotărâre introduce prevederi clare privind perioadele de timp pentru transmiterea propunerilor de norme de venit, pentru analiza și, după caz, pentru restituirea propunerilor în vederea revizuirii, recalcularea și retransmiterea lor, în vederea respectării datei de 15 februarie a anului pentru care se aplică normele de venit, ca dată limită pentru aprobarea și publicarea acestor norme.
În urma analizei propunerilor de norme de venit, direcțiile generale regionale ale finanțelor publice, în situația în care consideră că este necesar, pot solicita calculația de fundamentare pentru oricare din categoriile de produse vegetale și animalele prevăzute la art.105 alin. (2) din Codul fiscal.
De asemenea, calculația de fundamentare se poate restitui direcțiilor pentru agricultură în vederea revizuirii, cu motivarea necesității recalculării.
În calculații se va specifica sursa datelor utilizate.
MODIFICĂRILE PROPUSE!
Art. 4.(1) Entitățile publice mandatate pentru propunerea normelor de venit sunt direcțiile pentru agricultură județene, respectiv a municipiului
București, denumite în continuare direcții.
(2) Propunerea normelor de venit se face de către direcții, prin consultarea structurilor asociative profesionale/ patronale/ sindicale din agricultură de la nivelul fiecărui județ, pentru categoriile de produse vegetale și animalele prevăzute la art.105 alin.(2) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, corespunzătoare datelor statistice ale fiecărui județ.
(3) Propunerea este transmisă de direcții către direcțiile generale regionale ale finanțelor publice cu cel puțin 30 de zile lucrătoare înaintea datei prevăzute la art.106 alin. (3) din Codul fiscal.
(4) În termen de 10 zile de la primire, direcțiile generale regionale ale finanțelor publice analizează normele de venit propuse și, în situația în care consideră că este necesar, pot solicita calculația de fundamentare pentru oricare din categoriile de produse vegetale și animalele prevăzute la art.105 alin. (2) din Codul fiscal. În cazuri justificate, calculația de fundamentare se restituie direcțiilor în vederea revizuirii, cu motivarea necesității recalculării.
(5) Direcțiile recalculează normele de venit, cu consultarea structurilor prevăzute la alin.(2) și le retransmit cu cel puțin 5 zile lucrătoare înaintea datei prevăzute la art. 106 alin.(3) din Codul fiscal.
(6) În calculația de fundamentare se va specifica sursa datelor utilizate, respectiv Institutul Național de Statistică/Direcțiile Regionale de statistică/Direcțiile județene de statistică, structurile prevăzute la art.4 alin.(2) sau date operative colectate de direcții de la organizații profesionale, agenți economici, registrul agricol, piețe și alte asemenea, în cazul în care datele din surse oficiale lipsesc.”
2. Alineatul (1) al articolului 1 din Anexa nr.1 „Metodologie pentru stabilirea normelor de venit utilizate la impunerea veniturilor obținute din exploatarea terenurilor agricole” va avea următorul cuprins:
(1) Pentru categoriile de produse vegetale prevăzute la art.105 alin.(2) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, normele de venit se propun la nivelul fiecărui județ, în funcție de valoarea producției vegetale și de cheltuielile efectuate pe parcursul unui an agricol, pentru obținerea producției.
3. Alineatul (1) al articolului 1 din Anexa nr.2 „Metodologie pentru stabilirea normelor de venit utilizate la impunerea veniturilor obținute din creșterea ți exploatarea animalelor/familiilor de albine” va avea următorul cuprins:
(1) Pentru speciile și categoriile de animale prevăzute la art.105 alin.(2) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, normele de venit se propun la nivelul fiecărui județ, în funcție de valoarea producției animale și de cheltuielile efectuate pe parcursul unui an calendaristic, pentru obținerea producției.
(Sursa folosită: Ministerul Agriculturii)