DE LA POSESOR LA PROPRIETAR. Situația posesorilor de terenuri extravilane sau intravilane este foarte răspândită în România. Concret, sunt posesori de terenuri, dar nu au acte de proprietate pe aceste terenuri. De ce există această situație? Pentru că pe vremea comuniștilor fiind interzise vânzările de terenuri nu se puteau face acte la notar. Astfel, oamenii vindeau cu chitanțe de mână și notau posesia în cartea funciară. Legea e schimbată. Printr-o cerere, deveniți din posesor proprietar.
Din pricina notării posesiei, pe rolul instanțelor de judecată s-au înregistrat multe procese de uzucapiune. Cu alte cuvinte, proprietarul din acte, de drept al terenului, s-a judecat cu posesorul de fapt al terenului. Uzucapiunea (prescripţia achizitivă) este modul de dobândire a proprietăţii (sau a altor drepturi reale), prin posedarea neîntreruptă (a terenului) în termenul şi condiţiile prevăzute de lege. Ca să obțină terenul, posesorul trebuie să se comporte ca un adevărat proprietar față de teren (să îl cultive, să îl îngrijească, să îl folosească în mod efectiv întocmai cum ar face ca proprietar).
Prin schimbarea legii, posesorii de terenuri au scăpat de procesele lungi și costisitoare.
Toți cei care au făcut aceste posesii și știu că au trecut trei ani de la prima înscriere în cartea funciară a posesiei, printr-o simplă cerere la noi, această posesie devine proprietate. Pentru că așa cum prevede legea și știm foarte bine, după trei ani de la notarea posesiei, posesorul devine proprietar. Deci, e vorba doar de o cerere, nu se percepe nicio taxă, a declarat Petru Lobonț, directorul general al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Hunedoara, pentru Satul hunedorean.
Așadar, cererile se depun la oficiile de cadastru și publicitate imobiliară din fiecare județ.
O altă noutate este că extrasul de carte funciară se eliberează la ghișeu pe loc, fără ore sau zile de așteptare.
Dacă extrasul de carte funciară este convertit în formă digitală, se eliberează pe loc. Se poate obține și online, chiar de acasă.
Aveți nevoie de un cont pe pagina ANCPI și de un card valid ca să puteți face plata. Este aceeași sumă, tot 25 de lei costă extrasul, fie că-l obțineți electronic de acasă, fie de la ghișeu, a mai spus șeful OCPI Hunedoara.