Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

IMPORT DE CARNE DE VITĂ DIN SUA CU TAXE ZERO!

Publicat: 04 noiembrie 2019 - 20:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

MARȚI, ÎN COMISIA PENTRU AGRICULTURĂ DIN PARLAMENTUL EUROPEAN. Marți, 5 noiembrie 2019, Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European are pe ordinea de zi avizarea acordului dintre SUA și UE pentru importul de carne de vită fără hormoni. UE importă anual 45.000 de tone de carne de vită din SUA.

AGROINFO a obținut Proiectul de aviz al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European care vizează acordul dintre SUA și UE pentru importul de carne de vită netrată cu hormoni.

Din 1989, SUA și Uniunea Europeană au avut un lung litigiu comercial în urma deciziei Uniunii de a interzice carnea tratată cu hormoni. Prima acțiune a SUA, în 1989, a fost aceea de a impune tarife de retorsiune de 100 % ad valorem pentru anumite produse alimentare, iar acestea au rămas în vigoare până în 1996. A doua acțiune a SUA, în 1999, a impus din nou o taxă ad valorem de 100 % pentru anumite produse alimentare din Uniune. Uniunea interzice în continuare importurile de carne tratată cu hormoni și restricționează majoritatea exporturilor de carne către Uniune la o cantitate limitată de importuri de carne de vită certificată ca fiind produsă fără a utiliza hormoni.

De-a lungul anilor, SUA și Uniunea au încercat să soluționeze acest litigiu (DS 26 – „CE-Hormoni”) printr-o serie de consultări în cadrul OMC privind litigiul, grupuri de conciliere, proceduri de arbitraj și căi de atac oficiale. Ultima dintr-o serie de decizii a fost adoptată în octombrie 2008, când OMC (Organizația Mondială a Comerțului n.r.) a emis o hotărâre mixtă ce permite SUA să aplice în continuare sancțiunile comerciale, dar care totodată permite Uniunii să mențină interdicția.

În ianuarie 2009, SUA și-a anunțat intenția de a majora tarifele la anumite produse pe fondul litigiului. Uniunea a considerat această acțiune o escaladare a litigiului. În mai 2009, după mai multe negocieri, SUA și Uniunea au semnat un memorandum de înțelegere, care introduce treptat o serie de modificări în următorii câțiva ani. Prin acest memorandum de înțelegere, Uniunea a acordat un nou acces pe piață pentru exporturile de carne de vită produsă fără a utiliza stimulatori de creștere cu proveniența din SUA, iar SUA, la rândul său, a suspendat tarifele de retorsiune pentru anumite produse provenite din Uniune.

Accesul a fost acordat prin introducerea unui contingent tarifar pentru carne de vită de calitate superioară [Regulamentul (CE) nr. 617/2009]. Inițial, accesul pe piață a fost acordat în cadrul unui contingent tarifar anual de 20 000 de tone metrice cu taxe vamale zero pentru carnea de vită produsă fără hormoni de stimulare a creșterii (carne de vită de calitate superioară), astfel cum s-a convenit în memorandumul de înțelegere, iar apoi această cifră a fost crescută la 45 000 de tone metrice în 2013. Pentru a asigura conformitatea cu normele OMC, contingentul a fost deschis și altor țări eligibile.

În decembrie 2016, la solicitarea industriei cărnii de vită din SUA, care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la punerea în aplicare a contingentului tarifar, SUA a luat măsuri de reinstituire a tarifelor de retorsiune pentru lista de produse provenite din Uniune care făceau obiectul litigiului. Pentru a evita reinstituirea unor taxe majorate pentru anumite produse din UE, SUA și Uniunea au desfășurat consultări referitoare la funcționarea memorandumului de înțelegere revizuit, SUA solicitând alocarea unei părți a contingentului tarifar.

Soluția convenită implică o alocare progresivă a 16 500 de tone metrice în contingentul tarifar deschis, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 617/2009, de la alți furnizori eligibili (Australia, Uruguay și Argentina) în favoarea SUA. Distribuția care va rezulta după o perioadă de punere în aplicare de șapte ani este următoarea: 35 000 de tone metrice din cele 45 000 de tone metrice în cadrul contingentului tarifar vor fi alocate SUA, iar restul de 10 000 de tone metrice vor fi alocate celorlalți furnizori eligibili. Ca parte a negocierilor și pentru a se conforma cerințelor OMC, Comisia a încercat să obțină acordul țărilor furnizoare care au un interes semnificativ și a obținut consimțământul lor în scris în ceea ce privește alocarea către SUA a unei părți a contingentului tarifar, sub forma scrisorilor de acceptare primite la 10, 20 și 31 mai 2019.

Raportorul propune Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală să recomande aprobarea prezentului acord. Per ansamblu, nu va avea loc o creștere a volumului total de carne de vită care intră în Uniune. SUA va avea o cotă mai mare din contingentul actual, care este stabilit anual. Acordul cu SUA va proteja interesele părților interesate din Uniune împotriva amenințării reprezentate de taxe majorate pentru anumite produse ale Uniunii. Raportorul subliniază că SUA poate profita plin de această realocare, însă contingentul total actual de 45 000 de tone metrice și specificațiile produselor nu se modifică, astfel că aprovizionarea Uniunii cu carne de vită nu va fi afectată. Acest acord prevede o închidere a litigiului OMC odată ce acordul va fi fost pus în aplicare în întregime.

Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală invită Comisia pentru comerț internațional, care este comisie competentă, să recomande aprobarea de către Parlament a proiectului de decizie a Consiliului privind încheierea, în numele Uniunii, a unui acord cu Statele Unite ale Americii privind alocarea către Statele Unite a unei părți a contingentului tarifar prevăzut în Regulamentul (CE) nr. 617/2009 din 13 iulie 2009 de deschidere a unui contingent tarifar autonom pentru importurile de carne de vită de calitate superioară, se arată în documentul transmis nouă.

Vizualizat: 1641 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

LEGE VOTATĂ ASTĂZI! INTERZISĂ VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE CETĂȚENILOR STRĂINI!

LEGE VOTATĂ ASTĂZI! INTERZISĂ VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE CETĂȚENILOR STRĂINI!

03 iunie 2020 - 20:42

VOTATĂ! Camera Deputaților a votat astăzi legea prin care terenurile agricole nu mai pot fi vândute cetățenilor străini. Proiectul a fost adoptat cu 205 voturi pentru, 96 împotrivă și 8 abțineri. Camera Deputaților este for decizional, iar legea va fi trimisă președintelui României pentru promulgare.

OFICIAL! VESTE EXCELENTĂ pentru FERMIERI! CREȘTE BUGETUL PENTRU SUBVENȚII!

OFICIAL! VESTE EXCELENTĂ pentru FERMIERI! CREȘTE BUGETUL PENTRU SUBVENȚII!

03 iunie 2020 - 17:31

DECIZIE! Comisia Europeană va majora bugetele din cadrul politicii agricole comune (PAC) cu 9 miliarde EUR (4 miliarde EUR pentru Fondul european de garantare agricolă și 5 miliarde EUR pentru Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală), iar Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (FEPAM) va fi majorat cu 500 milioane EUR, anunță astăzi Reprezentanța Comisiei Europene în România, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

UN DIRECTOR APIA ANUNȚĂ CALENDARUL CONTROALELOR APIA PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR!

UN DIRECTOR APIA ANUNȚĂ CALENDARUL CONTROALELOR APIA PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR!

03 iunie 2020 - 17:06

SUBVENȚII APIA 2020! Aproape tot eșantionul de control, selectat anul acesta de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) dintre fermierii care solicită subvenții agricole, va fi verificat prin teledetecție, anunță Ovidiu Săvâșcă, directorul executiv APIA Mureș.

PLATĂ SUPLIMENTARĂ DE MAXIM 310 EURO/HA LA SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE!

PLATĂ SUPLIMENTARĂ DE MAXIM 310 EURO/HA LA SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE!

03 iunie 2020 - 16:47

SUBVENȚIA APIA PĂȘUNE, MAI MARE! Subvenția APIA pentru pășuni și fânațe crește, în acest an, cu maxim 310 euro pe hectar dacă fermierii încheie angajamente de agro-mediu și climă, Măsura 10 PNDR 2020, anunță directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

OFICIAL APIA! PLATA AJUTORULUI pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

OFICIAL APIA! PLATA AJUTORULUI pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

03 iunie 2020 - 14:07

COMUNICAT APIA! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, aduce la cunoștința opiniei publice că începând de astăzi, 03 iunie 2020, efectuează plata ajutorului de stat pentru ameliorarea raselor de animale, pentru cererile de plată depuse în luna aprilie, aferente serviciilor prestate în luna martie si trimestrul I al anului 2020.

APIA VERIFICATĂ! DECIZIA COMISIEI EUROPENE!

APIA VERIFICATĂ! DECIZIA COMISIEI EUROPENE!

03 iunie 2020 - 12:08

CE SUMĂ TREBUIE SĂ RETURNEZE ROMÂNIA LA UE! Plățile făcute către fermieri pentru exercițiul financiar 2019 de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au fost verificate, în luna mai 2020, printr-un audit al Comisiei Europene. Potrivit Deciziei de punere în aplicare (UE) 2020/715 a Comisiei Europene, România va trebui să returneze circa 6 milioane de euro din suma alocată pentru plata subvențiilor agricole.

FERMIERI, AVEȚI DREPTUL LA UN AJUTOR DE 7.000 DE EURO! CEREȚI-VĂ DREPTURILE!

FERMIERI, AVEȚI DREPTUL LA UN AJUTOR DE 7.000 DE EURO! CEREȚI-VĂ DREPTURILE!

02 iunie 2020 - 17:24

FERMIERI, CEREȚI-VĂ DREPTURILE! Un europarlamentar român, membru în Comisia AGRI din Parlamentul European, îndeamnă fermierii români să facă front comun și să-și ceară drepturile. Fermierii au dreptul la un ajutor de criză de 7.000 de euro/fermă. Fermierilor li se spune că au dreptul, dar Ministerul Agriculturii nu le-a comunicat nici până astăzi ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a beneficia de ajutorul de criză.

PARLAMENTARII UITĂ CĂ ȚĂRANUL ROMÂN NU E PROST!

PARLAMENTARII UITĂ CĂ ȚĂRANUL ROMÂN NU E PROST!

02 iunie 2020 - 16:16

APEL! Uniunea Salvăm Țăranul Român cere modificarea de urgență a legii care a înmulțit taxele pentru țăranii români, cei care produc legume, carne, lapte, etc. și avantajează marile magazine, marii retaileri. Inserăm integral scrisoarea deschisă adresată parlamentarilor români, Ministerului Agriculturii, prin care țăranii, micii fermieri, solicită modificarea de urgență a legii.

MESAJ URGENT APIA pentru TOȚI FERMIERII!

MESAJ URGENT APIA pentru TOȚI FERMIERII!

02 iunie 2020 - 10:04

NU RATA SUBVENȚIA APIA! Depune online cererea la APIA, nu rata subvenția! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește tuturor beneficiarilor că data limită de depunere, fără penalități, a cererilor unice de plată aferente Campanie 2020 este 15 iunie 2020, anunță APIA într-un comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO.

FORMULARELE CU CARE MODIFICAȚI ANUL ACESTA CEREREA APIA pentru SUBVENȚII!

FORMULARELE CU CARE MODIFICAȚI ANUL ACESTA CEREREA APIA pentru SUBVENȚII!

02 iunie 2020 - 09:51

SUBVENȚII APIA 2020. TERMEN LIMITĂ MODIFICARE CERERE. Fermierii care solicită anul acesta subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pot să-și modifice cererea unică de plată până la data de 30 iunie 2020, fără penalități și până la data de 10 iulie 2020, cu penalități de 1% din subvențiile cuvenite pentru fiecare zi de întârziere. Ce puteți modifica în cererea unică APIA, care sunt formularele?

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

APAN Horticultură - Indagra 2019

APAN Horticultură - Indagra 2019

APAN Agriculture Equipments prin departamentul APAN Horticultură oferă fermierilor maşini şi echipamente specializate pentru vie şi livezi de la producători de top: Clemens, Manez Lozano, TCM Cancela, Alma, INFACO, Lipco şi alţii, alături de tractoare McCormick (48 - 112CP), atât modele consacrate cât şi modele noi din gama X, modele F100 TOP, X2.30, F70 şi F80. În fiecare zi a târgului Indagra, vizitatorii au avut posibilitatea să deguste vinuri din gama "Caii de la Letea" produse în podgoria Sarica Niculiţei, care recomandă utilajele Clemens şi tractoarele McCormick.

Interviu cu Lucian Milea, specialist pomicultură şi viticultură APAN Horticultură.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Melodia asta-i HIT

Melodia asta-i HIT
- Cum ştii dacă o melodie este HIT în România? Detalii