Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

IMPORT DE CARNE DE VITĂ DIN SUA CU TAXE ZERO!

Publicat: 04 noiembrie 2019 - 20:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

MARȚI, ÎN COMISIA PENTRU AGRICULTURĂ DIN PARLAMENTUL EUROPEAN. Marți, 5 noiembrie 2019, Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European are pe ordinea de zi avizarea acordului dintre SUA și UE pentru importul de carne de vită fără hormoni. UE importă anual 45.000 de tone de carne de vită din SUA.

AGROINFO a obținut Proiectul de aviz al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European care vizează acordul dintre SUA și UE pentru importul de carne de vită netrată cu hormoni.

Din 1989, SUA și Uniunea Europeană au avut un lung litigiu comercial în urma deciziei Uniunii de a interzice carnea tratată cu hormoni. Prima acțiune a SUA, în 1989, a fost aceea de a impune tarife de retorsiune de 100 % ad valorem pentru anumite produse alimentare, iar acestea au rămas în vigoare până în 1996. A doua acțiune a SUA, în 1999, a impus din nou o taxă ad valorem de 100 % pentru anumite produse alimentare din Uniune. Uniunea interzice în continuare importurile de carne tratată cu hormoni și restricționează majoritatea exporturilor de carne către Uniune la o cantitate limitată de importuri de carne de vită certificată ca fiind produsă fără a utiliza hormoni.

De-a lungul anilor, SUA și Uniunea au încercat să soluționeze acest litigiu (DS 26 – „CE-Hormoni”) printr-o serie de consultări în cadrul OMC privind litigiul, grupuri de conciliere, proceduri de arbitraj și căi de atac oficiale. Ultima dintr-o serie de decizii a fost adoptată în octombrie 2008, când OMC (Organizația Mondială a Comerțului n.r.) a emis o hotărâre mixtă ce permite SUA să aplice în continuare sancțiunile comerciale, dar care totodată permite Uniunii să mențină interdicția.

În ianuarie 2009, SUA și-a anunțat intenția de a majora tarifele la anumite produse pe fondul litigiului. Uniunea a considerat această acțiune o escaladare a litigiului. În mai 2009, după mai multe negocieri, SUA și Uniunea au semnat un memorandum de înțelegere, care introduce treptat o serie de modificări în următorii câțiva ani. Prin acest memorandum de înțelegere, Uniunea a acordat un nou acces pe piață pentru exporturile de carne de vită produsă fără a utiliza stimulatori de creștere cu proveniența din SUA, iar SUA, la rândul său, a suspendat tarifele de retorsiune pentru anumite produse provenite din Uniune.

Accesul a fost acordat prin introducerea unui contingent tarifar pentru carne de vită de calitate superioară [Regulamentul (CE) nr. 617/2009]. Inițial, accesul pe piață a fost acordat în cadrul unui contingent tarifar anual de 20 000 de tone metrice cu taxe vamale zero pentru carnea de vită produsă fără hormoni de stimulare a creșterii (carne de vită de calitate superioară), astfel cum s-a convenit în memorandumul de înțelegere, iar apoi această cifră a fost crescută la 45 000 de tone metrice în 2013. Pentru a asigura conformitatea cu normele OMC, contingentul a fost deschis și altor țări eligibile.

În decembrie 2016, la solicitarea industriei cărnii de vită din SUA, care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la punerea în aplicare a contingentului tarifar, SUA a luat măsuri de reinstituire a tarifelor de retorsiune pentru lista de produse provenite din Uniune care făceau obiectul litigiului. Pentru a evita reinstituirea unor taxe majorate pentru anumite produse din UE, SUA și Uniunea au desfășurat consultări referitoare la funcționarea memorandumului de înțelegere revizuit, SUA solicitând alocarea unei părți a contingentului tarifar.

Soluția convenită implică o alocare progresivă a 16 500 de tone metrice în contingentul tarifar deschis, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 617/2009, de la alți furnizori eligibili (Australia, Uruguay și Argentina) în favoarea SUA. Distribuția care va rezulta după o perioadă de punere în aplicare de șapte ani este următoarea: 35 000 de tone metrice din cele 45 000 de tone metrice în cadrul contingentului tarifar vor fi alocate SUA, iar restul de 10 000 de tone metrice vor fi alocate celorlalți furnizori eligibili. Ca parte a negocierilor și pentru a se conforma cerințelor OMC, Comisia a încercat să obțină acordul țărilor furnizoare care au un interes semnificativ și a obținut consimțământul lor în scris în ceea ce privește alocarea către SUA a unei părți a contingentului tarifar, sub forma scrisorilor de acceptare primite la 10, 20 și 31 mai 2019.

Raportorul propune Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală să recomande aprobarea prezentului acord. Per ansamblu, nu va avea loc o creștere a volumului total de carne de vită care intră în Uniune. SUA va avea o cotă mai mare din contingentul actual, care este stabilit anual. Acordul cu SUA va proteja interesele părților interesate din Uniune împotriva amenințării reprezentate de taxe majorate pentru anumite produse ale Uniunii. Raportorul subliniază că SUA poate profita plin de această realocare, însă contingentul total actual de 45 000 de tone metrice și specificațiile produselor nu se modifică, astfel că aprovizionarea Uniunii cu carne de vită nu va fi afectată. Acest acord prevede o închidere a litigiului OMC odată ce acordul va fi fost pus în aplicare în întregime.

Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală invită Comisia pentru comerț internațional, care este comisie competentă, să recomande aprobarea de către Parlament a proiectului de decizie a Consiliului privind încheierea, în numele Uniunii, a unui acord cu Statele Unite ale Americii privind alocarea către Statele Unite a unei părți a contingentului tarifar prevăzut în Regulamentul (CE) nr. 617/2009 din 13 iulie 2009 de deschidere a unui contingent tarifar autonom pentru importurile de carne de vită de calitate superioară, se arată în documentul transmis nouă.

Vizualizat: 1567 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

IQ Robotics, o companie românească cu sediul în Braşov, a adus la INDAGRA o dronă pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, care a stârnit interesul multor fermieri. Drona este controlată prin calculator, de unde i se stabileşte harta şi misiunea, având o autonomie de zbor între 10 şi 15 minute, în funcţie de complexitatea operaţiunii şi condiţiile de lucru.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Restricţii circulaţie

Restricţii circulaţie
Moscova, anii ’50. Interdicţie de ieşire din casă între orele 21.00 şi 06.00.  Detalii