200.000 DE OVINE VOR PLECA LA EXPORT! 70.000, ÎN MARTIE! În timp ce Ministerul Agriculturii anunță cu mare mândrie că a reușit să încheie contracte de export pentru 200.000 de ovine, din care 70.000 vor pleca spre Golful Persic chiar în martie, apar imagini de coșmar cu chinul îndurat de animalele exportate din România până ajung în țările arabe.
Pe lângă suferințele greu de imaginat, îndurate de ovinele care sunt exportate din fermele românești, anunțul Ministerului Agriculturii nu pare să-i impresioneze nici măcar pe oierii din România. În primul rând, numărul ovinelor pentru export este foarte mic, spun ciobanii, iar, în al doilea rând, acest export îngrașă buzunarele exportatorilor de ovine, și nu pe al oierilor. Se știe că monopolul la export ovine îl dețin arabii. Prețul pe care-l dau acești exportatori oierilor români abia ajunge la 10 lei pe kilogramul de miel în viu, dar mielul trebuie finisat, trebuie să aibă calitate, etc. ca să aibă acest preț, în timp ce ei, exportatorii, încasează triplu sau chiar mai mult.
Ministerul Agriculturii a comunicat pe data de 1 februarie 2019: în urma vizitelor efectuate de premierul României, Viorica Dăncilă și de o parte din membrii cabinetului, în țările din Golf, precum și a eforturilor depuse pentru promovarea proiectelor și a acțiunilor de consolidare a relațiilor între mediile de afaceri din România și țările din Golful Persic, în vederea deschiderii piețelor externe, România înregistrează primele rezultate concrete.
Astfel, deschiderea piețelor externe devine o certitudine întrucât compania Al Mawashi din Kuweit, societate care alimentează și piața Emiratelor Arabe Unite, a contractat deja un efectiv de 200.000 capete ovine care urmează a fi livrate în cursul anului 2019, din care prima livrare de 70.000 de capete va fi efectuată în luna martie a acestui an.
În momentul de față ovinele reprezintă un potențial extraordinar de export, pe care România îl deține și care trebuie valorificat la maxim.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale sprijină acest tip de colaborări și intensifică eforturile de creștere a exporturilor și de consolidare a relațiilor comerciale dintre fermierii români și societățile de achiziție din țările interesate de producția românească.
În paralel cu acest anunț care nu e deloc o veste extraordinară pentru oieri, este o veste uriașă pentru exportatorii arabi, Animals International duce o campanie intensă pentru renunțarea la exportul de animale vii. Organizația a făcut și o analiză economică în care a demonstrat că fermierii români ar câștiga mult mai mult dacă ar exporta carne și produse din carne, iar oile, vițeii, etc. ar fi sacrificate în țară. Imaginile și dezvăluirile Animals International sunt șocante.
Filmări șocante obținute de pe vapor în premieră mondială au expus suferința fără margini a oilor exportate din Australia în Golful Persic pe timpul verii din Orientul Mijlociu când temperaturile ajung până la 56 de grade Celsius la umbra. Imaginile, obținute de un curajos membru al echipajului au arătat 4000 de oi moarte pe parcursul a 5 curse consecutive, iar restul animalelor suferind din cauza căldurii excessive, acoperite în propriile dejecții și înghesuite atât de tare încât nu putea ajunge la apă și hrană.
Expunerea acestor condiții de rutină din timpul transportului au indignat oamenii din întreaga lume. Industria exportului cu animale vii din Australia a agreat să înceteze exporturile către Orientul Mijlociu pe timpul verii din Emisfera Nordică. Iar Guvernul Australian a agreat să facă și mai mult, va impune noi standarde care vor închide practic definitiv comerțul cu animale vii pe vreme caldă.
Dar acum, exact compania din spatele acestor imagini șocante dorește să înlocuiască animalele din Australia cu cele din România, țara care din păcate a devenit cea mai mare exportatoare de oi și capre din lume și care de la 1 ianuarie și până în vară va deține Președinția Uniunii Europene.
Importatorul din Golf, firma Al Mawashi aka Kuwait Livestock and Trading (KLTT) caută o nouă sursă de animale vii. Și au țintit oieri din România de la care vor lua imediat 200.000 de oi și 10.000 de viței și tauri prin portul Midia, județul Constanța.
Acest comerț barbar va duce inevitabil la cruzime și suferință extreme.
Al Mawashi (KLTT) se face responsabilă de-a lungul timpului de suferința a milioane de animale pe vapoarele lor. În fiecare an înghesuie oile pe vapoare la temperaturi la care animalele fierb. Sunt atât de înghesuite încât nu ajung la apă, iar pe vreme caldă 1,5 milioane de oi au murit de-a lungul timpului pe vapoarele care au transportat animale pentru această companie.
Animalele care supraviețuiesc croazierei pe timp de vară prin Orientul Mijlociu vor continua să sufere de căldură extremă în țarcuri înainte de a li se tăia gâtul în mod brutal și în deplină conștiență.
ACȚIONEAZĂ: Spune-i prim-ministrului Dăncilă că de vreme ce Australia a recunoscut că exportul cu animale vii înseamnă cruzime și l-a oprit, atunci și România ar trebui să facă la fel. Îndeamnă prim-ministrul să pună capăt acestui comerț barbar.