COMISARUL PHIL HOGAN A GUSTAT DIN PRODUSELE TRADIȚIONALE DIN FERMĂ! Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, s-a aflat vineri, 14 septembrie 2018, în județul Cluj. Oficialul european a fost într-o vizită de două zile în România. Dacă în prima zi a fost în București, în cea de-a doua zi a fost în județul Cluj. La o fermă din Cluj, comisarul european Phil Hogan a gustat brânzeturi și alte produse tradiționale românești.
Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, a fost la o fermă de creștere a vacilor din județul Cluj. Oficialul european a gustat din delicioasele produse fabricate la ferma românească.
Alături de comisarul european Phil Hogan, responsabil pentru agricultură și dezvoltare rurală, dar și alături de Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, am vizitat ferma de vite a familiei Moldovan, din comuna Mociu, județul Cluj.
În 2003, membrii familiei au început să investească în ferma de vite, unde astăzi cresc peste 270 de vaci din rasele Charolaise, Alb-Albastru Belgian, Limousine și Angus. În proximitatea fermei, se lucrează aproximativ 200 de hectare de pământ, care asigură furajele necesare animalelor de la fermă. De-a lungul anilor, s-a investit constant în dezvoltarea fermei.
În 2014-2016, ferma a trecut printr-un proces de modernizare investindu-se 1,6 milioane de euro cu ajutorul sumelor alocate din proiect Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală. Ultimele investiții au presupus pe lângă îmbunătățirea confortului animalelor și implementarea unei linii de procesare și ambalare a laptelui.
Din dorința de a ține pasul cu vremurile și a se diferenția de competiție, în 2014, la 20 de ani de existență, afacerea familiei Moldovan a trecut printr-un complex proces de rebranding. Acesta a avut ca rezultat nu doar o nouă identitate și schimbarea numelui din Cosm-Fan Carmangerie în Moldovan-Carmangeria Sânnicoară, ci și aducerea pe piață a unui concept nou de magazin de carne.
Întreaga evoluție a companiei Moldovan este dovada vie a faptului că meșteșugul învățat în familie, dedicarea și respectul pentru client sunt acele ingrediente care construiesc o afacere durabilă! A scris europarlamentarul român, Daniel Buda (PPE), pe pagina sa de Facebook.
Comisarul european pentru Agricultură a mai vizitat în județul Cluj și Crama La Salina, care aparține lui Simion Mureșan și Claudiu Sugar, care au refăcut arealul viticol de pe dealurile Durgău.
Crama La Salina s-a născut în inima Transilvaniei, într-o zonă cu o puternică vocație pentru vinuri albe. Terroirul specific Văii Arieșului vine cu amprenta identității sale, transformând oferta Cramei La Salina într-o experiență unică. Tocmai de aceea, aceste vinuri poartă numele ISSA, ca un omagiu adus tradițiilor viticole milenare formate aici, încă de când localitatea purta numele Potaissa.
Lucrările manuale, strugurii îngrijiți și atent culeși, tehnologia și dotările de vârf ale cramei asigură producerea unor vinuri de calitate. În 2014, recoltarea s-a făcut pe o suprafață de 20 de hectare, cu o producție de 47.000 de sticle. 2019 va fi anul în care se va ajunge la capacitatea maximă de producție, când se vor îmbutelia 300 000 de sticle cu vin, de pe toată suprafața de 42 de hectare.
După decenii de inactivitate, zona viticolă Dealurile Durgăului, a fost transformată într-o vie roditoare, folosind tehnologie de exploatare de ultimă generație, fiind astfel un model de succes pentru viticultura din România, adaugă europarlamentarul Daniel Buda.