EVENIMENT! Compania Syngenta lansează pe piață un nou fungicid care să-i ajute pe fermierii români în lupta împotriva făinării. Produsul a fost prezentat agricultorilor în cadrul unui eveniment desfășurat la Sinaia, pe 13 decembrie 2016. Peste 100 de fermieri și deținători de fitofarmacii au onorat invitația Syngenta.
Noutatea Forumului a fost lansarea unei oferte very low-cost (foarte ieftin) de hibrizi de porumb. Este vorba despre 4 hibrizi care le-ar asigura fermierilor mici, care nu dispun de bani mulți pentru investiții, o altă perspectivă de producție. Costul redus al hibrizilor și șansa unor producții bune la hectar este ceea ce și-ar dori fermierii mici, cu posibilități financiare reduse.
Echipa Syngenta a mai prezentat la Forumul de la Sinaia un nou fungicid, Cidely Top, care va fi aliatul fermierilor în lupta cu făinarea. Cidely Top este un produs de ultimă generație, care îmbină două substanțe active, difenoconazol (125 grame pe litru g/l ) și cyflufenamid (15 grame pe litru g / l). Acestea acționează într-un mod diferit, una având rol de prevenție, iar cealaltă un rol curativ.
Conferința Syngenta a conținut și o expunere, în linii mari, a pieței mondiale de PPP, cu detalii interesante, legate atât de efervescența de pe piața latino-americană și cea asiatică, cât și despre conservatorismul european. Toate acestea în strânsă legătură cu evoluțiile de pe piața finaciară.
Vasile Hoarcă, director de vânzări semințe de legume, a vorbit despre Tuta Absolută și pârghiile Syngenta pentru controlul acestui dăunător dinamic. Directorul de comunicare și relații publice Syngenta, Andrei Măruțescu, a insistat pe cele 5 reguli de aur necesare pentru utilizarea în siguranță a PPP.
Au mai fost dezbătute: problema reziduurilor de pesticide și reglementarea lor în UE și, implicit, în România și procesul de armonizare a limitelor maxime admise de reziduuri, limite stabilite printr-o decizie politică. În acest context s-a reamintit de retragerea utilizării în culturile de prun, rapiță, floarea-soarelui, varză și ceapă, din august 2016, a insecticidului Actara 25 WG. dar și despre scoaterea din uz a produsului Eforia 045 ZC la prun și modificarea la 14 zile a timpului minim de pauză a aplicării acestuia la cultura cartofului.
Un alt produs, Fusilade Forte, a fost retras, din iulie anul acesta, pentru cultura ardeiului, iar din ianuarie 2017 va fi interzis uzul acestuia și în culturile de tomate, castraveți, varză, soia și pepeni verzi.
Forumul Syngenta pe legumicultură a punctat ediția a IV –a, la Sinaia, în spiritul bunei tradiții. Printre fermierii prezenți s-a aflat și familia Boitoș, pepenarii care fac parte dintr-o cooperativă din Gheorghe Doja, dar și Gabriel Mogoș, cercetătorul din Buzău, care și-a luat pământ ca să împletească cercetarea cu profitul din legumicultură.
Revista FERMA va publica în detaliu, în numărul viitor, subiectele dezbătute la Forumul de la Sinaia și noutățile din legumicultură.